27.05.2023 | Sodniki
Sodniki na zaključnem seminarju zbrali 5.092 EUR za počitnice depriviligiranih otrok na morju

Na zadnji delovni dan tedna so se sodniki, sodnice in kontrolorji v izobraževalnem sistemu ZNSS včeraj zgodaj zjutraj zbrali na zaključnem pomladanskem seminarju, ki se je začel z dopoldanskim preverjanjem telesne pripravljenosti na umetni travi stadiona Stanka Mlakarja v Kranju.

Strokovni del seminarja je od 11. ure potekal posebej za del sodnikov v sistemu VAR v Nacionalnem nogometnem centru, za vse ostale sodnike, pomočnike, sodnice ŽNL A in A1 liste, talente vseh nivojev in kontrolorje sojenja pa je seminar kasneje vzporedno potekal v največji dvorani Grandis v osrčju Kongresnega centra na posestvu Brdo.

Poleg strokovnega dela programa so udeleženci ponovno sodelovali v humanitarni akciji, kjer so sodniki, sodnice in kontrolorji sojenja svojo družbeno odgovornost izkazali s prostovoljnimi prispevki pri zbiranju sredstev za donacijo MZK Debeli rtič za financiranje poletnih počitnic socialno ogroženih otrok na morju in zbrali 5.092 EUR.

V osrednji kongresni dvorani Grandis so po napornih in uspešnih dopoldanskih testiranjih telesne pripravljenosti pod vodstvom Mitje Novaka z analizo delovanja sprva pričeli sodniki in sodnice, ki so pod vodstvom podpredsednika ZNSS Roberta Krajnca in UEFA kontrolorja sojenja Darka Čeferina obravnavali več izobraževalnih posnetkov z delom po skupinah in nato skupaj s predavateljema prišli do enotnih zaključkov.

Po koncu prvega dela analize zadnjega dela prvenstva je seminar uradno otvoril predsednik ZNSS David McDowell, ki je uvodoma lepo pozdravil vse sodnike, sodnice, pomočnike, pomočnice in kontrolorje. Sledila je svečana podelitev zlatih piščalk za več kot 150. odsojenih tekem v 1. slovenski nogometni ligi, do katere so po 9. členu Pravilnika o priznanjih ZNSS upravičeni dva nekdanja vrhunska sodnika in sodnica na najvišji ravni tekmovanja v državi.

Roberto Ponis (46) iz MDNS Koper je v sedemindvajset let dolgi karieri skrbel za red na igrišču na 154 temah Prve lige, zbral pa je tudi 7 arbitraž v Pokalu Slovenije, ko sta se pomerili dve prvoligaški ekipi. Na mednarodni sceni je kot četrti sodnik in dodatni pomočnik sodnika za vrati deloval na več kot 60 tekmah v Ligi prvakov, pokalu Uefa, ligi Europa, ligi narodov, konferenčni ligi in v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. 

Tanja Subotić (46) članica DNS Ljubljana je pospravila piščalko potem ko je upravljala s piščalko na 221 tekmah slovenske ženske nogometne lige vodila pa je tudi 84 tekem 3. slovenske nogometne lige, kjer je debitirala 4. junija 2005 v Mariboru v Športnem parku Tabor na tekmi med Železničarjem in Ormožem. Leta 2005 je postala prva Slovenka, ki je bila uvrščena na mednarodno listo ženskih FIFA sodnic. 

Robert Vukan (46) član MDNS Murska Sobota iz Gornje Radgone je v 22. let dolgi karieri pomočnika sodnika zbral natanko 222 tekem na najvišjem rangu tekmovanja v Sloveniji, za tem ko je debitiral 3. aprila 2010 na stadionu ŽAK v Spodnji Šiški na tekmi med Olimpijo in Gorico. V svoji karieri je odsodil preko 30 tekem Lige Evropa in Lige prvakov, V sodniške almanahe se je zapisal kot udeleženec prve sodniške ekipe iz Slovenije, ki jo je Mednarodna nogometna zveza (FIFA) imenovala za sojenje na Svetovnem nogometnem prvenstvu leta 2018 v Rusiji, sodil pa je tudi na največjih tekmovanjih (Evropsko prvenstvo 2016 v Franciji, finale Lige Europa 2017 med ekipama ManUtd in Ajax, turnir za Pokal Konfederacij 2007, Svetovno prvenstvo 2018 v Rusiji in na največji klubski tekmi v finalu Lige prvakov 1. junija 2019 med angleškima ekipama Tottenham in Liverpool).

Vsi omenjeni trije so že aktivni kontrolorji sojenja, ki prenašajo svoje bogato znanje in izkušnje na mlajše sodnike. Ponis je uvrščen na listo VAR sodnikov, deluje v programu mentorji in talenti ter opravlja vlogo vodje strokovnega odbora koprskih sodnikov. Subotićeva je edina ženska, ki opravlja funkcijo kontrolorja sojenja, deluje v ženskem programu mentorji in talenti in je članica strokovnega odbora v Društvu nogometnih sodnikov Ljubljana. Vukan pa je aktiven kot kontrolor sojenja in mentor v programu talentov, vodi pa tudi strokovni odbor v društvu murskosoboških nogometnih sodnikov.

Štirje nekdanji kontrolorji sojenja (Meho Avdagić, Jože Klinc, Drago Koletnik, Roman Tomšič), so prejeli spominska priznanja s sodniško piščalko po prenehanju delovanja konec lanskega leta zaradi starostne omejitve, predsednik MDNS Nova Gorica Borut Kopač pa je iz rok prvega moža sodniške organizacije prejel stekleni krožnik v čast obeležitve letošnje 70. obletnice delovanja novogoriških nogometnih sodnikov.

Po svečani podelitvi priznanj se je nato udeležencem predstavilo Mladinsko in klimatsko zdravilišče Debeli rtič (MKZ RKS Debeli rtič) s katerim Nogometna zveza Slovenija in Zveza nogometnih sodnikov Slovenije letos praznujeta 10. obletnico sodelovanja. V družbi vodje otroškega zdravilišča mag. Nina Golob in sodelavke ga. Ane Žerjal je bil tudi socialno-pedagoški delavec iz zdravilišča Blaž Kamnik, ki je sicer nogometni sodnik na državni A1 listi pomočnikov.

Častni predsednik ZNSS Vlado Šajn je sodnike med prvimi seznanil s spremembami Pravil igre, ki stopijo v veljavo s 1. julijem 2023, vodja varnosti in integritete na NZS Marko Brelih pa je imel nato specialno enourno predavanje z naslovom varnost in integriteta sodnikov.

V zadnjem delu seminarje so analizo sojenja iz vseh segmentov pravil igre nadaljevali še nekdanja mednarodna FIFA sodnika Robert Krajnc, Darko Čeferin ter nekdanji mednarodni FIFA pomočnik Zoran Novarlić. Ko so sodniki in sodnice že zaključili seminar in se odpravili na skupno večerjo, je posebej kontrolorjem predaval še član komisije za sodniške zadeve Ivan Žunič.

Tekst: NZS/ ŽD

SORODNE NOVICE

 • 07.02.2023 | Sodniki
  Sodnike zaobšel uničujoči potres v Turčiji
  Strokovnjak za fizično pripravo sodnikov Mitja Novak je v včerajšnji izjavi za dnevnoinformativno oddajo 24ur za Pop TV povedal, kako so sodniki doživeli katastrofalni potres na obali sredozemskega morja.
 • 31.12.2022 | Sodniki
  Intervju Slavko Vinčić: Cilj na SP je bil izpolnjen
  Slovenski sodnik Slavko Vinčić (43) iz Maribora je na letošnji svetovni izložbi najboljšega nogometa sodil dve tekmi. Na 22. SP v Katarju,  ki je na južni polobli potekal med 20. novembrom in 18. decembrom je slovenski mojster s piščalko sodil dve tekmi skupinskega dela tekmovanja FIFA World Cup 2022 Qatar in sicer Argentina - Savdska Arabija ter Anglija - Wales, za konec pa je deloval še kot četrti sodnik v francoski sodniški ekipi na tekmi osmine finala na dvoboju Brazilija - Južna Koreja.. Preberi si ekskluziven intervju.
 • 14.12.2022 | Sodniki
  Dve slovenski sodnici, pomočnica in pomočnik na novo uvrščeni na FIFA listo
  Mednarodna nogometna zveza (FIFA) je uradno objavila FIFA liste sodnikov za leto 2023. Slovenija je pridobila še dodatno mesto na listi mednarodnih sodnic, tako da sta namesto 45-letne Tanje Subotić mesti zasedli 27- letni Vanja Janković iz DNSG Kranj in Tjaša Misja iz MDNS Murska Sobota. Na listi mednarodnih pomočnic sodnice je Tanjo Vrabel nasledila 27- letna Sara Mask iz MDNS Nova Gorica.
 • 27.11.2022 | Sodniki
  Vinčiću druga tekma na svetovnem prvenstvu
  Po prvi tekmi tretjega igralnega dne na 22. mundialu, ko je Slavko Vinčić minuli torek sodil svojo sploh prvo tekmo na svetovnem prvenstvu med Argentino in Savdsko Arabijo, čaka Mariborčana druga tekma na južni polobli. Na 36 tekmi SP bo najboljši slovenski sodnik delil pravico v torek na otoškem dvoboju za Združeno kraljestvo in sicer spopad Walesa in Anglije.
 • 20.11.2022 | Sodniki
  Slavko Vinčić začenja SP s tekmo Argentina - Savdska Arabija
  V torek dopoldne ob 11. uri bo Slavko Vinčić sodil svojo sploh prvo tekmo na Svetovnem prvenstvu. Dvoboj v skupini C med Argentino in Savdsko Arabijo mu bodo pomagali nadzorovati še pomočnika sodnika Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič, četrti sodnik bo Senegalec Maguette Ndiaye, v video sobi pa bosta Nizozemec Pol van Boekel in Nemec Bastian Dankert.
 • 22.10.2022 | Sodniki
  Staša v četrtfinalu SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da bo 34-letna Staša Špur iz Murske Sobote danes sodila na četrtfinalni tekmi Kolumbija - Tanzanija na 7. Svetovnem prvenstvu za ženske do 17. let v Indiji (FIFA Women's World Cup U-17 2022), ki poteka v Južni Aziji med 11. in 30. oktobrom 2022.
 • 14.10.2022 | Sodniki
  Špurova začenja v Indiji SP deklet do 17. let
  Štiriintridesetletna Staša Špur iz Murske Sobote kot ena izmed 28 najboljših svetovnih pomočnic na turnirju bo jutri delovala na dvoboju nogometašic najbolj obljudene države na planetu (1,4 mrd prebivalcev) in nogometašic iz tretje največje države v Latinski Ameriki. Na tekmi Kitajska - Kolumbija bo Špurova sodelovala z glavno sodnico iz Hrvaške Ivano Martinčić in pomočnico sodnice Paulino Baranowsko iz Poljske.
 • 10.10.2022 | Sodniki
  Dragoslav Perić bo petič sodil Olimpija - Maribor
  Konec tedna je na sporedu drugi veliki derbi v tej sezoni med Olimpijo in Mariborom. Spopad na severu Ljubljane bo sodil 46-letni Dragoslav Perić iz Kranja. Zanj bo to 153 tekma v slovenskem državnem prvenstvu (1. SNL) in peti večni derbi.
 • 01.09.2022 | Sodniki
  Špurova potuje v Indijo na SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da je 33-letna Staša Špur iz Murske Sobote izbrana med 28 najboljših svetovnih pomočnic sodnic ter bila povabljena v Indijo na 7. Svetovno prvenstvo za ženske do 17. let (FIFA Women's World Cup U-17 2022).
 • 28.07.2022 | Sodniki
  Sodniki, sodnice in kontrolorji aktivirali letovanje 22-ih otrok
  Sodniki, sodnice in kontrolorji so v junijskem družbeno odgovornem projektu omočili nepozabne poletne počitnice za 22 otrok na Debelem rtiču. Otroci prav v teh dneh tam uživajo v brezskrbni igri, učnih aktivnostih in morskih radostih, obiskal pa jih je tudi prvoligaški sodnik.

DELI NA