28.01.2010 | A
Slovenija z remijem premalo za tretji boben

V Varšavi bo sedmega februarja žreb kvalifikacijskih skupin za Euro 2012, ki bo na Poljskem in v Ukrajini. Na žrebu bo tudi slovenska delegacija v sestavi Simič, Oražem, Kek, Jošt in Gasser, ki bo spremljala žreb, v katerem bo Slovenija žrebana iz četrtega bobna.

Sestavo bobnov UEFA določa na podlagi rezultatov zadnjih treh kvalifikacijskih ciklusov, ter dveh že odigranih zaključnih prvenstev. Tako k skupnemu koeficientu kvalifikacije in FIFA SP 2006 prispevata 20%, kvalifikacije in UEFA EURO 2008 40%, ter kvalifikacije za FIFA SP 2010 40%.

Slovenija, ki je prejšnji žreb pričakala v petem bobnu, je zahvaljujoč dobrim rezultatom v zadnjih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo prišla na sam rob tretjega bobna, od zamenjave mest z Bosno in Hercegovino, ki je trenutno zadnja reprezentanca v tretjem bobnu, pa je Kekove varovance ločil en remi namesto poraza v kvalifikacijah za Euro 2008 ali v kvalifikacijah za SP 2010. Če bi Slovenci tako remizirali na Severnem Irskem, ko so si remi več kot zaslužili, ali morda na Češkem oziroma v play-offu z Rusijo, bi bili sedaj v tretjem bobnu.

Slovenija je sicer v kvalifikacijah za FIFA SP 2006 zbrala 21.851 točk, slabša je bila v kvalifikacijah za Euro 2008, ko je zbrala zgolj 18.876 točk, najboljša pa seveda v kvalifikacijah za SP 2010, ko je zbrala 30.751 točk. Povprečje vseh teh točk na koncu (v razmerju 1:2:2) znaša 24.221 točk, medtem ko ima Bosna in Hercegovina pred Slovenijo 24.365, Avstrija pa 24.381 točk.

Bobni pred žrebom za UEFA EURO 2012:


Boben 1:
Španija
Nemčija
Nizozemska
Italija
Anglija
Hrvaška
Portugalska
Francija
Rusija

Boben 2:
Grčija
Češka
Švedska
Švica
Srbija
Turčija
Danska
Slovaška
Romunija

Boben 3:
Izrael
Bolgarija
Finska
Norveška
Irska
Škotska
Severna Irska
Avstrija
Bosna in Hercegovina

Boben 4:
Slovenija
Latvija
Madžarska
Litva
Belorusija
Belgija
Wales
Makedonija
Ciper

Boben 5:
Črna gora
Albanija
Estonija
Gruzija
Moldavija
Islandija
Armenija
Kazahstan
Lihtenštajn

Boben 6:
Azerbajdžan
Luksemburg
Malta
Ferski otoki
Andora
San Marino

Tekst: NZS/MK
Foto:

SORODNE NOVICE

 • 13.06.2022 | A
  Odziv NZS po junijski reprezentančni akciji
  Slovenska nogometna reprezentanca je sinoči v Stožicah remizirala s Srbijo, po boljšem uvodu so gostje prvi polčas dobili z 0:2, v drugem delu pa so prerojeni Slovenci premoč kronali z zadetkoma Adama Gnezde Čerina in Benjamina Šeška. Reprezentanco je, kot že pred tem v Oslu zaradi okužbe selektorja Matjaža Keka s koronavirusom, vodil pomočnik selektorja Boštjan Cesar.
 • 12.06.2022 | A
  Z odlično igro v drugem polčasu do nove točke
  Slovenci so po točki v Oslu remizirali še s Srbi. Gostje so ob polčasu vodili z dvema goloma prednosti, po odmoru pa so Slovenci zaigrali kot prerojeni ter z goloma Adama Gnezde Čerina in Benjamina Šeška remizirali z udeleženci letošnjega svetovnega prvenstva.
 • 12.06.2022 | A
  Slovenija danes v Stožicah s Srbijo
  Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.45 igrala še četrto tekmo v ligi B lige narodov. Naši fantje se bodo pomerili s Srbijo v Stožicah, kjer bodo skušali popraviti vtis iz Beograda. V Stožicah se obeta lepa navijaška kulisa, saj je dan pred tekmo pošlo precej več kot 10.000 vstopnic.
 • 11.06.2022 | A
  S pravim pristopom popraviti vtis iz Beograda
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v nedeljo ob 20.45 v Stožicah igrala še četrto tekmo v ligi B lige narodov. Potem ko je uvodoma doma izgubila proti Švedski ter z gostovanj v Srbiji in na Norveškem prinesla točko, jo zdaj spet čaka srbska vrsta. Ta je prvo medsebojno tekmo dobila s 4:1.
 • 09.06.2022 | A
  Slovenija z igralcem manj do zgodovinske točke
  Slovenska nogometna reprezentanca je po porazih s Švedsko doma in Srbijo v gosteh v ligi B lige narodov tokrat v Oslu igrala 0:0 proti Norveški. Naslednja tekma Slovence, ki jih v odsotnosti Matjaža Keka vodi Boštjan Cesar, čaka v nedeljo v Stožicah proti Srbiji.
 • 09.06.2022 | A
  Slovenija danes na Norveškem
  Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.45 v Oslu igrala tretjo tekmo lige B lige narodov. Tekmo proti Norveški bo vodil Boštjan Cesar, ki je zamenjal Matjaža Keka, potem ko je ta zaradi okužbe z novim koronavirusom ostal v domovini.
 • 08.06.2022 | A
  Kek zbolel, na Norveško pod taktirko Cesarja
  Slovenska nogometna reprezentanca bo popoldne odpotovala v Oslo, kjer jo v četrtek ob 20.45 čaka tretja tekma lige B lige narodov. Tam ne bo selektorja Matjaža Keka, ki je pozitiven na novi koronavirus. Kek ima nekaj blažjih simptomov, zamenjal ga bo pomočnik in nekdanji kapetan reprezentance Boštjan Cesar.
 • 05.06.2022 | A
  Slovenija nemočna v Beogradu
  Slovenska nogometna reprezentanca je po porazu s Švedsko na drugi tekmi lige B lige narodov v Beogradu izgubila še proti Srbiji z 1:4 (1:1). Izbrance Matjaža Keka naslednja preizkušnja čaka v četrtek v Oslu proti Norveški.
 • 04.06.2022 | A
  Slovenci pripravljeni na vroče gostovanje
  Slovenska nogometna reprezentanca bo po četrtkovem porazu s Švedsko v nedeljo ob 20.45 igrala drugo tekmo v ligi B lige narodov. V Beogradu bo igrala proti Srbiji, ki je uvodoma izgubila proti Norveški.
 • 02.06.2022 | A
  Neizkoriščene priložnosti usodne za Slovence
  Reprezentanca Slovenije je v novo izdajo UEFA Lige narodov vstopila s porazom. Gostitelji dvoboja s Švedsko so si pripravili nekaj zrelih priložnosti, a jih niso izkoristili, Skandinavci pa so za hrbet Jana Oblaka pospravili dve žogi.

DELI NA