08.02.2024 | A
Slovenija v Uefa ligi narodov z Avstrijo, Norveško in s Kazahstanom

Evropska nogometna zveza Uefa je v Parizu izžrebala skupine za četrto izvedbo lige narodov. Slovenija bo igrala v skupini 3 lige B skupaj z Avstrijo, Norveško in s Kazahstanom. Tekmovanje se bo začelo septembra.

Slovenska izbrana vrsta se je proti Avstriji nazadnje merila v kvalifikacijah za euro 2020 in obe tekmi izgubila z 0:1. Edino zmago je dosegla marca 1997 na prijateljski tekmi, ima pa še poraz s prijateljske tekme leta 2018.

Največkrat se je Slovenija pomerila z Norveško, kar enajstkrat. Nazadnje je z njo igrala prav v ligi narodov ter po enkrat remizirala in zmagala. Skupaj ima dve zmagi, trikrat se je obračun končal brez zmagovalca, Norveška pa je dobila šest tekem.

Slovenija se bo s Kazahstanom, ki je sprva pristal v skupini B2 in nato zaradi geografskega ključa končal v slovenski skupini, pomerila tretjič. Nazadnje si je proti temu tekmecu v polnih Stožicah zagotovila tudi nastop na evropskem prvenstvu 2024 v Nemčiji.

Poleg slovenske skupine B3 so v skupini B1 še Češka, Ukrajina, Albanija in Gruzija, v B2 Anglija, Finska, Irska in Grčija ter v B4 še Wales, Islandija, Črna gora in Turčija.

V najvišje rangirani ligi A bodo v skupini 1 igrale reprezentance Hrvaške, Portugalske, Poljske ter Škotske, v skupini 2 so Italija, Belgija, Francija in Izrael, v skupini C Nizozemska, Madžarska, Nemčija ter Bosna in Hercegovina, v skupini 4 pa so Španija, Danska, Švica in Srbija.

V tretjem rangu lige narodov so Švedska, Azerbajdžan, Slovaška in Estonija v skupini C1, Romunija, Kosovo, Ciper ter zmagovalec tekme Litva - Gibraltar v C2, Luksemburg, Bolgarija, Severna Irska in Belorusija v C3 ter Armenija, Ferski otoki, Severna Makedonija in Latvija v C4.

V najnižjem rangu D so poraženec tekme Litva - Gibraltar, San Marino in Lihtenštajn v skupini 1 ter Moldavija, Malta in Andora v skupini 2.

Vsaka ekipa bo igrala šest tekem, po tri doma in v gosteh. Tekme skupinskega dela bodo od 5. do 7. septembra, od 8. do 10. septembra, od 10. do 12. oktobra, od 13. do 15. oktobra, od 14. do 16. novembra ter od 17. do 19. novembra.

Tako imenovani play-off, ki je novost v tekmovanju, bo med 20. in 25. marcem 2025. V njem bodo za obstanek oziroma napredovanje iz ene v drugo ligo tretjeuvrščene ekipe iz lige A igrale proti drugouvrščenim iz lige B, tretjeuvrščene iz lige B proti drugouvrščenim iz lige C, najboljši dve četrtouvrščeni ekipi iz lige C pa proti drugouvrščenima v ligi D.

Zmagovalci skupin v ligah B, C in D sicer avtomatsko napredujejo v ligo višje, najslabši v A, B in C pa padejo v eno ligo nižje.

V ligi A bodo v četrtfinale šle prvo- in drugouvrščene ekipe, štiri zmagovalke se bodo nato merile na zaključnem turnirju, ki bo med 4. in 8. junijem 2025, gostila pa ga bo ena od udeleženk.

Matjaž Kek, selektor Slovenije: "Zelo tekmovalna skupina. Avstrija je ena najboljših reprezentanc v Evropi, potem pa sta tu še Norveška in Kazahstan, proti kateremu smo igrali tako rekoč pred nekaj dnevi. To je skupina, v kateri se bo veliko vprašalo tudi Slovenijo. Pomembnost dobrega igranja v ligi narodov se je že pokazala. Najprej smo zmagali v ligi C, nato obstali v ligi B. In prav tam se je postavil temelj generacije, ki se je zdaj uvrstila na evropsko prvenstvo. Iz mojega zornega kota je usmeritev Uefe pravilna, da včasih nepotrebne prijateljske tekme zamenja z ligo narodov. V njej se tekmuje, igra za prestiž, za to, da lahko napreduješ in konec koncev tudi uvrstiš na veliko tekmovanje. Slovenija je vsaj v zadnjih dveh izvedbah lige narodov igrala dobro.«

Žreb za Uefa ligo narodov:

Liga A:

- skupina A1: Hrvaška, Portugalska, Poljska, Škotska;
- skupina A2: Italija, Belgija, Francija, Izrael;
- skupina A3: Nizozemska, Madžarska, Nemčija, BiH;
- skupina A4: Španija, Danska, Švica, Srbija;

Liga B:

- skupina B1: Češka, Ukrajina, Albanija, Gruzija;
- skupina B2: Anglija, Finska, Irska, Grčija;
- skupina B3: Avstrija, Norveška, Slovenija, Kazahstan;
- skupina B4: Wales, Islandija, Črna gora, Turčija;

Liga C:

- skupina C1: Švedska, Azerbajdžan, Slovaška, Estonija;
- skupina C2: Romunija, Kosovo, Ciper, Litva ali Gibraltar;
- skupina C3: Luksemburg, Bolgarija, Severna Irska, Belorusija;
- skupina C4: Armenija, Ferski otoki, Severna Makedonija, Latvija;

Liga D:

- skupina D1: Litva ali Gibraltar, San Marino, Lihtenštajn;
- skupina D2: Moldavija, Malta, Andora.

 

Tekst: STA, MKo
Foto: Uefa

SORODNE NOVICE

 • 15.06.2024 | A
  Informacije pred tekmo reprezentance v Stuttgartu
  Za vse navijače, ki boste v Stuttgartu podpirali nogometno reprezentanco Slovenije, smo pripravili nekaj ključnih informacij pred jutrišnjo tekmo. Oblecite se v belo!
 • 14.06.2024 | A
  Mijatović: Pričakujem, da bo rekord iz Amsterdama padel
  Predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović pred evropskim prvenstvom v Nemčiji napoveduje odlično organizacijo in velik obisk slovenskih navijačev.
 • 14.06.2024 | A
  Šporar in Brekalo o Dancih
  Slovenska nogometna reprezentanca je vse bližje svoji uvodni tekmi na evropskem prvenstvu v Nemčiji. Izbranci Matjaža Keka so v Wuppertalu opravili nov trening pred nedeljskim obračunom z Dansko, ki se bo začel ob 18. uri v Stuttgartu. Vadila sta tudi Andraž Šporar, ki je že zatresel dansko mrežo, in David Brekalo.
 • 14.06.2024 | A
  Slovenski nogomet ponosen na reprezentanco
  Poglejmo si, kje so na nogometno pot stopili naši reprezentanti.
 • 14.06.2024 | A
  Nemčija in Škotska odpirata 17. evropsko prvenstvo v nogometu
  Reprezentanci Nemčije in Škotske bosta drevi ob 21. uri v Münchnu odprli 17. evropsko prvenstvo v nogometu. Na njem bo naslov branila Italija, po 24 letih pa bo na zaključnem turnirju nastopila tudi Slovenija.
 • 13.06.2024 | A
  Pričenja se Studio Slovenija
  Pred nami je deset oddaj Studio Slovenija s posebnimi gosti in ekskluzivno vsebino neposredno iz Wuppertala, kjer je nastanjena slovenska izbrana vrsta.
 • 13.06.2024 | A
  Stojanović bo nared za tekmo z Dansko, , Kurtić poudarja pomen dobrega vzdušja
  Iz Wuppertala sta se oglasila Petar Stojanović, ki bo v nedeljo nared za tekmo z Dansko, in veteran Jasmin Kurtić.
 • 12.06.2024 | A
  Slovenski nogometaši začeli priprave v Wuppertalu
  Slovenska nogometna reprezentanca je danes prvič vadila v Wuppertalu. Uvodni trening izbrancev Matjaža Keka pred začetkom evropskega prvenstva v Nemčiji si je ogledalo nekaj tisoč lokalnih nogometnih privržencev, kar je razveselilo slovenski tabor.
 • 12.06.2024 | A
  S pobudo Z vami smo v oporo športnikom
  Duševno zdravje kot vezni člen sodelovanja med Nogometno zvezo Slovenije in Skupino Triglav.
 • 11.06.2024 | A
  Foto: Slovenci prispeli na prizorišče Eura
  Slovenska nogometna reprezentanca je danes popoldan z letališča Jožeta Pučnika odletala v proti Düsseldorfu, kjer jo je ob pristanku pričakal simpatičen sprejem gostiteljev evropskega prvenstva 2024.

DELI NA