20.06.2024 | Sodniki
Staša Špur izbrana za žensko mladinsko SP v Kolumbiji

Med 31. avgustom in 22. septembrom bo v Južni Ameriki potekalo 11. svetovno mladinsko prvenstvo za ženske do 20 let (FIFA Women's World Cup U-20). Pečat udeležbi na zboru 24-ih reprezentanc iz šestih konfederacij z najbolj nadarjenimi mladinskimi nogometašicami na planetu pa bo dala tudi Slovenka, saj v tretjo nabolj množično državo Latinske Amerike- Kolumbija- potuje 35- letna sodnica Staša Špur iz Murske Sobote.

Za tem ko je oktobra 2022 že delovala na 7. Kadetskem SP za nogometašice do 17. leta starosti (FIFA Women's World Cup U-17 2022), je Mednarodna nogometna zveza (FIFA) na seznam sodnic za turnir najboljših 24 mladinskih reprezentanc do 20 let v uvrstila tudi 35-letno profesorico razrednega pouka, ki nosi FIFA grb od leta 2016.

Naša sodnica je bila za SP v deželi poimenovani po Krištofu Kolumbu izbrana med 36 pomočnic, ki poleg 18 sodnic in 4 rezervnih sodnic prihajajo iz 32 držav. Internacionalka iz Prekmurja je predvidena, da bo delovala v paru s hrvaško sodnico Ivano Martinčić iz Koprivnice in njeno rojakinjo Majo Petravić. Hrvaška sodnica je bila skupaj z obema pomočnicama izbrana kot ena izmed petih glavnih sodnic iz Evrope.

Z Martinčićevo ima Špurova že več izkušenj, saj sta skupaj sodili tri dvoboje na 13. ženskem EP leta 2022 v Angliji vključno s četrtfinalno tekmo "knock-out" faze med Francijo in Nizozemsko, prav tako pa sta skrbeli za potek igre v skladu s pravili aprila 2022 na prvi polfinalni tekmi Lige prvakinj med ekipama Olympique Lyon - PSG. V oktobru 2022 je Staša Špur z Ivano Martinčić in Paulino Baranowsko iz Poljske sodila tudi dve tekmi v Indiji na 7. Svetovnem prvenstvu za ženske do 17. let (FIFA Women's World Cup U-17 2022).

Med FIFA konfederacijami prihaja po 5 glavnih sodnic iz Evropske nogometne zveze (Uefa), po 4 prihajajo iz Južnoameriške nogometne konfederacije (Conmebol) in nogometne zveza Severne, Srednje Amerike in Karibov (CONCACAF), 3 prispevata Azijska nogometna konfederacija (AFC) in ) ter 2 Afriška nogometna zveza (CAF).

Članica MDNS Murska Sobota je 3. oktobra 2020 na tekmi med Aluminijem in Koprom v Kidričevem kot prva predstavnica nežnejšega spola delovala ob vzdolžni črti na tekmi najvišjega nivoja državnega tekmovanja za moške (1. SNL), 6. maja 2023 pa je postala še prva ženska v zgodovini samostojne države, ki je opravljala naloge druge pomočnice sodnika na moški finalni tekmi Pokala Pivovarne Union med Olimpijo in Mariborom. Februarja letos je Staša Špur postala tudi prva Slovenka, ki je delovala ob vzdolžni črti v premierni sezoni izvedbe Ženske lige narodov.

Tekst: NZS/ ŽD

Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

 • 07.07.2024 | Sodniki
  Vinčić na Španija - Francija za finale Eura 2024
  Po EP leta 2012, 2016 in 2020 bo slovenska sodniška piščalka še četrtič zapored sodila v knock-out fazi zaključnega turnirja kontinentalnega prvenstva. Zatem, ko je na dveh tekmah prvega dela tekmovanja v skupinskem delu vodil tekmi Madžarska in Švica (Köln) in Španija - Italija (Gelsenkirchen), je Slavko Vinčić dobil zaupanje sodniškega odbora Uefa za arbitražo torkovega polfinalnega obračuna v prestolnici Bavarske.
 • 13.05.2024 | Sodniki
  Slavko Vinčić na Wembley za finale lige prvakov
  Član elitne kategorije enaintridesetih sodnikov Uefa od leta 2019, ki prihaja iz drugega največjega mesta v Sloveniji bo po sojenju na Euru 2020, SP 2022, polfinalu zaključnega turnirja Lige narodov in finala lige Europa 18. maja 2022 v Sevilli med Eintracht Frankfurt in Glasgow Rangers, trinajst dni pred začetkom evropskega prvenstva v Nemčiji, vodil še finale Lige prvakov in največjo tekmo v svoji sodniški karieri.
 • 07.02.2023 | Sodniki
  Sodnike zaobšel uničujoči potres v Turčiji
  Strokovnjak za fizično pripravo sodnikov Mitja Novak je v včerajšnji izjavi za dnevnoinformativno oddajo 24ur za Pop TV povedal, kako so sodniki doživeli katastrofalni potres na obali sredozemskega morja.
 • 31.12.2022 | Sodniki
  Intervju Slavko Vinčić: Cilj na SP je bil izpolnjen
  Slovenski sodnik Slavko Vinčić (43) iz Maribora je na letošnji svetovni izložbi najboljšega nogometa sodil dve tekmi. Na 22. SP v Katarju,  ki je na južni polobli potekal med 20. novembrom in 18. decembrom je slovenski mojster s piščalko sodil dve tekmi skupinskega dela tekmovanja FIFA World Cup 2022 Qatar in sicer Argentina - Savdska Arabija ter Anglija - Wales, za konec pa je deloval še kot četrti sodnik v francoski sodniški ekipi na tekmi osmine finala na dvoboju Brazilija - Južna Koreja.. Preberi si ekskluziven intervju.
 • 14.12.2022 | Sodniki
  Dve slovenski sodnici, pomočnica in pomočnik na novo uvrščeni na FIFA listo
  Mednarodna nogometna zveza (FIFA) je uradno objavila FIFA liste sodnikov za leto 2023. Slovenija je pridobila še dodatno mesto na listi mednarodnih sodnic, tako da sta namesto 45-letne Tanje Subotić mesti zasedli 27- letni Vanja Janković iz DNSG Kranj in Tjaša Misja iz MDNS Murska Sobota. Na listi mednarodnih pomočnic sodnice je Tanjo Vrabel nasledila 27- letna Sara Mask iz MDNS Nova Gorica.
 • 27.11.2022 | Sodniki
  Vinčiću druga tekma na svetovnem prvenstvu
  Po prvi tekmi tretjega igralnega dne na 22. mundialu, ko je Slavko Vinčić minuli torek sodil svojo sploh prvo tekmo na svetovnem prvenstvu med Argentino in Savdsko Arabijo, čaka Mariborčana druga tekma na južni polobli. Na 36 tekmi SP bo najboljši slovenski sodnik delil pravico v torek na otoškem dvoboju za Združeno kraljestvo in sicer spopad Walesa in Anglije.
 • 20.11.2022 | Sodniki
  Slavko Vinčić začenja SP s tekmo Argentina - Savdska Arabija
  V torek dopoldne ob 11. uri bo Slavko Vinčić sodil svojo sploh prvo tekmo na Svetovnem prvenstvu. Dvoboj v skupini C med Argentino in Savdsko Arabijo mu bodo pomagali nadzorovati še pomočnika sodnika Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič, četrti sodnik bo Senegalec Maguette Ndiaye, v video sobi pa bosta Nizozemec Pol van Boekel in Nemec Bastian Dankert.
 • 22.10.2022 | Sodniki
  Staša v četrtfinalu SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da bo 34-letna Staša Špur iz Murske Sobote danes sodila na četrtfinalni tekmi Kolumbija - Tanzanija na 7. Svetovnem prvenstvu za ženske do 17. let v Indiji (FIFA Women's World Cup U-17 2022), ki poteka v Južni Aziji med 11. in 30. oktobrom 2022.
 • 14.10.2022 | Sodniki
  Špurova začenja v Indiji SP deklet do 17. let
  Štiriintridesetletna Staša Špur iz Murske Sobote kot ena izmed 28 najboljših svetovnih pomočnic na turnirju bo jutri delovala na dvoboju nogometašic najbolj obljudene države na planetu (1,4 mrd prebivalcev) in nogometašic iz tretje največje države v Latinski Ameriki. Na tekmi Kitajska - Kolumbija bo Špurova sodelovala z glavno sodnico iz Hrvaške Ivano Martinčić in pomočnico sodnice Paulino Baranowsko iz Poljske.
 • 10.10.2022 | Sodniki
  Dragoslav Perić bo petič sodil Olimpija - Maribor
  Konec tedna je na sporedu drugi veliki derbi v tej sezoni med Olimpijo in Mariborom. Spopad na severu Ljubljane bo sodil 46-letni Dragoslav Perić iz Kranja. Zanj bo to 153 tekma v slovenskem državnem prvenstvu (1. SNL) in peti večni derbi.

DELI NA