26.05.2022 | A
Slovenska nogometna vrsta z novimi dresi za novo energijo

Slovenska nogometna reprezentanca je v Ljubljani začela priprave na novo, tretjo izvedbo lige narodov. Slovenci bodo tokrat igrali razred višje, in sicer v ligi B skupaj v skupini s Švedsko, Norveško in Srbijo. V tem se bodo izbranci Matjaža Keka predstavili v novih dresih, za katere upajo, da bodo prinesli novo energijo.

"Upam, da bo nov dres rezultatsko uspešnejši kot pred tem," je uvodoma na novinarski konferenci, na kateri je Nogometna zveza Slovenije podpisala tudi šestletno pogodbo z novim opremljevalcem 11teamsports, malce v šali dejal Kek. Sicer pa bodo njegovi izbranci danes s popoldanskim treningom v Stožicah začeli priprave na nov cikel.

Slovenija (65. na lestvici Mednarodne nogometne zveze) se bo v skupini B4 uvodoma 2. junija v Ljubljani merila s Švedsko (19.), 5. junija v Beogradu s Srbijo (25.), 9. junija v Oslu z Norveško (41.), 12. junija pa še doma s Srbijo. Dva kroga bosta nato še septembra, in sicer 24. domača tekma z Norveško, 27. pa še gostovanje na Švedskem.

"O moči tekmecev ni treba kaj dosti razpravljati. Štiri tekme pa so izziv za vsakega selektorja, posebej v tem terminu po koncu klubske sezone. Bistveno je to, da se dobro pripravimo, tudi kader je širši kot običajno prav zaradi konca sezone in teh štirih junijskih tekem," je nadaljeval Kek, ki je dodal, da imata Adam Gnezda Čerin in David Brekalo še nekaj klubskih obveznosti, nekaj težav pa ima tudi napadalec Andraž Šporar, a naj ne bi bilo nič resnejšega.

Prav zaradi dejstva, da bo slovenska vrsta morala v tem junijskem terminu odigrati štiri tekme, je še neznanka, kako se bodo fantje odzvali, posebej ob tem, ko so se v prejšnjih ciklih težave v igri občasno pojavile "že" na tretji tekmi. "Ljudje, ki odločajo, so bili enostavno primorani v strnjen urnik, tudi svetovno prvenstvo je v neobičajnem času (novembra in decembra; op. STA). Ampak glede tega je brezpredmetno izgubljati energijo, vsi smo na istem," je poudaril selektor.

"Lahko pa se vseeno zgodi veliko pozitivnega. Jasno je, kako Slovenija kotira v skupini. Ampak to je izziv. Že v ligi C je bil izziv, zdaj pa bomo igrali proti reprezentancam, ki so na SP ali so izpadle v zadnjem trenutku in imajo v svojih kadrih velika imena evropskega in svetovnega nogometa. Zame osebno je to motivacija, to želim prenesti na igralce," je še povedal Kek in nadaljeval, da mogoče tudi igralci, ki za sabo niso imeli posebej dobre sezone, lahko veliko pridobijo, saj je reprezentančni nogomet vedno na očeh strokovne in laične javnosti.

Kek je govoril tudi z Josipom Iličićem, ki ga po osebnih težavah tokrat ni zraven, saj še ni na pravi ravni. "Ampak ni bilo nobenega 'ne' z njegove strani za prihodnost. Upam, da bo šla njegova športna pot naprej, tudi v teh novih dresih," je dodal selektor in glede izbora vratarjev, med katerimi kljub dobrim predstavam na Portugalskem ni Žige Freliha, pojasnil, da ima zdravstvene težave.

Prvouvrščena ekipa iz lige B se bo tako kot običajno prebila v ligo A, zadnjeuvrščena pa bo izpadla v ligo C. Je pa tudi tokrat format tekmovanja takšen, da bo tudi prek tega mogoče priti na evropsko prvenstvo 2024.

Klasične kvalifikacije bodo dale 20 udeležencev, gostiteljica Nemčija že ima zagotovljen nastop, liga narodov pa bo dala še tri ekipe. Te bodo znane po dodatnih turnirjih, na katerih se bodo merile tiste najboljše ekipe, ki si mesta na EP niso zagotovile v kvalifikacijah.

Tekst: STA, MKo
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

 • 25.11.2022 | A
  Na črni petek paketne vstopnice po izjemnih cenah
  Slovenska nogometna reprezentanca bo marca pričela s kvalifikacijami za evropsko prvenstvo 2024. Izbranci Matjaža Keka so po šestih zaporednih tekmah brez poraza odločeni tudi v kvalifikacijah pokazati pravo vrednost, za uvrstitev na evropsko prvenstvo pa bodo morali osvojiti najmanj drugo mesto v kvalifikacijski skupini H.
 • 24.11.2022 | A
  Andres Vombergar obiskal Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu
  Andres Vombergar je v Romuniji debitiral v dresu slovenske državne reprezentance, kjer mu je selektor Matjaž Kek namenil cel drugi polčas v Cluju, že v naslednjih dneh pa je argentinski Slovenec obiskal Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu.
 • 20.11.2022 | A
  Slovenci podaljšali pozitivno serijo, v Stožicah ugnali Črnogorce
  Nogometna reprezentanca Slovenije je za konec tekmovalnih obveznosti v letu 2022 pred več kot 11 tisoč gledalci dobila pripravljalno srečanje s Črno goro. Za zmago Slovenije je pred več kot 11 tisoč gledalci zadel Miha Zajc.
 • 20.11.2022 | A
  Slovenija danes s Črno goro
  Slovenska nogometna reprezentanca bo danes opravila še zadnjo tekmovalno obveznost v letu 2022. Izbrance Matjaža Keka, ki so v četrtek z 2:1 zmagali v Romuniji, čaka še obračun s Črno goro. Ta se bo v Stožicah začel ob 15. uri.
 • 19.11.2022 | A
  Slovenski nogometaši leto 2022 končujejo s tekmo s Črno goro
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v nedeljo opravila še zadnjo tekmovalno obveznost v letu 2022. Izbrance Matjaža Keka, ki so v četrtek zmagali z 2:1 v Romuniji, čaka še obračun s Črno goro. Ta se bo v Stožicah pred približno 10.000 gledalci začel ob 15. uri.
 • 18.11.2022 | A
  Pomembne informacije pred tekmo s Črno goro
  Za nedeljsko tekmo med Slovenijo in Črno goro v Stožicah vlada veliko zanimanje, zato vsem navijačem priporočamo, da se seznanijo s pomembnimi informacijami pred tekmo.
 • 17.11.2022 | A
  Z odličnim prvim polčasom do nove zmage
  Reprezentanca Slovenije je z odlično predstavo v prvem polčasu pripravljalnega srečanja premagala Romunijo. Slovenci so pozitivno serijo podaljšali z goloma Benjamina Šeška in Andraža Šporarja.
 • 17.11.2022 | A
  Slovenija danes z Romunijo
  Slovenska nogometna reprezentanca bo danes ob 17.30 odigrala pripravljalno tekmo v Cluju z Romunijo. Naši fantje želijo nadaljevati pozitiven vtis in izkoristiti čas pred marčevskim začetkom kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024.
 • 16.11.2022 | A
  Reprezentanca prispela v Romunijo
  Nogometna reprezentanca Slovenije je po popoldanskem letu v Cluj prispela v Romunijo, kjer bo jutri, ob 17:30, odigrala prvo od dveh novembrskih prijateljskih tekem.
 • 16.11.2022 | A
  Tekmi z Romunijo in Črno goro kot uvod za prihajajoče kvalifikacije
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v četrtek ob 17.30 po slovenskem času v Cluju igrala prijateljsko tekmo z Romunijo. Na pot bo šla danes popoldne, želja pa je nadaljevati pozitiven vtis in izkoristiti čas pred marčevskim začetkom kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024. V nedeljo jo čaka še obračun v Stožicah s Črno goro.

DELI NA