29.06.2021 | VAR
VAR na tekmah 1. SNL z začetkom nove sezone

Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na svoji 13. seji odločil, da se bo na tekmah 1. slovenske nogometne lige v sezoni 2021/22 uporabljala VAR (Video assistant referee) tehnologija.

Glede na zahteven organizacijski in tehnični izziv ter na podlagi primerov ostalih evropskih držav, se je Nogometna zveza Slovenije odločila za postopno uvajanje VAR tehnologije. V jesenskem delu sezone 2021/22 bodo v VAR sistemu potekale posamezne tekme kroga 1. slovenske nogometne lige, medtem ko bo pomembna prioriteta končnica prvenstva, kjer želi Nogometna zveza Slovenije v VAR sistemu izpeljati vse tekme, ki bodo vplivale na najpomembnejše končne odločitve.

Izbor tekem v VAR sistemu bo pripravilo vodstvo tekmovanja v sodelovanju z VAR projektno ekipo in komisijo za sodniške zadeve. Zaradi zagotovitve regularnosti tekmovanja, se bo skušalo tekme v VAR sistemu čim bolj enakomerno razporediti med posameznimi prizorišči, ki izpolnjujejo infrastrukturne kriterije. Cilj krovne slovenske nogometne organizacije je, da bodo v VAR sistemu čimprej potekale vse tekme najmočnejšega slovenskega klubskega tekmovanja.

Tehnologija VAR je bila pozitivno sprejeta v številnih nogometnih državah, saj odpravlja jasne in očitne napake. Nogometna zveza Slovenije pričakuje, da bo VAR tehnologija tudi v slovenskem nogometnem prostoru izdatno prispevala k regularnosti in legitimnosti tekmovanja.

Pomembne informacije o VAR sistemu so na voljo na spletni strani http://www.nzs.si/var in v priloženem videoprispevku.

Tekst: MKo
Foto: MAl
Video: NZS

SORODNE NOVICE

  • 20.02.2023 | VAR
    Hawk-Eye potrdil napako pri kalibriranju
    Na derbiju 22. kroga Prve lige Telemach med Mariborom in Olimpijo je v 79. minuti tekme prišlo do napake pri določanju linij prepovedanega položaja, kar je posledica nepopolne kalibracije linij prepovedanega položaja na relevantni kameri ponudnika tehnologije Hawk eye. To je danes po opravljeni analizi dogodka potrdil uradni ponudnik VAR tehnologije Hawk Eye.
  • 23.12.2021 | VAR
    Po uspešni jeseni pripravljeni na prehod na pet tekem
    Ljubitelji slovenskega nogometa so v letošnji sezoni dočakali težko pričakovano novost, tekme Prve lige Telemach pod okriljem tehnologije VAR. V jesenskem delu sezone je bila VAR tehnologija prisotna le na določenih tekmah posameznega kroga, že v spomladanskem delu sezone pa se bo to spremenilo, saj je Nogometna zveza Slovenije sprejela odločitvi o vpeljavi VAR tehnologije na vseh tekmah Prve lige Telemach.
  • 29.10.2021 | VAR
    Trening v sistemu VAR
    Ljubitelji nogometa so v letošnji sezoni Prve lige Telemach že dodobra spoznali tehnologijo VAR. Novost je bila generalno dobro sprejeta, saj odpravlja jasne in očitne napake sodnikov. VAR tehnologija je trenutno prisotna na posameznih tekmah kroga Prve lige Telemach, vendar je v načrtu povečanje obsega tekem v VAR sistemu že s spomladanskim delom sezone.
  • 05.10.2021 | VAR
    Obrazložitev dogodka na tekmi Bravo - Mura
    V povezavi z dogodkom v 19. minuti tekme 12. kroga Prve lige Telemach med Bravom in Muro v izobraževalne namene objavljamo videoposnetek, ki pojasnjuje navodila sodnikom in pomočnikom ter uporabo VAR tehnologije v sorodnih primerih.  
  • 09.08.2021 | VAR
    Obrazložitev dogodka na tekmi Aluminij - Mura
    V 4. krogu Prve lige Telemach je v 12. minuti tekme med Aluminijem in Muro sodnik napačno ocenil nepravilno posredovanje vratarja NK Mura ter dosodil indirektni prosti udarec zaradi domnevnega simuliranja igralca NK Aluminij št. 11 in ga opomnil.
  • 19.07.2021 | VAR
    VAR: Prvo VAR posredovanje
    Na tekmi 1. kroga Prve lige Telemach med Celjem in Mariborom smo prvič v zgodovini slovenskega nogometa videli spremenjeno odločitev sodnika po pregledu posnetkov s pomočjo VAR tehnologije.
  • 05.07.2021 | VAR
    Delegiran prvi krog, prva VAR tekma in prvi derbi
    Nova sezona Prve lige Telemach se začenja že 16. julija, ko bo v petkovem poletnem popoldnevu Bravo na domačem stadionu gostil Radomlje. V soboto zvečer bodo gledalci v Murski Soboti priča zgodovinskemu trenutku za slovenski nogomet, znan pa je že tudi termin prvega derbija. Prva liga Telemach uvaja še eno pomembno novost – stalne termine tekem.
  • 12.05.2021 | VAR
    Testiranje VAR tehnologije
    Nogometna zveza Slovenije je po opravljeni analizi učinkov vpeljave tehnologije v slovenski nogometni prostor pričela s testiranjem VAR tehnologije (Video assistant referee), ki je v zadnjih letih postala standard v nogometnih tekmovanjih.

DELI NA