04.12.2009 | A
Slovenija v skupini C z Anglijo


Slovenska reprezentanca se bo v svoji prvi tekmi v Južni Afriki pomerila z Alžirijo, poleg obeh pa sta v skupini C še Anglija in Amerika. Kek in Simič o možnostih Slovenije, Kek: "Sposobni smo priti v drugi krog."

Po slabi uri od pričetka uradnega žreba so po nekaterih domačih estradnikih naposled prišle na vrsto kroglice, ki so odločale o sestavi skupin prvega svetovnega prvenstva na afriških tleh. Predsednik FIFA Joseph S. Blatter in generalni sekretar Jerome Valcke sta med drugim obljubljala eno najboljših prvenstev doslej, Haile Gebrselassie pa je tisti, ki je pričel z žrebanjem kroglic.

Slovenska delegacija je na svojo skupino čakala skoraj do konca samega žreba, saj je četrti boben, v katerem so bile preostale evropske reprezentance, na vrsto prišel kot zadnji. Najprej je Gebrselassie potegnil Francijo, sledila je Grčija, v skupino C pa je padle Slovenija. Selektor reprezentance Matjaž Kek je neposredno po žrebu povedal: “O zadovoljstvu po žrebu ne bom govoril, saj na koncu koncev moraš tekmo odigrati. Dejstvo je, da so vse ekipe višje rangirane na svetovni lestvici, z Angleži, ki so favoriti naše skupine, pa imam tako ali tako nedavne izkušnje. Odvisno je kako se bomo pripravili, v kakšnem stanju bomo, vendar sem prepričan, da bo Slovenija pustila dober vtis na SP 2010, jasno pa ostajam pri trditvi, da smo sposobni igrati v drugem krogu.”

Tudi predsednik Ivan Simič po zaključenem žrebu ni govoril o pretiranem zadovoljstvu nad nasprotniki: “Ne morem reči, da je skupina lahka. Gre za dokaj močne nasprotnike, tu so Angleži in Američani, tudi Alžirije ne gre zanemariti, zato je jasno, da bo delo težko, toda do sedaj smo pokazali, da smo najboljši takrat, ko je najtežje. Ne glede na imena nasprotnikov menim, da še vedno lahko upamo na drugi krog, sploh pa ni v naši naravi, da bi se predali vnaprej. Tudi na SP smo prišli z neverjetno borbo in verjamem, da bo tako ostalo tudi vnaprej.”

Slovenija je bila, kot nižje rangirana reprezentanca, najbrž želja marsikaterih reprezentanc, ena teh pa ni bila Anglija, ki je moč Slovenije občutila na prijateljskem srečanju na Wembleyu, ko so Angleži, po sumljivo dosojeni enajstmetrovki nad Rooneyem, slavili z 2:1. Z ZDA in Alžirijo Slovenija izkušenj še nima. Kakšni pa so bili sicer odzivi naših nasprotnikov? “Kakšnih konkretnih odzivov naših nasprotnikov na žreb zaenkrat še ni. Z angleškim predsednikom sva se pozdravila, izmenjala nekaj besed, več pogovorov pa naj bi imeli danes zvečer ali jutri.”

Eden tistih, ki so bili z žrebom bolj zadovoljni, pa je bil najboljši strelec Slovenije v kvalifikacijah, Milivoje Novakovič: “Z žrebom sem zadovoljen, saj sem prepričan, da se bomo z ZDA borili za mesto, ki vodi v drugi krog tekmovanja, kjer pa bo naša dodatna moč kolektiv, ki je res izjemen in nas še ni pustil na cedilu. V Južno Afriko gremo z namenom, da presenetimo.”

Slovenija bo prvo tekmo odigrala 13. junija proti Alžiriji v Polokwaneju, sledila bo tekma proti ZDA v Johannesburgu 18. junija, poslastica pa 23. junija v Port Elizabethu proti Angležem.

Sicer so občutki v slovenskem taboru v JAR razmeroma pozitivni, delegacja treh (Kek, Gasser, Zavrl) pa si bo jutri ogledala še bazne kampe, najprej v bližini Port Elizabetha.


Skupina A
1. Južna Afrika
2. Mehika
3. Urugvaj
4. Francija

Skupina B

1. Argentina
2. Nigerija
3. Južna Koreja
4. Grčija

Skupina C
1. Anglija
2. Združene države Amerike
3. Alžirija
4. Slovenija

Skupina D

1. Nemčija
2. Avstralija
3. Srbija
4. Gana

Skupina E
1. Nizozemska
2. Danska
3. Japonska
4. Kamerun

Skupina F
1. Italija
2. Paragvaj
3. Nova Zelandija
4. Slovaška

Skupina G
1. Brazilija
2. Severna Koreja
3. Slonokoščena obala
4. Portugalska

Skupina H
1. Španija
2. Švica
3. Honduras
4. Čile

 

Tekst: NZS/MK
Foto: NZS/US

SORODNE NOVICE

 • 01.12.2023 | A
  Euro 2024: Prednostna obravnava za slovenske navijače
  Nogometna zveza Slovenije svojim navijačem zagotavlja prednostno obravnavo pri nakupu vstopnic za tekme slovenske nogometne reprezentance v sklopu Eura 2024. Ključen podatek, ki slovenskim navijačem zagotavlja prednostno obravnavo pri žrebu, je EMŠO številka, ki jo je nujno potrebno vnesti v polje, kjer je predvidena številka ID osebnega dokumenta (Passport/ID number).
 • 01.12.2023 | A
  Razpis za odprto delovno mesto Strokovni sodelavec za trenerska usposabljanja
  Iščemo osebo, ki je pozitivno naravnana, samoiniciativna, komunikativna, odgovorna, timsko usmerjena, ima primeren odnos do sodelavcev in ostalih deležnikov, predvsem pa odgovoren odnos do kakovosti dela.
 • 30.11.2023 | A
  EURO 2024: Vse o vstopnicah na enem mestu
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 2. decembra dobila nasprotnike, s katerimi se bo pomerila v sklopu skupinskega dela Eura 2024. Vzporedno z žrebom bo stekla tudi prva faza prodaje vstopnic za nogometni spektakel, kjer bo za slovenske navijače na voljo 10.000 vstopnic za posamično tekmo slovenske nogometne reprezentance v skupinskem delu prvenstva.
 • 30.11.2023 | A
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto dobila tekmece za Euro 2024
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto dobila tekmece za evropsko prvenstvo 2024. Evropska nogometna zveza Uefa bo žreb skupin izvedla ob 18. uri v Hamburgu, enem od desetih nemških mest, ki bodo gostila tekme EP med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto.
 • 27.11.2023 | A
  Slovenija leto evropskega prvenstva začenja v ZDA
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 20. januarja 2024 odigrala pripravljalno tekmo proti ekipi ZDA na stadionu Toyota Field v San Antoniu. Tekma bo za slovensko reprezentanco odlična priložnost za pripravo na leto, v katerem bo Slovenija ponovno zaigrala na prvenstvu najboljših Stare celine.
 • 23.11.2023 | A
  EURO 2024: Vstopnice za slovenske navijače v prodaji od 1. decembra
  Po uvrstitvi slovenske nogometne reprezentance na Euro 2024 evforija med navijači ne popušča. Številni že pogledujejo proti junijskemu spektaklu v Nemčiji, kjer bo za slovenske navijače na voljo 10.000 vstopnic za posamično tekmo slovenske nogometne reprezentance v skupinskem delu prvenstva.
 • 22.11.2023 | A
  Mijatović: Verjel sem v to generacijo
  Slovenska nogometna reprezentanca je z uvrstitvijo na Euro 2024 dosegla zastavljeni cilj izpred začetka kvalifikacij, kar je razveselilo predsednika Nogometne zveze Slovenije Radenka Mijatovića, ki je verjel v to generacijo nogometašev od samega začetka.
 • 21.11.2023 | A
  Kek po preboju na evropsko prvenstvo: Slovenija je spet dihala kot eno
  Po zadnji kvalifikacijski tekmi za nogometno evropsko prvenstvo 2024, na kateri je Slovenija danes v Stožicah premagala Kazahstan in se uvrstila na Euro 2024, je selektor Matjaž Kek poudaril, da morajo biti v ospredju nogometaši, ki so si res zaslužili ta velik dosežek.
 • 21.11.2023 | A
  Hvala, navijači - slavje se nadaljuje na Kongresnem trgu
  Nogometna reprezentanca Slovenije je z uvrstitvijo na evropsko prvenstvo 2024 poskrbela za novo evforijo med navijači, primerljivo s tistimi ob prebojih na velika tekmovanja v preteklosti. Reprezentanti so se v družbi navijačev veselili že po tekmi, slavje pa se ob 16. uri nadaljuje na Kongresnem trgu.
 • 21.11.2023 | A
  Navijaj ponosno za Slovenijo
  Naša srca so družno utripala za reprezentante Slovenije, ki se je v odločilnem obračunu s Kazahstanom uvrstila na evropsko prvenstvo 2024.

DELI NA