24.04.2009 | NZS
Tiskovna konferenca predsednika NZS



V petek, 24.4., ob 14h je bila v Hotelu Ljubljana tiskovna konferenca, ki jo je sklical predsednik NZS, Ivan Simič.

Poleg predsednika so bili na tiskovni konferenci prisotni še generalni sekretar Dane Jošt, predsednik MNZ Celje – Ciril Kolešnik ter podpredsedniki Franc Kopatin, Brane Florjanič in Stane Oražem.
Ivan Simič je najprej pojasnil razlog za sklic tiskovne konference: "Sklicana je bila iz enega samega razloga, zaradi zapisov v medijih, ki so jih posredovali štirje predsedniki MNZjev – Ptuja, Murske Sobote, Lendave in Maribora. Danes tukaj ni Kanglerja, ki je zadržan, Mijatovič, Šajn in Bračič so na službeni poti, Vidmar in Ban pa sta se opravičila. Želim pojasnimo situacijo še iz moje strani, vsak naj si potem ustvari svojo sliko. Poleg tega so do mene prišle govorice, da so vse njihove poteze samo 'nagajanje' meni kot predsedniku, do konca mandata."

Nato je podal svoje mnenje o zadevah, ki so jih izpostavili člani v obvestilu za medije: "Ni res, da so gradivo za sejo prejeli šele dan prej. Vse skupaj so dobili že v sredo, 15.4., na usklajevalnem sestanku. V torek so prejeli le še popravek statuta, ki ga je od nas na ponedeljkovem sestanku zahtevala UEFA.
Po navedbah podpisanih v izjavi za jasnost, so sporne so predvsem tri zadeve: predlog statuta, sistematizacija DS NZS ter sestava komisij.
Zgrožen sem nad njihovimi dejanji, vedno sem pričakoval komunikacijo, nikoli nisem želel da bi bila zadeva na IO brez razprave. Dejstvo pa je, da NZS pripravlja popravke statuta že dve leti in je ena redkih članic, ki ga še ni uskladila s FIFO in UEFO. Na sestanku v sredo, 15.4., smo razpravljali o zadevah, ki se članicam zdijo sporne, kot npr. število podpredsednikov – zmanjšanje iz 5 na 3. MNZ Ptuj je predlagala, da predsednik ZNPL ne bi imel mesta podpredsednika, le člana IO. Vendar pa imajo  v veliki večini držav urejeno tako kot mi. Prav tako so želeli, da se iz statuta kot ustanoviteljici izključita ZNTS in ZNSS, kar pa ni mogoče, ideji nasprotujeta tudi predsednika trenerske in sodniške organizacije. Deloma smo ugodili njihovi želji po manjšem vplivu ZNSS in ZNTS s tem, da se zmanjša število delegatov na skupščini s 3 na 2. V ponedeljek je UEFA želela, da se v statut vključi še člen, da so podpredsedniki voljeni, s čimer se sam tudi strinjam, zato smo ga vključili v predlog statuta. Dokler se ustanoviteljice ne strinjajo, statuta skupščina ne bo obravnavala.
Glede komisij -  zbrani so bili predlogi MNZ, ožje vodstvo je nato obdelalo in preučilo predloge. MNZ Ljubljana je predlagala 22 ljudi za članstvo, od tega jih je bilo upoštevanih 9. Vsi ostali, ki so iz Ljubljane, so bili predlagani s strani drugih MNZ. Prav tako ni res, da se je povečalo število ljubljanskih članov v komisijah. V obdobju 2005-2009 je bilo 42 članov komisij iz Ljubljane. Poleg tega bi rad odgovoril na obtožbe SPINS-a: oni so predlagali 4 člane komisij, od tega sta bila upoštevana 2. Ker predsednik SPINS-a ne more biti član komisije za predpise, smo tja uvrstili g. Topuza. Pred sejo IO mi je gospod Stefanovič poslal sporočilo, da Topuz ne želi biti član te komisije, zato smo ga črtali.
Sistematizacija NZS je le uskladitev stare sistematizacije iz leta 1997, ki je v pripravi že eno leto in je bila vmes že večkrat zavrnjena na sejah IO. V glavnem gre za zaposlitev oseb, ki že sedaj delajo na NZS, preko študentskih izplačih ali pogodbeno. Poleg tega so me danes zmotili zapisi v medijih, ki omenjajo, da je Sašo Udovič direktor mlajših reprezentanc. To odločno zanikam in napovedujem ustrezne sodne postopke zoper novinarja G.N., ki je novico objavil v dnevnem časopisu."


Generalni sekretar je še dodatno obrazložil stanje v delovni skupnosti NZS:
"Zadnjih 8 let delamo z istim obsegom zaposlenih – 13. Vsi ostali delajo kot študentje, po pogodbi... Ob sprejeti sistematizaciji je prav, da jim ponudimo redno zaposlitev."
Tudi sam je prepričan, da so komisije sestavljene strokovno.

Podpredsednik Franc Kopatin: "Razočaran sem nad trenutno situacijo, saj je povzročila razkol v organizaciji. Sam sem se ponudil, da organiziram sestanek predsednikov MNZ, na katerem se bomo lotili dodatnega usklajevanja statuta. Vabila sem že poslal osebno, sedaj čakam na odzive."

Podpredsednik Branko Florjanič: "V sedanji situaciji se govori o vsem, samo o klubih ne
Čeprav se tudi v NZS vsi ne razumemo enako dobro in ne razmišljamo enako, bi vseeno moglo priti do konsenza."


Podpredsednik Stane Oražem: "Sam prihajam iz neposredne nogometne proizvodnje. Žalosti me, da te ljudje, ki že toliko časa delajo v nogometu, padejo tako nizko. Ne sprejmejo, da so izgubil na volitvah. Očitno je, da poraza ne prenašajo dobro. Posebej nevarno je, da se te neresnice prenesejo na nižje ravni. Za nogomet pa to vsekakor ni dobro."


Predsednik MNZ Celja, Ciril Kolešnik: "Možnost je, da NZS iz dane situacije izide še močnejša, vendar je potreben dialog. Tudi na MNZ Celje smo mnenja, da sta ZNTS in ZNSS strokovni organizaciji, članice NZS pa teritorialne organizacije. Vendar pa smo pripravljeni na pogovor in dogovor. Upam, da bomo prišli do prave rešitve."


Tekst: NZS/LS
Foto: Vid Ponikvar

SORODNE NOVICE

  • 24.04.2024 | NZS
    NZS lani s skokom v številu registriranih nogometašev, prihodkih in vlaganjih
    Nogometna zveza Slovenije (NZS) je na današnji skupščini pregledala poslovanje. Zveza je lani zabeležila skok v številu registriranih nogometašev, teh je zdaj več kot 74.000, predvsem na račun uvrstitve na evropsko prvenstvo so zrasli prihodki zveze, ki je ob tem povečala vlaganje v razvoj nogometa in infrastrukture.
  • 19.04.2024 | NZS
    Skupaj za večjo varnost na športnih prireditvah
    Predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović in generalni sekretar NZS Martin Koželj sta se sestala z ministrom za notranje zadeve Boštjanom Poklukarjem in njegovimi najožjimi sodelavci, skupaj pa so pregledali dosedanje aktivnosti za zagotavljanje večje varnosti na športnih prireditvah in pri zaostritvi zakonodaje za odpravo huliganstva v športu in se pogovorili o možnih nadaljnjih ukrepih.
  • 15.04.2024 | NZS
    Po 46. seji IO NZS: Objavljen razpis za sofinanciranje nogometne infrastrukture
    Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na 46. seji, ki je bila na Brdu pri Kranju, sprejel še razpis za sofinanciranje infrastrukturnih projektov v nogometu za leto 2024 (SIPN-2024), v katerem bo za sofinanciranje infrastrukture v letu 2024 na voljo 350.000 EUR.
  • 21.03.2024 | NZS
    Po 45. seji IO NZS
    Na Brdu pri Kranju se je v torek na svoji 45. seji sestal Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije. Obravnavali so 16 točk dnevnega reda, ter sprejeli sklep o zasedanju redne letne Skupščine NZS, ki bo 24. aprila 2024.
  • 20.03.2024 | NZS
    Komisija za pritožbe odločila v primeru NK Maribor
    Komisija za pritožbe Nogometne zveze Slovenije je na svoji seji dne 14. marca 2024 obravnavala pritožbo NK Maribor Branik zoper sklep disciplinskega sodnika NZS št. 6021/24 z dne 26. februarja 2024. Pritožba je bila vložena zaradi kazni, izrečenih NK Maribor Branik za nešportno in neprimerno vedenje njegovih navijačev ter za spodbujanje narodnostne in etične nestrpnosti in drugega nasilja med tekmo.
  • 05.03.2024 | NZS
    Posvet NZS o varnosti na stadionih
    Nogomet, igra moči, strasti in čustev, se ne odvija samo na zelenici, temveč tudi na tribunah, kjer navijači izražajo svojo podporo in ljubezen do igre. Vendar pa se včasih ta strast prelije v nasilje, kot se je nedavno zgodilo v Fazaneriji. Incident na dogodku na tekmi med Muro in Mariborom je bil povod, da je NZS ponovno organizirala posvet na temo varnosti na nogometnih tekmah. Posvet, katerega se udelžijo predstavniki klubov in vseh deležnikov, ki skrbijo za varnost na tekmah, se je tudi letos odvil na Brdu pri Kranju.
  • 29.02.2024 | NZS
    Konstruktiven sestanek za večjo varnost na športnih prireditvah
    Predstavniki Nogometne zveze Slovenije so se s strokovnjaki iz Ministrstva za notranje zadeve, Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport in Olimpijskega komiteja Slovenije sestali na delovnem sestanku in razpravljali o dodatnih ukrepih in rešitvah za večjo varnost na športnih prireditvah.
  • 26.02.2024 | NZS
    Disciplinski sodnik NZS odločil o odgovornosti NK Maribor
    Disciplinski sodnik NZS, ki je neodvisen in avtonomen organ NZS, je v zvezi z dogodkom na tekmi med Muro in Mariborom v 21. krogu Prve lige Telemach izdal sklep o odgovornosti NK Maribor, pri čemer sklepa o odgovornosti domačega kluba pri organizaciji tekme zaradi ugotavljanja dodatnih okoliščin še ni izdal.
  • 22.02.2024 | NZS
    NZS z državo in OKS o ostrejših ukrepih na športnih prireditvah
    Predsednik Nogometne zveze Slovenije, Radenko Mijatović, se je udeležil posveta z ministrom za notranje zadeve Boštjanom Poklukarjem, ministrom za gospodarstvo, turizem in šport Matjažem Hanom in predsednikom Olimpijskega komiteja Slovenije, Franjom Bobincem. Po posvetu so pristojni napovedali sprejem ostrejših ukrepov za varnost na športnih prireditvah, povod za le-te pa so bili nedeljski izgredi v Murski Soboti.
  • 19.02.2024 | NZS
    Disciplinski sodnik uvedel disciplinski postopek
    Za uvedbo disciplinskega postopka je pristojen disciplinski sodnik NZS, ki je samostojen in neodvisen organ, vezan na disciplinske predpise NZS. Disciplinski sodnik je že prejel poročila uradnih oseb (delegat, sodniki in vodja varnosti) in je uvedel disciplinski postopek, v skladu z običajnim postopkom pa bo oba kluba pozval k posredovanju izjav v povezavi s sinočnjim dogodkom.

DELI NA