26.06.2010 | A
Slovenski nogometaši doživeli veličasten sprejem v Ljubljani

Slovenski nogometni junaki so danes prispeli v domovino. Po kratkem in prisrčnem sprejemu na letališču Jožeta Pučnika so se odpravili v Ljubljano, kjer jih je na Prešernovem trgu pričakala navdušena desettisočglava množica, po tem veličastnem dogodku pa bo izbrance Matjaža Keka na Brdu pri Kranju sprejel še predsednik RS Danilo Türk.

Slovenske nogometaše so na svetovnem prvenstvu v Južnoafriški republiki do zgodovinske uvrstitve v osmino finala ločile "sekunde", po zmagi nad Alžirci, neodločenem izidu z Američani in porazu z Angleži pa so jim napredovanje onemogočili ameriški igralci po zmagoslavju nad Alžirci v sodnikovem podaljšku. Izbranci slovenskega selektorja Matjaža Keka so bili navkljub dolgi poti iz Južnoafriške republike v domovino navdušeni ob sprejemu, ki so jim ga na osrednjem ljubljanskem trgu pripravili njihovi privrženci.

Zbrano množico je pred prihodom slovenskih športnih junakov ogrela priljubljena glasbena skupina Siddharta in Oton Zajec, ki je zapel dobro znano Kekčevo pesem, Prešernov trg pa je "eksplodiral", ko so na oder stopili Robert Koren, Valter Birsa, Samir Handanovič, Milivoje Novakovič in drugi slovenski nogometaši, ki so ob glasnih najavah moderatorjev današnje prireditve - radijskega novinarja Aleša Smrekarja in televizijskega novinarja Ervina Čurliča - postopoma prihajali na oder.

"Vsaka tekma v Južnoafriški republiki je bila zgodba zase, a svetovno prvenstvo si bom najbolj zapomnil po mojih reprezentančnih soigralcih. Bili smo zares prava 'klapa'," je zbrano množico nagovoril Andraž Kirm, medtem ko je Kek, ki je zadnji prišel na oder, dodal: "Rezultat bi bil lahko boljši, a tistega, kar se je v zadnjem poldrugem mesecu dogajalo z mojimi igralci in našimi navijači, nam ne more vzeti nihče."

Po veličastnem dogodku na Prešernovem trgu se bodo slovenski nogometaši, ki so na Prešernovem trgu zapeli tudi znano pesem Aleksandra Mežka Siva pot, od privržencev pa so se poslovili v plesnem ritmu, tako kot pri doseženih golih v Južnoafriški republiki, odpravili na Brdo pri Kranju, kjer jih bo sprejel slovenski predsednik Danilo Turk.

Že na ljubljanskem letališču jih je - "skrit" v množici navijačev - pozdravil tudi predsednik slovenske vlade Borut Pahor.

Tekst: STA
Foto: Stanko Gruden/STA

SORODNE NOVICE

 • 29.02.2024 | A
  Letne vstopnice v prodaji, posamične 7. marca
  Slovenska nogometna reprezentanca marca pričenja s pripravami na evropsko prvenstvo 2024 s tekmama proti Malti in Portugalski. Prodaja letnih vstopnic je že stekla, prodaja posamičnih za tekmo s Portugalsko pa bo 7. marca.
 • 27.02.2024 | A
  Reprezentanti pred obračunom s Portugalsko stopnjujejo strelsko formo
  Slovenija bo konec marca v Stožicah gostila reprezentanco Portugalske, varovanci Matjaža Keka pa v svojih klubov učinkovito dosegajo zadetke. Tokrat se je med strelce vpisala četverica, z dvema zadetkoma se je izkazal Elšnik, zadeli pa so tudi Gorenc Stankovič, Šeško in Vipotnik.
 • 21.02.2024 | A
  Kek ostaja selektor do novembra 2025
  Nogometna zveza Slovenije oziroma predsednik Radenko Mijatović je danes s selektorjem Kekom uskladil dogovor, da bo Matjaž Kek vodil nogometno izbrano vrsto Slovenije še vsaj do konca kvalifikacij za Svetovno prvenstvo 2026.
 • 20.02.2024 | A
  Balkovec natančen s prostega strela, Gorenc Stankovič zadel v Konferenčni ligi
  V preteklih dneh so bili slovenski reprezentanti ponovno na delu v svojih klubih. Z zadetkom sta se tokrat izkazala Jure Balkovec in Jon Gorenc Stankovič.
 • 13.02.2024 | A
  Slovenski reprezentanti v dobri podajalski in strelski formi
  Minuli konec tedna so se v pogon vrnili reprezentanti, ki si kruh služijo doma v Sloveniji, na Poljskem in v Avstriji. S ključnimi podajami sta se izkazala Žan Karničnik in Timi Max Elšnik, ki se je vpisal tudi med strelce. Gol so dosegli tudi Benjamin Šeško, Benjamin Verbič in Žan Vipotnik.
 • 09.02.2024 | A
  Za uvod dvakrat doma, zaključek v Avstriji
  Po včerajšnjem žrebu skupin za Uefa liga narodov so postali znani termini vseh tekem. Slovenija bo ligo B v skupini 3 odprla 6. septembra ob 20.45 pred domačimi gledalci proti Avstriji.
 • 08.02.2024 | A
  Slovenija v Uefa ligi narodov z Avstrijo, Norveško in s Kazahstanom
  Evropska nogometna zveza Uefa je v Parizu izžrebala skupine za četrto izvedbo lige narodov. Slovenija bo igrala v skupini 3 lige B skupaj z Avstrijo, Norveško in s Kazahstanom. Tekmovanje se bo začelo septembra.
 • 06.02.2024 | A
  Šeško do devetega gola, sedem reprezentantov pričenja spomladanski del sezone
  Pretekli konec tedna se je z novim zadetkom v Bundesligi izkazal Benjamin Šeško, v prihajajočih dneh pa bodo znova na delu reprezentanti, ki so v zimskem času prestajali premor. Vračajo se tisti varovanci selektorja Keka, ki si kruh služijo na Poljskem, v Avstriji ter v Prvi ligi Telemach.
 • 01.02.2024 | A
  Pred Eurom z Armenci in Bolgari
  Slovenska nogometna reprezentanca je izbrala še junijska pripravljalna partnerja za tekme evropskega prvenstva 2024. Varovanci Matjaža Keka se bodo tik pred odhodom v Nemčijo pomerili z Armenci in Bolgari.
 • 25.01.2024 | A
  Euro 2024: Danes znani rezultati žreba
  Evropska nogometna zveza (Uefa) je danes pričela z obveščanjem navijačev o rezultatih žreba za nakup vstopnic za Euro 2024.

DELI NA