29.11.2023 | Ženska A
V Kopru želijo do 1. zmage v ligi narodov

Pred žensko člansko reprezentanco sta tekmi v novoustanovljeni Uefini ligi narodov. Slovenija se bo najprej v petek, 1.12., ob 18. uri v Kopru pomerila z Bosno in Hercegovino, potem pa reprezentanca potuje na Češko, kjer jo v torek, 5.12., čaka obračun z domačinkami.

Vstopnice za tekmo na Bonifiki lahko kupite TUKAJ

Korak naprej

„Pripravljamo se tako kot na vse ostale tekme: to pomeni stoodstotno. V mislih je samo ena stvar: to je zmaga. Dosedaj nam je vedno zmanjkal kanček sreče. A mislim, da smo na zelo dobri poti. Od tiste prve do sedanje akcije izgledamo bistveno drugače. Velik napredek v igri je zelo pozitiven znak. Na koncu nam zmanjka kak gol. Na tokratni akciji želimo to popraviti,“ zadnji dve tekmi napove selektor Saša Kolman.

Na tokratnem seznamu je nekaj sprememb, ki so jim botrovale poškodbe. Lara Ivanuša (Fenerbahče SK) in Nina Kajzba (S.S.D. Napoli Femminile) sta poškodovani, v napadu se je reprezentanci iz Španije pridružila Anja Eferl (Real Oviedo), iz domačega prvenstva pa sta bili vabljeni Mirjam Kastelec (ŽNK Ljubljana) in Evelina Kos (ŽNK Mura). Naknadno je selektor ostal še brez dveh igralk: poškodovani sta tudi Zara Kramžar in Ana Milović, še nekaj igralk pa vadi po posebej za jih prilagojenem programu.

„Zanima nas zmaga, to je cilj na vsaki tekmi. Menim, da smo iz prejšnjih tekem precej zrasle, zato nas na obeh tekmah v zaključku lige narodov zanima le zmaga,“ pa pove Korina Lara Janež, ki je v ligi narodov zaigrala na dveh tekmah. V petek sledi obračun z Bosno in Hercegovino, s katero je Slovenija remizirala v Zenici (1:1). „Nasprotnice smo spoznali. Morda so nas na prvi tekmi malce presenetile s svojo borbenostjo in agresivnostjo. Zdaj vemo, kaj pričakovati, zato bomo to tudi pokazale na tej tekmi,“ se ozre Korina Lara na prvo tekmo proti Bosni in Hercegovini, potem pa izpostavi glavni poudarek treninga v minulih dneh: „Dosedaj nam je zmanjkalo v zadnji tretjini igre. Zato smo na treningu posvečeni zaključku akcij in da dosegamo gole.“

Liga narodov:

Koper, 1.12.
Slovenija – Bosna in Hercegovina (18.00)

Pardubice, 5.12.
Češka – Slovenija (19.00)

Vrstni red v skupini B4:
BiH 8
Češka 7
Slovenija 3
Belorusija 2

Trije remiji

Slovenija tako kot vse ostale ženske reprezentance premierno igra v novoustanovljenem tekmovanju Liga narodov. V dosedanjih štirih tekmah je naša reprezentanca zbrala tri točke ob treh remijih (z Belorusijo dvakrat, BiH), uvodoma pa klonila proti Češki. V naši skupini vodi Bosna in Hercegovina (8 točk), sledi ji Češka (7), na 4. mestu je Belorusija (2). Z Bosno in Hercegovino in Češko so se varovanke selektorja Saše Kolmana merile že v prvem delu. Ligo narodov je Slovenija začela prav proti Češki in po dobri igri klonila doma v Krškem (0:2). Sledilo je gostovanje v Zenici, odkoder so se naše nogometašice vrnile s točko. Z dvema neodločenima rezultatoma sta se končali tako gostovanje kot domača tekma z Belorusijo.

Napredovanje in nazadovanje po ligah

V ligi A igrajo Anglija, Nemčija, Francija, Švedska, Španija, Nizozemska, Norveška, Danska, Italija, Belgija, Avstrija, Islandija, Švica, Wales, Portugalska in Škotska.
V ligi B igrajo Republika Irska, Poljska, Češka, Finska, Slovenija, Severna Irska, Romunija, Ukrajina, BiH, Slovaška, Madžarska, Grčija, Hrvaška, Belorusija in Albanija. V ligi C pa so Malta, Izrael, Azerbajdžan, Turčija, Severna Makedonija, Kosovo, Črna gora, Luksemburg, Estonija, Moldavija, Litva, Kazahstan, Latvija, Bolgarija, Ciper, Ferski otoki, Gruzija, Armenija in Andora. Štirje zmagovalci skupin lige A bodo nastopili v finalu lige narodov, oba finalista se bosta uvrstila tudi na olimpijske igre 2024 v Franciji. Prvaki posameznih lig, torej B in C, bodo napredovali rang višje, ligo nižje pa se bodo selile četrtouvrščeni ekipi lig A in B ter najnižje tretjeuvrščena ekipa lige. Preostale tri tretjeuvrščene reprezentance pa čakajo dodatne kvalifikacije za obstanek v Ligi A in Ligi B.

Reprezentanca, ki se je zbrala v ponedeljek, skuša do petka izkoristiti treninge in skupen čas, da se dobro pripravi na obračun z Bosno in Hercegovino. To bo četrta medsebojna tekma reprezentanca: vsaka od ekip ima po eno zmago, zadnja tekma pa se je sklenila z remijem.

Medsebojne tekme:
Slovenija – Bosna in Hercegovina 1:1 (26.9. 2023)
Slovenija – Bosna in Hercegovina 6:5 (11.3. 2013)
Slovenija – Bosna in Hercegovina 1:3 (19.6. 2002)

Slovenija:
Kaja Eržen (ACF Fiorentina ITA), Sara Gradišek (Bologna FC ITA), Zala Kuštrin (Bologna FC ITA), Lara Prašnikar (Eintracht Frankfurt NEM), Korina Lara Janež (RB Leipzig NEM), Dominika Čonč (FC Levante Las Planas ŠPA), Lana Golob (OH Leuven Women BEL), Manja Rogan (Panathinaikos A.O. GRE), Kaja Korošec (Paris F.C. FRA), Anja Eferl (Real Oviedo ŠPA), Mateja Zver (SKN St. Polten AVT), Luana Zajmi (ŽNK Split HRV), Zala Meršnik (Sporting Club de Huelva ŠPA), Sara Agrež (Vfl Wolfsburg NEM), Mirjam Kastelec (ŽNK Ljubljana), Iva Kocijan (ŽNK Mura), Špela Kolbl (ŽNK Mura), Evelina Kos (ŽNK Mura), Izabela Križaj (ŽNK Olimpija Ljubljana), Sara Makovec (ŽNK Olimpija Ljubljana). Selektor: Saša Kolman.

V ponedeljek je priprave začela tudi reprezentanca Bosne in Hercegovine, selektorica Samira Hurem je na tokratni zbor povabila 25 igralk, ki poleg domače lige igrajo še v Turčiji, Italiji, Savdski Arabiji, Švici, Nemčiji in na Hrvaškem.

BiH:
Jelena Gvozderac (ŽNK Emina), Indira Faković (SFK 2000 Sarajevo), Nikolina Todorić (Iskra), Ena Šabanagić (Fomget GSK TUR), Selma Kapetanović (Al-Ula Sport klub SA), Melisa Hasanbegović (Braga POR), Amela Kršo (SFK 2000 Sarajevo), Đula Velagić (SFK 2000 Sarajevo), Gloria Slišković (Juventus ITA), Marija Ana Milinković (SFK 2000 Sarajevo), Zerina Piskić (SFK 2000 Sarajevo),Emma Veletanlić (Kolding IF DAN), Alma Kamerić (SFK 2000 Sarajevo), Alma Krajnić (SFK 2000 Sarajevo), Aida Hadžić (Trabzonspor TUR), Dajana Spasojević (SFK 2000 Sarajevo),Mejrema Medić (ŽNK Osijek HRV), Ena Taslidža (Turbine Potsdam NEM), Emina Ekić (Melbourn City AUS), Elma Husić (ŽNK Emina), Maja Jelčić (Inter ITA), Milena Nikolić (FC Basel ŠVI), Minela Gačanica (SFK 2000 Sarajevo), Una Rankić (ŽFK Leotar), Maja Hrelja (SFK 2000 Sarajevo). Selektorica: Samira Hurem.

Tekst: D.P.
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 30.04.2024 | Ženska A
    Mateja Zver zadela za zmago
    V minulem tednu je nase opozorila Mateja Zver, ki je dosegla zmagoviti gol za zmago proti graškemu Sturmu. V Serie A je Sassuolo po vstopu Naje Poje Mihelič prišel do preobrata in točke v Firencah, v turški ligi peta zaporedna zmaga za ALG Spor Luane Zajmi.
  • 23.04.2024 | Ženska A
    Lara Prašnikar zadela, Sara Agrež podala
    V turški ligi je Luana Zajmi s soigralkami vknjižila 4. zaporedno zmago, Anja Eferl pa je vnovič začela tekmo v svoji ekipi, s katero igra v 3. španski ligi. Pred Kajo Korošec derbi s PSG-jem, Dominika Čonč s soigralkami gosti Barcelono.
  • 19.04.2024 | Ženska A
    Nova zmaga za Matejo Zver
    Državna prvenstva gredo h koncu, v pomembnih vlogah tudi naše legionarke. Kar nekaj naših reprezentantk pa ogreva po poškodbi, zato tudi tokrat niso igrale Zara Kramžar, Adrijana Mori in Nina Predanič.
  • 09.04.2024 | Ženska A
    Iz Skopja s prepričljivo zmago
    Ženska članska reprezentanca se iz Severne Makedonije vrača s visoko zmago (0:5). Po dveh tekmah kvalifikacij za EP 2025 je Slovenija na vrhu lestvice skupine v Ligi C. V 180 minutah so naše igralke dosegle sedem golov, prejele niso nobenega.
  • 09.04.2024 | Ženska A
    V Skopju proti Severni Makedoniji
    V Skopju se danes ob 15. uri nadaljujejo kvalifikacije za evropsko prvenstvo članic. Naša ženska nogometna reprezentanca gostuje pri Severni Makedoniji in lovi 2. zmago. Tekmo bo prenašal tudi Sportklub.
  • 08.04.2024 | Ženska A
    Z jasnim ciljem na prvo gostovanje
    „Pogledali smo si njihove dobre in slabe plati. Mi se moramo osredočiti nase ter igrati našo igro, kot smo to delali dosedaj. Cilj je isti, kot je bil pred dnevi proti Moldaviji. Želimo zmagati,“ je jasen v napovedi selektor Saša Kolman.
  • 07.04.2024 | Ženska A
    V Skopju nadaljevati začeto v Ljubljani
    Ženska nogometna reprezentanca bo v torek, 9.4., gostovala v Skopju, kjer se bo na 2. tekmi kvalifikacij za EP 2025 pomerila s Severno Makedonijo.
  • 05.04.2024 | Ženska A
    Kvalifikacije začele z zmago
    Ženska članska reprezentanca je z domačo zmago proti Moldaviji (2:0) začela kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2025. Za prve tri točke sta zadeli Lara Prašnikar in Zala Kuštrin.
  • 05.04.2024 | Ženska A
    Slovenija proti Moldaviji začenja kvalifikacije za EP
    Varovanke selektorja Saše Kolmana se bodo v Ljubljani v Športnem parku Šiška uvodoma pomerile z Moldavijo. To bo tekma 41. (Slovenija) in 120. (Moldavija) reprezentance na uradni Fifini jakostni lestvici.
  • 04.04.2024 | Ženska A
    S hitrim golom bi si olajšale delo
    Jutri ob 16.30 bo ženska članska reprezentanca odigrala uvodno tekmo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025. Varovanke selektorja Saše Kolmana se bodo pomerile z Moldavijo. To bo tekma 41. in 120. države na uradni Fifini jakostni lestvici.

DELI NA