06.11.2023 | Sodniki
Uefa s kampanjo za podporo nacionalnim zvezam pri pridobivanju sodnikov

Evropska nogometna zveza (UEFA) je s svojimi članicami začela prvo kampanjo za rekrutiranje sodnikov "Postani sodnik!", katere cilj je povečati znanje o sodnikih, izpostaviti njihovo pomembnost za nogomet in navdihniti mlade ljudi, da začnejo sodniško kariero.

Kampanja je del širšega programa s katerim bo Uefa podprla nacionalne zveze v aktivnostih s ciljem angažiranja približno 40.000 novih sodnikov za posamezno sezono. Sodniški odbor Uefe ugotavlja, da se nacionalne zveze soočajo s številnimi izzivi na področju pridobivanja in zadrževanja mladih sodnikov preden dosežejo višjo stopnjo, kar postaja resna grožnja, ki bi lahko imela negativen učinek na število sodnikov.

"S povečanjem števila tekem trenutno potrebujemo približno 277.000 sodnikov v evropskem nogometu, pri čemer nam primanjkuje skoraj 40.000 sodnikov, da bi jih bilo dovolj za sojenje na številnih mladinskih tekmovanjih in tekmah mlajših selekcij. V povezavi z navedenim se je Uefa odločila investirati v program, ki podpira nacionalne zveze pri angažiranju in zadržavanju mladih sodnikov”, je povedal šef Uefinih sodnikov Roberto Rosetti

V okviru kampanje je na www.uefa.com/referee platformi objavljen video-izsek "Be a Referee", ki prikazuje sodnike vseh nivojev in duet trenutno elitnih sodnikov na domači in mednarodni ravni, Francozinje Stéphanie Frappart in Angleža Michaela Olivera. Uporabljen je dinamičen stil videoigre, kjer video prikazuje impresivne veščine i vzhičenja sodnikov na tekmah različnih nivojev od osnovnega do profesionalnega nogometa.

1. stopnja: "Bodi na pravem mestu"

2. stopnja: "Poznaj pravila igre"

3.stopnja: "Obvladaj konflikt"

4. stopnja: "Sprejmi težko odločitev"

5. stopnja: "Vodi finalno tekmo"

Na spletni strani nzs.si/ sodniki smo vzpostavili novo funkcionalnost z možnostjo oddaje elektronske prijave na sodniške tečaje.

https://www.nzs.si/obrazci/postani_sodnik.asp?id_menu=1175

“Ta kampanja ima pomembno vlogo za prihodnost nogometa, ker sodniki igrajo ključno vlogo pri skrbi za varen potek tekme na igrišču. Poleg izboljšanja kondicije in globokega razumevanja nogometa, lahko sojenje oplemeniti mlade posameznike z neprecenljivimi življenjskimi veščinami, ki jim bodo prišle prav tako na igrišču kot izven njega" je poudaril Zvonimir Boban, Uefin šef za nogomet in direktor tehničnega razvoja.

Roberto Rosetti je poudaril glavne temelje uspešnega rekrutiranja sodnikov: “Svetujemo zvezam da v sojenje usmerijo igralce, ki so prenehali igrati nogomet in poiščejo potencijalne kandidate v šolah ali na fakultetah. Pomembno je okrepiti komponento in metode online E-učenja ter imeti jasno komunikacijsko strategijo”.

Uradni opremljevalcem sodnikov UEFA italijansko podjetje Macron iz Bologne je poskrbelo, da bodo vsi sodniki na tekmah 4. kroga Lige prvakov 7. in 8. novembra nosili posebej oblikovan, elegantno okrašen dres z napisom »Bodi sodnik«. V tednu, ki prihaja bodo potekale številne druge aktivnosti za kampanjo med tekmami Lige prvakov, vključno s televizijsko grafiko na zaslonu med metom kovanca s promocijo »Bodi sodnik«, oglaševanjem v uradnem programu tekme, prikazom videoposnetka kampanje na velikem zaslonu stadiona, poročanje komentatorjev na TV programih o pomembnosti te kampanje, tekoče objave UEFA na družbenih omrežjih in spletnih mestih ter intervju glavnega sodnika po tekmi z UEFA TV na določenih prizoriščih.

Tekst: NZS/ ŽD

SORODNE NOVICE

 • 07.02.2023 | Sodniki
  Sodnike zaobšel uničujoči potres v Turčiji
  Strokovnjak za fizično pripravo sodnikov Mitja Novak je v včerajšnji izjavi za dnevnoinformativno oddajo 24ur za Pop TV povedal, kako so sodniki doživeli katastrofalni potres na obali sredozemskega morja.
 • 31.12.2022 | Sodniki
  Intervju Slavko Vinčić: Cilj na SP je bil izpolnjen
  Slovenski sodnik Slavko Vinčić (43) iz Maribora je na letošnji svetovni izložbi najboljšega nogometa sodil dve tekmi. Na 22. SP v Katarju,  ki je na južni polobli potekal med 20. novembrom in 18. decembrom je slovenski mojster s piščalko sodil dve tekmi skupinskega dela tekmovanja FIFA World Cup 2022 Qatar in sicer Argentina - Savdska Arabija ter Anglija - Wales, za konec pa je deloval še kot četrti sodnik v francoski sodniški ekipi na tekmi osmine finala na dvoboju Brazilija - Južna Koreja.. Preberi si ekskluziven intervju.
 • 14.12.2022 | Sodniki
  Dve slovenski sodnici, pomočnica in pomočnik na novo uvrščeni na FIFA listo
  Mednarodna nogometna zveza (FIFA) je uradno objavila FIFA liste sodnikov za leto 2023. Slovenija je pridobila še dodatno mesto na listi mednarodnih sodnic, tako da sta namesto 45-letne Tanje Subotić mesti zasedli 27- letni Vanja Janković iz DNSG Kranj in Tjaša Misja iz MDNS Murska Sobota. Na listi mednarodnih pomočnic sodnice je Tanjo Vrabel nasledila 27- letna Sara Mask iz MDNS Nova Gorica.
 • 27.11.2022 | Sodniki
  Vinčiću druga tekma na svetovnem prvenstvu
  Po prvi tekmi tretjega igralnega dne na 22. mundialu, ko je Slavko Vinčić minuli torek sodil svojo sploh prvo tekmo na svetovnem prvenstvu med Argentino in Savdsko Arabijo, čaka Mariborčana druga tekma na južni polobli. Na 36 tekmi SP bo najboljši slovenski sodnik delil pravico v torek na otoškem dvoboju za Združeno kraljestvo in sicer spopad Walesa in Anglije.
 • 20.11.2022 | Sodniki
  Slavko Vinčić začenja SP s tekmo Argentina - Savdska Arabija
  V torek dopoldne ob 11. uri bo Slavko Vinčić sodil svojo sploh prvo tekmo na Svetovnem prvenstvu. Dvoboj v skupini C med Argentino in Savdsko Arabijo mu bodo pomagali nadzorovati še pomočnika sodnika Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič, četrti sodnik bo Senegalec Maguette Ndiaye, v video sobi pa bosta Nizozemec Pol van Boekel in Nemec Bastian Dankert.
 • 22.10.2022 | Sodniki
  Staša v četrtfinalu SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da bo 34-letna Staša Špur iz Murske Sobote danes sodila na četrtfinalni tekmi Kolumbija - Tanzanija na 7. Svetovnem prvenstvu za ženske do 17. let v Indiji (FIFA Women's World Cup U-17 2022), ki poteka v Južni Aziji med 11. in 30. oktobrom 2022.
 • 14.10.2022 | Sodniki
  Špurova začenja v Indiji SP deklet do 17. let
  Štiriintridesetletna Staša Špur iz Murske Sobote kot ena izmed 28 najboljših svetovnih pomočnic na turnirju bo jutri delovala na dvoboju nogometašic najbolj obljudene države na planetu (1,4 mrd prebivalcev) in nogometašic iz tretje največje države v Latinski Ameriki. Na tekmi Kitajska - Kolumbija bo Špurova sodelovala z glavno sodnico iz Hrvaške Ivano Martinčić in pomočnico sodnice Paulino Baranowsko iz Poljske.
 • 10.10.2022 | Sodniki
  Dragoslav Perić bo petič sodil Olimpija - Maribor
  Konec tedna je na sporedu drugi veliki derbi v tej sezoni med Olimpijo in Mariborom. Spopad na severu Ljubljane bo sodil 46-letni Dragoslav Perić iz Kranja. Zanj bo to 153 tekma v slovenskem državnem prvenstvu (1. SNL) in peti večni derbi.
 • 01.09.2022 | Sodniki
  Špurova potuje v Indijo na SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da je 33-letna Staša Špur iz Murske Sobote izbrana med 28 najboljših svetovnih pomočnic sodnic ter bila povabljena v Indijo na 7. Svetovno prvenstvo za ženske do 17. let (FIFA Women's World Cup U-17 2022).
 • 28.07.2022 | Sodniki
  Sodniki, sodnice in kontrolorji aktivirali letovanje 22-ih otrok
  Sodniki, sodnice in kontrolorji so v junijskem družbeno odgovornem projektu omočili nepozabne poletne počitnice za 22 otrok na Debelem rtiču. Otroci prav v teh dneh tam uživajo v brezskrbni igri, učnih aktivnostih in morskih radostih, obiskal pa jih je tudi prvoligaški sodnik.

DELI NA