28.01.2010 | A
Slovenija z remijem premalo za tretji boben

V Varšavi bo sedmega februarja žreb kvalifikacijskih skupin za Euro 2012, ki bo na Poljskem in v Ukrajini. Na žrebu bo tudi slovenska delegacija v sestavi Simič, Oražem, Kek, Jošt in Gasser, ki bo spremljala žreb, v katerem bo Slovenija žrebana iz četrtega bobna.

Sestavo bobnov UEFA določa na podlagi rezultatov zadnjih treh kvalifikacijskih ciklusov, ter dveh že odigranih zaključnih prvenstev. Tako k skupnemu koeficientu kvalifikacije in FIFA SP 2006 prispevata 20%, kvalifikacije in UEFA EURO 2008 40%, ter kvalifikacije za FIFA SP 2010 40%.

Slovenija, ki je prejšnji žreb pričakala v petem bobnu, je zahvaljujoč dobrim rezultatom v zadnjih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo prišla na sam rob tretjega bobna, od zamenjave mest z Bosno in Hercegovino, ki je trenutno zadnja reprezentanca v tretjem bobnu, pa je Kekove varovance ločil en remi namesto poraza v kvalifikacijah za Euro 2008 ali v kvalifikacijah za SP 2010. Če bi Slovenci tako remizirali na Severnem Irskem, ko so si remi več kot zaslužili, ali morda na Češkem oziroma v play-offu z Rusijo, bi bili sedaj v tretjem bobnu.

Slovenija je sicer v kvalifikacijah za FIFA SP 2006 zbrala 21.851 točk, slabša je bila v kvalifikacijah za Euro 2008, ko je zbrala zgolj 18.876 točk, najboljša pa seveda v kvalifikacijah za SP 2010, ko je zbrala 30.751 točk. Povprečje vseh teh točk na koncu (v razmerju 1:2:2) znaša 24.221 točk, medtem ko ima Bosna in Hercegovina pred Slovenijo 24.365, Avstrija pa 24.381 točk.

Bobni pred žrebom za UEFA EURO 2012:


Boben 1:
Španija
Nemčija
Nizozemska
Italija
Anglija
Hrvaška
Portugalska
Francija
Rusija

Boben 2:
Grčija
Češka
Švedska
Švica
Srbija
Turčija
Danska
Slovaška
Romunija

Boben 3:
Izrael
Bolgarija
Finska
Norveška
Irska
Škotska
Severna Irska
Avstrija
Bosna in Hercegovina

Boben 4:
Slovenija
Latvija
Madžarska
Litva
Belorusija
Belgija
Wales
Makedonija
Ciper

Boben 5:
Črna gora
Albanija
Estonija
Gruzija
Moldavija
Islandija
Armenija
Kazahstan
Lihtenštajn

Boben 6:
Azerbajdžan
Luksemburg
Malta
Ferski otoki
Andora
San Marino

Tekst: NZS/MK
Foto:

SORODNE NOVICE

 • 27.05.2022 | A
  Slovenci trenirajo v Stožicah, znan spisek Švedov in Srbov
  Slovenska nogometna reprezentanca je včeraj pričela s pripravami na četvorček junijskih tekem v ligi B Uefine lige narodov.
 • 26.05.2022 | A
  Slovenska nogometna vrsta z novimi dresi za novo energijo
  Slovenska nogometna reprezentanca je v Ljubljani začela priprave na novo, tretjo izvedbo lige narodov. Slovenci bodo tokrat igrali razred višje, in sicer v ligi B skupaj v skupini s Švedsko, Norveško in Srbijo. V tem se bodo izbranci Matjaža Keka predstavili v novih dresih, za katere upajo, da bodo prinesli novo energijo.
 • 25.05.2022 | A
  Nov dres, stara ljubezen (video)
  Slovenska nogometna reprezentanca se v nove reprezentančne izzive podaja v novi podobi. Če je v preteklosti nosila drese, katerih simbole in barve so narekovale smernice opremljevalca, pa bodo v prihodnosti slovenski nogometaši nosili drese, ki so jih skupaj z navijači izbrali sami.
 • 24.05.2022 | A
  V prodaji posamične vstopnice za tekmi s Srbijo in Norveško
  Ljubitelji nogometa si lahko od danes naprej zagotovite vstopnice za vse tekme Uefa lige narodov v slovenski skupini. Potem ko je pretekli teden stekla prodaja vstopnic za uvodni obračun med Slovenijo in Švedsko ter paketi treh domačih tekem za člane navijaške skupnosti Biti kot eno, so od danes naprej v prodaji vstopnice tudi za preostale tekme.
 • 23.05.2022 | A
  Kekovi izbranci za boje v Ligi narodov
  Slovenska moška članska reprezentanca pričenja novo obdobje. Prvič v zgodovini bodo Slovenci zaigrali v B ligi narodov. V drugi jakostni skupini reprezentančnega nogometa se bodo Slovenci merili z reprezentancami Švedske, Srbije in Norveške, že v junijskem terminu pa bodo ekipe igrale kar štirikrat. Zato je selektor Matjaž Kek v reprezentanco vpoklical 29 reprezentantov.
 • 20.05.2022 | A
  Stekla prodaja vstopnic za tekmo s Švedsko in paketov za člane navijaške skupnosti
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 2. junija proti Švedski pričela s tekmovanjem v Skupini 4 v Ligi B Uefa lige narodov. Vstopnice za prvo tekmo so že v redni prodaji, medtem ko si člani navijaške skupnosti Biti kot eno lahko zagotovijo pakete za vse tri tekme po ugodnejši ceni.
 • 11.04.2022 | A
  Uspešna nedelja, med strelci kar peterica reprezentantov
  Za nami je strelsko uspešna nedelja, saj se je gola razveselila kar peterica slovenskih reprezentantov. Festival zadetkov je pričel Benjamin Šeško, nadaljevali pa so ga Sandi Lovrić, Jon Gorenc Stankovič, Adam Gnezda Čerin in Miha Zajc, ki je zadel na carigrajskem derbiju.
 • 29.03.2022 | A
  Z gostitelji svetovnega prvenstva brez zadetkov
  Slovenska izbrana vrsta je tudi na drugi marčevski prijateljski tekmi iztržila remi. Dvoboj z reprezentanco Katarja, ki bo konec leta gostila svetovno prvenstvo, se je končal z začetnim rezultatom.
 • 28.03.2022 | A
  Kek in Stojanović pričakujeta težjo tekmo kot proti Hrvaški
  Slovenska članska reprezentanca je v Dohi opravila še zadnje aktivnosti pred jutrišnjo pripravljalno tekmo z domačo reprezentanco. Selektor Matjaž Kek in Petar Stojanović sta se v popoldanskih urah pred uradnim treningom udeležila še novinarske konference, kjer sta se strinjala, da bodo Slovenci morali pokazati pravi obraz.
 • 26.03.2022 | A
  Slovenci remizirali s Hrvaško
  Slovenska nogometna reprezentanca je na prijateljski tekmi v Dohi igrala 1:1 (0:1) proti Hrvaški. Za Hrvate je zadel Andrej Kramarić v 39., za Slovence pa Jaka Bijol v 92. minuti. Izbrance Matjaža Keka v Katarju čaka še ena tekma, in sicer v torek, ko se bodo pomerili z domačo izbrano vrsto.

DELI NA