03.09.2012 | U21
V boj z željo po dodatnih kvalifikacijah

Nogometna reprezentanca do 21 let je v zadnjem letu dni prikazala izvrstne igre. Zorela je skozi srečanja in dokazala, da je lahko kos vsakomur. Spodrsljaja v Ukrajini in na Finskem sta že pozabljena, pred varovanci Tomaža Kavčiča je samo še dvoboj s Švedi, ki bi lahko ob ugodnem razpletu Sloveniji odprl vrata v dodatne kvalifikacije.

“Nervoze je ravno toliko, kot je mora biti,” deluje štiri dni pred bojem povsem miren selektor Kavčič. “Igralci se zavedajo, kaj je v igri. Odigrali so že veliko težkih tekem.” Izkušnje iz preteklosti jim bodo tokrat prišle še kako prav. Ekipi se bo danes priključil Haris Vučkić, ki se je v četrtek veselil svojega prvega zadetka v ligi Europa in Enej Jelenič, zaradi vpoklica Jana Oblaka v A reprezentanco pa bo prosto mesto vratarja zapolnil Matic Kotnik iz Celja.

Ko je Slovenija 6. oktobra lani gostovala na Švedskem, je bila še vodilna reprezentanca skupine 2. Tokrat imajo to vlogo Švedi, a selektor Kavčič pravi, da to ne igra nobene vloge. “Zavedamo se, da nas čaka težka tekma, hkrati pa vemo, da imamo tudi sami kvalitetno reprezentanco. Igrati moramo na zmago, biti pametni in potrpežljivi. Samo s popolno koncentracijo celotnih 90 minut, agresijo in disciplino nam lahko uspe to, kar si vsi želimo.” Stanje na lestvici zanima predvsem predstavnike sedme sile, njih precej manj, še dodaja.

Prvenstva so se že dodobra začela, reprezentanti so ogreti. Težav zaradi minut na zelenicah ni, tudi kakšnih dodatnih poškodb ne. “Vsi igrajo v svojih sredinah. Morate pa vedeti, da je motiv reprezentančne tekme popolnoma drugačen. Tudi če pošlješ v igro nogometaša, ki nima redno v nogah 90 minut igre, bo dal na igrišču vse od sebe.” Po drugi strani pa so tudi Švedi utečeni, s posamezniki, ki ne igrajo le v švedski ligi, temveč tudi drugje po Evropi. “Dobro smo jim parirali,” se spominja jesenske tekme Kavčič. In prepričan je, da bo tako tudi tokrat.

Slovenija je takrat po uspešni akciji Švedov zaostajala že v 16. minuti, nato preko Dejana Lazareviča, Rajka Repa in Harisa Vučkića iskala priključek, ki pa ga je ujela šele globoko v drugem polčasu, ko je mrežo uspelo zatresti Robertu Beriču. Reprezentanca je gol dosegla z deseterico na zelenici, saj je eden od bratov Mevlja (Nejc) zaradi drugega rumenega kartona predčasno moral zapustiti igrišče. Točka, ki so jo prinesli iz tretje kvalifikacijske tekme, je velika, saj je bila razlika v strelih na nasprotnikova vrata močno na strani gostiteljev (18:6). A bolj kot statistika štejejo zadetki, the pa je bilo na obeh strneh enako število.

Morda najtežja naloga teh kvalifikacij reprezentante čaka po tekmi. V primeru ugodnega razpleta pride na vrsto čakanje. Šele po zadnjem krogu bo namreč jasno, ali Slovenija nadaljuje boje za nastop na evropskem prvenstvu v Izraelu prihodnje leto ali ne. “Najprej moramo odigrati tekmo tako, kot znamo. Do zadnjega smo v igri, kar je glede na vse poškodbe in težave, ki smo jih imeli, izjemen uspeh. Še naprej verjamemo vase in smo samozavestni,” odgovarja selektor, ki je prepričan v napredovanje svojih varovancev.

Tekst: AP
Foto: NZS arhiv

SORODNE NOVICE

  • 22.03.2024 | U21
    Slovenija v Prekmurju visoko ugnala Bosno in Hercegovino
    Slovenska mlada reprezentanca je proti vrstnikom iz Bosne in Hercegovine prišla do druge domače zmage v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Za Slovenijo so zadeli Cipot, Zeljković in Pišek.
  • 21.03.2024 | U21
    Aćimović in Cipot verjameta v novo zmago mlade reprezentance
    Nogometna reprezentanca do 21 let bo s petkovo tekmo proti Bosni in Hercegovini v Murski Soboti odprla drugo polovico kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025. 
  • 13.03.2024 | U21
    Aćimović predstavil seznam nogometašev za tekmo z BiH
    Reprezentanca Slovenije do 21 let drugo polovico kvalifikacij za evropsko prvenstvo odpira z domačo tekmo proti Bosni in Hercegovini. Selektor Milenko Aćimović je razkril seznam nogometašev za tekmo, ki bo v soboški Fazaneriji odigrana 22. marca.
  • 17.11.2023 | U21
    Mladi Slovenci v Carigradu remizirali s Turki
    Pripravljalni obračun mladih reprezentanc Turčije in Slovenije se je v Carigradu končal z izidom 1:1. Slovenci so po kotu v 66. minuti povedli z golom Adriana Zeljkovića, devet minut pred koncem rednega dela tekme pa je izenačil Metehan Altunbaş.
  • 16.11.2023 | U21
    Pozitivno serijo podaljšati tudi v obračunu s Turčijo
    Mlada reprezentanca Slovenije bo novembrski termin izkoristila za pripravljalni obračun s Turčijo. V slovenskem taboru verjamejo, da bodo nadaljevali s pozitivno serijo rezultatov.
  • 14.11.2023 | U21
    Tudi v pripravljalnem dvoboju s Turki po zmago
    V ponedeljek je priprave pričela tudi mlada reprezentanca Slovenije, ki bo novembrski termin izkoristila za pripravljalno tekmo s Turčijo. Petkov dvoboj v Carigradu bo odigran ob 17:45 po slovenskem času.
  • 07.11.2023 | U21
    Po uspešnem oktobru s Turčijo
    Nogometna reprezentanca do 21 let bo novembrski termin izkoristila za pripravljalno preizkušnjo. Mladi Slovenci se bodo pod taktirko selektorja Milenka Aćimovića v Carigradu pomerili s turško izbrano vrsto do 21 let.
  • 17.10.2023 | U21
    Sešlarjev zadetek dovolj za nove tri točke
    Slovenska mlada reprezentanca je proti avstrijskim vrstnikom prišla do prve domače zmage v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Pod edini zadetek na tekmi se je podpisal Sešlar.
  • 16.10.2023 | U21
    V Fazaneriji s severnimi sosedi
    Soboška Fazanerija bo v torkovem večeru gostila sosedski obračun mladih Slovencev in Avstrijcev, ki se bodo na prekmurski ravnici pomerili za točke v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025. 
  • 13.10.2023 | U21
    Na Cipru do visoke zmage
    Mlada reprezentanca Slovenije se z gostovanja na Cipru vrača s tremi točkami in visoko zmago. Že v prvem polčasu tretje tekme kvalifikacij je dvakrat zadel Tio Cipot, zmago pa je četrt ure pred koncem obračuna potrdil David Flakus Bosilj.

DELI NA