Slovenski prvaki še drugič boljši od Valmiere

Olimpija je tudi v Latviji slavila z 2:1, zmaji pa so si s tem zagotovili vsaj še šest evropskih tekem. Napredovanje Ljubljančanov v drugi krog kvalifikacij UEFA Lige prvakov sta potrdila Rui Pedro in Ahmet Muhamedbegović.

KVALIFIKACIJE UEFA LIGE PRVAKOV - DRUGA TEKMA PRVEGA KROGA

VALMIERA - OLIMPIJA LJUBLJANA 1:2 (0:1)

Stadion Janis Dalinš, 1100 gledalcev, sodniki: Grado, Devis, Alvarez (vsi Španija).
Strelci: 0:1 Rui Pedro (33.), 0:2 Muhamedbegović (64.), 1:2 Mena (82.).
Valmiera: Olses, Toniševs (od 71. Ndoye), Balodis, Sliede, Fall, Kapić (od 81. Gustavo), Želizko (od 90. Čudavs), Jaunzems, Diop (od 46. Ribeiro), Leo Gaucho, Mena.
Olimpija: Vidovšek, Jorge Silva (od 84. Lasickas), Ratnik, Muhamedbegović, Sualehe, Sešlar (od 84. Motika), Doffo, Rui Pedro (od 67. Bristrić), Nukić (od 67. Florucz), Posavec (od 63. Gavrić).
Rumeni karton: Doffo.
Rdeči karton: /

Olimpija je na prvi tekmi v Ljubljani pokazala, da je precej boljša ekipe od latvijske, a si je ob koncu zapletla položaj in v Valmiero odpotovala le z minimalno prednostjo. Na povratni tekmi se je igrišču samozavestno postavila, od začetka dala vedeti, da vodstva ni prišla le branit, ampak si je želela še ene zmage, kar ji je, potem ko je bila na terenu večji del obračuna spet boljša, tudi uspelo.

Tekma je imela skoraj identičen potek kot prva, Latvijci so namreč do svojih trenutkov spet prišli ob koncu, ko so že zaostajali z 0:2. Že v uvodnih minutah je ljubljanska ekipa nekajkrat nevarno prišla v tekmečev kazenski prostor, a do 18. minute ji je manjkal zaključni strel. Takrat pa se je imenitna priložnost ponudila Mustafi Nukiću, ki je po lepi kombinaciji z Ivanom Posavcem iz ugodnega položaja streljal mimo gola.

Se je pa Nukić odkupil v 33. minuti, ko je asistiral Ruiju Pedru, ki se je odlično znašel pred vrati, ni imel veliko prostora, a je žogo mimo vratarja vseeno poslal v mrežo. Pred tem sta s streli od daleč grozila Augustin Doffo in Timi Max Elšnik, po golu Ljubljančanov pa so nevarnejši postali tudi gostitelji, Matevž Vidovšek je moral dvakrat resneje posredovati, tako kot enkrat ob prostem strelu že na začetku tekme.

Ljubljančani se tudi v drugem polčasu niso pomaknili v obrambo, a so storili nekaj napak in Latvijcem omogočili dve priložnosti, Rifet Kapić, nekdanji igralec Gorice, je streljal mimo gola, Ruanu Ribeiru pa je Vidovšek ne posebej posrečen strel ubranil. Kazen za zgrešeni priložnosti je prišla v 64. minuti. Po kotu, ki ga je priboril Nukić, izvedel pa Elšnik, je z glavo svoj prvi gol v zelenem dresu dosegel branilec Ahmet Muhamedbegović.

Admir Bristrić je kmalu zapravil priložnost za 0:3, na drugi strani pa si je Leo Gaucho privoščil veliko neumnost, ki je njegovo ekipo stala zmanjšanja zaostanka. Potem ko je po veliki napaki Vidovška Ribiro že premagal ljubljanskega vratarja, je gol hotel potrditi Gaucho, a je to storil iz nedovoljenega položaja, tako da sodniki gola niso priznali.

Vidovšek je nato popravil svojo napako z obrambo strela z glavo Gaucha, v 82. minuti pa je bil brez moči, domači so s samostojnim prodorom in natančnim strelom Camina Mene vendarle dosegli vsaj častni gol. Do konca bi lahko dosegli še kakšnega, ob neprepričljivi ljubljanski obrambi so izvedli nekaj nevarnih akcij, a Vidovšek se ni več pustil premagati.

Olimpija se bo v drugem krogu kvalifikacij merila z zmagovalcem tekme med Ballkanijem iz Prištine in bolgarskim Ludogorcem, povratna tekma se bo danes v Razgradu začela ob 20. uri.

Tekst: STA
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 28.04.2024 | Prva liga Telemach
    Celjani z zmago proti Olimpiji že državni prvaki
    Nogometaši Celja so drugič v zgodovini postali državni prvaki. Celjani, ki so prvi naslov osvojili v sezoni 2019/20, so tokrat v 33. krogu Prve lige Telemach premagali ljubljansko Olimpijo z 1:0 (0:0).
  • 26.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Celje - Olimpija
    Nedelja bo v znamenju spopada vodilnih ekip Prve lige Telemach. Olimpija bo gostovala pri vodilnem Celju, ki bi s točko potrdilo naslov državnega prvaka.
  • 20.04.2024 | Prva liga Telemach
    Olimpija napolnila mrežo Aluminija
    Nogometaši ljubljanske Olimpije so v 32. krogu Prve lige Telemach doma premagali Aluminij s 5:0 (1:0).
  • 18.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Olimpija - Aluminij
    Zmaji po porazu na derbiju pričakujejo predzadnji Aluminij. Se bodo oddolžili navijačem?
  • 17.04.2024 | Prva liga Telemach
    Mariboru pripadel derbi v Ljubljani
    Nogometaši ljubljanske Olimpije so v zaostali tekmi 26. kroga Prve lige Telemach izgubili proti Mariboru z 1:2 (1:0).
  • 16.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Olimpija - Maribor
    Olimpija in Maribor se bosta v zaključku prvenstva srečala še dvakrat, v sredo bo v Stožicah odigran zaostali derbi 26. kroga Prve lige Telemach. Kdo bo uspešnejši v spopadu velikih rivalov?
  • 15.04.2024 | Prva liga Telemach
    Zanesljiva zmaga Olimpije v Domžalah
    Nogometaši Domžal so v 31. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Olimpiji z 1:3 (0:0).
  • 12.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Domžale - Olimpija
    Nedeljski nogometni maraton Prve lige Telemach bodo zaključili nogometaši Domžal in Olimpije. Zmaji ob Kamniško Bistrico prihajajo po remiju z Radomljami, ravbarji so izgubili z Rogaško.
  • 10.04.2024 | Prva liga Telemach
    Radomljani odščipnili točko Olimpiji
    Nogometaši Olimpije in Kalcer Radomelj so se v 30. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 2:2 (1:1).
  • 09.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Olimpija - Radomlje
    Radomlje se v zaključek sezone podajajo z novim trenerjem, ki bo ognjeni krst doživel v Stožicah. S kakšnim izidom se bo predstavil Darjan Slavic?

DELI NA