01.09.2022 | Sodniki
Staša Špur potuje v Indijo na Fifa svetovno prvenstvo deklet do 17. let

Med 11. in 30. oktobrom letos bo v Indiji potekalo 7. Svetovno prvenstvo za nogometašice do 17. leta starosti (FIFA Women's World Cup U-17 2022). Pečat udeležbi na zboru 16-ih reprezentanc iz šestih konfederacij z najbolj nadarjenimi nogometašicami na planetu bo dala tudi Slovenka, saj na drugi konec sveta v južno Azijo potuje 33- letna Staša Špur iz Murske Sobote.

Naša sodnica je bila s strani Mednarodne nogometne zveze (Fifa) izbrana med 28 pomočnic, ki poleg 14 sodnic, 16 video sodnikov (VAR) in 3 rezervnih sodnic prihajajo iz 25-ih držav. Po 13. ženskem evropskem prvenstvu v Angliji, ki se je končalo zadnji mesec letošnjega julija je za Sobočanko to že drugo letošnje veliko tekmovanje na katerem bo delovala ob vzdolžni črti v tem zanjo nepozabnem letu.

Med FIFA konfederacijami prihajajo po 4 iz Evropske nogometne zveze (Uefa), po 3 prispevata Azijska nogometna konfederacija (AFC) in Nogometna zveza Severne, Srednje Amerike in Karibov (CONCACAF), po 2 pa Južnoameriška nogometna konfederacija (Conmebol) in Afriška nogometna zveza (CAF).

Naša internacionalka je predvidena, da bo delovala v paru s hrvaško sodnico Ivano Martinčić iz Koprivnice in Poljakinjo Paulino Baranowsko. Z Martinčićevo je Špurova sodila vse 3 letošnje tekme na Euru 2022 vključno s četrtfinalno tekmo "knock-out" faze med Francijo in Nizozemsko in aprilsko prvo polfinalno tekmo Lige prvakinj med ekipama Olympique Lyon - PSG. 

FIFA Women's World Cup U-17 bi Indija prvotno morala gostiti že leta 2020, vendar je bilo prvenstvo zaradi pandemije COVID-19 odpovedano. Indija bo drugič gostila turnir FIFA po svetovnem prvenstvu FIFA U-17 za moške leta 2017, na katerem so bili tudi Slavko Vinčić, Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič.

Tekme šestnajstih reprezentanc bodo potekale v 4. skupinah s po 4. ekipami, ki se bodo pomerile na treh prizoriščih. Skupinski dvoboji bodo odigrani v mestu Bhubaneswar na stadionu Kalinga, ki je najmanjši objekt na prvenstvu (15000 sedežev), v kraju Margao, kjer bosta tudi obe polfinalni tekmi na objektu Pandit Jawaharlai Nehru za 19000 obiskovalcev ter v Mumbaju, ki je s 14 miljoni prebivalcev drugo največje mesto na svetu. Prav v prestolnici zvezne države Maharaštra bo na stadionu DY Patil za 55000 gledalcev odigrana finalna tekma in tekma za 3. mesto.

Mundial v tej starosti kategoriji poteka na vsaki dve leti. Na turnirju bosta prvi nastop zabeležila Maroko in Tanzanija, Španke pa bodo branile naslov iz zadnjega prvenstva leta med 13. novembrom in 1. decembrom 2018 v Urugvaju.

Tekst: NZS/ ŽD

Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

 • 07.02.2023 | Sodniki
  Sodnike zaobšel uničujoči potres v Turčiji
  Strokovnjak za fizično pripravo sodnikov Mitja Novak je v včerajšnji izjavi za dnevnoinformativno oddajo 24ur za Pop TV povedal, kako so sodniki doživeli katastrofalni potres na obali sredozemskega morja.
 • 31.12.2022 | Sodniki
  Intervju Slavko Vinčić: Cilj na SP je bil izpolnjen
  Slovenski sodnik Slavko Vinčić (43) iz Maribora je na letošnji svetovni izložbi najboljšega nogometa sodil dve tekmi. Na 22. SP v Katarju,  ki je na južni polobli potekal med 20. novembrom in 18. decembrom je slovenski mojster s piščalko sodil dve tekmi skupinskega dela tekmovanja FIFA World Cup 2022 Qatar in sicer Argentina - Savdska Arabija ter Anglija - Wales, za konec pa je deloval še kot četrti sodnik v francoski sodniški ekipi na tekmi osmine finala na dvoboju Brazilija - Južna Koreja.. Preberi si ekskluziven intervju.
 • 14.12.2022 | Sodniki
  Dve slovenski sodnici, pomočnica in pomočnik na novo uvrščeni na FIFA listo
  Mednarodna nogometna zveza (FIFA) je uradno objavila FIFA liste sodnikov za leto 2023. Slovenija je pridobila še dodatno mesto na listi mednarodnih sodnic, tako da sta namesto 45-letne Tanje Subotić mesti zasedli 27- letni Vanja Janković iz DNSG Kranj in Tjaša Misja iz MDNS Murska Sobota. Na listi mednarodnih pomočnic sodnice je Tanjo Vrabel nasledila 27- letna Sara Mask iz MDNS Nova Gorica.
 • 27.11.2022 | Sodniki
  Vinčiću druga tekma na svetovnem prvenstvu
  Po prvi tekmi tretjega igralnega dne na 22. mundialu, ko je Slavko Vinčić minuli torek sodil svojo sploh prvo tekmo na svetovnem prvenstvu med Argentino in Savdsko Arabijo, čaka Mariborčana druga tekma na južni polobli. Na 36 tekmi SP bo najboljši slovenski sodnik delil pravico v torek na otoškem dvoboju za Združeno kraljestvo in sicer spopad Walesa in Anglije.
 • 20.11.2022 | Sodniki
  Slavko Vinčić začenja SP s tekmo Argentina - Savdska Arabija
  V torek dopoldne ob 11. uri bo Slavko Vinčić sodil svojo sploh prvo tekmo na Svetovnem prvenstvu. Dvoboj v skupini C med Argentino in Savdsko Arabijo mu bodo pomagali nadzorovati še pomočnika sodnika Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič, četrti sodnik bo Senegalec Maguette Ndiaye, v video sobi pa bosta Nizozemec Pol van Boekel in Nemec Bastian Dankert.
 • 22.10.2022 | Sodniki
  Staša v četrtfinalu SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da bo 34-letna Staša Špur iz Murske Sobote danes sodila na četrtfinalni tekmi Kolumbija - Tanzanija na 7. Svetovnem prvenstvu za ženske do 17. let v Indiji (FIFA Women's World Cup U-17 2022), ki poteka v Južni Aziji med 11. in 30. oktobrom 2022.
 • 14.10.2022 | Sodniki
  Špurova začenja v Indiji SP deklet do 17. let
  Štiriintridesetletna Staša Špur iz Murske Sobote kot ena izmed 28 najboljših svetovnih pomočnic na turnirju bo jutri delovala na dvoboju nogometašic najbolj obljudene države na planetu (1,4 mrd prebivalcev) in nogometašic iz tretje največje države v Latinski Ameriki. Na tekmi Kitajska - Kolumbija bo Špurova sodelovala z glavno sodnico iz Hrvaške Ivano Martinčić in pomočnico sodnice Paulino Baranowsko iz Poljske.
 • 10.10.2022 | Sodniki
  Dragoslav Perić bo petič sodil Olimpija - Maribor
  Konec tedna je na sporedu drugi veliki derbi v tej sezoni med Olimpijo in Mariborom. Spopad na severu Ljubljane bo sodil 46-letni Dragoslav Perić iz Kranja. Zanj bo to 153 tekma v slovenskem državnem prvenstvu (1. SNL) in peti večni derbi.
 • 28.07.2022 | Sodniki
  Sodniki, sodnice in kontrolorji aktivirali letovanje 22-ih otrok
  Sodniki, sodnice in kontrolorji so v junijskem družbeno odgovornem projektu omočili nepozabne poletne počitnice za 22 otrok na Debelem rtiču. Otroci prav v teh dneh tam uživajo v brezskrbni igri, učnih aktivnostih in morskih radostih, obiskal pa jih je tudi prvoligaški sodnik.

DELI NA