29.01.2014 | Futsal AA
Slovenija z zmago začela evropsko prvenstvo

Slovenija na 9. evropskem prvenstvu prišla na veličasten način do prvih točk in prve zmage. S 3:2 so varovanci selektorja Andreja Dobovičnika premagali Italijo.

Glavni sodnik je bil Ukrajinec Oleg Ivanov, asistirala sta mu Avstrijec Gerald Bauernfeind ter Poljak Sebastian Stawicki.

Euro 2014, 1. krog, 29.1.
Italija – Slovenija 2:3 (0:1)
0:1 Vrhovec (11.), 1:1 Fortino (24.), 1:2 Čujec (26.), 1:3 Osredkar (39.), 2:3 Saad (40.)

Italija: Mammarella, Leggiero, Merlim, Saad, Giasson; Miarelli, Ercolessi, Lima (K), Romano, Honorio, De Luca, Vampeta, Fortino, Murilo.
Slovenija: Puškar, Mordej, Čujec, Osredkar (K), Fetić; Mordej, Bizjak, Derbone, Krofllič, Melink, Vrhovec, Vrabel, Rosič, Štendler.

Miren uvod

Slovenija, z Italijo je igrala tudi uvodno tekmo na EP leta 2003, je srečanje začela v postavi Puškar, Mordej, Čujec, Osredkar (K), Fetić. Uvod v tekmo je bil miren, v prvih treh minutah beležimo strel Merlin (3.), ki je dve minuti poprej izsilil kot. V 4. minuti je Fetića zamenjal Vrhovec (njegov debi na EP).

Vrhovec na klop

V naslednji minuti je šel iz igre Čujec, namesto njega je vstopil še en debitant – Uroš Kroflič. Vmes so Italijani zadali močan udarec v glavo Vrhovcu, zamenjal ga je Fetić, ki je v šesti minuti dobro meril, njegov strel pa je Mammarela obranil.

Podaja kapetana

V 8. minuti je do strela prišel Melink, žoga mimo vrat. Štendler, še tretji debitant, je priboril avt, do žoge je po podaji Osredkarja prišel Vrhovec in neusmiljeno zabil po tleh v tekmevo mrežo za 0:1!

Kroflič in Vrhovec

Italijani so prestavili v višjo prestavo, očitno jih je ta hladen tuš prebudil. Nanizali so dve hitri akciji, a sta bila enkrat Rok Mordej, drugič pa Vrhovec na svojem mestu. Še več - v 13. minuti sta Kroflič in Vrhovec izvedla izvrstno akcijo po levi strani, Mammarella je imel obilo dela, da je snedel in obranil strel Vrhovca.

Ker žoga ni hotela v slovensko mrežo, je italijanski selektor zahteval minuto odmora. Giasson je takoj po minuti oddiha zaključil prvo nevarno akcijo, v novem napadu je mimo Puškarjevih vrat meril Lima.

Italija je prevzela pobudo, Slovenija se bo skušala otresti pritiska s postavo Osredkar, Čujec, Mordej,  Fetić. Vmes je Puškar z nekaj napori obranil še strel Giassona.

Nasprotnikova klop je nervozna, za vsak bojni krik, prednjači kapetan Osredkar, zahtevajo kazen za našega kapetana.

Vratnica Fetića

Mammarelli in sreči se Italija lahko zahvali, da v 16. minuti ni bilo 3:0. Najprej se Čujec na levi strani mojstrsko otresel čuvaja, vratar je bil na mestu. Po akciji s kota je Fetič stresel levo vratnico.

V 18. minuti je bil Osredkar sam, a je z leve strani slabše meril. S slovenskim vodstvom se je končal prvi polčas - 0:1.

Vroča kri

Po uvodnem naletu Italije je Slovenija hitro vzpostavila ravnotežje. V 24. minuti pa sta si ekipi skorajda skočili v lase. Romano je nepravilno oviral Čujca, potem pa ga je še brcnil, soigralci pa so takoj pritekli Čujcu na pomoč.

Po akciji s kota, zdelo se je, da je bil Puškar pokrit, je Fortino poravnal na 1:1. Italijansko vodstvo je bilo kratkega daha - v 26. minuti je Čujec na sredini ukradel žogo, naredil par korakov, potem pa z lekarniško natančnostjo zabil v spodnji desni kot.

Italijani so ohranili pobudo, a so bili neučinkoviti, ali pa Puškar oz. slovenska obramba na mestu.

V 33. minuti sta na levi strani Italijane izigrala Čujec in Osredkar, poizkus kapetana je obranil Mammarella. V 35. minuti je Slovenija storila še peti akumuliran prekršek, Italija je do tedaj imela dva. V 36. minti so Italijan poizkušali z igralcem vratarjem v polju, namesto Mammarelle je v igro vstopil kapetan Lima. V 39. minuti je naprej Osredkar zabil za 1:3, potem je 30 sekund pred koncem zagrozil Saad z znižanjem na 2:3, a je ostalo pri tem!

Dosedanje medsebojne tekme:

Italija – Slovenija 2:0 (22.3 2002)
Italija – Slovenija 2:1 (17.02. 2003) (Džafić)
Italija – Slovenija 2:3 (5.11. 2004) (Melink, Zorč 2)
Italija – Slovenija 7:0 (6.11. 2004)
Slovenija – Italija 0:2 (27.02.2011)
Slovenija – Italija 3:2 (29.01.2014) (Vrhovec, Čujec, Osredkar)

Odmevi iz slovenskega tabora:

Andrej Dobovčnik, selektor Slovenije:
»Dobili smo borbo, prišli smo do treh točk. Italija je imela svoje priložnosti, a jih ni izkoristila. Vesel sem zaradi teh fantov, zaradi te ekipe, zaradi teh prvih treh točk. Trajalo je dolgo. Morala se je zgoditi revolucija – ko sem sam začel, nismo niti vedeli, ali se žoga odbija ali ne, potem se je prva generacija prebila na EP, potem še mi dvakrat, sedaj pa končno te tri točke!«

Igor Osredkar:
»Kot sem napovedal – imamo kvaliteto. To dokazujemo iz tekme v tekmo. Naša zmaga je povsem zaslužena. Imeli smo celo več prilik kot Italija. Smo zadovoljni, to so prve točke, treba se je dobro odpočiti.«

Kristjan Čujec:
»Vedeli smo, da bo težko. A smo uspeli s pravo borbo. Moramo priznati, Italija je bila boljša, imela je več žoge v svoji posesti. To ne prinese vedno rezultata, ampak ga srčnost, ki nam je ni manjkalo. Zdaj se moramo umiriti, zbistriti glave in počakati novega tekmeca!«

Gašper Vrhovec:
»Svojo napoved smo izpolnili – veljali so za favorite, bili so boljši, a smo se jim le približali, Dokazali smo, da zmage proti ekipam TOP četverice niso naključje ali sreča! Vesel sem, ker sem tudi sam prispeval gol.«

Damir Puškar:
»To je bila po pričakovanih zelo težka tekma. Hoteli smo točko, dobili pa tri. Vesel in srečen sem, to so prve točke Slovenije na EP. A vemo, da ni še nič konec, potrebno se je odpočiti in se zbrati za petek!«

Alen Fetić:
»Zmagali smo zasluženo, vse smo dali od sebe. Vsak od nas je pustil srce na igrišču. Zato smo zmagali. Ni bistven denar, ampak srce!«


Tekst: D.P.
Foto: D.P./Nzs.si

SORODNE NOVICE

  • 22.04.2024 | Futsal AA
    Osredkar in Fetić pomagala svojima ekipama rang višje
    V Serie A2 se je vnovič izkazala ekipa Pordenoneja, ki je z domačo zmago proti Leccu (8:4) krog pred koncem rednega dela potrdila uvrstitev v končnico. Za ekipo trenerja Marka Hrvatina je Tilen Štendler dosegel dva gola, v tej sezoni skupaj sedem. V dresu Pordenoneja še vedno igra tudi Rok Grželj.
  • 13.04.2024 | Futsal AA
    Z dobrim vtisom in izkušnjami s Portugalske
    Slovenija tekmo začela v postavi Marko Peček, Jeremy Bukovec, Žiga Čeh Klemen Duščak, Matej Fideršek, v nadaljevanju so igrali še Nejc Berzelak, Teo Turk, Uroš Đurič, Max Vesel, Luka Čop, Tilen Rajter, Nejc Hozjan, Žan Janez in Alen Muratagić.
  • 12.04.2024 | Futsal AA
    Evropski in svetovni prvak je bil premočan
    Moška članska futsal reprezentanca je s 4:0 klonila na 1. od dveh tekem proti Portugalski, evropskemu in svetovnemu prvaku. Ekipi se bosta vnovič pomerili v soboto.
  • 10.04.2024 | Futsal AA
    V pričakovanju tekem z evropskim in svetovnim prvakom
    Moška članska futsal reprezentanca se bo jutri in v soboto dvakrat pomerila s Portugalsko. Evropski in svetovni prvak se pripravlja na svetovno prvenstvo 2024, Slovenija pa bosta tekmi koristili za nabiranje izkušenj, ki jih potrebuje pomlajena vrsta.
  • 09.04.2024 | Futsal AA
    Futsal reprezentanca na Portugalsko
    „Veselim se teh tekem, ker bomo igrali proti najtežjemu možnemu tekmecu. Naši igralci, ki še nimajo toliko izkušenj s takih tekem, potrebujejo prav to. Na prvi tekmi ne bomo preveč taktizirali. Želim si, da odigramo agresivno po celem igrišču. Želim videti v odprti tekmi, koliko smo sposobni proti najboljšim,“ pred tekmama pove selektor Tomislav Horvat.
  • 02.04.2024 | Futsal AA
    Znam seznam igralcev za tekmi proti svetovnemu in evropskemu prvaku
    Prihodnji teden bodo člani Slovenije gostovali pri evropskemu in svetovnemu prvaku. Varovanci selektorja Tomislava Horvata bodo v Lizboni odigrali tekmi proti Portugalski. Selektor je obelodanil seznam igralcev, na katere računa.
  • 27.03.2024 | Futsal AA
    Dvakrat s Portugalci, svetovnimi in evropskimi prvaki
    Prihodnji teden se bo vnovič zbrala reprezentanca do 19 let, aprila pa akcijo in dve tekmi s Portugalsko, aktualnimi svetovnimi prvaki, čaka tudi moško člansko futsal reprezentanco.
  • 22.02.2024 | Futsal AA
    Osredkar in Fetić med strelci
    V Prvi futsal ligi FBiH je MNK Bubamara s kapetanom reprezentance Igorjem Osredkarjem doma pred kar 600 gledalci premagal ekipo Dječaci sa Une. Ob izdatni zmagi 10:1 se je z golom med strelce vpisal tudi Osredkar.
  • 21.02.2024 | Futsal AA
    Po vodstvu klonile proti Franciji
    Slovenija in Francija sta se v Slovenskih Konjicah sklenili futsal dvodnevje. Prva tekma se je končala z remijem (2:2), druga pa z zmago Francije (1:3). Edini, tudi vodilni gol Slovenije, je dosegla Ines Ermenc.
  • 20.02.2024 | Futsal AA
    Po preobratu remi s Francijo
    Slovenija in Francija sta se v Celju pomerili na prvi od dveh prijateljskih tekem, tekma pred nekaj več kot 200 gledalci se je končala z rezultatom 2:2. Za Slovenijo sta zadeli Anja Ložar in Maša Novak. Ekipi se bosta v sredo, 21.2., ob 17. uri.

DELI NA