29.03.2022 | U17
Trikratno vodstvo ni bilo dovolj

Kadetska reprezentanca Slovenije si kljub trem doseženim zadetkom ni uspela izboriti nastopa na evropskem prvenstvu. Slovenci so z goli Nika Kasala, Mateja Dvoršaka in Marka Stojinovića vodili kar trikrat, preobrata in zmage pa so se na koncu veselili Turki.

ELITNI DEL KVALIFIKACIJ ZA EP 2022 - TRETJA TEKMA:

TURČIJA U17 - SLOVENIJA U17 4:3 (1:1)

Športni park Radenci. Sodniki: Jakubik (POL), Heinig (POL), Saga (TUR).
Strelci: Kasalo (4'), Dvoršak (47'), Stojinović (72'); Uzun (45', 86'), Sönmez (57'), Yildiz (88').
Rumeni kartoni: Ristić, Stojinović; Kayali, Sihlaroglu.
Rdeči karton: .
Turčija U17: Şimşir, Yilmaz, Koyuncu, Yildiz (92' Yöntem), Sihlaroglu (46' Sönmez), Güler, Uzun, Kayali, Arikan, Özdemir (62' Kiliçsoy), Bülbül (81' Yavuz). Selektor: Övünc Soykan Basar.
Slovenija U17: Tomažič, Hribar, Benkič, Poredoš, Stojinović, Žunec, Ristić (46' Dvoršak), Čuber Potočnik, Kasalo, Čuk (81' Hojč), Islamagić (46' Štricelj). Selektor: Aleksandar Radosavljević.

Slovenci, ki so v odločilno tekmo vstopili brez pordečelih Bena Selana in rezervnega vratarja Tima Štrasbergerja, si ne bi mogli želeti boljšega odprtja dvoboja. Niko Kasalo je na začetku četrte minute po podaji Bora Žunca, ki je na sredini igrišča zamenjal prav Selana, s črte kazenskega prostora sprožil v bližnji desni kot Arifa Şimşirja. Turški vratar je slabo posredoval in žoga je končala v turški mreži. Turki so po golu pritisnili na slovensko polovico, do prvega poskusa pa so prišli ob koncu 15. minute. Hasan Kayali je po kotu Are Gülerja streljal preko vrat.

Precej nevarnejši je bil udarec Gülerja iz 19. minute, a je Slovence po poskusu s 16 metrov rešila vratnica. Turški kapetan je poskušal tudi dve minuti zatem, ko pa je njegov prosti strel s 24 metrov končal za slovenskim golom. Kenan Yildiz je v 23. minuti meril v naročje Lukasa Tomažiča, v naslednjem napadu pa so odgovorili tudi Slovenci. Bor Žunec je akcijo gostiteljev zaključil s strelom ob levi vratnici, Şimşir pa se je izkazal z obrambo. Po kotu Tineta Čuka je z glavo poskušal Luka Poredoš, vendar za las zgrešil gol tekmeca. V 33. minuti je nevarno zapretil tudi avtor zadetka, Kasalo je z razdalje meril malce previsoko.

Turki so znova pritisnili ob koncu polčasa, v 42. minuti je po kotu udaril Efe Koyuncu, strel z glavo ni poletel v okvir slovenskega gola. Nato pa zadnja minuta polčasa in izenačenje Turčije. Can Uzun je spretno preigraval v kazenskem prostoru Slovenije in Lukasa Tomažiča premagal z diagonalnim udarcem v njegov levi kot.

Aleksandar Radosavljević je pred drugim polčasom opravil dve zamenjavi, Anela Islamagića in Aleksa Ristića sta zamenjala Tin Štricelj in Matej Dvoršak, prav on pa je v drugi minuti nadaljevanja tekme zadel za novo vodstvo Slovenije. Akcijo je z odvzeto žogo na turški polovici pričel Niko Kasalo, Jaka Čuber Potočnik pa je s podajo v prostor zaposlil Dvoršaka, ki je s strelom med nogama Arifa Şimşirja dobil soočenje z vratarjem tekmeca. Turki so odgovorili že v naslednji minuti. Lukas Tomažič je strel Cana Uzuna preusmeril mimo leve vratnice. Strelec turškega zadetka je sprožil tudi v 55. minuti, vendar ni bil dovolj natančen.

Je pa bil dve minuti zatem uspešnejši še en rezerzvist, tokrat turški. Selim Sönmez je akcijo Turčije zaključil z udarcem z vrha kazenskega prostora in Lukasa Tomažiča premagal s strelom ob bližnji levi vratnici. Slovenci so bili v 62. minuti blizu novega vodstva. Niko Kasalo je izvedel prosti strel s 30 metrov, stresel prečnik, po izbiti žogi pa je z novim udarcem z razdalje meril mimo desne vratnice. Na drugi strani je bil nevaren Kenan Yildiz, Tomažič pa je v 67. minuti v kot odbil strel Semiha Kiliçsoyja.

Ko so Turki pritiskali, so Slovenci zadeli še tretjič. Tekla je 72. minuta, ko je Niko Kasalo izvedel prosti strel z desne strani igrišča, pred golom pa je najvišje skočil Mark Stojinović in Slovenijo popeljal v novo vodstvo. A tudi to ni zdržalo do zadnjega sodniškega žvižga. Can Uzun se je v 86. minuti znašel na pravem mestu po odbiti žogi, le dve minuti kasneje pa so se Turki veselili četrtega zadetka in prve prednosti na tekmi. Kenan Yildiz je udaril z vrha kazenskega prostora in svojo reprezentanco popeljal do zmage. Slovencem je v izdihljajih tekme zmanjkalo energije, zmage pa so se veselili Turki. 

"Fantom lahko čestitam za odnos v celotnih kvalifikacijah. Dali so vse od sebe, vendar vidite, da je to najvišji nivo. Tudi, ko dosežeš tri zadetke, ni zagotovo, da boš zmagal tekmo. Na koncu smo razočarani, sem pa po tekmi fantom dejal, da se morajo dvigniti. Pred seboj imajo še veliko tekem, to pa je bila za njih dobra šola. Pozitivno morajo gledati v prihodnost," je po bridkem razpletu dvoboja dejal Aleksandar Radosavljević.

Selektor je priznal, da je celotna ekipa zelo razočarana, saj so si fantje močno želeli evropskega prvenstva. Na koncu so se veselili Turki, ki so se trikrat pobrali po zaostanku: "Gre za reprezentance, ki so na najvišjem nivoju, nasproti so stali igralci, ki igrajo že članski nogomet. Ti nogometaši so tako kakovostni, da lahko hitro spremenijo vse skupaj. Na evropski sceni nikoli nisi miren do zadnje minute."

"Ob tej priložnosti se zahvaljujem tako nogometašem kot tudi celotnemu štabu, trenerjema Marku Roškarju in Zlatanu Ljubijankiću, trenerju vratarjev Dragu Kondiču, Igorju Benedejčiču, fizioterapevtoma Andražu Smoleju in Mateju Medvedu, zdravniku Damirju Loliću, kiropraktiku Marku Cvetku, tehničnemu vodji Gregorju Korošcu in ekonomu Silvu Vrhovcu," je še dodal Radosavljević. 

Reprezentanca Slovenije je v skupini 7 s štirimi točkami zasedla tretje mesto, prvo pa je pripadlo Srbom, ki so, ravno tako s preobratom, danes premagali Wales.

Tekst: PDo
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 26.03.2024 | U17
    Kadeti za konec klonili proti Norveški
    Slovenska kadetska izbrana vrsta je odigrala še zadnje srečanje elitnega kroga kvalifikacij za uvrstitev na evropsko prvenstvo do 17 let. Varovanci Muamerja Vugdalića so proti Norveški izgubili z 2:1. Edini zadetek je dosegel Žužek.
  • 23.03.2024 | U17
    Kadeti nemočni proti Španiji
    Slovenska kadetska izbrana vrsta je odigrala še drugo srečanje elitnega kroga kvalifikacij za uvrstitev na evropsko prvenstvo do 17 let. Varovanci Muamerja Vugdalića so morali priznati premoč Španiji, ki je v polno merila petkrat.
  • 20.03.2024 | U17
    Kadeti na uvodni tekmi elitnega kroga brez točk
    Kadetska reprezentanca Slovenije je elitni krog kvalifikacijskega turnirja za evropsko prvenstvo 2024 začela s porazom. Varovanci Muamerja Vugdalića, so na uvodni tekmi morali priznati premoč gostiteljici turnirja Avstriji.
  • 19.03.2024 | U17
    Kadetska reprezentanca uvodoma proti Avstriji
    Slovenska izbrana vrsta do 17 let je pred dnevi odpotovala v Avstrijo, kjer bo v prihodnjih dneh tekmovala v elitnem krogu kvalifikacij za UEFA evropsko prvenstvo do 17 let. V skupini 7 se bo pomerila z Avstrijo, Norveško in Španijo. Vse tekme slovenske kadetske reprezentance bodo v prenosu na kanalih NZS.
  • 11.03.2024 | U17
    Vugdalić izbral za elitni krog
    Slovenska reprezentanca do 17 let bo med 20. in 26. marcem sodelovala v elitnem krogu kvalifikacij za Uefa evropsko prvenstvo do 17 let, ki se bo letos odvilo na Cipru. Slovenski selektor izbrane vrste U17 Muamer Vugdalić je objavil seznam nogometašev, ki se bodo na kvalifikacijskem turnirju ob Avstriji, Španiji in Norveški borili za uvrstitev na zaključni turnir. Vse tekme tudi na kanalih NZS.
  • 07.03.2024 | U17
    Kadeti se iz Srbije vračajo z zmago in remijem
    Kadetska reprezentanca Slovenije je v Stari Pazovi odigrala še drugo pripravljalno tekmo z vrstniki iz Srbije. Izbranci Muamerja Vugdalića so po torkovi zmagi tokrat remizirali. Sedaj je na vrsti elitni krog za preboj na EP, ki se bo pričel 20. marca. 
  • 05.03.2024 | U17
    Slovenija pred elitnim krogom premagala Srbijo
    Kadetska reprezentanca Slovenije je v Stari Pazovi odigrala prvi pripravljalni obračun z vrstniki iz Srbije. Izbranci Muamerja Vugdalića so slavili z zadetkoma Beljkaša in Šunte.
  • 26.02.2024 | U17
    Sledi še zadnja preizkušnja pred začetkom elitnega kroga
    Slovenska reprezentanca do 17 let bo konec marca pod vodstvom Muamerja Vugdalića nastopila v elitnem krogu kvalifikacij za evropsko prvenstvo. Pred tem se bo v sklopu priprav dvakrat pomerila z reprezentanco Srbije. Obe tekmi bosta odigrani v začetku marca v Stari Pazovi.
  • 08.02.2024 | U17
    Slovenija na drugi tekmi remizirala z BiH
    Kadetska reprezentanca Slovenije je v Zenici odigrala še drugo pripravljalno tekmo z vrstniki iz Bosne in Hercegovine. Izbranci Muamerja Vugdalića so tokrat iztržili remi.
  • 06.02.2024 | U17
    Slovenski kadeti dobili prvega od dveh obračunov z BiH
    Kadetska reprezentanca Slovenije je v Zenici dobili prvo od dveh pripravljalnih tekem z vrstniki Bosne in Hercegovine. Izbranci novega selektorja Muamerja Vugdalića so slavili z 0:3.

DELI NA