18.03.2015 | U18
Slovenski nasprotniki v Elitnem krogu kvalifikacij

Kadetska reprezentanca Slovenije bo med 21. in 26. marcem sodelovala na zaključnem kvalifikacijskem turnirju za preboj na evropsko prvenstvo U17 2015. Izbranci Igorja Benedejčiča se bodo pomerili z izbranimi vrstami Norveške, Romunije in Anglije, sicer branilke naslova in tudi gostiteljice kvalifikacijskega turnirja.

Elitni krog kvalifikacij je razdeljen v osem skupin s po štirimi reprezentancami. Slovenija nastopa v Skupini 6, kjer so še Angleži, Romuni in Norvežani. Na Evropsko prvenstvo se neposredno uvrsti vseh osem zmagovalcev skupin in sedem drugouvrščenih reprezentanc, ki bodo imele najboljši izkupiček na tekmah proti prvi in tretji ekipi posamezne skupine. Na Evropsko prvenstvo je že uvrščena gostiteljica Bolgarija.

Elitni krog kvalifikacij za EP U17 2015

NazivTZNPDZPZToč
Norveška 0 0 0 0 0 0 0

21. 03. 2015 Romunija : Slovenija   Anglija Elite Round
23. 03. 2015 Anglija : Slovenija   Anglija Elite Round
26. 03. 2015 Slovenija : Norveška   Anglija Elite Round

Anglija:

Veličine angleške reprezentance bržčas ni potrebno posebej izpostavljati, saj gre za izbrano vrsto, ki je najuspešnejša v zgodovini tega tekmovanja. Na dosedanjih trinajstih evropskih prvenstvih do 17 let so Angleži sodelovali kar devetkrat in se dvakrat tudi veselili končne zmage (2010,2014). Pod oba naslova se je podpisal aktualni selektor John Peacock, 46-letni strokovnjak, ki vodi angleško kadetsko selekcijo vse od leta 2002.

Angleži so se v Elitni krog kvalifikacij uvrstili kot prvouvrščena ekipa kvalifikacijske skupine 4, kjer so premagali Francoze, Ciprčane in Makedonce. Najboljši strelec v kvalifikacijah je bil Layton Ndukwu, v Nigeriji rojeni napadalec Leicester Cityja. Dodatno pozornost si zaslužita še bočni branilec Chelseaja Jay DaSilva, ki ima brazilske korenine in Chris Willock, krilni napadalec Arsenala.

Seznam: Paul Woolston (Newcastle United), Will Huffer (Leeds United); Danny Collinge (Stuttgart), Reece Oxford (West Ham United), Easah Suliman (Aston Villa), James Yates (Everton), Jay DaSilva (Chelsea), Tayo Edun (Fulham), Will Patching (Manchester City), Daniel Wright (Sunderland), Tom Davies (Everton), Marcus Edwards (Tottenham), Nathan Holland (Everton), Christopher Willock (Arsenal), Layton Ndukwu (Leicester City), Lukas Nmecha (Manchester City), Kazaiah Sterling (Tottenham), Ike Ugbo (Chelsea).

Selektor: John Peacock

Romunija:

Romunska reprezentanca naskakuje svojo drugo udeležbo na evropskem prvenstvu do 17 let, saj je doslej edinič sodelovala na prestižnem tekmovanju leta 2011, ki ga je gostila Srbija. Izbrani vrsti poveljuje Bogdan Vintilă, nekdanji reprezentančni vratar, ki se je trenerskih veščin učil pri Galatasarayu in Viitorulu.

Romuni so se v Elitni krog kvalifikacij uvrstili kot drugouvrščena ekipa kvalifikacijske skupine 12, kjer so premagali Dansko in Andoro, a tesno izgubili s Čehi. Najboljši strelec v kvalifikacijah je bil Florin Coman, ki je zabil kar štiri gole, medtem ko je kapetan reprezentance njegov klubski soigralec pri Viitorulu, Ianis Hagi, sicer sin legende romunskega nogometa, Gheorgheja Hagija.

Seznam: Bogdan Hodoroabă (LPS Bihor), Cătălin Suciu (Unirea Alba Iulia), Ionu? Poiană (Steaua); Mihai Dobre (Viitorul), Tiberiu Căpu?ă, Andrei Vlădescu, Virgil Ghi?ă (vsi Viitorul), Denis Ciobotariu (Dinamo), Harald Fridrich (ACS Poli Timi?oara); Răzvan Oaidă (Wolverhampton), Szabolcs Kilyen, Andrei Ciobanu in Carlo Casap (vsi Viitorul), Ionu? Tănase (UTA Bătrâna Doamnă), Tony Kanalo? (LPS Satu Mare); Vlad Mihalcea (FC Bra?ov), Florin Coman in Ianis Hagi (oba Viitorul), Adrian Petre (UTA Bătrâna Doamnă), Nicolae Carnat (Wolverhampton).

Selektor: Bogdan Vintilă

Norveška:

Norvežanom se doslej še ni uspelo uvrstiti na zaključni turnir, kar pa še zdaleč ne pomeni, da bodo v Angliji nekonkurenčni. Selektor Erland Johnsen je sila ambiciozen strateg, ki je že kot igralec navduševal v majicah munchenskega Bayerna in londonskega Chelseaja. Nekdanji norveški reprezentančni branilec je sestavil zanimivo ekipo, v kateri se je znašlo tudi nekaj obetavnih »legionarjev«.

Norvežani so se v Elitni krog kvalifikacij uvrstili kot drugouvrščena ekipa kvalifikacijske skupine 9, kjer so premagali Albance in San Marino ter izgubili z Avstrijci. Prvi zvezdnik moštva je nedvomno kapetan John Hou Sater, vezist, ki je v kvalifikacijah zabil dva gola. Sater je lastnik dveh starostnih rekordov pri Rosenborgu, saj je postal najmlajši članski debitant svojega kluba v pokalnem tekmovanju (16 let in 101 dan) in v najmočnejšem norveškem prvenstvu (16 let in 258 dni).

Seznam: Kjetil Haug (Manchester City), Marius Halvorsen (Bryne), Mathusan Sandrakumar (Valerenga), Tord Salte (Bryne), Jesper Espung (Stabak), Joakim Barstad (Aalesund), Henrik Carlyle (Tromso), Henrik Bredeli (Stromsgodset), Sander Berge (Valerenga), Kristoffer Ajer (Start), John Hou Sater (Rosenborg), Jonas Fjeldstad (Ull/Kisa), Markus Stensby (Ull/Kisa), Mads Sande (Fyllingsdalen), Emil Hansson (Brann), Andreas Helmersen (Rosenborg), Magnus Retsius Grodem (Bryne), Birk Risa (FC Koln), Thomas Torgersen (Sarpsborg 08), Rafik Zekhnini (Odd).

Selektor: Erland Johnsen


Tekst: MKo
Foto: NZS

SORODNE NOVICE

  • 15.06.2023 | U18
    Izbrana vrsta do 18 let nadaljuje niz neporaženosti
    Reprezentanca Slovenije do 18 let je v Gornji Radgoni odigrala še drugo prijateljsko tekmo. Varovanci Antona Žlogarja so remizirali z vrstniki iz Črne gore in ostajajo neporaženi že osem tekem zapovrstjo.
  • 13.06.2023 | U18
    Slovenija ugnala Poljsko
    Reprezentanca Slovenije do 18 let se je v Gornji Radgoni pomerila z izbrano vrsto Poljske in slavila z 1:0. V četrtek se bodo varovanci Antona Žlogarja pomerili s Črno goro.
  • 02.06.2023 | U18
    Žlogar izbral za prijateljska obračuna s Poljsko in Črno goro
    Slovenska reprezentanca do 18 let se bo med 13. in 15. junijem pomerila z izbranima vrstama Poljske ter Črne gore. Selektor Anton Žlogar je v ta namen izbral 25 igralcev letnika 2005, ki se bodo v Gornji Radgoni pomerili z omenjenima nasprotnikoma.
  • 11.05.2023 | U18
    Slovenija na drugem srečanju ugnala Bosno in Hercegovino
    Reprezentanca Slovenije do 18 let se je še drugič pomerila z izbrano vrsto Bosne in Hercegovine. Varovanci selektorja Antona Žlogarja so bili v Zenici tokrat boljši od svojih vrstnikov, saj so slavili z 1:3. 
  • 09.05.2023 | U18
    Na prvem srečanju z Bosno in Hercegovino brez zadetkov
    Reprezentanca Slovenije do 18 let se je pomerila z izbrano vrsto Bosne in Hercegovine. Varovanci selektorja Antona Žlogarja so se v Zenici s svojimi vrstniki razšli z neodločenim izidom 0:0. Drugi obračun proti istemu nasprotniku bo odigran v četrtek.
  • 02.05.2023 | U18
    Žlogar izbral za prihodnja prijateljska obračuna
    Slovenska reprezentanca do 18 let se bo med 9. in 11. majem pomerila z izbranima vrstama Bosne in Hercegovine ter Savdske Arabije. Selektor Anton Žlogar je v ta namen vpoklical 23 nogometašev.
  • 09.06.2022 | U18
    V Čatežu premagali Severno Makedonijo
    Reprezentanca Slovenije do 18 let je junijske priprave sklenila z zmago. Izbranci selektorja Antona Žlogarja so v Čatežu s 3:0 premagali Severno Makedonijo, še na tretji tekmi pa so svojo mrežo ohranili nedotaknjeno.
  • 07.06.2022 | U18
    Na drugi tekmi s Poljaki brez zadetkov
    Reprezentanci Slovenije in Poljske do 18 let sta v Krškem odigrali še drugo prijateljsko srečanje. Po slovenski zmagi na prvi tekmi tokratni obračun ni dal zmagovalca, ekipi sta se razšli z začetnim rezultatom.
  • 01.06.2022 | U18
    V Krškem premagali Poljsko
    Junijski termin za reprezentančno akcijo izkorišča tudi izbrana vrsta Slovenije do 18 let. Četa Tončija Žlogarja je v Krškem odigrala prvo od treh tekem in z 2:0 premagala reprezentanco Poljske.
  • 25.05.2022 | U18
    Žlogar izbral za prijateljski turnir
    Slovenska reprezentanca do 18 let bo med 1. in 9. junijem sodelovala na mednarodnem prijateljskem turnirju. Selektor Tonči Žlogar je v ta namen selekcioniral reprezentanco letnikov 2004 in mlajših, ki se bo dvakrat pomerila z izbrano vrsto Poljske, enkrat pa s Severno Makedonijo.

DELI NA