26.03.2015 | U18
U18: Slovenija na evropskem prvenstvu!!!

Kadetska reprezentanca Slovenije je na odločilni tekmi Elitnega kroga kvalifikacij z 1:0 (0:0) premagala Norveško in si priborila uvrstitev na Evropsko prvenstvo U17 2015, ki bo v Bolgariji. Odločilni zadetek proti Norvežanom je sicer zabil Jan Mlakar, tudi najboljši strelec kvalifikacij.

Elitni krog kvalifikacij za EP U17 2015:

Slovenija – Norveška 1:0 (0:0)

Sodnik:Vilhjalmur Thorarinsson (ISL)
Strelci: Mlakar 43.
Rumeni kartoni: Risa
Rdeči kartoni: /

Slovenija: Vodišek, Čoralič, Karič, Ogrinec, Guček, Rom, Valenčič, Petrovič, Novak, Mlakar, Elšnik.
Norveška: Haug, Sandrakumar, Berstad, Bredeli, Salte, Hansson (od 78. Stensby), Saeter, Grodem (od 54. Fjellberg), Sande, Risa, Helmersen.

Slovenska kadetska reprezentanca je dosegla zgodovinski uspeh. Varovanci Igorja Benedejčiča so na zadnji tekmi Elitnega kroga kvalifikacij premagali Norveško z 1:0, zasedli drugo mesto v skupini 6 in se uvrstili na evropsko prvenstvo.

Pred odločilno tekmo v St. George's Parku je v zraku vladala velika napetost, saj je zmaga v medsebojnem obračunu vodila na evropsko prvenstvo tako Slovenijo, kot tudi Norveško. Naši fantje so bili kos pritisku in zelo disciplinirano krenili v tekmo. Uvodne minute so minile v znamenju prekrškov in pomanjkanju pravih priložnosti. Prva resna situacija za dosego zadetka se je ponudila Norvežanom v 14. minuti, ko se je za strel odločil Birk Risa, vendar se je z dobro obrambo izkazal Rok Vodišek. Slovenci so zatem prevzeli vajeti igre v svoje roke in se vse pogosteje sprehajali pred norveška vrata. Najbolj nevaren je bil Jan Mlakar, ki je proti norveškim vratom sprožil kar pet strelov.

Napadalec italijanske Fiorentine je merilne naprave nastavil med odmorom in že v tretji minuti nadaljevanja dosegel zadetek po podaji Vitje Valenčiča. To je bil že osmi gol Mlakarja v kvalifikacijah, ki je na koncu zadostoval za zmago in prvo mesto na lestvici strelcev. Fizično močni Norvežani se z zaostankom niso sprijaznili, vendar niso imeli pravih rešitev za motivirano slovensko reprezentanco. Benedejčičeva četa je bila tudi po zadetku nevarnejši nasprotnik, tako da se je na koncu zasluženo veselila zmage. 

Kadetska reprezentanca Slovenije bo že drugič sodelovala na evropskem prvenstvu do 17 let, saj se je pred preizkusila med najboljšimi leta 2012 v vlogi gostitelja. Letos bo zaključni turnir gostila Bolgarija, ki bo najboljše reprezentance na stari celini pozdravila med 6 in 22. majem. Na EP U17 2015 bodo poleg Slovenije in gostiteljice Bolgarije sodelovale še reprezentance Francije, Španije, Hrvaške, Belgije, Nizozemske, Grčije, Avstrije, Rusije, Anglije, Češke, Nemčije, Italije, Škotske, Irske.

NazivTZNPDZPZToč
Anglija 3 3 0 0 8 3 9
Norveška 3 1 0 2 3 4 3

Tekst: MKo
Foto: NZS

SORODNE NOVICE

 • 15.06.2023 | U18
  Izbrana vrsta do 18 let nadaljuje niz neporaženosti
  Reprezentanca Slovenije do 18 let je v Gornji Radgoni odigrala še drugo prijateljsko tekmo. Varovanci Antona Žlogarja so remizirali z vrstniki iz Črne gore in ostajajo neporaženi že osem tekem zapovrstjo.
 • 13.06.2023 | U18
  Slovenija ugnala Poljsko
  Reprezentanca Slovenije do 18 let se je v Gornji Radgoni pomerila z izbrano vrsto Poljske in slavila z 1:0. V četrtek se bodo varovanci Antona Žlogarja pomerili s Črno goro.
 • 02.06.2023 | U18
  Žlogar izbral za prijateljska obračuna s Poljsko in Črno goro
  Slovenska reprezentanca do 18 let se bo med 13. in 15. junijem pomerila z izbranima vrstama Poljske ter Črne gore. Selektor Anton Žlogar je v ta namen izbral 25 igralcev letnika 2005, ki se bodo v Gornji Radgoni pomerili z omenjenima nasprotnikoma.
 • 11.05.2023 | U18
  Slovenija na drugem srečanju ugnala Bosno in Hercegovino
  Reprezentanca Slovenije do 18 let se je še drugič pomerila z izbrano vrsto Bosne in Hercegovine. Varovanci selektorja Antona Žlogarja so bili v Zenici tokrat boljši od svojih vrstnikov, saj so slavili z 1:3. 
 • 09.05.2023 | U18
  Na prvem srečanju z Bosno in Hercegovino brez zadetkov
  Reprezentanca Slovenije do 18 let se je pomerila z izbrano vrsto Bosne in Hercegovine. Varovanci selektorja Antona Žlogarja so se v Zenici s svojimi vrstniki razšli z neodločenim izidom 0:0. Drugi obračun proti istemu nasprotniku bo odigran v četrtek.
 • 02.05.2023 | U18
  Žlogar izbral za prihodnja prijateljska obračuna
  Slovenska reprezentanca do 18 let se bo med 9. in 11. majem pomerila z izbranima vrstama Bosne in Hercegovine ter Savdske Arabije. Selektor Anton Žlogar je v ta namen vpoklical 23 nogometašev.
 • 09.06.2022 | U18
  V Čatežu premagali Severno Makedonijo
  Reprezentanca Slovenije do 18 let je junijske priprave sklenila z zmago. Izbranci selektorja Antona Žlogarja so v Čatežu s 3:0 premagali Severno Makedonijo, še na tretji tekmi pa so svojo mrežo ohranili nedotaknjeno.
 • 07.06.2022 | U18
  Na drugi tekmi s Poljaki brez zadetkov
  Reprezentanci Slovenije in Poljske do 18 let sta v Krškem odigrali še drugo prijateljsko srečanje. Po slovenski zmagi na prvi tekmi tokratni obračun ni dal zmagovalca, ekipi sta se razšli z začetnim rezultatom.
 • 01.06.2022 | U18
  V Krškem premagali Poljsko
  Junijski termin za reprezentančno akcijo izkorišča tudi izbrana vrsta Slovenije do 18 let. Četa Tončija Žlogarja je v Krškem odigrala prvo od treh tekem in z 2:0 premagala reprezentanco Poljske.
 • 25.05.2022 | U18
  Žlogar izbral za prijateljski turnir
  Slovenska reprezentanca do 18 let bo med 1. in 9. junijem sodelovala na mednarodnem prijateljskem turnirju. Selektor Tonči Žlogar je v ta namen selekcioniral reprezentanco letnikov 2004 in mlajših, ki se bo dvakrat pomerila z izbrano vrsto Poljske, enkrat pa s Severno Makedonijo.

DELI NA