15.10.2012 | A
Trenirali v Tirani

Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 20.45 na stadionu Qemal Stafa igrala četrto tekmo kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2014. V Tirani jo čaka obračun z Albanijo, po dveh porazih in zmagi si v slovenskem taboru želijo nove tri točke, ki bi jih obdržale v stiku z vodilnimi v skupini E pred spomladanskim nadaljevanjem kvalifikacij. Stojanović namesto Cesarja v Albanijo vpoklical tudi Balažica.

Slovenska vrsta bo tokrat precej oslabljena v obrambi, saj zaradi kartonov manjka nadomestni kapetan in steber obrambe Boštjan Cesar. Namesto njega bo selektor Slaviša Stojanović bržčas od aktiviral Dominica Maroha, ki je dobil nekaj minut že na petkovi tekmi v Ljudskem vrtu ob zmagi proti Cipru z 2:1. Velja tudi omeniti, da Slovenija pod Stojanovićevim vodstvom še ni ohranila mreže nedotaknjene. Prav tako se pred torkovim obračunom poraja vprašanje, ali bo Slovenija začela tekmo z enim ali dvema napadalcema, glede na potrebo po točkah, je verjetnejši scenarij slednji - s Timom Matavžem in Zlatkom Dedićem v konici napada.

"Določene stvari je treba pogledati s taktičnega vidika. Odvisno je tudi od tega, v kakšnem stanju bo igrišče. Če bo vse pod vodo, bo treba malce bolj razmisliti, v nasprotnem primeru je bolj ali manj vse jasno," je ob prihodu v Tirano povedal selektor, ki ga je malce razveselilo tudi samo vreme: "Super je, da ni dežja, vsaj zaenkrat. Kako bo jutri, je težko povedati, je pa dejstvo, da so vsi igralci zdravi, kar je najpomembneje."

V vsakem primeru slovensko vrsto čaka težko delo. Kljub temu, da slovenska reprezentanca v petih medsebojnih nastopih z Albanijo še ni izgubila, je tokrat položaj drugačen. Albanci, z vrsto igralcev, ki igrajo v ugledn(ejš)ih tujih klubih, so nazadnje doma resda izgubili z Islandijo z 1:2. Toda večino tekme so bili boljši tekmec.

"Posnetek je pokazal, da so Albanci zelo neugodna ekipa. Igrajo na preskok, na pritisk, včasih tudi na silo, iz česar znajo zabiti gol. To ne pomeni, da niso tehnično dobri, seveda so. So fizično močni, predvsem v zadnji liniji in tudi v napadu, proti Islandiji so prejeli dva naivna gola, enega iz avta, drugega s prostega strela, drugače pa so diktirali ritem v drugem polčasu. Je bilo pa težko, ker je lilo, ne deževalo, določeni deli igrišča so bili pod vodo ... Takrat se je malce bolje znašla Islandija, ki je bolj enostavno igrala," je povedal Stojanović in razkril tudi recept za ugoden razplet ob slabem vremenu.

Prav ugoden razplet pa je v Tiranu nuja. "Sami smo se pripeljali v ta položaj. Če bi prej storili svoj posel, bi imeli večji izkupiček točk in bi bilo nekako lažje, tako pa smo sami prišli do tega, da je na vsaki tekmi pomembno, kako se bo za nas končala," priznava slovenski selektor.

Eden tistih, ki bo najbolj na "udaru", je stalni Cesarjev partner v osrčju obrambe Marko Šuler. Ta bo moral albanske napade preprečevati z novim srednjim branilcem. "Na tekmi bodo težki pogoji, tekma bo težka. Oboji rabimo točke, ampak mi bomo šli brez kalkuliranja. Šli bomo na zmago oziroma vzeti čim več točk. Ne bo lahko, vsak ima svoje težave ... Trenutno ni časa za popravljanje teh stvari. Treba je vzeti točke zlepa ali zgrda," meni Šuler in dodaja, da bo igra bržčas vse prej kot lepa, ampak cilj je jasen in kdorkoli bo zamenjal Cesarja, bo imel isto nalogo - vzeti točke v Tirani.

Slovenija je v večernih urah opravila tudi uradni trening na štadionu Qemal Stafa. Reprezentanti so v uvodnih minutah nekaj časa čakali v temi, saj so domačini prižgali reflektorje tik pred uradnim začetkom treninga, igralna površina, ki je vzbujala največ dvomov glede taktike Slovenije na jutrišnji tekmi, pa je močno razmočena, v primeru dežja, ki je napovedan za jutrišnji dan, pa bodo razmere za igro zvečer še bistveno slabše.

Tekmo, na kateri bo tiranski stadion bržčas bolj prazen kot poln, bodo sodili švedski sodniki na čelu Martinom Hanssonom.

SORODNE NOVICE

  • 22.10.2024 | A
    Janža nadaljuje podajalsko formo
    Pretekli konec tedna so bili slovenski reprezentanti po odigranih tekmah z Norveško in Kazahstanom znova na delu v svojih klubih. Erik Janža je znova navdušil v dresu Gornika, saj je ob novi zmagi moštva iz Zabrza vpisal med asistente.
  • 14.10.2024 | A
    Kek: Težka in zaslužena zmaga
    Slovenska nogometna reprezentanca je v ligi narodov vpisala drugo zmago. Z 1:0 je v Almatyju premagala Kazahstan in ostaja v boju za prvo mesto v skupini, hkrati pa se je že ognila morebitnemu neposrednemu izpadu v ligo C. Selektor Matjaž Kek je po obračunu čestital fantom za pravi odziv po porazu na Norveškem.
  • 13.10.2024 | A
    Slovenski nogometaši z golom Jana Mlakarja zmagali v Kazahstanu
    Slovenska nogometna reprezentanca je na četrti tekmi UEFA Lige narodov v Almatiju premagala Kazahstan z 1:0 (0:0). Izbrance Matjaža Keka v ligi B in skupini B3 novembra čakata še dve preizkušnji, in sicer doma z Norveško ter v gosteh z Avstrijo.
  • 10.10.2024 | A
    Slovenci poraženi v Oslu
    Slovenska nogometna reprezentanca je v Oslu izgubila tretjo tekmo UEFA Lige narodov, Norvežani so na domačem igrišču slavili s tremi doseženimi zadetki.
  • 09.10.2024 | A
    NZS in Boštjan Cesar končala sodelovanje
    Nogometna zveza Slovenije je dosegla sporazum o prekinitvi sodelovanja z Boštjanom Cesarjem, ki je od leta 2022 opravljal delo trenerja v članski A-reprezentanci Slovenije in se kot član strokovnega štaba udeležil Eura 2024.
  • 09.10.2024 | A
    Tudi v Oslu na zmago
    Slovenska nogometna reprezentanca je na Brdu pri Kranju opravila predzadnji trening pred sredinim popoldanskim odhodom v Oslo, kjer jo v četrtek ob 20.45 čaka obračun lige narodov z Norveško. Kljub uglednemu tekmecu v slovenskem taboru poudarjajo, da gredo vsako tekmo na zmago.
  • 07.10.2024 | A
    Slovenci pričeli priprave na zahtevni gostovanji brez Lovriča in Horvata
    Slovenska nogometna reprezentanca je v Nacionalnem nogometnem centru Brdo pričela priprave na prihajajoči tekmi Uefa lige narodov proti Norveški in Kazahstanu. Vzdušje na prvem treningu je rahlo skazilo zdravstveno poročilo, ki je razredčilo konkurenco v zvezni vrsti. Zaradi poškodbe se je v klub vrnil Sandi Lovrić, medtem ko je bolezen pokvarila načrte Tomiju Horvatu.
  • 07.10.2024 | A
    Trojica strelsko in podajalsko razpoložena pred nadaljevanjem Lige narodov
    Slovenski reprezentanti so opravili še svoje zadnje klubske dolžnosti pred odhodom na reprezentančni zbor. V preteklem tednu sta bila strelsko uspešna Šeško ter Šoštarič Karič, z novo podajo pa se je izkazal Iličić.
  • 07.10.2024 | A
    Kek vpoklical še Jovanovića
    Selektor Matjaž Kek bo danes na Brdu pri Kranju zbral reprezentanco, ki se bo do srede v NNC Brdo pripravljala na prihajajoči tekmi UEFA Lige narodov proti Norveški in Kazahstanu. Slovenija igra dvakrat v gosteh, Kek pa se je zaradi nekaterih težav s poškodbami odločil dodati še šestindvajsetega igralca. Vpoklic je v naknadno prejel še vezist Kopra, Sandro Jovanović.
  • 04.10.2024 | A
    Kek izbral za Norveško in Kazahstan
    Slovenski selektor Matjaž Kek je na današnji novinarski konferenci v Nacionalnem nogometnem centru Brdo predstavil seznam vpoklicanih igralcev za tekmi Uefa lige narodov z Norveško in Kazahstanom. Slovenci bodo v Osli gostovali 10. oktobra ob 20.45, tri dni kasneje pa jih ob 15.00 čaka še dvoboj v Almatyju.

DELI NA