12.01.2016 | U18
U18: Padel še St. Petersburg, Slovenija dobila turnir Granatkin

Že po včerajšnjem napredovanju v finale je bilo jasno, da je reprezentanca do 18 let že presegla dosežek lanske generacije, ki je na memorialnem turnirju Valentina Granatkina osvojila tretje mesto. Tudi tokrat je nasproti stala domača selekcija St. Petersburga in morala še enkrat več priznati premoč Sloveniji. V tekmi z malo pravimi priložnosti so svojo izkoristili varovanci selektorja Benedejčiča. V 37. minuti je zmagovalca odločil Rok Bužinel, ki se je na turnirju veselil že četrtega zadetka.

Memorial Valentina Granatkina - finale:

SLOVENIJA U18 - ST. PETERSBURG U18 : (1:0)

Sodniki: A. Amelin, M. Ivanov, A. Kuzhelev (RUS)
Strelci: Bužinel (37.)
Rdeči karton: Sumin (90.)

Slovenija U18: Vodišek, Čoralić, Rom, Karič Šoštarič, Pišek, Brekalo, Petrović, Bužinel, Kene, Ogrinec, Žižek. Igrali so še: Novak, Kambič, Sredojević, Žurga. Selektor: Benedejčič.
St. Petersburg U18: Goylo, Kaptilov, Bugriyov, Titov, Obliakov, Krapukhin, Penchikov, Musaev, Makeev, Zapriagaev, Gorulyov. Igrali so še: Skliarov, Kirillov, Sumin, Motlakhov, Kazakov. Selektor: Kazachionok.

V primerjavi s prejšnjimi tekmami, je selektor Benedejčič tokrat posegel po dveh menjavah v začetni enajsterici. Sredojevića in Novaka sta v enajsterici zamenjala Kene in Brekalo. To je posledično pomenilo, da se je kapetan Pišek pomaknil v zvezno vrsto, Brekalo pa je ob Karič Šoštariču zaigral v ožji obrambi. Po začetnem otipavanju se je finalni obračun razživel v 11. minuti. Z nevarno akcijo, ko je Ogrinec z odlično globinsko podajo zaposlil Žižka, so najprej zapretili Slovenci, a niso prišli do zaključka. Že v naslednjem napadu pa je bilo vroče tudi pred golom Slovenije, vendar je po nevarnem predložku z leve strani igrišča dobro posredoval Čoralić in žogo pred enim od domačih igralcev izbil v kot. Dogajanje se je v nadaljevanju znova nekoliko umirilo, a so imeli vse do sredine prvega polčas več od igre Slovenci, vendar so bile akcije v zaključku nekoliko premalo konkretne. V uvodu druge polovice polčasa so bolje zaigrali tudi gostitelji, ki so odigrali nekaj nevarnih akcij, a so bili slovenski branilci pri zadnjih podajah vselej na pravem mestu. Podobno kot na minulih tekmah turnirja, so Slovenci na pritisk nasprotnika odgovorili na najboljši način - z zadetkom. Tekla je 37. minuta, ko je Čoralić najprej izvedel avt z leve strani igrišča, nato pa žogo poslal pred gol, kjer je bil najvišji Rok Bužinel. Napadalec Gorice je preskočil domače branilce in žogo z osmih metrov poslal v levi kot gola St. Petersburga. Domača zasedba se ni predala, Vodišek je imel prvič nekaj več dela v 42. minuti, ko je po odbiti žogi z roba kazenskega prostora sprožil Makeev, vendar meril v dobro postavljenega vratarja Slovenije.

Gostitelji so v drugi polčas krenili z jasnim ciljem - čim hitreje priti do izenačenja. Domači selektor Kazachionok je že pred začetkom drugega polčasa v igro poslal dva rezervista, v uvodnih minutah nadaljevanja sta v igro vstopila Skliarov in Kirillov, že kmalu v nadaljevanju polčasa sta priložnost dobila še Sumin in Motlakhov. Tudi s svežimi močmi domače moštvo ni uspelo prebiti dobro postavljene obrambe. Prvo nevarnejšo situacijo so si pripravili šele v 66. minuti, ko je Karič Šoštarič na robu kazenskega prostora s prekrškom zaustavil prodirajočega Kirillova. Žogo si je namestil Obliakov, a je okroglo usnje z idealne pozicije poslal precej čez slovenski gol. Isti igralec je bil precej natančnejši v 76. minuti, ko so si gostitelji turnirja priigrali prosti strel z dobrim 27 metrov. Obliakov je močno sprožil v levi kot slovenskega gola, a se je izkazal Vodišek in s konicami prstov žogo preusmeril mimo leve vratnice. Takoj po kotu se je v obetavni situaciji znašel še Sumin, ki pa je z glavo streljal mimo desne vratnice. Pritisk St. Petersbruga se je nadaljeval, v 79. minuti je bila na slovenski strani tudi boginja Fortuna. Po gneči v kazenskem prostora je sprožil Motlakhov, že premagal Vodiška, a je prečnik žogi preprečil pot v mrežo. Domača zasedba je Slovenijo večji del drugega polčasa prisila v krčevito branjenje, tako so Slovenci enega redkih nevarnejših napadov izpeljali v 84. minuti. Po podaji Ogrinca je po desni strani igrišča pobegnil Sredojević, s težkega položaja poizkusil kar dvakrat, a je vratar Goylo odbila oba strela, drugega v kot, po katerem pa Slovenija ni bila nevarna. Sredojević je znova zapretil v 87. minuti, ko je prodrl v kazenski prostor, a nato z leve strani streljal preslabotno. Slovenci so se v izdihljajih finala osredotočili na protinapade in enega teh izpeljali tudi v zadnji minuti rednega dela srečanja, ko je Žurga izsilil izključitev Sumina. Gostitelji tudi v štiriminutnem dodatku, ki ga je sodnik naknadno podaljšal še za dobro minuto in pol, niso uspeli resneje ogroziti gola Vodiška in Slovenci so se lahko veselili zmage na turnirju Valentina Granatkina.

Igor Benedejčič, selektor Slovenije U18: »To je bil prvi finale za naše fante, tako da so bili tudi ustrezno motivirani. Igrali smo dobro, sploh v prvem polčasu,, medtem ko smo imeli v drugem delu tudi kanček sreče. Rad bi se zahvalil organizatorjem turnirja, ki so znova poskrbeli za odlične pogoje. Navdušeni smo.«

Tekst: NZS
Foto: Granatkin

SORODNE NOVICE

  • 06.05.2024 | U18
    Brečko izbral za prijateljska obračuna z Bosno in Hercegovino
    Slovenska mladinska izbrana vrsta bo jeseni pričela nov ciklus kvalifikacij za evropsko prvenstvo. V luči priprav na jesenske kvalifikacije se bo četa Miša Brečka sredi maja dvakrat pomerila z reprezentanco Bosne in Hercegovine.
  • 15.06.2023 | U18
    Izbrana vrsta do 18 let nadaljuje niz neporaženosti
    Reprezentanca Slovenije do 18 let je v Gornji Radgoni odigrala še drugo prijateljsko tekmo. Varovanci Antona Žlogarja so remizirali z vrstniki iz Črne gore in ostajajo neporaženi že osem tekem zapovrstjo.
  • 13.06.2023 | U18
    Slovenija ugnala Poljsko
    Reprezentanca Slovenije do 18 let se je v Gornji Radgoni pomerila z izbrano vrsto Poljske in slavila z 1:0. V četrtek se bodo varovanci Antona Žlogarja pomerili s Črno goro.
  • 02.06.2023 | U18
    Žlogar izbral za prijateljska obračuna s Poljsko in Črno goro
    Slovenska reprezentanca do 18 let se bo med 13. in 15. junijem pomerila z izbranima vrstama Poljske ter Črne gore. Selektor Anton Žlogar je v ta namen izbral 25 igralcev letnika 2005, ki se bodo v Gornji Radgoni pomerili z omenjenima nasprotnikoma.
  • 11.05.2023 | U18
    Slovenija na drugem srečanju ugnala Bosno in Hercegovino
    Reprezentanca Slovenije do 18 let se je še drugič pomerila z izbrano vrsto Bosne in Hercegovine. Varovanci selektorja Antona Žlogarja so bili v Zenici tokrat boljši od svojih vrstnikov, saj so slavili z 1:3. 
  • 09.05.2023 | U18
    Na prvem srečanju z Bosno in Hercegovino brez zadetkov
    Reprezentanca Slovenije do 18 let se je pomerila z izbrano vrsto Bosne in Hercegovine. Varovanci selektorja Antona Žlogarja so se v Zenici s svojimi vrstniki razšli z neodločenim izidom 0:0. Drugi obračun proti istemu nasprotniku bo odigran v četrtek.
  • 02.05.2023 | U18
    Žlogar izbral za prihodnja prijateljska obračuna
    Slovenska reprezentanca do 18 let se bo med 9. in 11. majem pomerila z izbranima vrstama Bosne in Hercegovine ter Savdske Arabije. Selektor Anton Žlogar je v ta namen vpoklical 23 nogometašev.
  • 09.06.2022 | U18
    V Čatežu premagali Severno Makedonijo
    Reprezentanca Slovenije do 18 let je junijske priprave sklenila z zmago. Izbranci selektorja Antona Žlogarja so v Čatežu s 3:0 premagali Severno Makedonijo, še na tretji tekmi pa so svojo mrežo ohranili nedotaknjeno.
  • 07.06.2022 | U18
    Na drugi tekmi s Poljaki brez zadetkov
    Reprezentanci Slovenije in Poljske do 18 let sta v Krškem odigrali še drugo prijateljsko srečanje. Po slovenski zmagi na prvi tekmi tokratni obračun ni dal zmagovalca, ekipi sta se razšli z začetnim rezultatom.
  • 01.06.2022 | U18
    V Krškem premagali Poljsko
    Junijski termin za reprezentančno akcijo izkorišča tudi izbrana vrsta Slovenije do 18 let. Četa Tončija Žlogarja je v Krškem odigrala prvo od treh tekem in z 2:0 premagala reprezentanco Poljske.

DELI NA