02.05.2023 | Ženska A
Slovenija dobila tekmice v Ženski ligi narodov

Evropska nogometna zveza Uefa je danes v Nyonu izvedla žreb skupin za prvo izvedbo ženske lige narodov. Pri žrebu je osrednja vloga pripadla izvrstni španski nogometašici Verónici Boquete.

Slovenija bo tekmovanje začela v ligi B, točneje v Ligi B4, tekmice pa Češka, BiH in Belorusija. Tekme bodo od septembra do decembra letos. Tekmovanje bo potekalo po sistemu tekem doma in v gosteh.

Žreba sta se udeležila selektor Borut Jarc in Uroš Juračič, tehnični vodja ženske reprezentance.

Ženska liga narodov:

A1:
Anglija, Nizozemska, Belgija, Škotska

A2:
Francija, Norveška, Avstrija, Portugalska

A3:
Nemčija, Danska, Islandija, Wales

A4:
Švedska, Španija, Italija, Švica

B1:
Republika Irska, Severna Irska, Madžarska, Albanija

B2:
Finska, Romunija, Slovaška, Hrvaška,

B3:
Poljska, Srbija, Ukrajina, Grčija

B4:
Češka, Slovenija, Bosna in Hercegovina, Belorusija


C1:
Malta, Moldavija, Latvija, Andora

C2:
Turčija, Luksemburg, Litva, Gruzija

C3:
Azerbajdžan, Črna gora, Ciper, Ferski otoki

C4:
Izrael, Estonija, Kazahstan, Armenija

C5:
Severna Makedonija, Kosovo, Bolgarija

Odziv po žrebu:

 

Borut Jarc, selektor:
„Dobili smo zanimivo skupino, kjer ima Češka najvišji rating, saj zasedajo 27. mesto na Fifini lestvici. Slovenija, kot druga po moči s Fifine lestvice v tej skupini, napada 1. mesto, kar bo tudi naš osrednji cilj. Poleg Češke sta tu še Bosna in Hercegovina in Belorusija. Obe ekipo poznamo, prijateljskih tekem pa ni več. Zadeva je popolnoma jasna, vsaka tekma ima svoj naboj. Na vsaki tekmi so možne tri točke, kar nas najbolj zanima. Verjamem pa, da bo tekma z Bosno in Hercegovino imela še dodaten naboj, gre za reprezentanco iz naše soseščine, naše regije.“

Mateja Zver, kapetanka:
„Skupina je kar zahtevna, v preteklosti smo že igrale proti tem reprezentancam. Moramo se zelo dobro pripraviti na vsako tekmo, ker vemo, kako kakovostne so reprezentance. Vsako tekmo moramo biti stoodstotno fokusirane, agresivne, taktično disciplinirane. Z garanjem do zadnje minute moramo slediti zastavljenemu cilju, ki smo si ga zadale. Že zdaj pa seveda apeliram na navijače, da nas bodo na vsaki tekmi v velikem številu na tribunah vzpodbujali in nam dajali dodatno motivacijo in energijo, ki jo bomo zelo potrebovale.“

Dominika Čonč, reprezentantka:
„Po mojem mnenju je žreb dober. Češka je sicer zelo dobra reprezentanca, vendar pa tako kot za nas ni lahkih tekem proti na papirju lažjim nasprotnikom, tako smo sedaj vedno znova dokazale, da se lahko uspešno kosamo z vsakim. Vse tekme bodo zahtevne, vendar pa se zavedamo naše moči in seveda štartamo na vrh.“

51 držav

Reprezentance je žreb razdelil v lige glede na uvrstitev na Uefini lestvici po koncu skupinskega dela evropskih kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2023. Slovenija je na tej lestvici zasedla 23. mesto. Države so razdeljene v tri lige, A, B in C. V ligi A bo sodelovalo 16 reprezentanc v štirih skupinah. Enaka razdelitev bo tudi v ligi B. Liga C bo s štirimi skupinami s po štirimi ekipami ter eno s tremi.

V ligi A bodo igrale Anglija, Nemčija, Francija, Švedska, Španija, Nizozemska, Norveška, Danska (boben 2), Italija, Belgija, Avstrija, Islandija, Švica, Wales, Portugalska in Škotska.
V ligi B bodo igrale Republika Irska, Poljska, Češka, Finska, Slovenija, Severna Irska, Romunija, Ukrajina, BiH, Slovaška, Madžarska, Grčija, Hrvaška, Belorusija in Albanija. V ligi C pa bodo Malta, Izrael, Azerbajdžan, Turčija, Severna Makedonija, Kosovo, Črna gora, Luksemburg, Estonija, Moldavija, Litva, Kazahstan, Latvija, Bolgarija, Ciper, Ferski otoki, Gruzija, Armenija in Andora.

Napredovanje

Štirje zmagovalci skupin lige A bodo nastopili v finalu lige narodov, oba finalista se bosta uvrstila tudi na olimpijske igre 2024 v Franciji. Prvaki posameznih lig, torej B in C, bodo napredovali rang višje, ligo nižje pa se bodo selile četrtouvrščeni ekipi lig A in B ter najnižje tretjeuvrščena ekipa lige.

Termini tekem

Tekme 1. kroga bodo med 20. in 23. septembrom, 2. kroga med 23. in 26. septembrom, 3. kroga med 25. in 28. oktobrom, 4. kroga med 28 in 31. oktobrom, 5. kroga med 29. novembrom in 2. decembrom, 6. kroga pa med 2. in 5. decembrom.

Povečati konkurenčnost in zanimanje

Moško izvedbo lige narodov so prvič izvedli 2018 z namenom, da bi namesto mednarodnih prijateljskih tekem zagotovila bolj smiselne in konkurenčne tekme. Takšen je namen tudi v ženski različici.  Tekst: D.P.
  Foto: Uefa.com

  SORODNE NOVICE

  • 21.09.2023 | Ženska A
   Po prve tri točke v ligi narodov
   V Krškem je vse pripravljeno, da v petek ob 16. uri gosti uvodno tekmo slovenske ženske reprezentance v ligi narodov. Varovanke selektorja Saše Kolmana se bodo ob 16. uri pomerile s Češko. V prvem sklopu tekmovanja sledi še gostovanje v Zenici, kjer Slovenija v torek, 26.9., gostuje pri Bosni in Hercegovini.
  • 20.09.2023 | Ženska A
   Brez strahu po zmago
   Ženska članska nogometna reprezentanca bo v petek v Krškem ob 16. uri odigrala prvo tekmo v novoustanovljenem tekmovanju Uefini ligi narodov. V Posavje prihaja Češka, to bo tekma 40. in 27. reprezentance na Fifini jakostni lestvici.
  • 19.09.2023 | Ženska A
   Motivirane v pričakovanju Češke
   Ženska članska nogometna reprezentanca se pripravlja na skorajšnji začetek tekmovanja v ligi narodov. V petek, 20.9., ob 16. uri Slovenija v Krškem gosti Češko, prihodnji torek, 26.9., pa Slovenija gostuje v Zenici pri Bosni in Hercegovini.
  • 18.09.2023 | Ženska A
   Selektor Kolman izpostavlja velik potencial reprezentantk
   Novi selektor ženske nogometne reprezentance Saša Kolman, danes bo popoldan zbral svoje varovanke, je izpostavil velik potencial, ki ga imajo članice ekipe. Na klopi selekcije bo prvič že ta petek, ko bo Slovenija začela tekmovanje v ženski ligi narodov B.
  • 15.09.2023 | Ženska A
   Saša Kolman novi selektor ženske reprezentance
   Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na dopisni seji potrdil novega selektorja ženske članske reprezentance. To bo Saša Kolman, 39-letni nogometni strokovnjak, ki je v svoji karieri deloval kot glavni trener v Novi Gorici in avstralskem South Melbourne FC, kakor tudi kot vodja nogometne akademije Real Madrida v Združenih arabskih Emiratih.
  • 05.09.2023 | Ženska A
   Borut Jarc ni več selektor ženske članske reprezentance
   Predsednik NZS, Radenko Mijatović in selektor ženske reprezentance Borut Jarc sta na predlog selektorja Jarca dosegla sporazumno prekinitev sodelovanja, kar pomeni, da se Jarc po petih letih in osmih mesecih poslavlja s klopi ženske reprezentance. V tem času je Slovenija dvakrat prišla na prag uvrstitve na veliko tekmovanje,  na Fifini lestvici pa zaseda visoko 40 mesto, najboljše v svoji zgodovini.
  • 12.08.2023 | Ženska A
   Iz Olimpije v Panathinaikos
   Slovenska reprezentantka Manja Rogan bo kariero nadaljevala v Grčiji. Zdaj že nekdanja vezna igralke ljubljanske Olimpije je postala nova članica atenskega Panathinaikosa, ki je letos napredoval v prvo grško ligo, v novi sezoni pa bo tam tudi nastopal.
  • 08.08.2023 | Ženska A
   Reprezentantka iz Radomelj v Italijo
   Slovenska članska reprezentantka Sara Gradišek se po šestih letih v dresih ŽNK Radomlje Medex odpravlja na tuje. Igralka sredine igrišča, ki je pred kratkim dopolnila 20 let, se iz Radomelj seli v italijansko Bologno.
  • 14.07.2023 | Ženska A
   Srbija premočna na generalki za ligo narodov
   Slovenke bodo septembra začele tekmovanje v ligi narodov v skupini B4, tekmice bodo Češka, BiH in Belorusija. Slovenija bo prvo tekmo igrala 22. septembra, ko bo gostila Češko.
  • 14.07.2023 | Ženska A
   Nocoj proti Srbiji
   Slovenija se bo danes ob 19. uri pomerila s Srbijo, to pa bo tudi pika na i pripravam, ki so jih varovanke selektorja Boruta Jarca opravile minule dni v Čatežu ob Savi. To bo tudi zadnji test za obe reprezentanci pred septembrskim začetkom tekmovanja v ligi narodov.

  DELI NA