V Budimpešto po drugi krog kvalifikacij

V celjskem klubu odštevajo ure do zgodovinskega trenutka. Grofe jutri čaka prva tekma v kvalifikacijah UEFA Lige prvakov v zgodovini kluba, četa Dušana Kosiča se bo v Budimpešti pomerila z irskim prvakom Dundalkom.

Nasprotnik Celja spada med najuspešnejše irske klube. Moštvo iz istoimenskega mesta tik ob meji s Severno Irsko je doslej osvojilo 14 naslovov državnega prvaka, štiri po letu 2014. Dundalk je v zadnjih letih nesporni vladar irskega nogometa, ki mu tudi evropska tekmovanja niso neznanka. Dundalk je doslej odigral 74 tekem pod okriljem UEFA, največji uspeh pa je dosegel v sezoni 2016/17. Irci so v kvalifikacija UEFA Lige prvakov izločili islandski Hafnarfjardar in beloruski BATE Borisov, po porazu s poljsko Legio pa so si zagotovili nastop v skupinskem delu UEFA Evropske lige. V skupini z Zenitom, AZ Alkmaarjem in Maccabijem iz Tel Aviva so osvojili štiri točke, ob zmagi v obračunu z Izraelci pa so remizirali še z AZ-jem in štirikrat tesno izgubili.

Celjska zasedba se bo v Budimpešto odpravila danes. S čarterskim letom bodo z ljubljanskega letališča poleteli v Budimpešto, od tam pa se bodo z novim klubskim avtobusom namestili v enega od hotelov in zvečer preizkusili novo zelenico. Za olajšanje pred sredinim obračunom je poskrbelo tudi ponedeljkovo testiranje na koronavirus, saj so bili vsi rezultati negativni.

"Zavedamo se, da imamo pred seboj izziv. S fanti se pogovarjamo o tem, da v sredo ne igramo več zase in za Celje, ampak za Slovenijo. Fantje so bili do zdaj zbrani. Vemo, da nimamo pravih izkušenj na tem nivoju, a so bila naša zadnja tri leta usmerjena v to, da smo mednarodno konkurenčni. Veselimo se srede in poizkusili bomo pokazati najboljši obraz. Vse kar bo manj od tega, da bomo povsem angažirani, je v Evropi lahko hitro kaznovano. Vem, da fantje to vedo in da bomo v sredo dostojno zastopali Slovenijo," pravi Dušan Kosič, ki po šampionski sezoni ni izgubil niti enega nosilca igre.

Celjani bodo v evropskih tekmovanjih zaigrali prvič po letu 2015, ko so se pod taktirko Simona Rožmana merili s poljskim Slaskom. Med nogometaši, ki že premorejo nekaj mednarodnih izkušenj, spada Matjaž Rozman. "Po osvojenem pokalu in superpokalu sem sam zdaj dočakal še zadnjo lovoriko v Sloveniji, ki je še manjkala v moji zbirki. S tem imam po kvalifikacijah za UEFA Evropsko ligo zdaj čast in privilegij nastopiti tudi v kvalifikacijah za UEFA Ligo prvakov. Verjamem, da ima ta ekipa ogromen potencial zato, da nekaj naredi tudi v Evropi," pravi izkušeni čuvaj mreže.

Z Rozmanom se je strinjal tudi kapetan Mitja Lotrič: "Za večino nas bo to debi v kvalifikacijah za UEFA Ligo prvakov, tudi sam sem do zdaj igral samo kvalifikacije za evropsko ligo. Strinjam se z Matjažem, da bo to velik privilegij, saj nam ni nihče pripisoval resnih možnosti za kaj takšnega. Verjamemo vase, verjamem v fante, da lahko tudi v Evropi pokažemo, iz kakšnega testa smo. Veseli me, da smo ostali v nespremenjeni zasedbi. Sam se že veselim srede. Verjamem, da bo tekma zelo težka. Kogarkoli bi nam žreb namenil, ga moramo premagati, v kolikor želimo napredovati v naslednji krog. Vem, da če bomo pravi, zbrani in z glavo pri stvari, če bomo počeli to, kar smo počeli skozi celotno sezono, tudi rezultat ne bo izostal." 

Celjani so ob žrebu dobili pravico do organizacije dvoboja, a so epidemiološke razmere poskrbele, da bo tekma odigrana v prestolnici Madžarske. Slovenski in irski prvak se bosta za drugi krog kvalifikacij UEFA Lige prvakov pomerila na stadionu Ferenc Szusza, kjer svoje tekme igra dvajsetkratni državni prvak Ujpest.

Obračun bo odigran pred praznimi tribunami, srečanje pa boste lahko ob 19. uri spremljali na Sportklubu. Zmagovalec se bo v drugem krogu kvalifikacij pomeril z boljšim v skandinavskem dvoboju norveškega Moldeja in finskega KuPS Kuopia. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#ligaprvakov #drzavniprvak #mojemestomojklub #gremocele ????

A post shared by NK Celje (@nkcelje) on

Tekst: PDo
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

  • 21.04.2024 | Prva liga Telemach
    Domžalčani presenetili v Celju
    Nogometaši Domžal so v 32. krogu Prve lige Telemach v gosteh premagale Celje s 3:2 (0:1).
  • 19.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Celje - Domžale
    Celjsko odštevanje se je začelo, grofje so na pragu drugega naslova državnih prvakov. Nedeljski tekmeci Celjanov bodo nogometaši Domžal, ki so med tednom prišli do pomembnih točk.
  • 13.04.2024 | Prva liga Telemach
    Celjani do zmage tudi v Rogaški
    Nogometaši Celja so v prvi tekmi 31. kroga prve lige Telemach v gosteh premagali Rogaško z 2:1 (0:0)
  • 12.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Rogaška - Celje
    Tako Rogaška kot Celje sta v prejšnjem krogu vpisala izredno pomembni zmagi. Kako se bo razpletla medsebojna tekma?
  • 10.04.2024 | Prva liga Telemach
    Celjani do nove zmage za utrditev na vrhu
    Nogometaši Celja so v 30. krogu Prve lige Telemach doma premagali Bravo Kostel z 2:1 (1:0).
  • 09.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Celje - Bravo
    Celje je s preobratom v Murski Soboti prišlo do nove zmage, vodilni grofje pa se bodo med tednom pomerili z Bravom, ki je po Rogaški izgubil še z Domžalami. Kdo bo uspešnejši v knežjem mestu?
  • 07.04.2024 | Prva liga Telemach
    Celjani suvereni pri Muri
    Nogometaši Mure so v 29. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Celju z 1:3 (1:2).
  • 05.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Mura - Celje
    Nogometaši Mure so z ligaško zmago v Domžalah in pokalnim napredovanjem v Kopru okrepili samozavest, v soboto pa bodo skušali v Fazaneriji presenetiti še vodilno Celje. Kdo bo boljši?
  • 30.03.2024 | Prva liga Telemach
    Aluminij iz Celja odnaša točko
    Nogometaši Celja in Aluminija so v 28. krogu Prve lige Telemach igrala neodločeno 2:2 (1:2).
  • 29.03.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Celje - Aluminij
    Uvodni krog zadnje četrtine Prve lige Telemach bodo s štajerskim dvobojem zaključili nogometaši Celja in Aluminija. Kidričani so v letošnji sezoni že dvakrat prekrižali načrte grofov, kako bo v soboto?

DELI NA