UCL: Zmaji pričenjajo lov na ligo prvakov

Po Domžalčanih in Goričanih s sezono 2016/17 pričenjajo tudi nogometaši Olimpije. Ljubljančane že uvodoma čaka eden od vrhuncev sezone, saj se kvalifikacije za UEFA Liga prvakov po več kot dveh desetletjih vračajo v slovensko prestolnico.

Zeleno-bele po treh letih čaka prva evropska preizkušnja, tako kot v začetku sezone 2013/14 pa bo nasprotnik znova slovaški klub. Po Žilini, ki je zmaje po preobratu in z zmago v povratni tekmi izločila iz kvalifikacij za UEFA Evropsko ligo, se bo Olimpija pomerila še s Trenčninom, ki v zadnjih letih vlada slovaški nogometni sceni. Klub, ki je med leti 2008 in 2011 tri sezone preživel tudi v drugi ligi, je po vrnitvi med druščino najboljših doživel meteorski vzpon ter tretjemu in drugemu mestu dodal dva zaporedna naslova državnih prvakov.

Lansko poletje je slovaški prvak izzival romunsko Steauo, jutri bodo v vlogi izzivalca Ljubljančani, saj je bil Trenčin pred žrebom uvrščen v vlogo t.i. nosilca. Kljub temu v ljubljanskem taboru ostajajo optimisti. »Najbolj pomemben bo začetek dvoboja v Stožicah. Če se bomo na zelenici postavili čvrsto in odgovorno, potem bomo srečanje lažje zapeljali v želeno smer. Naš glavni cilj je popolnoma jasen: z dobrima predstavama v Ljubljani in Žilini se želimo uvrstiti v naslednji krog tekmovanja. Zavedamo se, da bo težko, a brez možnosti zagotovo nismo. V kolikor preskočimo slovaško oviro, imamo zagotovljene še vsaj štiri evropske tekme, kar bi bila izjemna stvar za Olimpijo,« poudarja Andraž Kirm.

Trener Rodolfo Vanoli ima nekaj težav s sestavo začetne enajsterice, srečanje bosta zagotovo izpustila poškodovana Nik Kapun in Nemanja Mitrović, zato bo zadnji vrsti poveljeval izkušeni Dejan Kelhar, ki pred uvodno tekmo sezone sporoča: »Ogledal sem si nekaj njihovih tekem in se prepričal, da gre za odlično moštvo, ki je uigrano in motivirano, da v letošnjih kvalifikacij za ligo prvakov čim dražje proda svojo kožo. Že nekaj let nastopajo v nespremenjeni zasedbi, kar je njihova dodatna prednost, toda po drugi strani ima slovaški predstavnik tudi svoje slabosti, ki jih bomo na vsak način skušali izkoristiti. Krasi jih dobra moštvena igra in individualna kakovost določenih posameznikov, ki s svojim dovršenim tehničnim znanjem ustvarjajo razliko. Toda tudi mi imamo svoje adute in prepričan sem, da nas čakata dve zelo izenačeni tekmi.«

V taboru državnega prvaka so po prihodu novega športnega direktorja Nenada Protege predstavili četverico novincev. Ob že omenjenem Andražu Kirmu so se zeleno-belim pridružili tudi Đorđe Crnomarković, Leo Ejup in Leo Ejup, ob tem pa ni šlo niti brez odhodov. Od Stožic sta se poslovila dva nosilca igre, Miroslav Radović in Matic Fink, zato pa je vodstvu kluba v Olimpiji uspelo zadržati Roka Kronavetra. Slovaki so predstavili zgolj enega novinca, iz druge nizozemske lige se je ekipi trenerja Martina Ševele pridružil visokorasli Rangelo Janga, ki je vsaj glede fizičnih značilnosti pravšnja zamenjava za avstrijskega dvometraša Stefana Maierhoferja. Trenčin se sicer na jakostni lestvici UEFA nahaja na 249. mestu, Olimpija je 30 mest nižje.

Evropska nogometna zveza je dvoboj, ki se bo v Stožicah pričel ob 20:30, zaupala turški sodniški ekipi, ki jo bo vodil Ali Palabiyik, pomagala mu bosta Çem Satman in Fevzi Demirhan, naloge in dolžnosti četrtega sodnika pa bo opravljal Serkan Tokrat. Delegat srečanja bo Madžar Balazs Makray, medtem ko bo delo sodnikov nadziral nekdanji belgijski mednarodni sodnik Frank De Bleeckere.

Kvalifikacije za UEFA Ligo prvakov, prva tekma 2. kroga:

Sreda, ob 20.30: OLIMPIJA - TRENČIN (SVK)

Seznam prijavljenih nogometašev za nastop v UCL: Aleksander Šeliga, Rok Vodišek, Darko Brljak, Nejc Vidmar, Đorđe Crnomarković, Dejan Kelhar, Leo Ejup, Antonio Mlinar Delamea, Sandi Čoralić, Aris Zarifović, Kenan Bajrić, Denis Klinar, Miha Zajc, Rok Kronaveter, Darijan Matić, Julius Wobay, Marko Vukčević, Ricardo Alves, Andraž Kirm, Aljaž Krefl, Nik Kapun, Martin Mimoun, Blessing Eleke, Etien Velikonja, Luka Gajić.

Tekst: NZS
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

DELI NA