06.01.2014 | Futsal AA
Slovenija pripravljena na boj z evropskim prvakom

V Mariboru (v dvorani Tabor) in Litiji je vse nared za velik spektakel – slovenska futsal reprezentanca se bo na svoji 196. in 197. uradni tekmi pomerila s šestkratnim evropskim in dvakratnim svetovnim prvakom Španijo.

Tekmo iz Maribora in Laškega boste lahko spremljali tudi v neposrednem videoprenosu na spletni strani www.futsal.si, vstop v dvorani v Mariboru in Litiji pa je prost.

Trening v Laškem

Slovenska reprezentanca se je v soboto zbrala v Laškem, kjer je opravila štiri treninge, Španci so prvič vadili v nedeljo dopoldan. Trening domače vrste je minil brez težav, za Slovenijo pa so med 11.30 in 13.00 dvorano zasedli eminentni gostje. 

Selektor Venancio Lopez (5. dosedanji selektor) je pred dnevi obelodanil seznam igralcev, na katere računa na dveh tekmah proti Sloveniji. Poškodovana sta Aicardo in Miguelin, ki pa naj bi danes in jutri igrala.

Slovenija napredovala

»Slovenija ima dobro ekipo, čaka nas vse prej kot lahko delo,« pravi Lopez pred obračunom s 15.  ekipo na svetu, kamor sodijo Slovenci. »Ni me presenetilo, da ste premagali Portugalce. Spremljam vašo ekipo, v zadnjih letih ste napredovali. Imate precej nadarjenih igralcev,« je še dodal selektor Španije.

Dodajmo še to, da slovensko reprezentanco po novem spremlja tudi zdravnik, to vlogo je prevzel Jakob Naranđa. Domačo reprezentanco je obiskal tudi predsednik KMN pri NZS Vlado Močnik, ki je igralcem in strokovnemu štabu izrekel dobre želje za leto 2014.

Pripravljalni tekmi:

6.1. 2014, Maribor:
Slovenija – Španija (19.30)

7.1. 2014, Litija:
Slovenija – Španija (19.30)

Medsebojne tekme Slovenije in Španije:
Slovenija – Španija 0:10 (22.10. 1996) 
Slovenija – Španija 2:4 (21.4. 1997) 
Slovenija – Španija 3:10 (22.4. 1997) 
Slovenija – Španija 0:7 (20.2. 2000) 
Slovenija – Španija 1:4 (10.12. 2003) 
Slovenija – Španija 1:4 (17.12. 2003) 
Slovenija – Španija 3:3 (1.2. 2004) 
Slovenija – Španija 1:3 (17.11. 2006)
Slovenija – Španija 0:3 (18.10. 2011)
Slovenija – Španija 1:2 (19.10. 2011)
Slovenija – Španija 2:4 (31.1. 2012)

Jubilej kapetana

Igor Osredkar bo v ponedeljek in torek še 99-ič in 100-ič oblekel dres Slovenije, v čast in zadovoljstvo mu je, ker bo to ravno proti aktualnim evropskim prvakom in viceprvakom sveta. Osredkar in soigralci so dva dni vadili v Laškem, da bi polni motiva in želje pričakujejo obračun s Furijo. »Zavedamo se, kaj nas čaka. A gremo korak za korakom. Z mislimi smo malce že pri evropskem prvenstvu, sami s sabo imamo precej dela, o Špancih pa tako ali tako ne gre izgubljati besed. So izjemna ekipa,« pravi Osredkar, ki je pred desetimi dnevi podpisal pogodbo s hrvaškim prvoligašem iz Makarske, kamor se seli po koncu evropskega prvenstva (8.2.).

»Dobro jih poznamo, spremljamo jih vsak teden. Vemo, kdo in kaj so. Najbolj so nevarni iz prekinitev, težko jim bomo parirali v igri 4:4,« pravi Osredkar, ki ima recept tudi za goste: »Zavedamo se, da bodo tekmeci agresivni od prve sekunde. Stisnili nas bodo na naši polovici, zato smo precej pozornosti namenili izhodu iz presinga. Ključna bo obramba, kjer bomo morali biti zbrani, pa ne le 100%, ampak kar 200%!«

Pričakuje polni dvorani

Vstop na obe tekmi, tako v Mariboru kot v Litiji dan za tem, bo prost. »Pričakujem, da se bo zbralo precej ljudi. Pa saj – če ne bodo prišli pogledat Špancev, koga pa bodo potem. Sam si želim tudi polne dvorane v Litiji, saj bo to posebna tekma zame, ko bom še stotič oblekel dres z državnim grbom!« 

Andrej Dobovičnik pripravlja ekipo na evropsko prvenstvo v Belgiji, ki ga med 28.1. in 8.2. gosti Antwerpen. To je že tretje veliko tekmovanje, kamor se je reprezentanca prebila pod vodstvom Dobovičnika, ki zasedbo vodi od decembra 2005.

Poslastica in pravi test

»Vesel sem, ker je razpoloženje pravo, igralci pa so zdravi, to je najbolj pomembno! O Špancih sem že precej povedal. Za vse nas, tudi za gledalce, bo to prava poslastica in prestižni obračun, kjer pa želimo pokazati, da znamo tudi mi igrati futsal. Kot pravi kapetan – naj se tekma začne, gremo po zmago, tek tekme pa bo pokazal, za kaj bo to dovolj,« dodaja šef strokovnega štaba, ki se zaveda, da igralce čaka izjemno težko delo.

Drugačna ekipa kot leta 2012

»Ogledali smo si nekaj posnetkov. Španci so taka ekipa, ki vseh 40 minut drži identičen in močan tempo. Popuščajo ne. Tako je bilo tudi proti Srbiji, kjer so izkoristili vsako najmanjšo domačo napako. Upam in želim si, da bo teh napak naših čim manj!«

Na evropskem prvenstvu leta 2012 je bilo 4:2 za aktualne svetovne podprvake. »Takrat sem bil s tem rezultatom zadovoljen. Imamo pa danes drugačno ekipo. Boljši smo zavoljo tega, ker ima večina fantov v nogah precej več treninga, kot ga je imela takrat. Premoremo pa malce manj širine, a kljub temu se teh dveh tekem veselim, da vidimo, kam točno sodimo.«

Tekst: D.P.
Foto: D.P./Nzs.si

SORODNE NOVICE

 • 22.04.2024 | Futsal AA
  Osredkar in Fetić pomagala svojima ekipama rang višje
  V Serie A2 se je vnovič izkazala ekipa Pordenoneja, ki je z domačo zmago proti Leccu (8:4) krog pred koncem rednega dela potrdila uvrstitev v končnico. Za ekipo trenerja Marka Hrvatina je Tilen Štendler dosegel dva gola, v tej sezoni skupaj sedem. V dresu Pordenoneja še vedno igra tudi Rok Grželj.
 • 13.04.2024 | Futsal AA
  Z dobrim vtisom in izkušnjami s Portugalske
  Slovenija tekmo začela v postavi Marko Peček, Jeremy Bukovec, Žiga Čeh Klemen Duščak, Matej Fideršek, v nadaljevanju so igrali še Nejc Berzelak, Teo Turk, Uroš Đurič, Max Vesel, Luka Čop, Tilen Rajter, Nejc Hozjan, Žan Janez in Alen Muratagić.
 • 12.04.2024 | Futsal AA
  Evropski in svetovni prvak je bil premočan
  Moška članska futsal reprezentanca je s 4:0 klonila na 1. od dveh tekem proti Portugalski, evropskemu in svetovnemu prvaku. Ekipi se bosta vnovič pomerili v soboto.
 • 10.04.2024 | Futsal AA
  V pričakovanju tekem z evropskim in svetovnim prvakom
  Moška članska futsal reprezentanca se bo jutri in v soboto dvakrat pomerila s Portugalsko. Evropski in svetovni prvak se pripravlja na svetovno prvenstvo 2024, Slovenija pa bosta tekmi koristili za nabiranje izkušenj, ki jih potrebuje pomlajena vrsta.
 • 09.04.2024 | Futsal AA
  Futsal reprezentanca na Portugalsko
  „Veselim se teh tekem, ker bomo igrali proti najtežjemu možnemu tekmecu. Naši igralci, ki še nimajo toliko izkušenj s takih tekem, potrebujejo prav to. Na prvi tekmi ne bomo preveč taktizirali. Želim si, da odigramo agresivno po celem igrišču. Želim videti v odprti tekmi, koliko smo sposobni proti najboljšim,“ pred tekmama pove selektor Tomislav Horvat.
 • 02.04.2024 | Futsal AA
  Znam seznam igralcev za tekmi proti svetovnemu in evropskemu prvaku
  Prihodnji teden bodo člani Slovenije gostovali pri evropskemu in svetovnemu prvaku. Varovanci selektorja Tomislava Horvata bodo v Lizboni odigrali tekmi proti Portugalski. Selektor je obelodanil seznam igralcev, na katere računa.
 • 27.03.2024 | Futsal AA
  Dvakrat s Portugalci, svetovnimi in evropskimi prvaki
  Prihodnji teden se bo vnovič zbrala reprezentanca do 19 let, aprila pa akcijo in dve tekmi s Portugalsko, aktualnimi svetovnimi prvaki, čaka tudi moško člansko futsal reprezentanco.
 • 22.02.2024 | Futsal AA
  Osredkar in Fetić med strelci
  V Prvi futsal ligi FBiH je MNK Bubamara s kapetanom reprezentance Igorjem Osredkarjem doma pred kar 600 gledalci premagal ekipo Dječaci sa Une. Ob izdatni zmagi 10:1 se je z golom med strelce vpisal tudi Osredkar.
 • 21.02.2024 | Futsal AA
  Po vodstvu klonile proti Franciji
  Slovenija in Francija sta se v Slovenskih Konjicah sklenili futsal dvodnevje. Prva tekma se je končala z remijem (2:2), druga pa z zmago Francije (1:3). Edini, tudi vodilni gol Slovenije, je dosegla Ines Ermenc.
 • 20.02.2024 | Futsal AA
  Po preobratu remi s Francijo
  Slovenija in Francija sta se v Celju pomerili na prvi od dveh prijateljskih tekem, tekma pred nekaj več kot 200 gledalci se je končala z rezultatom 2:2. Za Slovenijo sta zadeli Anja Ložar in Maša Novak. Ekipi se bosta v sredo, 21.2., ob 17. uri.

DELI NA