22.06.2022 | Sodniki
Sodniški oddelek o smernicah uporabe pravil novima kluboma v 2. SNL

Po koncu prvenstvenih tekmovanj ni počitka v sodniškem oddelku NZS, saj je v juniju poleg rednih delovnih obveznosti na sporedu tudi vrsta strokovno-izobraževalnih aktivnosti za druge nogometne deležnike (klubi, trenerji, mediji, dijaki nogometnega oddelka).

Zatem ko je sodniški oddelek izvedel izobraževanje iz sedemnajstih Pravil nogometne igre na licenčnem seminarju za naziv "Trener Uefa B" na srednji šoli Veno Pilon v Ajdovščini, so v prvi polovici tega tedna na sporedu strokovna predavanja klubom glede uporabe pravil igre in predstavitve smernic z navodili sodnikom za delovanje in ukrepanje.

Že v četrtek in petek je na vrsti nov program usposabljanja, kjer bo sodniški oddelek izvedel edukacijo tolmačenja iz vseh pravil na licenčnem seminarju 33 kandidatov za naziv "Trener Uefa A". Na koncu sledi še izpit s preverjanjem znanja iz poznavanja pravil igre, kjer je uspešno opravljen preizkus eden od pogojev za opravljeno strokovno šolanje. V teh dneh na Gimnaziji Ljubljana - Šiška izvajamo tudi že več kot 20-letni tradicionalni tečaj za nove nogometne sodnike, ki poteka znotraj obveznega dela izbirnih vsebin dijakov in dijakinj.

V okviru izpolnjevanja licenčnih kriterijev za 2. SNL v tekmovalni sezoni 2022/23, je glede na določbe Pravilnika o licenciranju (S.06 – sodniške zadeve in pravila nogometne igre) eden od kriterijev tudi obvezna udeležba klubov z igralci in strokovnim vodstvom na predavanju iz Pravil igre in interpretacije sodniških smernic.

V ponedeljek se je vodja sodniškega oddelka in član komisije za sodniške zadeve pri NZS Žiga Dobrun (37) mudil v Grosuplju na obisku pri prvaku 3. SNL zahod v sezoni 2021/22 NK Brinje Grosuplje (član MNZ Ljubljana), kjer je intepretiral različne posnetke dogodkov v kazenskem prostoru, igri z roko, ofsajdu, simuliranju, čisti in obetavni akciji ter o resnih in brezobzirnih prekrških.

Včeraj pa je Uefa kontrolor sojenja in referent za sodniške zadeve Darko Čeferin (53) v Slovenski Bistrici obiskal, prvaka vzhodne skupine 3. slovenske nogometne lige NK Bistrica iz Slovenske Bistrice (član MNZ Ptuj), kjer je strokovno predaval v prostorih takmajšnjega Javnega zavoda za šport na Partizanski 35 v Slovenski Bistrici.

Za preostalih štirinajst nastopajočih klubov, ki bodo tudi letos nastopili v novi že 32. sezoni po vrsti v 2. slovenski nogometni ligi 2022/23, je sodniški oddelek v sodelovanju z licenčnim in tekmovalnim sektorjem NZS organiziral  predavanje o sodniških zadevah in praktični uporabi Pravilih igre že 30. marca v Nacionalnem nogometnem centru na Brdu pri Kranju.

Objavo iz dogodka v Grosuplju si lahko ogledate na klubski spletni strani NK Brinje https://www.nogometniklub-brinje.si/novice/158-novice-2022/1204-2-snl-clani-priceli-priprave-na-2-snl.

Tekst: NZS/ ŽD

SORODNE NOVICE

 • 28.07.2022 | Sodniki
  Sodniki, sodnice in kontrolorji aktivirali letovanje 22-ih otrok
  Sodniki, sodnice in kontrolorji so v junijskem družbeno odgovornem projektu omočili nepozabne poletne počitnice za 22 otrok na Debelem rtiču. Otroci prav v teh dneh tam uživajo v brezskrbni igri, učnih aktivnostih in morskih radostih, obiskal pa jih je tudi prvoligaški sodnik.
 • 22.07.2022 | Sodniki
  Naša sodnica v četrtfinalu ženskega Eura
  Po dveh tekmah skupinskega dela tekmovanja na 13. Evropskem prvenstvu za ženske, kjer je Staša Špur (33) iz Murske Sobote opravljala naloge pomočnice sodnice hrvaški sodnici Ivani Martinčić na dvobojih med Nizozemsko in Portugalsko ter med Italijo in Belgijo, bo naša sodnica delovala tudi v izločilnih bojih in sicer na sobotni četrtfinalni tekmi v Rotherhamu med Francijo in Nizozemsko.
 • 18.07.2022 | Sodniki
  Staši Špur druga tekma na ženskem Euru 2022
  Našo linijsko sodnico Stašo Špur iz Murske Sobote čaka drevi druga tekma na ženskem EURU 2022 v Angliji. Po tekmi Nizozemska - Portugalska minulo sredo, bo tokrat v aktivni vlogi ob vzdolžni črti na dvoboju med Italijo in Belgijo na stadionu akademije Manchester Cityja, ki se nahaja neposredno ob osrednjem klubskem stadionu angleškega prvaka.
 • 12.07.2022 | Sodniki
  Uvodna tekma za Stašo Špur na ženskem EURU 2022 v Angliji
  Evropsko nogometno prvenstvo za ženske 2022, ki se je začelo v sredo 6. julija v Angliji in bo potekalo vse do finalne tekme 31. julija- na žalost brez udeležbe varovank Borut Jarca- bo v aktivni vlogi na igrišču doživela naša najboljša FIFA pomočnica sodnice 33-letna profesorica razrednega pouka Staša Špur iz Murske Sobote, ki bo svojo uvodno tekmo imela v sredo, ko se bosta pomerili Nizozemska in Portugalska.
 • 17.06.2022 | Sodniki
  Uspešno izvedeno strokovno PNI predavanje za klube in medije
  V Kongresnem centru Brdo je danes potekalo strokovno predavanje iz interpretacije pravil nogometne igre, ki je bilo namenjeno klubskim predstavnikom, glavnim trenerjem, kapetanom klubov v Prvi ligi Telemach in medijem z namenom seznanitve s trendi in najnovejšimi smernicami pred prihajajočo novo sezono.
 • 14.06.2022 | Sodniki
  Sodniki zbrali 7.106 EUR za letovanje 22 otrok na morju
  Velika humanitarna akcije vseh sodnikov, sodnic in kontrolorjev pod okriljem Zveze nogometnih sodnikov Slovenije v sodelovanju z oddajo Svet na Kanalu A je dosegla izjemen uspeh, saj je bilo za letovanje otrok v stiski zbranih 7.106 EUR.
 • 19.05.2022 | Sodniki
  Vinčič izbran za sojenje na SP 2022
  Po letu 2018, ko je Damir Skomina s pomočnikoma Juretom Praprotnikom in Robertu Vukanom sodil na Svetovnem prvenstvu v Rusiji bo Slovenija tudi na 22. Svetovnem prvenstvu imela svojega predstavnika, saj je bil Slavko Vinčić imenovan kot eden izmed 11 glavnih sodnikov iz starega kontinenta v paru z njem pa na SP potujeta še pomočnika sodnika Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič.
 • 13.05.2022 | Sodniki
  Ženska sodniška trojka na tekmi 2. SNL
  Drevi je pomemben dan za žensko sojenje, saj bo na stadionu Portoval v celoti ženska sodniška ekipa prvič doslej vodila tekmo 29. kroga 2. SNL med novomeško Krko in ptujsko Dravo.
 • 12.05.2022 | Sodniki
  Finale lige Europa Slavku Vinčiću
  Iz sedeža Evropske nogometne zveze (UEFA) so sporočili izbrane sodnike za finalno tekmo lige Europa, kar nas je še posebej razveselilo pri Zvezi nogometnih sodnikov Slovenije, saj smo prejeli nov izjemen pečat in ogromno priznanje za slovensko sojenje. Sredino tekmo finala Evropske lige, ko se bosta v vroči Sevilli pomerila nemški Eintracht iz Frankfurta in škotski Glasgow Rangers bo upravljal Slovenec in sicer 42-letni Mariborčan Slavko Vinčić.
 • 26.04.2022 | Sodniki
  Staša Špur na WEURO 2022
  Evropska nogometna zveza (UEFA) je danes uradno imenovala sodnice, pomočnice sodnic in video sodnike za žensko evropsko prvenstvo 2022, ki bo v Angliji med 6. in 31. julijem. Veliko priznanje je prejela tudi Zveza nogometnih sodnikov Slovenije, saj je med najboljšimi 25 izbranimi pomočnicami sodnic za WEURO 2022 tudi naša predstavnica iz Prekmurja, 33-letna profesorica razrednega pouka Staša Špur iz Murske Sobote.

DELI NA