02.09.2022 | Sodniki
Uvodni jesenski VAR seminar in FIFA fitnes test

V skladu z začrtanim jesenskim terminskim planom izobraževalnih aktivnosti Zveze nogometnih sodnikov Slovenije, je bil sredi tedna po končanem sedmem krogu slovenske nogometne lige in 35-ih tekmah 32. sezone slovenskega državnega prvenstva 2022/23, na Brdu pri Kranju na sporedu uvodni jesenski VAR seminar najboljših državnih in mednarodnih slovenskih sodnikov.

Pod vznožjem najvišjega vrha- Grintovec- Kamniških in Savinjskih Alp so se na sedežu NZS v Nacionalnem nogometnem centru zbrali certificirani glavni sodniki za sojenje v sistemu VAR, katerim so družbo delali še mednarodni sodniki in pomočniki sodnikov, ki so pri FIFA certificirani za opravljanje vloge pomočnikov video sodnikov (AVAR).

V sredinem zgodnjem popoldnevu so najboljši slovenski sodniki pod vodstvom častnega predsednika ZNSS Vlada Šajna- vodja VAR izobraževanja sodnikov- na prvem jesenskem VAR seminarju temeljito obravnavali statistiko v dosedanjem poteku nove sezone, skupaj s povprečnimi časi VAR ogledov posnetkov, povprečnimi časi pri direktnih korekcijah in ponovnih ogledov posnetka sodnika na igrišču "OFR", povprečno in skupno porabo časa pri VAR intervencijah ter skupno in povprečno porabo izgubljenega igralnega časa zaradi VAR ogledov posnetkov.

Kasneje se je skupinsko analiziralo dosedanje delovanje, odločitve in standarde pri VAR posredovanjih ter seznanilo sodnike z navodili glede ravnanj v prihodnje. Zvečer je bil po koncu strokovnega dela VAR seminarja, na umetni travi stadiona Stanka Mlakarja v Kranju na sporedu še fizično zahteven preizkus telesne pripravljenosti v obliki FIFA testa, ki je potekal pod nadzorom strokovnjaka za fizično pripravo sodnikov Mitje Novaka, sodnikom pa se je za "pogonsko gorivo" 4 ure pred testiranjem postregel tudi lahek športni obrok ob odmoru med VAR seminarjem.

Normativi za uspešno opravljeno FIFA fitnes testiranje so opredeljeni tudi v internem aktu Zveze nogometnih sodnikov Slovenije, v okviru 9. člena Pravilnika o preizkusih fizične in teoretične pripravljenosti ter zdravstvenih pregledih sodnikov in pomočnikov.

FIFA fitnes test za sodnike

- 6x 40m; sodniki 6,0'' / sodnice 6,4'',

V kolikor sodnik pade oziroma mu spodrsne lahko sprint ponovi. V kolikor sodnik enkrat ne uspe s sprintom znotraj dovoljenega časa, ga po opravljenem šestem poizkusu ponavlja. Če je sodnik dvakrat neuspešen (ne uspe s sprintom znotraj dovoljenega časa), preizkusa telesne pripravljenosti ni uspešno opravil.

Intervalni test

- sodniki morajo preteči 75 m v 15'', nato imajo 18'' hoje za 25 m, ob naslednjem znaku morajo zopet preteči 75 m v 15'', nato spet 18'' za 25 m hoje. Minimalno število pretečenih intervalov  je 40;

- sodnice morajo preteči 75 m v 18'', nato imajo 20'' hoje za 25 m, ob naslednjem znaku morajo zopet preteči 75 m v 18'', nato spet 20'' za 25 m hoje. Minimalno število pretečenih intervalov je 40;

Sodnik ne sme pričeti s tekom od startne točke – črte, preden za to ne dobi znaka (zvočni signal).

Sodnik mora najkasneje ob znaku že priteči v cono hoje. V kolikor zamudi, se ga prvič opozori, naslednjič pa izključi in v tem primeru velja, da sodnik preizkusa fizične pripravljenosti ni uspešno opravil.

FIFA fitnes test za pomočnike sodnika

Šprinti

- 5x 30m; pomočniki 4,7'' / pomočnice 5,10''

V kolikor sodnik pade oziroma mu spodrsne lahko sprint ponovi. V kolikor sodnik enkrat ne uspe s sprintom znotraj dovoljenega časa, ga po opravljenem petem poizkusu ponavlja. Če sodnik dvakrat ne uspe s šprintom znotraj dovoljenega časa velja, da sodnik preizkusa fizične pripravljenosti ni uspešno opravil.

Intervalni test

- sodniki morajo preteči 75 m v 15'', nato imajo 20'' hoje za 25 m, ob naslednjem znaku morajo zopet preteči 75 m v 15'', nato spet 20'' za 25 m hoje. Minimalno število pretečenih intervalov  je 40;

- sodnice morajo preteči 75 m v 18'', nato imajo 22'' hoje za 25 m, ob naslednjem znaku morajo zopet preteči 75 m v 18'', nato spet 22'' za 25 m hoje. Minimalno število pretečenih intervalov je 40;

Sodnik ne sme pričeti s tekom od startne točke – črte, preden za to ne dobi znaka (zvočni signal).

Sodnik mora najkasneje ob znaku že priteči v cono hoje. V kolikor zamudi, se ga prvič opozori, naslednjič pa izključi in v tem primeru velja, da sodnik preizkusa fizične pripravljenosti ni uspešno opravil.

Vsi udeleženci so FIFA fitnes test v skladu s pričakovanji brezhibno opravili in po koncu drug drugemu tudi tovariško zaploskali.

Tekst: NZS/ ŽD

SORODNE NOVICE

 • 07.02.2023 | Sodniki
  Sodnike zaobšel uničujoči potres v Turčiji
  Strokovnjak za fizično pripravo sodnikov Mitja Novak je v včerajšnji izjavi za dnevnoinformativno oddajo 24ur za Pop TV povedal, kako so sodniki doživeli katastrofalni potres na obali sredozemskega morja.
 • 31.12.2022 | Sodniki
  Intervju Slavko Vinčić: Cilj na SP je bil izpolnjen
  Slovenski sodnik Slavko Vinčić (43) iz Maribora je na letošnji svetovni izložbi najboljšega nogometa sodil dve tekmi. Na 22. SP v Katarju,  ki je na južni polobli potekal med 20. novembrom in 18. decembrom je slovenski mojster s piščalko sodil dve tekmi skupinskega dela tekmovanja FIFA World Cup 2022 Qatar in sicer Argentina - Savdska Arabija ter Anglija - Wales, za konec pa je deloval še kot četrti sodnik v francoski sodniški ekipi na tekmi osmine finala na dvoboju Brazilija - Južna Koreja.. Preberi si ekskluziven intervju.
 • 14.12.2022 | Sodniki
  Dve slovenski sodnici, pomočnica in pomočnik na novo uvrščeni na FIFA listo
  Mednarodna nogometna zveza (FIFA) je uradno objavila FIFA liste sodnikov za leto 2023. Slovenija je pridobila še dodatno mesto na listi mednarodnih sodnic, tako da sta namesto 45-letne Tanje Subotić mesti zasedli 27- letni Vanja Janković iz DNSG Kranj in Tjaša Misja iz MDNS Murska Sobota. Na listi mednarodnih pomočnic sodnice je Tanjo Vrabel nasledila 27- letna Sara Mask iz MDNS Nova Gorica.
 • 27.11.2022 | Sodniki
  Vinčiću druga tekma na svetovnem prvenstvu
  Po prvi tekmi tretjega igralnega dne na 22. mundialu, ko je Slavko Vinčić minuli torek sodil svojo sploh prvo tekmo na svetovnem prvenstvu med Argentino in Savdsko Arabijo, čaka Mariborčana druga tekma na južni polobli. Na 36 tekmi SP bo najboljši slovenski sodnik delil pravico v torek na otoškem dvoboju za Združeno kraljestvo in sicer spopad Walesa in Anglije.
 • 20.11.2022 | Sodniki
  Slavko Vinčić začenja SP s tekmo Argentina - Savdska Arabija
  V torek dopoldne ob 11. uri bo Slavko Vinčić sodil svojo sploh prvo tekmo na Svetovnem prvenstvu. Dvoboj v skupini C med Argentino in Savdsko Arabijo mu bodo pomagali nadzorovati še pomočnika sodnika Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič, četrti sodnik bo Senegalec Maguette Ndiaye, v video sobi pa bosta Nizozemec Pol van Boekel in Nemec Bastian Dankert.
 • 22.10.2022 | Sodniki
  Staša v četrtfinalu SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da bo 34-letna Staša Špur iz Murske Sobote danes sodila na četrtfinalni tekmi Kolumbija - Tanzanija na 7. Svetovnem prvenstvu za ženske do 17. let v Indiji (FIFA Women's World Cup U-17 2022), ki poteka v Južni Aziji med 11. in 30. oktobrom 2022.
 • 14.10.2022 | Sodniki
  Špurova začenja v Indiji SP deklet do 17. let
  Štiriintridesetletna Staša Špur iz Murske Sobote kot ena izmed 28 najboljših svetovnih pomočnic na turnirju bo jutri delovala na dvoboju nogometašic najbolj obljudene države na planetu (1,4 mrd prebivalcev) in nogometašic iz tretje največje države v Latinski Ameriki. Na tekmi Kitajska - Kolumbija bo Špurova sodelovala z glavno sodnico iz Hrvaške Ivano Martinčić in pomočnico sodnice Paulino Baranowsko iz Poljske.
 • 10.10.2022 | Sodniki
  Dragoslav Perić bo petič sodil Olimpija - Maribor
  Konec tedna je na sporedu drugi veliki derbi v tej sezoni med Olimpijo in Mariborom. Spopad na severu Ljubljane bo sodil 46-letni Dragoslav Perić iz Kranja. Zanj bo to 153 tekma v slovenskem državnem prvenstvu (1. SNL) in peti večni derbi.
 • 01.09.2022 | Sodniki
  Špurova potuje v Indijo na SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da je 33-letna Staša Špur iz Murske Sobote izbrana med 28 najboljših svetovnih pomočnic sodnic ter bila povabljena v Indijo na 7. Svetovno prvenstvo za ženske do 17. let (FIFA Women's World Cup U-17 2022).
 • 28.07.2022 | Sodniki
  Sodniki, sodnice in kontrolorji aktivirali letovanje 22-ih otrok
  Sodniki, sodnice in kontrolorji so v junijskem družbeno odgovornem projektu omočili nepozabne poletne počitnice za 22 otrok na Debelem rtiču. Otroci prav v teh dneh tam uživajo v brezskrbni igri, učnih aktivnostih in morskih radostih, obiskal pa jih je tudi prvoligaški sodnik.

DELI NA