12.09.2022 | Trenerji
Spremembe pri organizaciji licenčnih in izpopolnjevalnih seminarjev

V Zvezi nogometnih trenerjev Slovenije smo se odločili za določene spremembe pri organizaciji licenčnih in izpopolnjevalnih seminarjev. Čim večjemu številu trenerjev želimo omogočiti, da na seminarjih spremljajo vsebine, ki ustrezajo starostni stopnji njihovih moštev. Prav tako želimo tokrat ponuditi možnost, da trenerji prepoznajo medsebojno povezanost in nadgradnjo vsebine dela med posameznimi moštvi znotraj enega nogometnega kluba. Seveda je končni cilj kakovostna in sodobna igra članskega moštva. To pa ne zadeva samo problematike strokovnega dela v klubu temveč tudi materialne organizacijske možnosti. Zato smo se tokrat odločili organizirati tri seminarje v treh zaporednih terminih.

Igra je bistvena aktivnost nogometnega dogajanja. Igra tudi najbolj privlači nogometaše, še posebej najmlajše. Zato je večina dejavnosti v okviru procesa treniranja in tekmovanja usmerjena v razvoj igre in posredno tudi na razvoj posameznika. Velja pravilo, naj ne bo treninga brez igre. Žal v kakovosti igre zaostajamo za uspešnimi moštvi v tujini. Da bi doprinesli delček k izboljšanju igre naših moštev smo se odločili, da osnovno temo na seminarjih posvetimo igri in sicer: »Učenje igre pri moštvih NK Bravo s poudarkom na napadanju«.  

NK Bravo je po naših željah zaupanja vreden izvajalec praktičnih predstavitev v zvezi z osnovno temo razvoja igre znotraj različnih starostnih kategorij. Glede na strokovne, materialne in organizacijske možnosti želijo pri NK Bravu čim bolj uveljaviti zakonitosti strokovnega razvoja igralcev in moštev. Sledijo strokovnim programom za posamezna moštva in pri tem še posebej pri najmlajših upoštevajo tudi značilnosti telesnega in duševnega razvoja otrok. Večina trenerjev v NK Bravo ima poklicni status. Prisotna sta tudi dva vodja mlajšega in starejšega mladinskega pogona. Oba bosta tudi v vlogi komentatorjev dogajanj na igrišču.

Pri najmlajših nogometaših pa do nogometašev starih do 14 let je v ospredju procesa treniranja in tekmovanja izrazita zahteva po čim širšem razvoju pomembnih osnovnih sposobnosti v okviru tehnike, taktike in kondicije. Te so osnova ustvarjanja temeljev za igro in v ospredju ni pomembnost rezultatov.

Pri nogometaših starih 15 let in več, je pomembnost rezultata zmeraj večja. Tu gre za ustvarjanje modela igre s ponavljanjem pomembnejših situacij iz igre s ciljem razvoja skupne ideje za igro. Ponavljanje bistvenih situacij iz igre omogoča pri igralcih razvoj motoričnega spomina, ki je osnova za skupno prepoznavanje situacij med igro, izbiro ustreznih rešitev in nasploh hitrejšo in ustvarjalnejšo igro. Namen je, da pripeljemo igralce do obvladanja sodobnejših zakonitosti – principov medsebojnega sodelovanja med igro. Seveda ob upoštevanju kakovosti igralcev lastnega moštva.

Praktične predstavitve ne bodo treningi ampak predstavitev izbire vaj, ki jih pri NK Bravo uporabljajo pri učenju in razvoju igre za različne starostne kategorije nogometašev. Pri tem upoštevajo didaktična načela prehoda od bistvenega k manj bistvenemu in od lažjega k težjemu.

Gradiva izpopolnjevalnih seminarjev najdete na tej povezavi.

Tekst: ZNTS
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

 • 25.09.2023 | Trenerji
  Trenerski oddelek NZS kot primer dobre prakse na trenerskem kongresu Uefe
  Predstavniki trenerskega oddelka NZS so se udeležili trenerskega kongresa Uefe, ki je tokrat potekal v Švici. Sodelovalo je vseh 55 članic Uefe, poleg pa so bili še predstavniki Concacafa in gosti iz FIFE. Slogan letošnjega kongresa se je glasil »Obikujemo prihodnost igre: sodelovanje trenerske ekipe pri pripravi treninga.« NZS na kongresu predstavljen kot primer dobre prakse.
 • 28.08.2023 | Trenerji
  Seminarji v septembru 2023
  V septembru bosta potekala Letni izpopolnjevalni praktični seminar za trenerje velikega nogometa ter licenčni in izpopolnjevalni seminar futsal.
 • 13.06.2023 | Trenerji
  Licenciranje trenerjev v tekmovalni sezoni 2023/24
  Na podlagi novega Pravilnika o izdaji licenc in strokovnih seminarjev Zveze nogometnih trenerjev Slovenije podajamo kratka navodila in obrazložitve pri podajanju zahtevkov za izdajo licenc.
 • 28.03.2023 | Trenerji
  Izvedena redna letna Skupščina ZNTS
  V Nacionalnem nogometnem centru Brdo je včeraj potekala redna letna skupščina ZNTS. Delegati posameznih društev so potrdili vsa podana poročila organov in komisij ZNTS ter zaključni račun za leto 2022, kakor tudi vsebinski in finančni plan dela za leto 2023.
 • 12.03.2023 | Trenerji
  Vrednotenje Regijskih centrov
  Obveščamo vse trenerje, da bomo v spomladanskem delu tekmovalne sezone 2022/23, pričeli z vrednotenjem prisotnosti obiskov treningov, ki se izvajajo v Regijskih centrih.
 • 14.02.2023 | Trenerji
  Sklicana redna letna Skupščina ZNTS
  Upravni odbor ZNTS je na podlagi drugega odstavka 22. člena v povezavi z 21. in 23. členom Statuta ZNTS na svoji 6. seji dne 13.1.2023 sprejel sklep o sklicu redne letne Skupščine ZNTS, ki bo 20.3.2022 ob 17.00 uri v prostorih Nacionalnega nogometnega centra Brdo.
 • 17.01.2023 | Trenerji
  Izveden licenčni seminar UEFA A, PRO in UEFA PRO
  V Portorožu se je minuli konec tedna v organizaciji ZNTS odvil dvodnevni licenčni seminar trenerjev UEFA A, PRO in UEFA PRO z nazivom Teoretične osnove in metodika učenja sodobne nogometne igre. Seminarja se je udeležilo skoraj 500 trenerjev, ki so prisostvovali odličnim predstavitvam predavateljev in izvedbam praktičnih vsebin.
 • 08.12.2022 | Trenerji
  Licenčni seminar Uefa A, PRO in Uefa PRO 2023
  Zveza nogometnih trenerjev Slovenije objavlja razpis za prijavo na Licenčni seminar PRO, UEFA PRO in UEFA A, ki bo potekal 14.1. in 15.1. 2023, v prostorih Grand hotela Bernardin Portorož. Licenčni seminar prinaša v točkovalnem pomenu 50 točk, ki so potrebne za izdajo redne licence v tekmovalnem letu 2023/2024. Prijave na seminar so možne do vključno 20.12.2022, podrobne informacije in navodila so podane v priloženem razpisu.
 • 14.11.2022 | Trenerji
  Izpopolnjevalni seminar za trenerje ženskih ekip
  V soboto, 3. decembra 2022 bo v NNC Brdo, izpopolnjevalni seminar za trenerje in trenerke, ki delujejo v slovenskem ženskem nogometu. Za udeležbo na seminarju se morajo trenerji predhodno prijaviti v informacijskem sistemu Regista.
 • 29.09.2022 | Trenerji
  Spremenjena struktura trenerskih usposabljanj
  Oddelek za usposabljanje trenerjev NZS nadaljuje s prenovo programov na osnovi Uefine trenerske konvencije 2020. V letu 2023 se bodo v skladu z omenjeno konvencijo tudi uvedla nekatera nova usposabljanja in sicer specialna šolanja za mlade ter nogometna kondicijska priprava.

DELI NA