29.03.2014 | Ženska A
Slovenki na Finskem z legendo West Hama

Slovenija ima svoje predstavnice ženskega nogometa tudi na Finskem, kjer sta sezono izvrstno začeli 21-letna Kaja Jerina in 25-letna Ines Špelič. Na uvodni tekmi v dresu ekipe Merilappi United (iz mesta Kemi na severu države) sta takoj zmagali, obe pa sta odigrali celo tekmo.

700 kilometrov proč od Helsinkov

»Za odhod v tujino sva se odločili, ker bi se rade preizkusile na višji ravni,« povesta Ines in Kaja, zakaj in kaj ju je gnalo prek meje. Odločili sta se za Finsko, kar je bilo za mnoge presenečenje. Iz prve roke dobimo informacije o klubu, kjer bosta igrali v novi sezoni. »Klub Merilappi United se je lansko leto prvič uvrstil v 1. finsko ligo. Klub se nahaja v mestu Kemi, ki je od glavnega mesta Helsinkov oddaljen okoli 700 kilometrov,« pravi Kaja. Ines dodaja, da se je bilo treba navaditi na klimo, ki je pričakovano drugačna kot slovenska. »Na Finsko vreme sva se morali kar navaditi, povprečne temperature so bile še dva tedna nazaj okoli -5 stopinj, zima traja malo dlje kot pri nas.«

Mednarodna zasedba

Že zdaj je jasno, da jima je edina skrb nogomet. Zakaj? »Klub je odlično organiziran. Imava vse, kar potrebujeva. Pogoji so dobri, pozimi treniramo in igramo v pokritem kompleksu,« pohvalita nove delodajalce. V klubu je pet igralk tujk. Iz Združenih držav Amerike sta prišli Jennifer Jones in Giuleana Lopez, poleg našega dvojca pa je tu še Nigerijka Esther Edem. »Stanovanje si deliva z dvema Američankama, s katerima sva se odlično ujeli. Lahko rečeva, da so naju zelo toplo sprejeli ter da so zelo gostoljubni,« pristavita Kaja in Ines.

Težava ni niti jezik, čeprav je finščina eden težavnejših v Evropi. »Vsi govorijo angleško, tako da ni težav s sporazumevanjem.« Dela se kvalitetno, na teden pa zbereta tudi do sedem enot treninga. »Treniramo pod taktirko Juicea Poutianena štiri do petkrat na teden,« še dodata. Dva dodatna treninga opravita skupaj z nekaterimi fanti ter s priznanim trenerjem moške ekipe Angležem Tommyjem Taylorjem, ki je v dresu West Hama med letoma 1970 in 1979 odigral 340 tekem.

Nasvet za mlade

Pravita, da finska liga ne zaostaja veliko za močnejšo švedsko ligo. Za konec pa dodata še nasvet za vse (mlade), ki se ozirajo za pot prek meje: »Za igranje na višjem nivoju oz. močnejših ligah je zelo pomemben najprej individualni razvoj, zato bi mladim igralkam svetovali, da najprej poskrbijo za individualni razvoj, potem je seveda čas tudi za tujino.«

Tekst: D.P.

Foto: Osebni arhiv K.J, I.Š.

SORODNE NOVICE

  • 23.04.2024 | Ženska A
    Lara Prašnikar zadela, Sara Agrež podala
    V turški ligi je Luana Zajmi s soigralkami vknjižila 4. zaporedno zmago, Anja Eferl pa je vnovič začela tekmo v svoji ekipi, s katero igra v 3. španski ligi. Pred Kajo Korošec derbi s PSG-jem, Dominika Čonč s soigralkami gosti Barcelono.
  • 19.04.2024 | Ženska A
    Nova zmaga za Matejo Zver
    Državna prvenstva gredo h koncu, v pomembnih vlogah tudi naše legionarke. Kar nekaj naših reprezentantk pa ogreva po poškodbi, zato tudi tokrat niso igrale Zara Kramžar, Adrijana Mori in Nina Predanič.
  • 09.04.2024 | Ženska A
    Iz Skopja s prepričljivo zmago
    Ženska članska reprezentanca se iz Severne Makedonije vrača s visoko zmago (0:5). Po dveh tekmah kvalifikacij za EP 2025 je Slovenija na vrhu lestvice skupine v Ligi C. V 180 minutah so naše igralke dosegle sedem golov, prejele niso nobenega.
  • 09.04.2024 | Ženska A
    V Skopju proti Severni Makedoniji
    V Skopju se danes ob 15. uri nadaljujejo kvalifikacije za evropsko prvenstvo članic. Naša ženska nogometna reprezentanca gostuje pri Severni Makedoniji in lovi 2. zmago. Tekmo bo prenašal tudi Sportklub.
  • 08.04.2024 | Ženska A
    Z jasnim ciljem na prvo gostovanje
    „Pogledali smo si njihove dobre in slabe plati. Mi se moramo osredočiti nase ter igrati našo igro, kot smo to delali dosedaj. Cilj je isti, kot je bil pred dnevi proti Moldaviji. Želimo zmagati,“ je jasen v napovedi selektor Saša Kolman.
  • 07.04.2024 | Ženska A
    V Skopju nadaljevati začeto v Ljubljani
    Ženska nogometna reprezentanca bo v torek, 9.4., gostovala v Skopju, kjer se bo na 2. tekmi kvalifikacij za EP 2025 pomerila s Severno Makedonijo.
  • 05.04.2024 | Ženska A
    Kvalifikacije začele z zmago
    Ženska članska reprezentanca je z domačo zmago proti Moldaviji (2:0) začela kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2025. Za prve tri točke sta zadeli Lara Prašnikar in Zala Kuštrin.
  • 05.04.2024 | Ženska A
    Slovenija proti Moldaviji začenja kvalifikacije za EP
    Varovanke selektorja Saše Kolmana se bodo v Ljubljani v Športnem parku Šiška uvodoma pomerile z Moldavijo. To bo tekma 41. (Slovenija) in 120. (Moldavija) reprezentance na uradni Fifini jakostni lestvici.
  • 04.04.2024 | Ženska A
    S hitrim golom bi si olajšale delo
    Jutri ob 16.30 bo ženska članska reprezentanca odigrala uvodno tekmo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025. Varovanke selektorja Saše Kolmana se bodo pomerile z Moldavijo. To bo tekma 41. in 120. države na uradni Fifini jakostni lestvici.
  • 03.04.2024 | Ženska A
    Trening z mislijo na Moldavijo
    Slovenska ženska reprezentanca se pripravlja na uvodno srečanje v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025. Varovanke selektorja Saše Kolmana se bodo v petek, 5.4., ob 16.30 doma v Ljubljani (Športni park Šiška), pomerile z Moldavijo.

DELI NA