13.06.2010 | A
Slovenci samozavestnejši

Največja prednost moštva, ki se bo zoperstavilo afriški reprezentanci, je uigranost, ki se vleče vse od mladinskih selekcij. Ob prepoznavni igri, ki jo goji Kekova četa in nadzoru nad potekom srečanja bi Slovenija morala slaviti, so si enotni poznavalci najbolj razširjene igre na svetu. Temu v prid govori dejstvo, da so Afričani nekoliko nervozni in se je med njihove vrste neposredno pred srečanjem naselil strah.

Čeprav sta najnevarnejša Alžirca Ziani in Belhadj, ima slovenski selektor precej več adutov na svoji klopi. Pomembno je, da se vseskozi vrši pritisk na Alžirce s čimer nasprotno moštvo prisili v napake in izkoristi priložnosti, ki se ob tem pojavijo. Vsekakor nasprotnik ima nekaj pomanjkljivosti, med njimi predvsem prehod v zaključek napada, veliko pa igra tudi njihova zadnja vrsta in tu je veliko možnosti za izkušene slovenske napadalce, ki lahko to kaznujejo z zadetkom. Nenazadnje tako so že padali goli v kvalifikacijah za prvenstvo. »Pred nami je izkušen nasprotnik, ki zna igrati na domačem kontinentu. Čaka nas težka naloga, nismo favoriti, je pa želja, da zmagamo vsako tekmo, tudi jutrišnjo. Radi bi se predstavili v takšni luči, kot lanskega novembra,« so edine želje štajerskega stratega.

»Naš cilj je jasen, s ponosom moramo zastopati afriški nogomet. Gre za srečanje, na katerem ni nič za izgubiti, lahko samo pridobimo,« so prepričani v vrstah Alžirije. »Vsi smo osredotočeni na to, da bi bili kar najbolje pripravljeni na uvodno srečanje se ngometnemu svetu predstavili s formo s tekme proti Rusiji. Mislim, da smo sposobni igrati še bolje, kot novembra,« prihajajo spodbudne besede z vrst slovenskega napada.

Alžirci radi zamujajo v skoku pri dolgih podajah vratarja v sredino igrišča, prav tako imajo nekaj težav pri agresivni igri, ki jo Slovenija dobro obvlada. »Vsi že komaj čakamo, da se začne. Samozavest je na najvišjem možnem nivoju, 100 odstotno smo pripravljeni in skoncentrirani na dvoboj,« se srečanja veseli eden od štirih slovenskih napadalcev.

Za otvoritveno tekmo Slovenije konkurira celotno moštvo, enajsterica bo znana jutri malo po enajsti uri dopoldne. »Motivi in želje po dokazovanju, z novimi željami in cilji so tukaj. Kakorkoli se bo razšlo, če bodo fantje dali vse od sebe, pustili srce na igrišču, bom nanje še bolj ponosen,« je prepričana glava slovenskega orkestra, za katerega si sam še najbolj želi, da bo jutri ubrala prave note in zazvenela v igrah s konca preteklega leta. »Samo dober rezultat je za nas zmaga,« pa odgovarjajo nogometaši, ki ciljajo zgolj na zmago.

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: NZS/MaK


SORODNE NOVICE

 • 01.12.2023 | A
  Euro 2024: Prednostna obravnava za slovenske navijače
  Nogometna zveza Slovenije svojim navijačem zagotavlja prednostno obravnavo pri nakupu vstopnic za tekme slovenske nogometne reprezentance v sklopu Eura 2024. Ključen podatek, ki slovenskim navijačem zagotavlja prednostno obravnavo pri žrebu, je EMŠO številka, ki jo je nujno potrebno vnesti v polje, kjer je predvidena številka ID osebnega dokumenta (Passport/ID number).
 • 01.12.2023 | A
  Razpis za odprto delovno mesto Strokovni sodelavec za trenerska usposabljanja
  Iščemo osebo, ki je pozitivno naravnana, samoiniciativna, komunikativna, odgovorna, timsko usmerjena, ima primeren odnos do sodelavcev in ostalih deležnikov, predvsem pa odgovoren odnos do kakovosti dela.
 • 30.11.2023 | A
  EURO 2024: Vse o vstopnicah na enem mestu
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 2. decembra dobila nasprotnike, s katerimi se bo pomerila v sklopu skupinskega dela Eura 2024. Vzporedno z žrebom bo stekla tudi prva faza prodaje vstopnic za nogometni spektakel, kjer bo za slovenske navijače na voljo 10.000 vstopnic za posamično tekmo slovenske nogometne reprezentance v skupinskem delu prvenstva.
 • 30.11.2023 | A
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto dobila tekmece za Euro 2024
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto dobila tekmece za evropsko prvenstvo 2024. Evropska nogometna zveza Uefa bo žreb skupin izvedla ob 18. uri v Hamburgu, enem od desetih nemških mest, ki bodo gostila tekme EP med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto.
 • 27.11.2023 | A
  Slovenija leto evropskega prvenstva začenja v ZDA
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 20. januarja 2024 odigrala pripravljalno tekmo proti ekipi ZDA na stadionu Toyota Field v San Antoniu. Tekma bo za slovensko reprezentanco odlična priložnost za pripravo na leto, v katerem bo Slovenija ponovno zaigrala na prvenstvu najboljših Stare celine.
 • 23.11.2023 | A
  EURO 2024: Vstopnice za slovenske navijače v prodaji od 1. decembra
  Po uvrstitvi slovenske nogometne reprezentance na Euro 2024 evforija med navijači ne popušča. Številni že pogledujejo proti junijskemu spektaklu v Nemčiji, kjer bo za slovenske navijače na voljo 10.000 vstopnic za posamično tekmo slovenske nogometne reprezentance v skupinskem delu prvenstva.
 • 22.11.2023 | A
  Mijatović: Verjel sem v to generacijo
  Slovenska nogometna reprezentanca je z uvrstitvijo na Euro 2024 dosegla zastavljeni cilj izpred začetka kvalifikacij, kar je razveselilo predsednika Nogometne zveze Slovenije Radenka Mijatovića, ki je verjel v to generacijo nogometašev od samega začetka.
 • 21.11.2023 | A
  Kek po preboju na evropsko prvenstvo: Slovenija je spet dihala kot eno
  Po zadnji kvalifikacijski tekmi za nogometno evropsko prvenstvo 2024, na kateri je Slovenija danes v Stožicah premagala Kazahstan in se uvrstila na Euro 2024, je selektor Matjaž Kek poudaril, da morajo biti v ospredju nogometaši, ki so si res zaslužili ta velik dosežek.
 • 21.11.2023 | A
  Hvala, navijači - slavje se nadaljuje na Kongresnem trgu
  Nogometna reprezentanca Slovenije je z uvrstitvijo na evropsko prvenstvo 2024 poskrbela za novo evforijo med navijači, primerljivo s tistimi ob prebojih na velika tekmovanja v preteklosti. Reprezentanti so se v družbi navijačev veselili že po tekmi, slavje pa se ob 16. uri nadaljuje na Kongresnem trgu.
 • 21.11.2023 | A
  Navijaj ponosno za Slovenijo
  Naša srca so družno utripala za reprezentante Slovenije, ki se je v odločilnem obračunu s Kazahstanom uvrstila na evropsko prvenstvo 2024.

DELI NA