25.05.2024 | Sodniki
Sodniški kamp in tečaj na Ravnah opravili 3 sodniki

Teden dni po zaključku prvenstvenih bojev v mladinskih ligah MNZ Maribor, je danes v mestu z več kot štiristoletno jeklarsko tradicijo, v Domu telesne kulture ob mestnem stadionu Ravne na Koroškem vse od jutra potekalo večurno usposabljanje s sodniškim tečajem in izpitnim preizkusom znanja iz Pravil igre.

Pred začetkom vpijanja znanja iz Pravil igre na Ravnah je zbrane kandidate na predpoletnem sodniškem kampu pozdravili tudi častni član in komisar za delegiranje sodnikov Medobčinskega društva nogometnih sodnikov Maribor Drago Koletnik. Poudaril je, da znotraj druge največje medobčinske nogometne zveze v Sloveniji deluje 37 klubov velikega nogometa, registriranih je 12.429 igralcev in igralk znotraj 271 ekip, za razširjenost in razvoj igre pa so potrebni tudi novi sodniki in sodnice.

Sodniški kamp je poleg prenosa znanja in strokovnega dela vseboval tudi praktični del izobraževanja predvsem z vidikov sodelovanja in komunikacije sodniške ekipe na igrišču, gibanja in postavljanja, vodenja in usmerjanja dogodkov ter proaktivnega delvoanja v različnih situacijah med igro in pred izvedbo prekinitev. Prikazani so bili sodniški znaki, uporaba zastavice ter primeri porazdelitve odgovornosti in pristojnosti delovanja sodnika in pomočnika.

Po koncu teoretičnega dela sodniškega kampa s prenosom znanja in tečajem, ki ga je vodil vodja sodniškega oddelka Žiga Dobrun, je bil na sporedu še sprehod skozi Pravila, kateremu je sledil pisni del izpita s preizkusom znanja iz 24 vprašanj. Udeležence je s svojim obiskom na posebno povabilo sodniškega oddelka v projektu #spoznaj sodnika# obiskal tudi 28-letni sodnik državne A1 liste pomočnikov Fatlind Racaj iz Raven, ki sodi na tekmah slovenske ženske lige, 3. SNL in mladinske lige.

Z usposabljanjem in tečajem za nove sodnike so sodniški izpit na Koroškem pridobili Žan, Nik in Belmin, ki se bodo po praktičnem usposabljanju vključili v sojenje tekem.

Zveza nogometnih sodnikov Slovenije s svojim sodniškim oddelkom po izpeljanih kampih na Škofijah (futsal) in na Ravnah ter v povezavi s strateškimi aktivnostmi pridobivanja novih potencialnih kandidatov, v letošnjem poletnem času načrtuje izvedbo sodniških kampov še na Vidmu Dobrepolje (1.6. - Futsal), v Ilirski Bistrici (22.6.), Škofji Loki (23.6.), v Bohinju (29.6.), Tolminu (24.8.) in v Dobrovem v Brdih (31.8.).

Za zgledno sodelovanje in profesionalen odnos pri organizaciji in izvedbi sodniškega kampa na Koroškem se Zveza nogometnih sodnikov Slovenije najlepše zahvaljuje NK Fužinar, ki ga je predstavljal Nino Kučej. Če prihajaš iz Slovenj Gradca, Dravograda, Črne, Raven, Mežice ali Prevalj in si želiš postati sodnik pridobi dodatne informacije na tel. 041-483-137 (Drago Koletnik)

Tekst: NZS/ ŽD

SORODNE NOVICE

 • 13.05.2024 | Sodniki
  Slavko Vinčić na Wembley za finale lige prvakov
  Član elitne kategorije enaintridesetih sodnikov Uefa od leta 2019, ki prihaja iz drugega največjega mesta v Sloveniji bo po sojenju na Euru 2020, SP 2022, polfinalu zaključnega turnirja Lige narodov in finala lige Europa 18. maja 2022 v Sevilli med Eintracht Frankfurt in Glasgow Rangers, trinajst dni pred začetkom evropskega prvenstva v Nemčiji, vodil še finale Lige prvakov in največjo tekmo v svoji sodniški karieri.
 • 07.02.2023 | Sodniki
  Sodnike zaobšel uničujoči potres v Turčiji
  Strokovnjak za fizično pripravo sodnikov Mitja Novak je v včerajšnji izjavi za dnevnoinformativno oddajo 24ur za Pop TV povedal, kako so sodniki doživeli katastrofalni potres na obali sredozemskega morja.
 • 31.12.2022 | Sodniki
  Intervju Slavko Vinčić: Cilj na SP je bil izpolnjen
  Slovenski sodnik Slavko Vinčić (43) iz Maribora je na letošnji svetovni izložbi najboljšega nogometa sodil dve tekmi. Na 22. SP v Katarju,  ki je na južni polobli potekal med 20. novembrom in 18. decembrom je slovenski mojster s piščalko sodil dve tekmi skupinskega dela tekmovanja FIFA World Cup 2022 Qatar in sicer Argentina - Savdska Arabija ter Anglija - Wales, za konec pa je deloval še kot četrti sodnik v francoski sodniški ekipi na tekmi osmine finala na dvoboju Brazilija - Južna Koreja.. Preberi si ekskluziven intervju.
 • 14.12.2022 | Sodniki
  Dve slovenski sodnici, pomočnica in pomočnik na novo uvrščeni na FIFA listo
  Mednarodna nogometna zveza (FIFA) je uradno objavila FIFA liste sodnikov za leto 2023. Slovenija je pridobila še dodatno mesto na listi mednarodnih sodnic, tako da sta namesto 45-letne Tanje Subotić mesti zasedli 27- letni Vanja Janković iz DNSG Kranj in Tjaša Misja iz MDNS Murska Sobota. Na listi mednarodnih pomočnic sodnice je Tanjo Vrabel nasledila 27- letna Sara Mask iz MDNS Nova Gorica.
 • 27.11.2022 | Sodniki
  Vinčiću druga tekma na svetovnem prvenstvu
  Po prvi tekmi tretjega igralnega dne na 22. mundialu, ko je Slavko Vinčić minuli torek sodil svojo sploh prvo tekmo na svetovnem prvenstvu med Argentino in Savdsko Arabijo, čaka Mariborčana druga tekma na južni polobli. Na 36 tekmi SP bo najboljši slovenski sodnik delil pravico v torek na otoškem dvoboju za Združeno kraljestvo in sicer spopad Walesa in Anglije.
 • 20.11.2022 | Sodniki
  Slavko Vinčić začenja SP s tekmo Argentina - Savdska Arabija
  V torek dopoldne ob 11. uri bo Slavko Vinčić sodil svojo sploh prvo tekmo na Svetovnem prvenstvu. Dvoboj v skupini C med Argentino in Savdsko Arabijo mu bodo pomagali nadzorovati še pomočnika sodnika Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič, četrti sodnik bo Senegalec Maguette Ndiaye, v video sobi pa bosta Nizozemec Pol van Boekel in Nemec Bastian Dankert.
 • 22.10.2022 | Sodniki
  Staša v četrtfinalu SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da bo 34-letna Staša Špur iz Murske Sobote danes sodila na četrtfinalni tekmi Kolumbija - Tanzanija na 7. Svetovnem prvenstvu za ženske do 17. let v Indiji (FIFA Women's World Cup U-17 2022), ki poteka v Južni Aziji med 11. in 30. oktobrom 2022.
 • 14.10.2022 | Sodniki
  Špurova začenja v Indiji SP deklet do 17. let
  Štiriintridesetletna Staša Špur iz Murske Sobote kot ena izmed 28 najboljših svetovnih pomočnic na turnirju bo jutri delovala na dvoboju nogometašic najbolj obljudene države na planetu (1,4 mrd prebivalcev) in nogometašic iz tretje največje države v Latinski Ameriki. Na tekmi Kitajska - Kolumbija bo Špurova sodelovala z glavno sodnico iz Hrvaške Ivano Martinčić in pomočnico sodnice Paulino Baranowsko iz Poljske.
 • 10.10.2022 | Sodniki
  Dragoslav Perić bo petič sodil Olimpija - Maribor
  Konec tedna je na sporedu drugi veliki derbi v tej sezoni med Olimpijo in Mariborom. Spopad na severu Ljubljane bo sodil 46-letni Dragoslav Perić iz Kranja. Zanj bo to 153 tekma v slovenskem državnem prvenstvu (1. SNL) in peti večni derbi.
 • 01.09.2022 | Sodniki
  Špurova potuje v Indijo na SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da je 33-letna Staša Špur iz Murske Sobote izbrana med 28 najboljših svetovnih pomočnic sodnic ter bila povabljena v Indijo na 7. Svetovno prvenstvo za ženske do 17. let (FIFA Women's World Cup U-17 2022).

DELI NA