12.06.2010 | A
Slovenci preizkusili jutrišnje prizorišče

Po jutranjem letu na skrajno severovzhodno prizorišče tokratnega svetovnega prvenstva (Polokwane) so Kekovi varovanci preizkusili stadion Petra Mokaba, kjer jih v nedeljo ob 13.30 uri čaka uvodno dejanje tekmovanja 32 najboljših nogometnih reprezentanc na svetu.

Pred Alžirci, ki naj bi prvi preizkusili stadion, a so kasneje zaradi logističnih težav jutrišnje prizorišče tekme prepustili Kekovim izbrancem, je travnato površino zavzela slovenska četa. Po šestih dneh na afriški celini so se slovenski junaki že privadili na tamkajšnjo podlago, kjer žoga že lepo teče. Sicer je še nekaj težav s čuvaji mreže, ki se še niso povsem navadili na smer žoge, ki nemalokrat ubere svojo pot, a tudi nepredvidljivost okroglega usnja lahko izkušeni vratar brez težav ukroti. So pa zato nad Jabulanijem precej bolj navdušeni napadalci.

Alžirce skrbi slovenska obramba

Katera bo tista enajsterica, ki bo pričela srečanje, še ni znano, selektor pa je pred dnevi namignil, da bi v njej utegnilo priti do sprememb. »Selektor bo enajsterico zaupal igralcem na nedeljskem sestanku ob 11.15,« so sporočili iz slovenskega tabora, nekoliko kasneje pa bo novica romala tudi v svet. »Fantje so na dvoboj z Alžirci pripravljeni,« zagotavljajo. Dvoboja s 'puščavskimi lisicami' se veselijo tudi privrženci nogometa, ki so na ponovni preboj Slovenije med najboljše na svetu čakali zadnjih osem let.

»Igral sem s Karimom Zianijem, mislim, da je on glavni igralec Alžirije. Kakšnega presenečenja ne sme biti,« je dan pred tekmo prepričan steber slovenske obrambe, Boštjan Cesar. Tudi sicer Alžirce skrbi njihov prvi nasprotnik, ki vsekakor je dostojen in kakovosten. Še posebej si Saadan glavo beli s slovensko obrambo. »Obrambna linija je zelo strnjena,«priznava. Bodo Afričani našli recept za Kekove fante ali?

»Slovenija je svoje dosegla že z uvrstitvijo na svetovno prvenstvo in nima kaj izgubiti. Pričakujem tekmo, dostojno SP-ja, na kateri bosta obe ekipi želeli zmagati, angažirano, borbeno in predvsem "fair" srečanje,« je v značilnem slogu, kjer je poudaril, da je že sama uvrstitev na mundial zadovoljila pričakovanja, tiskovno konferenco zaključil selektor Matjaž Kek.

Antar Jahia, afriški kapetan naj bi bil po včerajšnji poškodbi gležnja do jutri nared, prav tako bo nastopil Rafik Džabur, za katerega so se pojavile informacije, da naj ga ne bi bilo v moštvu. Pri Slovencih poškodovanih ni.

Angleži hitro povedli, Green še pred polčasom žogo pobral z vrat

Bolj kot jutrišnji obračun Slovencev, pa je bil vroč sobotni večer, ko sta v Rustenburgu skupino C otvorili Anglija in ZDA. Prvič po 44 letih sta si angleški in ameriški strateg zrla iz oči v oči. Več izkušenj ima nedvomno angleška izbrana vrsta, za katero je to 13 nastop na mundialu, Američani so jih zbrali devet.

Še preden se je  22 dodobra ogrela, že je kapetan Liverpoola Steven Gerrard z levico Angleže popeljal v vodstvo.  Američani bi v 19. minuti sicer lahko izenačili, ter po prvem rumenem kartonu na srečanju, ki ga je v 26. minuti prejel Milner, ob prostem strelu znova ogrozili angleška vrata, a so Otočani vodili vse do  konca polčasa, ko je Green vendarle priznal premoč Clinta Dempseyja.

Izid polčasa je ostal nespremenjen tudi po 90. minutah tekme in Angleži so upravičeno nezadovoljni in sklonjenih glav zapustili igrišče. Angleži, sicer nevarnejši iz prekinitev, svoje kvalitete niso uspeli iztržiti proti najboljšem igralcu tekme, vratarju Howardu, ki je bil v drugem polčasu preprosto nepremagljiv.

Peta tekma prvenstva, najzanimivejša doslej in tudi najbolj pomembna za Slovenijo, se je razpletla na najboljši možni način. 1800 metrov visoko prizorišče je pustilo posledice na nogometaših, ki so bili ob koncu srečanja vidno utrujeni, tako da nevarnejših potez ni bilo. Izjema je le vratnica Američanov sredi drugega polčasa ter nekaj nevarnih potez Rooneyja in Heskeyja, ki pa se niso končale po željah angleškega selektorja.

Razdeljene so bile prve točke skupine C, na tolikšen paket, kot danes Južna Koreja in Argentina, pa jutri čakata tako Slovenija kot tudi Alžirija. Razplet srečanja lahko, v kolikor niste potovali v Južno Afriko, spremljate ob 13.30 uri preko televizijskih zaslonov.

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: NZS/MaK

 

SORODNE NOVICE

 • 04.12.2023 | A
  Euro 2024: Odmevi po žrebu
  Slovenska delegacija na čelu s selektorjem Matjažem Kekom in predsednikom Nogometne zveze Slovenije Radenkom Mijatovićem je v Hamburgu žreb skupin za evropsko prvenstvo 2024 v Nemčiji ocenila za težak. Kot pa je poudaril selektor, tekmece poznajo in bodo na EP šli tekmovat, ne zgolj sodelovat.
 • 04.12.2023 | A
  V skupini C z Dansko, Srbijo in Anglijo
  Slovenska nogometna reprezentanca se bo na evropskem prvenstvu, ki bo med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto potekalo v Nemčiji, v skupini C pomerila proti Danski, Srbiji in Angliji. Tako je določil današnji žreb v hamburški koncertni dvorani.
 • 04.12.2023 | A
  Euro 2024: Prednostna obravnava za slovenske navijače
  Nogometna zveza Slovenije svojim navijačem zagotavlja prednostno obravnavo pri nakupu vstopnic za tekme slovenske nogometne reprezentance v sklopu Eura 2024. Ključen podatek, ki slovenskim navijačem zagotavlja prednostno obravnavo pri žrebu, je EMŠO številka, ki jo je nujno potrebno vnesti v polje, kjer je predvidena številka ID osebnega dokumenta (Passport/ID number).
 • 02.12.2023 | A
  Slovenski nogometaši bodo danes dobili tekmece za Euro 2024
  Slovenska nogometna reprezentanca bo danes dobila tekmece za evropsko prvenstvo 2024. Evropska nogometna zveza Uefa bo žreb skupin izvedla ob 18. uri v Hamburgu, enem od desetih nemških mest, ki bodo gostila tekme EP med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto.
 • 01.12.2023 | A
  Razpis za odprto delovno mesto Strokovni sodelavec za trenerska usposabljanja
  Iščemo osebo, ki je pozitivno naravnana, samoiniciativna, komunikativna, odgovorna, timsko usmerjena, ima primeren odnos do sodelavcev in ostalih deležnikov, predvsem pa odgovoren odnos do kakovosti dela.
 • 30.11.2023 | A
  EURO 2024: Vse o vstopnicah na enem mestu
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 2. decembra dobila nasprotnike, s katerimi se bo pomerila v sklopu skupinskega dela Eura 2024. Vzporedno z žrebom bo stekla tudi prva faza prodaje vstopnic za nogometni spektakel, kjer bo za slovenske navijače na voljo 10.000 vstopnic za posamično tekmo slovenske nogometne reprezentance v skupinskem delu prvenstva.
 • 30.11.2023 | A
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto dobila tekmece za Euro 2024
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto dobila tekmece za evropsko prvenstvo 2024. Evropska nogometna zveza Uefa bo žreb skupin izvedla ob 18. uri v Hamburgu, enem od desetih nemških mest, ki bodo gostila tekme EP med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto.
 • 27.11.2023 | A
  Slovenija leto evropskega prvenstva začenja v ZDA
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 20. januarja 2024 odigrala pripravljalno tekmo proti ekipi ZDA na stadionu Toyota Field v San Antoniu. Tekma bo za slovensko reprezentanco odlična priložnost za pripravo na leto, v katerem bo Slovenija ponovno zaigrala na prvenstvu najboljših Stare celine.
 • 23.11.2023 | A
  EURO 2024: Vstopnice za slovenske navijače v prodaji od 1. decembra
  Po uvrstitvi slovenske nogometne reprezentance na Euro 2024 evforija med navijači ne popušča. Številni že pogledujejo proti junijskemu spektaklu v Nemčiji, kjer bo za slovenske navijače na voljo 10.000 vstopnic za posamično tekmo slovenske nogometne reprezentance v skupinskem delu prvenstva.
 • 22.11.2023 | A
  Mijatović: Verjel sem v to generacijo
  Slovenska nogometna reprezentanca je z uvrstitvijo na Euro 2024 dosegla zastavljeni cilj izpred začetka kvalifikacij, kar je razveselilo predsednika Nogometne zveze Slovenije Radenka Mijatovića, ki je verjel v to generacijo nogometašev od samega začetka.

DELI NA