Slovenska četverica nadaljuje z evropskimi tekmami

Ta teden se bodo na evropski klubski nogometni sceni nadaljevale kvalifikacijske tekme. Po slovesu Olimpije od lige prvakov je slovenskim ekipam ostala le še evropska liga, v četrtek bodo na prvih tekmah drugega kroga kvalifikacij nastopila štiri slovenska moštva: Olimpija, Maribor, Domžale in Rudar.

V prvem krogu so bili v kvalifikacijah evropske lige uspešni trije predstavniki, ki so si sodelovanje priborili v prejšnji sezoni: Maribor je premagal albansko ekipo Partizani, Rudar je brez težav odpravil sanmarinski Tre Fiori, Domžale pa Široki Brijeg iz Bosne in Hercegovine.

V tem tekmovanju pa se je trojici pridružila še Olimpija; Ljubljani so kot prvaki nastopili v prvem krogu kvalifikacij lige prvakov, toda po neuspehu s Qarabagom so se za drugi krog preselili v drugi kakovostni razred evropskih klubskih tekmovanj. Njihov naslednji tekmec bo severnoirski Crusaders. Kljub številnim težavam v zadnjem obdobju (na treh uradnih tekmah v tej sezoni Ljubljančani še niso zadeli) pa ima slovenski prvak v tem dvoboju vseeno status favorita.

"Pred nami je nov izziv. Mislim, da smo se dobro pripravili. Zavedam se, da je tekmec na papirju slabši, a vsakega prvaka je treba spoštovati. Crusaders imajo dva obraza, doma so boljši in narekujejo ritem, v Evropi so bili povsem drugačni. A priprave so začeli pozneje, zato je morda to tudi zavajajoče," je o tekmecu razmišljal trener zmajev Ilija Stolica in se nato obrnil k jedru težav svoje ekipe: "Najbolj pomembno je, da zabijemo gol. Na tekmi z Gorico smo imeli vsaj 30 priložnosti, a prepričan sem, da gre samo za vprašanje časa, kdaj se bo odprlo."

Na današnji novinarski konferenci v Ljubljani pa ni želel razkriti, s kakšno postavo bo Olimpija igrala (v njej ne bo kaznovanega Issaha Abassa, ki je dobil tri tekme prepovedi nastopanja zaradi rdečega kartona), prav tako ne, kakšen je status Andresa Vombergarja. Zmagovalec para Olimpija - Crusaders se bo v tretjem krogu pomeril z zmagovalcem dvoboja Bate Borisov - HJK Helsinki.

Mariborčani so se na pot v Gruzijo, kjer jih v četrtek v Tbilisiju čaka dvoboj z ekipo Čihure, odpravili že v torek dopoldne. Tudi zaradi navajanja na tamkajšnje razmere, pričakujejo namreč precejšnjo vročino.

"Gre za tehnično sposobno moštvo, radi preigravajo, tako da bomo imeli na tej tekmi kar nekaj položajev, ko bomo morali igrati ena na ena. Imajo dobre krilne igralce, so izredno živi, radi imajo žogo ... Naša naloga je, da jih uspešno ustavimo," je pred odhodom v Gruzijo razmišljal trener Maribora Darko Milanič in dodal: "Dokazali smo, da lahko igramo zelo dobro. Radi bi nadaljevali v tem ritmu, da golov ne prejemamo, da smo trdni v branjenju. Treba se je tudi dobro braniti in to fantje delajo odlično."

Zmagovalca slovensko-gruzijskega para - povratna tekma bo naslednji četrtek v Ljudskem vrtu - na naslednji stopnji tekmovanja čaka boljši iz obračuna med Osijekom in škotskim moštvom Rangers.

Domžale so evropsko sezono dobro začele, Široki Brijeg je padel po 2:2 v gosteh in 1:1 na domači tekmi. Zdaj je tekmec ruska Ufa, klub, kjer igra tudi slovenski reprezentant Bojan Jokić.

"Pred nami je nova izjemna izkušnja proti zelo kakovostnemu nasprotniku iz močne ruske lige. Imamo svoje želje in ambicije, prepričan sem, da bodo fantje odigrali po najboljših močeh. Igrali bomo na umetni zelenici, kar utegne biti manjša oteževalna okoliščina, a se bo na to treba hitro prilagoditi in prikazati čim boljšo predstavo. Želimo si dobrega izhodišča, a se hkrati zavedamo, da bomo morali biti v četrtek v najboljši možni izvedbi, če se želimo vrniti z ugodnim rezultatom," je domžalski strateg Simon Rožman opisal tekmeca. Na dolgo pot so se Domžalčani, podobno kot Mariborčani, odpravili že v torek, tekma se bo v četrtek v Rusiji začela ob 16. uri po slovenskem času, povratni dvoboj bo naslednji četrtek v Domžalah ob 20.30.

Domžale bodo, če bodo izločile Ufo, v naslednjem krogu igrale z boljšim iz dvoboja med budimpeštanskim Honvedom in luksemburškim ekipo Progres Niederkorn.

Nogometaši Rudarja so prvi del naloge po pričakovanju opravili dobro, sanmarinski Tre Fiori so odpravili z 10:0, a se jim je v generalki pred nadaljevanjem evropskih nastopov nekoliko zalomilo na domači sceni. Domači uvod so namreč začeli zelo slabo, saj jih je Maribor premagal s 5:0.

Velenjčani se zavedajo, da morajo slab konec tedna hitro pozabiti, prav tako pa se zavedajo, da imajo v paru z ekipo FCSB iz Bukarešte oziroma slavno Steauo, evropskim prvakom iz leta 1986, sami status tistega, ki bo lovil presenečenje. "Steaua je zahteven nasprotnik, ki pa smo ga dobro analizirali. Mislim, da smo pripravljeni. Vabim gledalce in navijače, da se nam pridružijo v čim večjem številu in nam pomagajo do uspeha," je po zadnjem treningu knapov pojasnil izkušeni Damjan Trifković.

Če bo Velenjčanom uspelo izločiti tekmece s slavnim imenom in zgodovino, jih v naslednjem krogu kvalifikacij čaka bodisi splitski Hajduk ali pa Slavia iz Sofije.

Tekst: STA
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 14.12.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Olimpija evropsko pot sklenila z zmago
    Olimpija je evropsko pot sklenila z zmago. V Bratislavi je bil dvakrat natančen Pedro Lucas.
  • 13.12.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Za konec evropske sezone še v Bratislavi
    Nogometaši ljubljanske Olimpije bodo zgodovinsko leto 2023 sklenili z evropskim gostovanjem v Bratislavi. Slovan bo zadnji nasprotnik zmajev v skupinskem delu UEFA Evropske konferenčne lige.
  • 30.11.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Olimpija v Stožicah izgubila z Lillom
    Olimpija je na zadnji domači tekmi v skupinskem delu UEFA Evropske konferenčne lige izgubila z Lillom, ki je zmajem dokončno zaprl vrata do evropske pomladi. Ljubljanska mreža se je zatresla dvakrat.
  • 29.11.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Na zadnji domači tekmi z Lillom
    Francoski Lille bo zadnji gost ljubljanskih Stožic v skupinskem delu UEFA Evropske konferenčne lige. Olimpija bo po zmagi na tekmi s Klaksvikom napadala nove točke.
  • 09.11.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Sualehe in Nukić za zgodovinsko zmago Olimpije
    Ljubljančani se veselijo krstne zmage v skupinskem delu evropskih tekmovanj. Olimpija je prevladovala skozi celotno tekmo, zmaji pa so odpor gostov z igralcem več strli v končnici srečanja, ko sta zadela rezervista David Sualehe in Mustafa Nukić.
  • 08.11.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Zmaji po maščevanje za poraz na Ferskih otokih
    Nogometaši Olimpije bodo na četrti tekmi skupinskega dela UEFA Evropske konferenčne lige lovili prve točke. V Stožicah se bodo pomerili s ferskim Klaksvikom, ki je pred dvema tednoma v Torshavnu slavil z 0:3.
  • 26.10.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Olimpija s Ferskih otokov praznih rok
    Gostovanje na Ferskih otokih se ni razpletlo po načrtih Olimpije. Klaksvik je zeleno-belo mrežo zatresel trikrat, na drugi strani pa je svojo ohranil nedotaknjeno.
  • 25.10.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Na Ferske otoke po prve točke v skupinskem delu
    Zmaji na prvih dveh preizkušnjah skupinskega dela UEFA Evropske konferenčne lige niso bili rezultatsko uspešni, v taboru slovenskih prvakov pa verjamejo, da se bo to spremenilo že na četrtkovi tekmi s ferskim Klaksvikom.
  • 25.10.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Za slovo od UEFA Mladinske lige prvakov remi z nemškim prvakom
    Mladinci Maribora so v prvem krogu UEFA Mladinske lige prvakov izzvali vrstnike Mainza, po porazu na domači tekmi pa so na gostovanju pri nemškem prvaku pred tri tisoč gledalci iztržili neodločen izid.
  • 24.10.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Mladinci Maribora v nemški Mainz brez bele zastave
    V tem tednu bosta na evropskem odru dejavna kar dva slovenska kluba, saj mladinsko selekcijo Maribora čaka povratna tekma prvega kroga UEFA Mladinske lige prvakov. Vijoličasti bodo v dvoboju z Mainzem lovili dva zadetka zaostanka s srečanja v Ljudskem vrtu.

DELI NA