14.04.2023 | Sodniki
Seminar s fizičnim treningom in analizo sojenja po prvem sklopu spomladanskega dela prvenstva

Obilen dež je včeraj zajel celoten del države, kljub temu pa so se pod vznožjem Storžiča na seminarju v Nacionalnem nogometnem centru Brdo po koncu prvega dela pomladanskih tekmovanj NZS zbrali sodniki A in A1 liste ter sodnice in pomočnice ŽNL liste.

Vse skupaj se je začelo na igrišču št. 2 in 3, kjer so sodniki in pomočniki opravili intenziven trening fizične vadbe pod vodstvom strokovnjaka za telesno pripravo sodnikov Mitje Novaka, nekaterim pa se je izmerila tudi telesna sestava in delež maščobnega tkiva za primerjavo in analizo napredka na podlagi predhodnih meritev.

Po končanem treningu na igrišču je posebej za sodnike in posebej za pomočnike sledilo specialno predavanje na temo varovanja in zaščite otrok v nogometu, ki ga je opravil inštruktor NZS Tadej Langus iz Bohinja. Sodniki so poučnemu predavanju prisluhnili v upravni stavbi sedeža NZS, specialisti upravljanja z zastavico pa v bližnjem Kongresnem centru Brdo.

V drugem delu se je strokovni del seminarja za sodnike nadaljeval v konferenčni dvorani na sedežu NZS, kjer je mednarodni kontrolor sojenja Darko Čeferin opravil pregled sojenja z analizo in obravnavo dogodkov s tekem NZS, ki so jih pri ZNSS pripravili z lastno produkcijo DVD.

Sodniki so po delu v skupinah in medsebojnih posvetih nato predstavili ugotovitve iz pregledov situacij, kasneje pa so s predavateljem prihajali do skupnih zaključkov in zavzeli enotna stališča na podlagi tolmačenj in interpretacije odločitev na igrišču.

V vmesnem času so imeli v dvorani Heros znotraj Kongresnega centra v parku Brdo ločen del seminarja pomočniki sodnika, za katere se je separatno opravila analiza njihovega delovanja pod vodstvom vodje izobraževanja pomočnikov A1 liste Mariborčana Zorana Novarliča in nekdanjega FIFA pomočnika, danes kontrolorja sojenja Roberta Vukana iz Gornje Radgone.

Naslednja aktivnost ZNSS sledi prihodnji četrtek, ko se bodo na drugem pomladanskem semianarju zbrali najbolj nadarjeni sodniki, ki so vključeni v program mentorji in talenti.

Tekst: NZS/ ŽD

SORODNE NOVICE

 • 07.02.2023 | Sodniki
  Sodnike zaobšel uničujoči potres v Turčiji
  Strokovnjak za fizično pripravo sodnikov Mitja Novak je v včerajšnji izjavi za dnevnoinformativno oddajo 24ur za Pop TV povedal, kako so sodniki doživeli katastrofalni potres na obali sredozemskega morja.
 • 31.12.2022 | Sodniki
  Intervju Slavko Vinčić: Cilj na SP je bil izpolnjen
  Slovenski sodnik Slavko Vinčić (43) iz Maribora je na letošnji svetovni izložbi najboljšega nogometa sodil dve tekmi. Na 22. SP v Katarju,  ki je na južni polobli potekal med 20. novembrom in 18. decembrom je slovenski mojster s piščalko sodil dve tekmi skupinskega dela tekmovanja FIFA World Cup 2022 Qatar in sicer Argentina - Savdska Arabija ter Anglija - Wales, za konec pa je deloval še kot četrti sodnik v francoski sodniški ekipi na tekmi osmine finala na dvoboju Brazilija - Južna Koreja.. Preberi si ekskluziven intervju.
 • 14.12.2022 | Sodniki
  Dve slovenski sodnici, pomočnica in pomočnik na novo uvrščeni na FIFA listo
  Mednarodna nogometna zveza (FIFA) je uradno objavila FIFA liste sodnikov za leto 2023. Slovenija je pridobila še dodatno mesto na listi mednarodnih sodnic, tako da sta namesto 45-letne Tanje Subotić mesti zasedli 27- letni Vanja Janković iz DNSG Kranj in Tjaša Misja iz MDNS Murska Sobota. Na listi mednarodnih pomočnic sodnice je Tanjo Vrabel nasledila 27- letna Sara Mask iz MDNS Nova Gorica.
 • 27.11.2022 | Sodniki
  Vinčiću druga tekma na svetovnem prvenstvu
  Po prvi tekmi tretjega igralnega dne na 22. mundialu, ko je Slavko Vinčić minuli torek sodil svojo sploh prvo tekmo na svetovnem prvenstvu med Argentino in Savdsko Arabijo, čaka Mariborčana druga tekma na južni polobli. Na 36 tekmi SP bo najboljši slovenski sodnik delil pravico v torek na otoškem dvoboju za Združeno kraljestvo in sicer spopad Walesa in Anglije.
 • 20.11.2022 | Sodniki
  Slavko Vinčić začenja SP s tekmo Argentina - Savdska Arabija
  V torek dopoldne ob 11. uri bo Slavko Vinčić sodil svojo sploh prvo tekmo na Svetovnem prvenstvu. Dvoboj v skupini C med Argentino in Savdsko Arabijo mu bodo pomagali nadzorovati še pomočnika sodnika Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič, četrti sodnik bo Senegalec Maguette Ndiaye, v video sobi pa bosta Nizozemec Pol van Boekel in Nemec Bastian Dankert.
 • 22.10.2022 | Sodniki
  Staša v četrtfinalu SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da bo 34-letna Staša Špur iz Murske Sobote danes sodila na četrtfinalni tekmi Kolumbija - Tanzanija na 7. Svetovnem prvenstvu za ženske do 17. let v Indiji (FIFA Women's World Cup U-17 2022), ki poteka v Južni Aziji med 11. in 30. oktobrom 2022.
 • 14.10.2022 | Sodniki
  Špurova začenja v Indiji SP deklet do 17. let
  Štiriintridesetletna Staša Špur iz Murske Sobote kot ena izmed 28 najboljših svetovnih pomočnic na turnirju bo jutri delovala na dvoboju nogometašic najbolj obljudene države na planetu (1,4 mrd prebivalcev) in nogometašic iz tretje največje države v Latinski Ameriki. Na tekmi Kitajska - Kolumbija bo Špurova sodelovala z glavno sodnico iz Hrvaške Ivano Martinčić in pomočnico sodnice Paulino Baranowsko iz Poljske.
 • 10.10.2022 | Sodniki
  Dragoslav Perić bo petič sodil Olimpija - Maribor
  Konec tedna je na sporedu drugi veliki derbi v tej sezoni med Olimpijo in Mariborom. Spopad na severu Ljubljane bo sodil 46-letni Dragoslav Perić iz Kranja. Zanj bo to 153 tekma v slovenskem državnem prvenstvu (1. SNL) in peti večni derbi.
 • 01.09.2022 | Sodniki
  Špurova potuje v Indijo na SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da je 33-letna Staša Špur iz Murske Sobote izbrana med 28 najboljših svetovnih pomočnic sodnic ter bila povabljena v Indijo na 7. Svetovno prvenstvo za ženske do 17. let (FIFA Women's World Cup U-17 2022).
 • 28.07.2022 | Sodniki
  Sodniki, sodnice in kontrolorji aktivirali letovanje 22-ih otrok
  Sodniki, sodnice in kontrolorji so v junijskem družbeno odgovornem projektu omočili nepozabne poletne počitnice za 22 otrok na Debelem rtiču. Otroci prav v teh dneh tam uživajo v brezskrbni igri, učnih aktivnostih in morskih radostih, obiskal pa jih je tudi prvoligaški sodnik.

DELI NA