03.06.2010 | U15
Sezono zaznamovali Oblak, Plut in Bačinovič
Med 24 tistih, ki so se vpisali v statistiko, izstopa reprezentančni vratar do 21 let Jan Oblak, ki je v 33 nastopih in 2970 igranih minutah, prejel zgolj en rumeni karton in 27 zadetkov, drugi med čuvaji mreže je domžalski vratar Nejc Vidmar, ki je ob rumenem in rdečem kartonu v 2054 minutah na 23 tekmah prejel 33 golov, medtem ko je mladi Ažbe Jug (Interblock), vratar selekcije do 18 let v 10 nastopih 24-krat pobral žogo iz svojih vrat in v 870 minutah enkrat pordečil.  

Strelsko razpoloženih je bilo v pretekli sezoni kar nekaj napadalcev, izostali niso nizi zvezni in obrambni igralci. Med slednjimi je dva prispeval Domžalčan Jovan Vidovič, ki je zadel v 22. krogu proti Rudarju iz Velenja in v 23. proti Mariboru. Med zveznimi igralci je po zadetkih na prvem mestu kapetan reprezentance do 21 let Rene Mihelič, ki je v dresu vijoličastih tresel mrežo nasprotnika na petih srečanjih. Premagal je Vidmarja, Murka, Mujčinoviča (dvakrat) in Oblaka. Njegov klubski in reprezentančni kolega Vito Plut, čigar igralno mesto je v konici napada, je v 1582 minutah, kolikor mu jih je Milanič namenil na travnati površini, natančno ciljal sedemkrat – v 12., 18., 19., 20., 22., 23. in 24. krogu. Le gol manj je zbral Roman Bezjak, celjski mladi up.  

Pri kaznovanih igralcih je v ospredju državni podprvak, Armin Bačinovič, ki je z 11 rumenimi in enim rdečim kartonom na vrhu prvoligaške lestvice. Z desetimi mu sledi Nikola Tolimir, vezist velenjskega Rudarja in Vidovič z devetimi. Kar trikrat pa je pordečil Gregor Balažic, obrambni reprezentant in nogometaš HIT Gorice.  

Kar trije mladi upi slovenskega nogometa so v 13. krogu zatresli nasprotnikovo mrežo. Plut in Mihelič sta bila natančna proti Nafti, celjski kapetan Rajko Rep pa proti Dravi. Uspešen je bil tudi 23. prvenstveni krog, kjer je Vidovič zatresel mrežo vijoličastih, Plut je žogo na drugi strani igrišča spravil za hrbet Vidmarju, Bezjak pa je ukanil Goriškega čuvaja mreže.  

Tako je štiriindvajseterica v skupno 598 urah, preživetih na zelenici v času tekem in merjenja statistike, dosegla 34 zadetkov, prejela 84 rumenih kartonov in osem za takojšnjo izključitev ter dostojno zastopala Slovenijo na kvalifikacijah za EP (U21), kjer je dosegla 4. mesto, mlajša (U20) v pokalu Mirop s 17 točkami kraljevala pred Hrvaško, Slovaško, Italijo in Madžarsko. Nasledniki selekcije, ki se je uvrstila na zgodovinsko EP v Urajino lanskega julija, so nastopili na mednarodnem turnirju Umbria, jeseni pa jih čakajo kvalifikacije za EP 2011, medtem, ko so najmlajše izbrane vrste odigrale prijateljske tekme proti Makedonski izbrani vrsti (U18), Srbiji (U17) in Slovaški (U16).  

Poletni meseci bodo intenzivni s selitvami perspektivnih nogometašev, kjer se je Mihelič že poslovil od vijoličastih in se seli na Portugalsko, Bezjaka so Celjani uspeli obdržati v svoji sredini, trg pa bo v prihajajočih tednih zanimiv za številne igralce, ki so nase z izvrstnimi igrami in nogometnim znanjem opozorili v pretekli sezoni. Koliko bo novosti, bomo videli ob pričetku nove sezone, ki bo svoja vrata odprla sredi julija.  

Tekst: Andreja Potočnik

SORODNE NOVICE

 • 25.01.2024 | U15
  Slovenija v drugo klonila proti Italiji
  Slovenska izbrana vrsta do 15 let je v italijanskem nogometnem centru Coverciano odigrala še drugo izmed dveh prijateljskih tekem proti Italiji. Varovanci novega selektorja Boštjana Krefta so po torkovem remiju tokrat morali priznati premoč našim zahodnim sosedom.
 • 23.01.2024 | U15
  Kreft ob poplavi zadetkov z remijem debitiral proti Italiji
  Slovenska izbrana vrsta do 15 let je v italijanskem nogometnem centru Coverciano odigrala prvo izmed dveh prijateljskih tekem proti Italiji.
 • 16.01.2024 | U15
  Izbrana vrsta do 15 let z novim selektorjem proti Italiji
  Slovenska reprezentanca do 15 let je pred kratkim dobila novega selektorja. To je postal Boštjan Kreft, ki je pred tem opravljal funkcijo pomočnika selektorja pri izbrani vrsti do 15 let. Kreft bo s svojimi varovanci v drugi polovici januarja odigral dve mednarodni prijateljski tekmi z Italijo.
 • 26.10.2023 | U15
  Slovenija znova do visoke zmage nad Bolgarijo
  Slovenska reprezentanca do 15 let je odigrala še drugo mednarodno prijateljsko tekmo proti izbrani vrsti Bolgarije. Varovanci Muamerja Vugdalića so svojemu nasportniku ponovno zabili štiri zadetke.
 • 24.10.2023 | U15
  Slovenija visoko ugnala Bolgarijo
  Slovenska reprezentanca do 15 let je odigrala prvo izmed dveh mednarodnih prijateljskih tekem proti izbrani vrsti Bolgarije. Varovanci Muamerja Vugdalića so svojemu nasportniku zabili štiri zadetke, ob tem pa so svojo mrežo ohranili nedotaknjeno.
 • 17.10.2023 | U15
  Selekcija do 15 let dvakrat z Bolgarijo
  Slovenska reprezentanca do 15 let bo v drugi polovici oktobra odigrala dve mednarodni prijateljski tekmi z Bolgarijo. Selektor Muamer Vugdalić je v ta namen objavil seznam dvaindvajsetih nogometašev, na usluge katerih bo računal na prihajajoči reprezentančni akciji.
 • 25.09.2023 | U15
  Vugdalić: Kljub porazu smo lahko zadovoljni
  Slovenska reprezentanca do 15 let je odigrala še zadnje srečanje na UEFA U15 razvojnem turnirju. Po uvodnem porazu s Turčijo in zmago nad Hrvaško so varovanci Muamerja Vugdalića na zadnjem srečanju morali priznati premoč Slovaški.
 • 23.09.2023 | U15
  Slovenija boljša od Hrvaške
  Slovenska reprezentanca do 15 let je odigrala drugo srečanje na UEFA U15 razvojnem turnirju. Potek, ko so varovanci Muamerja Vugdalića klonili proti Turčiji, so bili tokrat z minimalno zmago boljši od Hrvaške.
 • 13.09.2023 | U15
  Vugdalić izbral varovance za mednarodni turnir
  Slovenska reprezentanca do 15 let bo v drugi polovici septembra gostovala na UEFA U15 razvojnem turnirju, ki bo potekal na Hrvaškem. Selektor Muamer Vugdalić je v ta namen objavil seznam triindvajsetih nogometašev, na katere bo računal na srečanjih proti Turčiji, Hrvaški in Slovaški.
 • 25.05.2023 | U15
  Slovenija odigrala še drugo tekmo s Češko
  Slovenska reprezentanca do 15 let je odigrala še drugo tekmo proti izbrani vrsti Češke. Na prvem srečanju so slavili domačini, ki so bili od varovancev Muamerja Vugdalića boljši s 5:2. Tudi tokrat je zmaga pripadla Čehom.

DELI NA