10.09.2013 | A
Slovenci po zmagi nad Ciprom že tretji

Slovenska nogometna reprezentanca je v svoji osmi tekmi kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2014 v Nikoziji premagala Ciper z 2:0 (1:0) in tako ostala v igri za pot v Brazilijo. Izbrance Srečka Katanca do konca kvalifikacij čaka še domači obračun z Norveško in gostovanje v Švici.

Kvalifikacije za SP 2014, skupina E:

Ciper – Slovenija 0:2 (0:1)

Stadion GSP, gledalcev 800, sodniki: Buquet, Debart in Danos (vsi Francija).
Strelca: 0:1 Novaković (13.), 0:2 Iličić (80.).
Rumeni kartoni: Merkis, Junior ; Brečko, Struna, Kirm.
Rdeč karton: /

Ciper: Giorgallidis, Junior, Charalambous, Theofilou (od 46. Demetriou), Merkis, Eleftheriou (od 33. Charalambides), Makridis, Dobrašinović (od 68. Nikolaou), Alexandrou, Laban, Sotiriou.
Slovenija: S. Handanović, Brečko, Cesar, Ilić, Struna, Mertelj, Kampl, Birsa (od 59. Iličić), Kirm, Ljubijankić (od 89. Matavž), Novaković (od 90. Filipović).

Slovenski nogometaši so septembrski nalogi opravili tako, kot so si zadali. Proti Albaniji in Cipru so osvojili šest točk, ki jih ohranjajo v igri za mundial. V Nikoziji, kjer Ciprčane zanima zgolj klubski nogomet, kar se še kako odraža pri obisku reprezentančnih tekem, so Katančevi nogometaši hitro prišli do želenega vodstva, zmago, ki ohranja upe za drugo mesto v skupini E, pa potrdili v zaključku tekme. Katanec je tokrat zaradi kazni in poškodb kar premešal začetno postavo, med drugim je namesto Bojana Jokića na levem boku obrambe začel Andraž Struna, Kevin Kampl je bil v osrčju zvezne vrste ob Alešu Mertlju (Reneja Krhina ni bilo v začetni postavi zaradi zdravstvenih težav), v napadu pa sta tokrat zaigrala Zlatan Ljubijankić in Milivoje Novaković. Po kazni se je vrnil tudi kapetan Boštjan Cesar.

Čeprav so imeli Ciprčani prvo priložnost na tekmi, ko je v tretji minuti Elias Charalambous žogo poslal čez prečko z roba kazenskega prostora, Slovencem ni bilo dolgo treba čakati na vodilni zadetek. Že v 12. minuti je Kevin Kampl prodrl skoraj do kazenskega prostora, oddal žogo na desno stran do Milivoja Novakovića, ki pa je izgubil dvoboj iz oči v oči z Antonisom Giorgallidisom. Slednji pa je klonil že minuto pozneje, ko je Zlatan Ljubijankić z leve strani podal žogo pred gol, kamor je vtekel Novaković in rutinirano zabil za 1:0. Po nekajminutnem zatišju (na skoraj povsem praznih tribunah je bilo tokrat resnično gledališko vzdušje) so Slovenci znova zagrozili v 31. minuti, ko je Kampl podal na levo stran kazenskega prostora do Andraža Kirma, ta pa je nato preslabo streljal. Minuto zatem se je v ugodnem položaju znašel znova Novaković, a slabo sprejel žogo, tako da jo je ciprski vratar pobral še pred strelom.

V uvodu drugega polčasa je najprej zagrozil Ciper prek Konstantinosa Makridisa, ki je z desne strani iz bližine sprožil, a je bil Samir Handanović dobro postavljen. V 51. minuti so domači znova izvedli nevarno akcijo, po napaki slabem izbijanju Kampla so domači podali v kazenski prostor, kjer je z glavo meril Nektarios Alexandrou, a bil malce premalo natančen. Katanec je v 59. minuti v igro poslal Josipa Ilićića namesto Valterja Birse, novo priložnost pa je Slovenija dočakala v 63. minuti, ko se je pred Giorgiallidisom znašel Andraž Struna, toda ciprski vratar je dovolj zgodaj stekel iz vrat in preprečil kak nevarnejši strel gostujočemu branilcu. V 71. minuti so Slovenci znova prišli do strelov z roba kazenskega prostora, a so domači Kirmov poskus blokirali, Iličićev pa je zletel čez gol. V 76. minuti so imeli gostitelji izjemno priložnost, ko je iz bližine poskusil Vincent Laban, Handanović pa je izvrstno posredoval. V 80. minuti pa je rezervist Iličić dokončno odločil tekmo v slovensko korist, potem ko je z dobrih desetih metrov zabil žogo v spodnji levi kot po podaji Novakovića, ki je prodrl v kazenski prostor.

Srečko Katanec, selektor Slovenije: "Da bo tako malo ljudi, nisem pričakoval. Vsaj enkrat smo imeli več občinstva kot domačini. Prišli smo po tri točke, fantje so jih osvojili, mogoče bi lahko že prej odločili tekmo, ne pa, da smo izgubili še nekaj živcev. Drugače pa nič posebnega. Zaslužena zmaga, samo pri 1:0 bi morali dati še gol ali dva, da ne bi prišli v položaj, ko mora Samir Handanović rešiti tekmo. Preživeli smo ta september. V fizičnem smislu smo lahko veliko boljši, zdaj si pa samo želim, da bodo fantje igrali, da bodo prišli pripravljeni na naslednjo akcijo. Pred njimi sta dva lepa obračuna, nanje pa ne polagam nobenega pritiska."

Kvalifikacije za SP 2014, skupina E:

Ciper – Slovenija 0:2 (0:1)
Norveška – Švica 0:2 (0:1)
Islandija – Albanija 2:1 (1:1)

11.10. Slovenija – Norveška
15.10. Švica – Slovenija

Lestvica: Švica 18, Islandija 13, Slovenija 12, Norveška 11, Albanija 10, Ciper 4.

Tekst: STA
Foto: EKipa

SORODNE NOVICE

  • 23.04.2024 | A
    Šeško in Žugelj znova med strelci
    Pretekli vikend so bili v svojih klubih znova na delu slovenski reprezentanti. Najbolje sta se izkazala Benjamin Šeško v Bundesligi in Nino Žugelj v Eliteserien, ki sta v polno merila že na tretji oziroma drugi zaporedni tekmi, z novo asistenco pa se je v Ekstraklasi izkazal tudi Erik Janža.
  • 18.04.2024 | A
    Dres 2024: Evolucija, ne revolucija
    Z velikim ponosom predstavljamo novi dres slovenske nogometne reprezentance – dres, v katerem bo slovenska reprezentanca nastopila na evropskem prvenstvu 2024 v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Na Evropsko prvenstvo v oblekah s.Oliver
    Podjetje s.Oliver SLO je pridobilo prestižno vlogo uradnega partnerja slovenske nogometne reprezentance in bo zagotovilo uradne uniforme za celotno reprezentanco, strokovni štab in podporno ekipo za nastop na prihajajočem evropskem prvenstvu v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Strelsko razpoložena kar četrtina reprezentantov
    Pretekli vikend so se v svojih klubih z odlično strelsko formo izkazali slovenski reprezentanti. Zadetka so se veselili Šeško, Celar, Gnezda Čerin, Gorenc Stankovič, Žugelj in Brekalo, v vlogi asistenta pa sta se izkazala Horvat in Karničnik.
  • 09.04.2024 | A
    Šeško, Šporar in Karničnik znova med strelci
    Minuli konec tedna so bili znova na delu slovenski reprezentanti. Tokrat je bila strelsko uspešna trojica. Benjamin Šeško je Leipzigu z golom pomagal do visoke zmage nad Freiburgom, v Prvi ligi Telemach se je z novim zadetkom izkazal Žan Karničnik, napadalec Andraž Šporar pa je po vstopu v igro z zadetkom odločil atensko-solunski derbi.
  • 26.03.2024 | A
    Portugalci klonili v polnih Stožicah, z goloma Gnezde Čerina in Elšnika do prestižne zmage
    Nogometna reprezentanca Slovenije je pred 16.432 gledalci v Stožicah prekinila 11 tekem dolgo zmagovalno serijo Portugalske. Za prestižno zmago Slovencev sta na prenovljeni zelenici zadela Adam Gnezda Čerin in Timi Max Elšnik.
  • 26.03.2024 | A
    Slovenija danes s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.45 v Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko.
  • 25.03.2024 | A
    Kek: Če ne bomo pravi, lahko sledi porcija
    Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 20.45 v razprodanih Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko. Kljub slovitemu tekmecu v slovenskem taboru poudarjajo razmišljanje predvsem o sebi in to, da bodo morali biti boljši kot na Malti.
  • 24.03.2024 | A
    Pomembne informacije pred tekmo s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca se bo v torek, 26. marca 2024, ob 20:45 v Stožicah pomerila s Portugalsko. Ker je osrednji slovenski stadion za nogometni spektakel že dalj časa razprodan, je Nogometna zveza Slovenije pripravila posebne napotke, ki vam bodo olajšali prihod na prizorišče tekme in izboljšali navijaško izkušnjo.
  • 24.03.2024 | A
    V polnih Stožicah je vse mogoče
    V idiličnem okolju Nacionalnega nogometnega centra Brdo, je slovenska nogometna reprezentanca opravila nov trening pred torkovim spektaklom v Stožicah.

DELI NA