29.01.2014 | Futsal AA
Slovenija proti Italiji začenja evropsko prvenstvo

Sinoči se je s tekmama Rusija – Nizozemska ter Belgija – Romunija začelo 9. evropsko prvenstvo, danes pa s svojim 4. nastopom med evropsko elito začenja še Slovenija, ki jo ob 20.45 čaka obračun z Italijo, aktualnim dobitnikom bronaste medalje na EP 2012 in prvakom iz leta 2003.

Euro 2014, 1. del, 1. krog, 28.1.

Rusija – Nizozemska 7:1 (4:0)
1:0 Cirilo (4.), 2:0 Liskov (10.), 3:0 Cirilo (12.), 4:0 Lima (15.), 5:0 Sergeev (21.), 6:0 Robinho (23.), 6:1 Attaibi (28.), 7:1 Lima (35.)

Belgija – Romunija 1:6 (0:2)
0:1 Radocu (4.), 0:2 Matei (15.), 0:3 Lupu (23.), 1:3 Rahou (24.), 1:4 Sotarca (33.), 1:5 Iancu (36.), 1:6 Salhi (40./ag)

29.1.
Španija – Hrvaška (18.30)
Italija – Slovenija (20.45)

Izvrsten pedigre

Gre tudi za eno od treh ekip v Evropi, ki je dosedaj nastopila na vseh evropskih prvenstvih. Poleg naslova evropskega prvaka so bili enkrat še srebrni (2007) in trikrat bronasti (1999, 2005, 2012). Reprezentanca je petkrat igrala na svetovnem prvenstvu, kjer je bila najvišje leta 2004 (2. mesto).

»Temperatura raste, komaj čakamo tekmo, malce smo že nestrpni,« pravi kapetan Igor Osredkar, ki ni edini, ki je opazil, da so Italijani malce dvignili nosove v hotelu, kjer ekipi skupaj bivata. »Sem dobil občutek, da so kar malce vzvišeni. Nekateri niti ne pozdravijo. A nič ne de – naš cilj je, da se z njimi stepemo na parketu, po porazu pa nas ne bodo niti ti, ki nas danes še, pozdravljali,« je Osredkar napovedal, da Slovenija odkrito cilja na prve tri točke!

Italija favorit, ampak...

»Že sam pogled na Fifino lestvico pove, kdo je tu favorit. Italija ima odlično ekipo, ki jo po večini sestavljajo naturalizirani Brazilci. Premorejo tudi izvrstno ligo, kjer se ti igralci kalijo. Krasi jih sistem in izjemna agresivnost, žogo skušajo zadržati v sovji posesti, so tudi dobri strelci,« pravi selektor Andrej Dobovičnik, ki ga čaka še nekaj dela do tekme, z igralci pa si bo ogledal še nekaj videoposnetkov. Ekipa na dan tekme ne trenira.

:: Več o evropskem prvenstvu in reprezentanci

Kako se bo lotil Italije, selektor ne razkriva. Ni pa skrivnost, da bo v ogenj z Italijo poslal ose  igralcev. »Težko je reči, kako bom igral. Bom pa skušal s šesterico, temu pa priključil dva, ki bosta dobila svojo priložnost. Če bo tempo hujši, bom že do polčasa priključil še koga s klopi.«

Rok Mordej si kruh služi v Italiji, je član New Teama, vodilne ekipe Lige A2, zato tekmece še toliko boljše pozna. »S točko bi bili zelo zadovoljni, s tremi še toliko bolj. A se ve – Italija je favorit.« Alen Fetić upa, da bodo izkoristili dane možnosti: »Italijo smo si dobro ogledali. Premorejo osem Italo-Brazilcev. Vrhunski so, a še zdaleč ne nepremagljivi.« Alen meni, da bo moral biti naš vratar najboljši na terenu, pa tudi v igri bo moral vsak igralec dati svoj maksimum.

Hvalijo Slovenijo

Ne le hotel, Italija in Slovenija sta si delila tudi dvorano Lotto Arena. Dopoldan so naprej vadili Italijani, potem še Slovenija, Selektor Roberto Menichelli je bil dobro razpoložen in poln hvale na račun Slovenije.

»To bo zelo težka tekma za vse nas, igramo proti dobri Sloveniji, ki jo krasi moč in visok tempo. Premorete tudi nekaj kvalitetnih posameznikov.« Tekmečev selektor pa je ob tem opozoril tudi na remi Slovenije in Španije ter zmago naše reprezentance proti Portugalski. Italijani so previdni, a so kljub temu favoriti – nenazadnje – leta 2012 so bili bronasti na Hrvaškem, Slovenija pa je morala domov po dveh tekmah. »To je res, a to je preteklost. Danes Italija nima medalje, ampak jo čaka težka tekma proti Sloveniji,« še dodajo v taboru Italije.

Pet tekem

Slovenija in Italija sta dosedaj odigrala pet medsebojnih tekem. Štirikrat so slavili Italijani, enkrat, 5.11. 2004, pa Slovenija, za katero je zadetek dosegel tudi sedanji reprezentant Benjamin Melink! Tekmeca sta se srečala tudi leta 2003 na evropskem prvenstvu, ki ga je gostila prav Italija. Varovanci takrat selektorja Darka Križmana so nudili izvrsten odpor, Italija, takrat je postala tudi evropski prvak, pa je slavila tesno – z 2:1.

Medsebojne tekme:

Italija – Slovenija 2:0 (22.3 2002)
Italija – Slovenija 2:1 (17.02. 2003) (Džafić)
Italija – Slovenija 2:3 (5.11. 2004) (Melink, Zorč 2)
Italija – Slovenija 7:0 (6.11. 2004)
Slovenija – Italija 0:2 (27.02.2011)
 
Italija premočne močno državno prvenstvo, v drugi ligi pa igrata tudi slovenska reprezentanta Kristjan Čujec in Rok Mordej, v prvi pa sta svoj čas igrala Jože Gačnik in Mile Simeunovič. Kar nekaj Slovencev (Slaviša Goranovič, Slaviša Božič, Miodrag Vajkič, Marko Hrvatin, Anže Širok, Benjamin Melink, Andraž Gregorčič, Aleš Hvala) si v nižjih ligah prav v Italiji služi evre.

Tekst: D.P.
Foto: D.P./Nzs.si

SORODNE NOVICE

  • 22.04.2024 | Futsal AA
    Osredkar in Fetić pomagala svojima ekipama rang višje
    V Serie A2 se je vnovič izkazala ekipa Pordenoneja, ki je z domačo zmago proti Leccu (8:4) krog pred koncem rednega dela potrdila uvrstitev v končnico. Za ekipo trenerja Marka Hrvatina je Tilen Štendler dosegel dva gola, v tej sezoni skupaj sedem. V dresu Pordenoneja še vedno igra tudi Rok Grželj.
  • 13.04.2024 | Futsal AA
    Z dobrim vtisom in izkušnjami s Portugalske
    Slovenija tekmo začela v postavi Marko Peček, Jeremy Bukovec, Žiga Čeh Klemen Duščak, Matej Fideršek, v nadaljevanju so igrali še Nejc Berzelak, Teo Turk, Uroš Đurič, Max Vesel, Luka Čop, Tilen Rajter, Nejc Hozjan, Žan Janez in Alen Muratagić.
  • 12.04.2024 | Futsal AA
    Evropski in svetovni prvak je bil premočan
    Moška članska futsal reprezentanca je s 4:0 klonila na 1. od dveh tekem proti Portugalski, evropskemu in svetovnemu prvaku. Ekipi se bosta vnovič pomerili v soboto.
  • 10.04.2024 | Futsal AA
    V pričakovanju tekem z evropskim in svetovnim prvakom
    Moška članska futsal reprezentanca se bo jutri in v soboto dvakrat pomerila s Portugalsko. Evropski in svetovni prvak se pripravlja na svetovno prvenstvo 2024, Slovenija pa bosta tekmi koristili za nabiranje izkušenj, ki jih potrebuje pomlajena vrsta.
  • 09.04.2024 | Futsal AA
    Futsal reprezentanca na Portugalsko
    „Veselim se teh tekem, ker bomo igrali proti najtežjemu možnemu tekmecu. Naši igralci, ki še nimajo toliko izkušenj s takih tekem, potrebujejo prav to. Na prvi tekmi ne bomo preveč taktizirali. Želim si, da odigramo agresivno po celem igrišču. Želim videti v odprti tekmi, koliko smo sposobni proti najboljšim,“ pred tekmama pove selektor Tomislav Horvat.
  • 02.04.2024 | Futsal AA
    Znam seznam igralcev za tekmi proti svetovnemu in evropskemu prvaku
    Prihodnji teden bodo člani Slovenije gostovali pri evropskemu in svetovnemu prvaku. Varovanci selektorja Tomislava Horvata bodo v Lizboni odigrali tekmi proti Portugalski. Selektor je obelodanil seznam igralcev, na katere računa.
  • 27.03.2024 | Futsal AA
    Dvakrat s Portugalci, svetovnimi in evropskimi prvaki
    Prihodnji teden se bo vnovič zbrala reprezentanca do 19 let, aprila pa akcijo in dve tekmi s Portugalsko, aktualnimi svetovnimi prvaki, čaka tudi moško člansko futsal reprezentanco.
  • 22.02.2024 | Futsal AA
    Osredkar in Fetić med strelci
    V Prvi futsal ligi FBiH je MNK Bubamara s kapetanom reprezentance Igorjem Osredkarjem doma pred kar 600 gledalci premagal ekipo Dječaci sa Une. Ob izdatni zmagi 10:1 se je z golom med strelce vpisal tudi Osredkar.
  • 21.02.2024 | Futsal AA
    Po vodstvu klonile proti Franciji
    Slovenija in Francija sta se v Slovenskih Konjicah sklenili futsal dvodnevje. Prva tekma se je končala z remijem (2:2), druga pa z zmago Francije (1:3). Edini, tudi vodilni gol Slovenije, je dosegla Ines Ermenc.
  • 20.02.2024 | Futsal AA
    Po preobratu remi s Francijo
    Slovenija in Francija sta se v Celju pomerili na prvi od dveh prijateljskih tekem, tekma pred nekaj več kot 200 gledalci se je končala z rezultatom 2:2. Za Slovenijo sta zadeli Anja Ložar in Maša Novak. Ekipi se bosta v sredo, 21.2., ob 17. uri.

DELI NA