18.05.2023 | U17
Slovenija do prve zmage na evropskem prvenstvu

Kadetska reprezentanca Slovenije je odigrala prvo tekmo na evropskem prvenstvu do 17 let na Madžarskem. V Telkiju se je pomerila z izbrano vrsto Srbije in po odlični predstavi slavila z 2:4. 

EVROPSKO PRVENSTVO U17 2023 - SKUPINA B - PRVA TEKMA

SRBIJA U17 - SLOVENIJA U17 2:4 (0:3)


Kraj: Telki (Madžarska)
Sodnik: Jamie Robinson 
Strelci: Cvetković (66'), Petrović (82'); Pejičić (4'), Topalović (10'), Jakupović (34'), Hrvatin (52')
Rumeni kartoni: Mitrović (41'), Kerin (32'), Bendra (90'), Mlakar (90' +4)
Srbija U17: Džodić, Đurić, Popović, Simić (od 88' Milosavljević), Avdić (od 40' Mitrović), Maksimović, Petrović ©, Vukojević, Cvetković, Subotić (od 46' Popović), Sremčević (od 59' Delibašić). Selektor: Aleksandar Luković.
Slovenija U17: Trivunčević - Tomšić, Obrić, Golič ©, Kerin, Pejičić (od 72' Bakšić), Hrvatin, Veber (od 54' Jelen), Topalović (od 72' Kutoš), Bendra, Jakupović (od 86' Mlakar). Selektor: Mišo Brečko.

Slovenska kadetska reprezentanca je srečanje proti Srbiji začela odlično. Že v četrti minuti so varovanci Miša Brečka povedli, ko je na nasprotnikovi polovici žogo ukradel Topalović. Mladi napadalec je za tem v kazenski prostor Srbije poslal visok predložek, ki ga je sprva z glavo nekoliko preusmeril Jakupović, žoga pa je priletela do Pejičića, ki jo je z močnim strelom poslal v nasprotnikovo mrežo. V deseti minuti je Slovenija vodstvo že podvojila. Znova je žogo ukradel Topalović, ki je nato lepo preigral Đurića in iz težkega položaja zadel za povišanje vodstva. V naslednjih dvajsetih minutah je sledil pritisk Srbije, ki si je priigrala nekaj priložnosti. V 15. minuti se je po predložku s strani po odbiti žogi zastresla prečka slovenskih vrat, v 31. minuti pa je napdalec Cvetković iz neposredne bložine meril mimo vrat. Nato pa so slovenski kadeti v 34. minuti zadeli še tretjič. Z lastne polovice je žogo v prazen prostor poslal Topalović, tam pa je bil od branilca Popovića hitrejši slovenski napadalec Jakupović in dosegel tretji zadetek slovenske izbrane vrste. 

V drugem delu je srbski selektor nekoliko premešal začetno enajsterico svojega moštva. Selektor Mišo Brečko ob polčasu ni opravil menjav. Do prve priložnosti so znova prišli varovanci Miša Brečka in jo tudi izkoristili. Izjemno akcijo je pričel Jakupovič, ki je nasprotniku odvzel žogo in jo po lepi dvojni podaji s Topalovićem podal Pejičiću. Ta je z zelo natančno podajo v praznem prostoru našel Bendro, ki si je žogo sprejel v levo in jo za tem z lepim nizkim predložkom poslal do Hrvatina, ki je sprožil in meril zanesljivo za četrti zadetek slovenske reprezentance. V 66. minuti je Srbija vodstvo Slovenije uspela znižati. Po ukradeni žogi v neposredni bližini slovenskega kazenskega prostora je do žoge prišel Cvetković, ki je z močnim strelom premagal Trivunčevića. V 77. minuti je imela Slovenija novo priložnost, ko je v kazenskem prostoru po lepem preigravanju do zaključnega strela prišel Kutoš, a je vratar Srbije njegov strel ubranil. V 82. minuti je Srbija dosegla še en zadetek, ko je svojemu moštvu nekaj upanja vliv vezist Petrović. V 85. minuti si je veliko priložnost priigral Jakupović, a je njegov strel vratar Srbije ubranil. Ostalo je pri rezultatu 2:4 in slovenska izbrana vrsta do 17 let se je veselila prve zmage na evropskem prvenstvu.

Po tekmi sta spregovorila selektor izbrane vrste do 17 let Mišo Brečko in avtor drugega zadetka Luka Toplaović. ”Trenutno čutim le veselje. Uprizorili smo zelo dobro predstavo, večina igre se je razpletla po naših željah. Moram biti zadovoljen, kljub zmagi pa niso bilo vse sijajno. Vseeno pa po takšni tekmi prevladuje zadovoljstvo. Do anslednjega obračuna smo lahko malo bolj mirni. Analizirali bomo našo igro in skušali odpraviti naše slabosti. Dobre stvari, ki jih je bilo veliko, bomo skušali še izboljšati. Zavedali smo se, da ima Srbija zelo dobro reprezentanco. Tudi naša naslednja nasprotnika sta zelo dobra, in zavedamo se, da naš cilj še ni izpolnjen. Sedaj je na vrsti veselje, nato počitek, za tem pa se bomo pripravili na naslednjo tekmo,” je dejal selektor, njegov varovanec pa je dodal: ”Z ekipo smo se dolgo pripravljali na to tekmovanje in mislim, da je bil naš trud poplačan. Vesel sem svojega zadetek, moj cilj je bil osvojiti žogo in priti do zaključka, kar mi je tudi uspelo. Kljub visokemu vodstvu, smo se zavedali, da tekma še ni končana. Naša želja je bila, da bi tekmo zaključili brez prejetega zadetka. Srbija ima kvalitetno ekipo in to je zagotov prišlo do izraza. Danes se bomo še veselili zmage, jutri pa bodo že vse misli usmerjeno proti naslednjemu nasprotniku. Proti Španiji bom skušali dati od sebe še več, kot smo dali na danšnjem obračunu.

Slovenija bo prihodnje srečanje odigrala v nedeljo, 21. maja, ko se bo v Budimpešti pomerila z izbrano vrsto Španije. Tekma se bo pričela ob 16:30.

 

Tekst: LD
Foto: UEFA

SORODNE NOVICE

  • 26.03.2024 | U17
    Kadeti za konec klonili proti Norveški
    Slovenska kadetska izbrana vrsta je odigrala še zadnje srečanje elitnega kroga kvalifikacij za uvrstitev na evropsko prvenstvo do 17 let. Varovanci Muamerja Vugdalića so proti Norveški izgubili z 2:1. Edini zadetek je dosegel Žužek.
  • 23.03.2024 | U17
    Kadeti nemočni proti Španiji
    Slovenska kadetska izbrana vrsta je odigrala še drugo srečanje elitnega kroga kvalifikacij za uvrstitev na evropsko prvenstvo do 17 let. Varovanci Muamerja Vugdalića so morali priznati premoč Španiji, ki je v polno merila petkrat.
  • 20.03.2024 | U17
    Kadeti na uvodni tekmi elitnega kroga brez točk
    Kadetska reprezentanca Slovenije je elitni krog kvalifikacijskega turnirja za evropsko prvenstvo 2024 začela s porazom. Varovanci Muamerja Vugdalića, so na uvodni tekmi morali priznati premoč gostiteljici turnirja Avstriji.
  • 19.03.2024 | U17
    Kadetska reprezentanca uvodoma proti Avstriji
    Slovenska izbrana vrsta do 17 let je pred dnevi odpotovala v Avstrijo, kjer bo v prihodnjih dneh tekmovala v elitnem krogu kvalifikacij za UEFA evropsko prvenstvo do 17 let. V skupini 7 se bo pomerila z Avstrijo, Norveško in Španijo. Vse tekme slovenske kadetske reprezentance bodo v prenosu na kanalih NZS.
  • 11.03.2024 | U17
    Vugdalić izbral za elitni krog
    Slovenska reprezentanca do 17 let bo med 20. in 26. marcem sodelovala v elitnem krogu kvalifikacij za Uefa evropsko prvenstvo do 17 let, ki se bo letos odvilo na Cipru. Slovenski selektor izbrane vrste U17 Muamer Vugdalić je objavil seznam nogometašev, ki se bodo na kvalifikacijskem turnirju ob Avstriji, Španiji in Norveški borili za uvrstitev na zaključni turnir. Vse tekme tudi na kanalih NZS.
  • 07.03.2024 | U17
    Kadeti se iz Srbije vračajo z zmago in remijem
    Kadetska reprezentanca Slovenije je v Stari Pazovi odigrala še drugo pripravljalno tekmo z vrstniki iz Srbije. Izbranci Muamerja Vugdalića so po torkovi zmagi tokrat remizirali. Sedaj je na vrsti elitni krog za preboj na EP, ki se bo pričel 20. marca. 
  • 05.03.2024 | U17
    Slovenija pred elitnim krogom premagala Srbijo
    Kadetska reprezentanca Slovenije je v Stari Pazovi odigrala prvi pripravljalni obračun z vrstniki iz Srbije. Izbranci Muamerja Vugdalića so slavili z zadetkoma Beljkaša in Šunte.
  • 26.02.2024 | U17
    Sledi še zadnja preizkušnja pred začetkom elitnega kroga
    Slovenska reprezentanca do 17 let bo konec marca pod vodstvom Muamerja Vugdalića nastopila v elitnem krogu kvalifikacij za evropsko prvenstvo. Pred tem se bo v sklopu priprav dvakrat pomerila z reprezentanco Srbije. Obe tekmi bosta odigrani v začetku marca v Stari Pazovi.
  • 08.02.2024 | U17
    Slovenija na drugi tekmi remizirala z BiH
    Kadetska reprezentanca Slovenije je v Zenici odigrala še drugo pripravljalno tekmo z vrstniki iz Bosne in Hercegovine. Izbranci Muamerja Vugdalića so tokrat iztržili remi.
  • 06.02.2024 | U17
    Slovenski kadeti dobili prvega od dveh obračunov z BiH
    Kadetska reprezentanca Slovenije je v Zenici dobili prvo od dveh pripravljalnih tekem z vrstniki Bosne in Hercegovine. Izbranci novega selektorja Muamerja Vugdalića so slavili z 0:3.

DELI NA