14.09.2022 | Sodniki
Trening sodelovanja in strokovno predavanje z analizo

Nacionalni nogometni center na Brdu pri Kranju je v tamkajšnjem športnem kompleksu včeraj popoldne gostil sodnike iz programa »Mentorji in talenti«. Devetnajst glavnih sodnikov članov I., II, in III. nivoja programa najbolj nadarjenih mladih sodnikov v državi, je skupaj s pomočniki talenti in dvema nadarjenima pomočnicama, imelo na igrišču št. 3 sprva  trening praktične vadbe sodelovanja, v drugem delu pa so na specialnem strokovnem predavanju usklajevali kriterije pri igri žoge z roko.

Pri simuliranju dejanskih dogodkov, ki se dogajajo na igriščih, je tudi tokrat pri izvedbi na pomoč priskočila kadetska ekipa nogometnega kluba Triglav Kranj, trening pa sta s ciljem izpopolnjevanja medsebojnega sodelovanja v okvirju ekipnega dela sodnikov, vodila vodja III. nivoja talentov Miran Bukovec iz Lendave (135. tekem v 1. SNL in Pokalu) in vodja sodniškega oddelka in član komisije za sodniške zadeve NZS Žiga Dobrun.

Pri izpeljavi treninga sta potek dela nadzirala člana komisije za sodniške zadeve NZS, Mariborčan Zoran Novarlić, ki je zadolžen za izobraževanje pomočnikov in Kranjčan Ivan Žunič, ki je zadolžen za izobraževanje kontrolorjev sojenja.

Sodnikom so po koncu akcij svetovali vodja programa "mentorji in talenti" Jure Praprotnik in nekdanja vrhunska prvoligaška sodnika in sedaj kontrolorja sojenja Roman Glažar iz Ptuja (102. tekmi Prve lige in 11 tekem Pokala) in Andrej Žnidaršič iz Kranja (121. tekem v 1. SNL in Pokalu).

Situacije na vsakem delu igrišča sta posneli dve kameri, po končani analizi sodniškega oddelka pa se bodo primeri obravnavali na enem od naslednjih seminarjev talentov.

Po koncu treninga fizične priprave je bilo v paviljonu športnega kompleksa NNC Brdo na sporedu strokovno predavanje. Zaveso za strokovni del seminarja je odgrnil FIFA pomočnik od leta 2013- vodja programa "mentorji & talenti"- Jure Praprotnik, ki ima bogate izkušnje iz sojenja na največjih tekmovanjih (Euro 2016, finale lige Europa 2017, pokal Konfederacij, SP 2018, finale Lige prvakov 2019).

V nadaljevanju je izbrano teme glede presoje igre z roko in strokovno analizo posnetkov iz te kategorije, tokrat talentom predaval vodja II. skupine Emir Huselja iz Velenja (86. tekem v 1. SNL).

Za kakovostno strokovno podlago seminarja je sodniški oddelek izdelal poseben DVD s številnimi posnetki tekem 2. slovenske nogometne lige, 3. SNL, Mladinske in kadetske lige in tekmovanj na nivoju Medobčinskih nogometnih zvez, ki so jih nadzorovali sodniki iz programa talentov.

Mlade sodnike talente pa že danes čakajo nove tekme v okviru Medobčinskih nogometnih zvez, saj je na sporedu 1. krog Pokala Pivovarne Union.

Tekst: NZS/ ŽD

SORODNE NOVICE

 • 31.12.2022 | Sodniki
  Intervju Slavko Vinčić: Cilj na SP je bil izpolnjen
  Slovenski sodnik Slavko Vinčić (43) iz Maribora je na letošnji svetovni izložbi najboljšega nogometa sodil dve tekmi. Na 22. SP v Katarju,  ki je na južni polobli potekal med 20. novembrom in 18. decembrom je slovenski mojster s piščalko sodil dve tekmi skupinskega dela tekmovanja FIFA World Cup 2022 Qatar in sicer Argentina - Savdska Arabija ter Anglija - Wales, za konec pa je deloval še kot četrti sodnik v francoski sodniški ekipi na tekmi osmine finala na dvoboju Brazilija - Južna Koreja.. Preberi si ekskluziven intervju.
 • 14.12.2022 | Sodniki
  Dve slovenski sodnici, pomočnica in pomočnik na novo uvrščeni na FIFA listo
  Mednarodna nogometna zveza (FIFA) je uradno objavila FIFA liste sodnikov za leto 2023. Slovenija je pridobila še dodatno mesto na listi mednarodnih sodnic, tako da sta namesto 45-letne Tanje Subotić mesti zasedli 27- letni Vanja Janković iz DNSG Kranj in Tjaša Misja iz MDNS Murska Sobota. Na listi mednarodnih pomočnic sodnice je Tanjo Vrabel nasledila 27- letna Sara Mask iz MDNS Nova Gorica.
 • 27.11.2022 | Sodniki
  Vinčiću druga tekma na svetovnem prvenstvu
  Po prvi tekmi tretjega igralnega dne na 22. mundialu, ko je Slavko Vinčić minuli torek sodil svojo sploh prvo tekmo na svetovnem prvenstvu med Argentino in Savdsko Arabijo, čaka Mariborčana druga tekma na južni polobli. Na 36 tekmi SP bo najboljši slovenski sodnik delil pravico v torek na otoškem dvoboju za Združeno kraljestvo in sicer spopad Walesa in Anglije.
 • 20.11.2022 | Sodniki
  Slavko Vinčić začenja SP s tekmo Argentina - Savdska Arabija
  V torek dopoldne ob 11. uri bo Slavko Vinčić sodil svojo sploh prvo tekmo na Svetovnem prvenstvu. Dvoboj v skupini C med Argentino in Savdsko Arabijo mu bodo pomagali nadzorovati še pomočnika sodnika Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič, četrti sodnik bo Senegalec Maguette Ndiaye, v video sobi pa bosta Nizozemec Pol van Boekel in Nemec Bastian Dankert.
 • 22.10.2022 | Sodniki
  Staša v četrtfinalu SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da bo 34-letna Staša Špur iz Murske Sobote danes sodila na četrtfinalni tekmi Kolumbija - Tanzanija na 7. Svetovnem prvenstvu za ženske do 17. let v Indiji (FIFA Women's World Cup U-17 2022), ki poteka v Južni Aziji med 11. in 30. oktobrom 2022.
 • 14.10.2022 | Sodniki
  Špurova začenja v Indiji SP deklet do 17. let
  Štiriintridesetletna Staša Špur iz Murske Sobote kot ena izmed 28 najboljših svetovnih pomočnic na turnirju bo jutri delovala na dvoboju nogometašic najbolj obljudene države na planetu (1,4 mrd prebivalcev) in nogometašic iz tretje največje države v Latinski Ameriki. Na tekmi Kitajska - Kolumbija bo Špurova sodelovala z glavno sodnico iz Hrvaške Ivano Martinčić in pomočnico sodnice Paulino Baranowsko iz Poljske.
 • 10.10.2022 | Sodniki
  Dragoslav Perić bo petič sodil Olimpija - Maribor
  Konec tedna je na sporedu drugi veliki derbi v tej sezoni med Olimpijo in Mariborom. Spopad na severu Ljubljane bo sodil 46-letni Dragoslav Perić iz Kranja. Zanj bo to 153 tekma v slovenskem državnem prvenstvu (1. SNL) in peti večni derbi.
 • 01.09.2022 | Sodniki
  Špurova potuje v Indijo na SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da je 33-letna Staša Špur iz Murske Sobote izbrana med 28 najboljših svetovnih pomočnic sodnic ter bila povabljena v Indijo na 7. Svetovno prvenstvo za ženske do 17. let (FIFA Women's World Cup U-17 2022).
 • 28.07.2022 | Sodniki
  Sodniki, sodnice in kontrolorji aktivirali letovanje 22-ih otrok
  Sodniki, sodnice in kontrolorji so v junijskem družbeno odgovornem projektu omočili nepozabne poletne počitnice za 22 otrok na Debelem rtiču. Otroci prav v teh dneh tam uživajo v brezskrbni igri, učnih aktivnostih in morskih radostih, obiskal pa jih je tudi prvoligaški sodnik.
 • 22.07.2022 | Sodniki
  Naša sodnica v četrtfinalu ženskega Eura
  Po dveh tekmah skupinskega dela tekmovanja na 13. Evropskem prvenstvu za ženske, kjer je Staša Špur (33) iz Murske Sobote opravljala naloge pomočnice sodnice hrvaški sodnici Ivani Martinčić na dvobojih med Nizozemsko in Portugalsko ter med Italijo in Belgijo, bo naša sodnica delovala tudi v izločilnih bojih in sicer na sobotni četrtfinalni tekmi v Rotherhamu med Francijo in Nizozemsko.

DELI NA