27.09.2023 | Sodniki
Seminar z video testom in analizo sojenja talentov

Na sončno torkovo popoldne so v Nacionalnem nogometnem centru Brdo pri Kranju svojo prvo samostojno jesensko aktivnost imeli najbolj nadarjeni mladi sodniki iz celotne države, ki so uvrščeni v I., II. in III. nivo talentov pri Zvezi nogometnih sodnikov Slovenije (ZNSS). 

Na osrednjem igrišču treninga centra v športnem kompleksu NNC Brdo je seminar potekal v dveh delih, kjer je uvodoma 26 zbranih delivcev pravice pod vodstvom eksperta za telesno pripravo sodnikov Mitje Novaka opravilo trening visoke intenzivnosti z video testom na igrišču. Videotest je oblika praktičnega testa sodnikov v kombinaciji s fizičnim treningom, saj ob primerjalni ravni fizičnega napora na sami tekmi simulira dejansko situacijo presoje dogodka na igrišču. Namen treninga je pripeljati sodnika na raven »utrujenosti« v fizičnem naporu, ki je na primerjalni ravni napora, kateri je sodnik navadno izpostavljen na sami tekmi.

V skupini po 13 sodnikov so se fantje razdelili v 4 podskupine, pri čemer je pred vsako presojo (ogled videoposnetka na ekranu) posamezni sodnik ob zvočni spremljavi opravil tek v razdalji 2x 75m v 30 sekundah in sprejel odločitev pri 12 posnetkih v prvi seriji in 12 posnetkih v drugi seriji. Tehnične in disciplinske kazni nadarjenih sodnikov sta po ogledu posnetkov skrbno beležila sodniška trenerja, vodji II. nivoja talentov Emir Huselja in III. ravni Miran Bukovec, za tehnični suport in da je vse potekalo nemoteno pa je poskrbel vodja tehnične službe ZNSS Zoran Subotić.

Po končanem treningu  drugi del seminarja potekal v zgornjem delu paviljona športnega kompleksa, kjer je uvodoma zbrane nagovoril vodja programa talentov Jure Praprotnik (EP 2016, finale evropske lige 2017, pokal Konfederacij 2017, SP 2018, finale lige prvakov 2019), v nadaljevanju pa je vodja II. nivoja Emir Huselja iz Velenja (86. tekem 1. SNL), ki je zadolžen za  vodenje II. skupine talentov opravil pregled odločitev sodnikov iz video testa in analizo posnetkov njihovih tekem iz tekmovanj NZS.

Naslednja samostojna aktivnost nadarjenih sodnikov talentov sledi v prvi polovici meseca novembra, ko se bodo zopet zbrali in analizirali vmesno delovanje, že prej pa bodo z elitnimi sodniki na Brdu tudi 19. oktobra, ko bo na sporedu analiza sojenja drugega dela prvenstvenih tekmovanj NZS. 

Tekst: NZS/ ŽD

SORODNE NOVICE

 • 07.02.2023 | Sodniki
  Sodnike zaobšel uničujoči potres v Turčiji
  Strokovnjak za fizično pripravo sodnikov Mitja Novak je v včerajšnji izjavi za dnevnoinformativno oddajo 24ur za Pop TV povedal, kako so sodniki doživeli katastrofalni potres na obali sredozemskega morja.
 • 31.12.2022 | Sodniki
  Intervju Slavko Vinčić: Cilj na SP je bil izpolnjen
  Slovenski sodnik Slavko Vinčić (43) iz Maribora je na letošnji svetovni izložbi najboljšega nogometa sodil dve tekmi. Na 22. SP v Katarju,  ki je na južni polobli potekal med 20. novembrom in 18. decembrom je slovenski mojster s piščalko sodil dve tekmi skupinskega dela tekmovanja FIFA World Cup 2022 Qatar in sicer Argentina - Savdska Arabija ter Anglija - Wales, za konec pa je deloval še kot četrti sodnik v francoski sodniški ekipi na tekmi osmine finala na dvoboju Brazilija - Južna Koreja.. Preberi si ekskluziven intervju.
 • 14.12.2022 | Sodniki
  Dve slovenski sodnici, pomočnica in pomočnik na novo uvrščeni na FIFA listo
  Mednarodna nogometna zveza (FIFA) je uradno objavila FIFA liste sodnikov za leto 2023. Slovenija je pridobila še dodatno mesto na listi mednarodnih sodnic, tako da sta namesto 45-letne Tanje Subotić mesti zasedli 27- letni Vanja Janković iz DNSG Kranj in Tjaša Misja iz MDNS Murska Sobota. Na listi mednarodnih pomočnic sodnice je Tanjo Vrabel nasledila 27- letna Sara Mask iz MDNS Nova Gorica.
 • 27.11.2022 | Sodniki
  Vinčiću druga tekma na svetovnem prvenstvu
  Po prvi tekmi tretjega igralnega dne na 22. mundialu, ko je Slavko Vinčić minuli torek sodil svojo sploh prvo tekmo na svetovnem prvenstvu med Argentino in Savdsko Arabijo, čaka Mariborčana druga tekma na južni polobli. Na 36 tekmi SP bo najboljši slovenski sodnik delil pravico v torek na otoškem dvoboju za Združeno kraljestvo in sicer spopad Walesa in Anglije.
 • 20.11.2022 | Sodniki
  Slavko Vinčić začenja SP s tekmo Argentina - Savdska Arabija
  V torek dopoldne ob 11. uri bo Slavko Vinčić sodil svojo sploh prvo tekmo na Svetovnem prvenstvu. Dvoboj v skupini C med Argentino in Savdsko Arabijo mu bodo pomagali nadzorovati še pomočnika sodnika Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič, četrti sodnik bo Senegalec Maguette Ndiaye, v video sobi pa bosta Nizozemec Pol van Boekel in Nemec Bastian Dankert.
 • 22.10.2022 | Sodniki
  Staša v četrtfinalu SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da bo 34-letna Staša Špur iz Murske Sobote danes sodila na četrtfinalni tekmi Kolumbija - Tanzanija na 7. Svetovnem prvenstvu za ženske do 17. let v Indiji (FIFA Women's World Cup U-17 2022), ki poteka v Južni Aziji med 11. in 30. oktobrom 2022.
 • 14.10.2022 | Sodniki
  Špurova začenja v Indiji SP deklet do 17. let
  Štiriintridesetletna Staša Špur iz Murske Sobote kot ena izmed 28 najboljših svetovnih pomočnic na turnirju bo jutri delovala na dvoboju nogometašic najbolj obljudene države na planetu (1,4 mrd prebivalcev) in nogometašic iz tretje največje države v Latinski Ameriki. Na tekmi Kitajska - Kolumbija bo Špurova sodelovala z glavno sodnico iz Hrvaške Ivano Martinčić in pomočnico sodnice Paulino Baranowsko iz Poljske.
 • 10.10.2022 | Sodniki
  Dragoslav Perić bo petič sodil Olimpija - Maribor
  Konec tedna je na sporedu drugi veliki derbi v tej sezoni med Olimpijo in Mariborom. Spopad na severu Ljubljane bo sodil 46-letni Dragoslav Perić iz Kranja. Zanj bo to 153 tekma v slovenskem državnem prvenstvu (1. SNL) in peti večni derbi.
 • 01.09.2022 | Sodniki
  Špurova potuje v Indijo na SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da je 33-letna Staša Špur iz Murske Sobote izbrana med 28 najboljših svetovnih pomočnic sodnic ter bila povabljena v Indijo na 7. Svetovno prvenstvo za ženske do 17. let (FIFA Women's World Cup U-17 2022).
 • 28.07.2022 | Sodniki
  Sodniki, sodnice in kontrolorji aktivirali letovanje 22-ih otrok
  Sodniki, sodnice in kontrolorji so v junijskem družbeno odgovornem projektu omočili nepozabne poletne počitnice za 22 otrok na Debelem rtiču. Otroci prav v teh dneh tam uživajo v brezskrbni igri, učnih aktivnostih in morskih radostih, obiskal pa jih je tudi prvoligaški sodnik.

DELI NA