05.05.2015 | U18
Slovenija optimistična pred prvo preizkušnjo

Slovensko kadetsko reprezentanco, ki si je v elitnem delu kvalifikacij lani v Angliji zagotovila nastop na Evropskem prvenstvu do 17 let, jutri čaka prvi nastop na prvenstvu v Bolgariji. Igor Benedejčič je pred tekmo s Čehi optimističen.

Reprezentanca se je v nedeljo odpravila na pot proti bolgarskemu obmorskemu letovišču Pomorie, kjer bodo Jan Mlakar, Oskar Cvjetičanin, Rok Vodišek in ostali bivali v času prvenstva. Ekipa je na pot krenila v nedeljo zjutraj, po dveh letih in petih urah in pol avtobusne vožnje po Bolgariji pa je naposled le prišla do svojega cilja.

Reprezentanca se v Bolgariji po dveh dneh bivanja počuti dobro, opravili so dva treninga, v torek dopoldan pa je bil dan rezerviran za medijske aktivnosti. Selektorji so opravili obveznosti na novinarski konferenci, medtem ko so igralci pozirali pred fotografskim aparatom za uradne fotografije prvenstva.

Pred prvo preizkušnjo s Čehi lahko Benedejčiča veseli, da v ekipi ni poškodovanih igralcev. "Gre za pomembno srečanje, ki lahko usmeri nadaljnji potek tekmovanja v naši  skupini," je iz Bolgarije sporočil strateg, za katerega je to prvo evropsko prvenstvo v vlogi selektorja. "Na Čehe smo dobro pripravljeni in smo optimisti. Pomerili se bomo s tekmecem, ki goji organizirano in agresivno igro."

Samozavest selektorja se je pred pričetkom prenesla tudi na igralski kader, Benedejčičevi varovanci pa so z zmagovalno mentaliteto prebrodili že dvoje kvalifikacij ob dejstvu, da je bil slovenski napadalec Jan Mlakar z osmimi zadetki tudi prvi strelec. "Pričakujem, da bomo odigrali dobro tekmo in prikazali igro, ki nas je krasila že v predgodnih kvalifikacijah. Nekaj pozitivne nervoze je sicer prisotno, ampak to je normalno, vendarle gre za tekmo evropskega prvenstva," je še zaključil Benedejčič, ki se je na novinarski konferenci dotaknil tudi dosežka Mlakarja. "Jan je zelo pomemben igralec, dosegel je osem zadetkov v kvalifikacijah in od njega pričakujemo ogromno. Ampak ne pozabimo, da so z njim še vsi njegovi soigralci."

"Naš cilj proti Čehom je zmaga," ni okolišil vezist Vitja Valenčič, ki priznava, da so igralci pred štartom nekoliko napeti, toda dobro pripravljeni na debitantski nastop. "Skupaj s strokovnim vodstvom smo nasprotnika dobro preučili, vemo od kod nam preži nevarnost. Pripravljeni smo na tekmo, tudi z vidika, da nam pozitiven rezultat odpira možnosti za naprej."

Čehi so na evropskem prvenstvu do 17 let nazadnje nastopili pred štirimi leti, ko je bilo prvenstvo najboljših kadetskih evropskih reprezentanc v Srbiji. trener Češke Vaclav Cerny pa priznava, da so zelo zadovoljni že s samo uvsrstitvijo na prvenstvo: "Navdušeni smo, da smo med ekipami, ki so tukaj in komaj čakamo prvo tekmo. Fantje že nestrpno pričakujejo tekmo in priložnosti, da pokažejo kaj vse znajo na igrišču."

Slovenska reprezentanca se bo na 130 km dolgo pot v Sliven odpravila že takoj po zajtrku, po prihodu in kosilu pa jih čaka le še počitek in odhod na tekmo, ki se bo na stadionu Dimitra Hadzija pričela ob 15. uri. Tekma med Češko in Slovenijo ne bo prenašana, medtem ko si boste Slovenijo na kadetskem evropskem prvenstvu lahko ogledali v drugi tekmi proti Nemčiji na Eurosportu 2.

Več:

Slovenska kadetska reprezentanca na Evropskem prvenstvu U17 v Bolgariji

Tekst: NZS/MaK
Foto: UEFA

SORODNE NOVICE

 • 15.06.2023 | U18
  Izbrana vrsta do 18 let nadaljuje niz neporaženosti
  Reprezentanca Slovenije do 18 let je v Gornji Radgoni odigrala še drugo prijateljsko tekmo. Varovanci Antona Žlogarja so remizirali z vrstniki iz Črne gore in ostajajo neporaženi že osem tekem zapovrstjo.
 • 13.06.2023 | U18
  Slovenija ugnala Poljsko
  Reprezentanca Slovenije do 18 let se je v Gornji Radgoni pomerila z izbrano vrsto Poljske in slavila z 1:0. V četrtek se bodo varovanci Antona Žlogarja pomerili s Črno goro.
 • 02.06.2023 | U18
  Žlogar izbral za prijateljska obračuna s Poljsko in Črno goro
  Slovenska reprezentanca do 18 let se bo med 13. in 15. junijem pomerila z izbranima vrstama Poljske ter Črne gore. Selektor Anton Žlogar je v ta namen izbral 25 igralcev letnika 2005, ki se bodo v Gornji Radgoni pomerili z omenjenima nasprotnikoma.
 • 11.05.2023 | U18
  Slovenija na drugem srečanju ugnala Bosno in Hercegovino
  Reprezentanca Slovenije do 18 let se je še drugič pomerila z izbrano vrsto Bosne in Hercegovine. Varovanci selektorja Antona Žlogarja so bili v Zenici tokrat boljši od svojih vrstnikov, saj so slavili z 1:3. 
 • 09.05.2023 | U18
  Na prvem srečanju z Bosno in Hercegovino brez zadetkov
  Reprezentanca Slovenije do 18 let se je pomerila z izbrano vrsto Bosne in Hercegovine. Varovanci selektorja Antona Žlogarja so se v Zenici s svojimi vrstniki razšli z neodločenim izidom 0:0. Drugi obračun proti istemu nasprotniku bo odigran v četrtek.
 • 02.05.2023 | U18
  Žlogar izbral za prihodnja prijateljska obračuna
  Slovenska reprezentanca do 18 let se bo med 9. in 11. majem pomerila z izbranima vrstama Bosne in Hercegovine ter Savdske Arabije. Selektor Anton Žlogar je v ta namen vpoklical 23 nogometašev.
 • 09.06.2022 | U18
  V Čatežu premagali Severno Makedonijo
  Reprezentanca Slovenije do 18 let je junijske priprave sklenila z zmago. Izbranci selektorja Antona Žlogarja so v Čatežu s 3:0 premagali Severno Makedonijo, še na tretji tekmi pa so svojo mrežo ohranili nedotaknjeno.
 • 07.06.2022 | U18
  Na drugi tekmi s Poljaki brez zadetkov
  Reprezentanci Slovenije in Poljske do 18 let sta v Krškem odigrali še drugo prijateljsko srečanje. Po slovenski zmagi na prvi tekmi tokratni obračun ni dal zmagovalca, ekipi sta se razšli z začetnim rezultatom.
 • 01.06.2022 | U18
  V Krškem premagali Poljsko
  Junijski termin za reprezentančno akcijo izkorišča tudi izbrana vrsta Slovenije do 18 let. Četa Tončija Žlogarja je v Krškem odigrala prvo od treh tekem in z 2:0 premagala reprezentanco Poljske.
 • 25.05.2022 | U18
  Žlogar izbral za prijateljski turnir
  Slovenska reprezentanca do 18 let bo med 1. in 9. junijem sodelovala na mednarodnem prijateljskem turnirju. Selektor Tonči Žlogar je v ta namen selekcioniral reprezentanco letnikov 2004 in mlajših, ki se bo dvakrat pomerila z izbrano vrsto Poljske, enkrat pa s Severno Makedonijo.

DELI NA