24.12.2022 | Sodniki
V dobrodelni akciji "sodniški nasmeh za Asjo" zbranih 3.587 EUR

V predbožičnem času so med med 12. in 19. decembrom tradicionalno v sklopu dobrodelnih aktivnosti ZNSS Cares sodniki, pomočniki, sodnice in kontrolorji Zveze nogometnih sodnikov Slovenije ob koncu leta odprli svoje srce ter se izkazali z zbiranjem finančnih sredstev za humanitarno pomoč 11-letni Asji Hotić iz Brežic, ki od rojstva živi svoj svet nekoliko drugače. V tokratni praznični akciji so za deklico zbrali 3.587 EUR. 

Deklica Asja Hotić iz Brežic je od rojstva zaradi cerebralne paralize na invalidskem vozičku, saj ji bolezen ne dopušča samostojne hoje. Rojena je bila 3 mesece pred predvidenim datumom in tako so se kmalu po rojstvu začele določene težave kot so možganske krvavitve. Po 6 mesecih bivanja v bolnišnici so leta 2011 rojeno Asjo odpustili v domačo oskrbo, kjer je takoj po prvem letu starosti pričela z nevrofizijoterapijo.Pri starosti dveh let in pol je Asja doživela svoj prvi epileptični napad in bila v UKC Ljubljana na oddelku intenzivne nege in navadnega oddelka skoraj 2 meseca. Pri treh letih je začela obiskovati razvojni vrtec v Brežicah, ki je zelo lepo vplival na njen razvoj, ves čas pa s staršema, mamo Adiso in očetom Admirjem obiskuje nevrofizijoterapijo. Zaradi omejenih finančnih sredstev zdravstvnega sistema je država deklici omogočila obiskovanje terapij le 1x tedensko v zdravstvenem domu ostalo breme stroškov terapij pa je padlo na plečih staršev in je slednje precejšen finančni zalogaj. Pred šestimi leti so deklici operirali oba kolka, kjer je v dveh obdobjih nosila mavce po 4 tedne in nadaljejevala fizioterapijo na rehabilitacijskem inštitutu URI Soča. Asja obiskuje šolo s prilagojenim programom OŠ dr. Mihajla Rostoharja v Krškem, kjer se zaradi težav na govornem področju sporazumeva na svoj način za kar uporablja komunikativno knjigico, ki ji pomaga spoznati druge ljudi ter drugim spoznati njo. Leta 2019 je imela še zahteven operativen poseg SDR (sedimentalna dorzalna rizotomija) z operacijo na hrbtenici ki naj bi olajšala, da bi Asja vendarle lahko stopila na svoje noge vendar poseg ni uspel. Asja na invalidskem vozičku uporablja steznik za pravilno in bolj zravnano sedenje. Za pravilno nameščene noge na vozičku uporablja prav posebne opornice, ki naredijo stabilnost in pravilen položaj nogic.

Nasmejena deklica je velika borka, ki obožuje nogomet in ga sama poimenuje ''gok'', kar pomeni beseda gol, zelo rada si ogleda kakšno tekmo in navija za domače NK Brežice 1919 v 3. SNL Vzhod. Asja ima rada živali in tudi živali imajo rade njo, še posebej pa ji je pri srcu njena labradorka Bela, katero je sama poimenovala, pa seveda tudi muce, katere je poimenovala Piki. Je zelo ponosna da lahko izkaže svoje veselje do nogometa čeprav ga žal more igrati niti se samostojno premikati.

Donacijo deklici je na simboličnem čeku predal vodja sodniškega oddelka NZS, oče deklice Ado Hotič pa je povedal: "Iskrena hvala v imenu naše družine. Zbrana sredstva bomo deklici namenili za obiskovanje fizioterapij za ohranitev njene mišične mase, za hipoterapijo z jezdenjem konja, ki ji zelo koristi za lajšanje težav s kolki in medenico, za termalno terapevtske storitve ter za nakup plenic ki jih nosi 24 ur/dan."

Družbena odgovornost povezuje ZNSS in Lions klub Brežice, ki je z veseljem partnersko pristopil k sodelovalanju v akciji, zato se vsem ki ste darovali v praznični akciji ZNSS Cares in predstavniku Lions kluba Brežice Igorju Zorku, pri ZNSS iskreno zahvaljujemo.

Tekst: NZS/ ŽD

SORODNE NOVICE

 • 07.02.2023 | Sodniki
  Sodnike zaobšel uničujoči potres v Turčiji
  Strokovnjak za fizično pripravo sodnikov Mitja Novak je v včerajšnji izjavi za dnevnoinformativno oddajo 24ur za Pop TV povedal, kako so sodniki doživeli katastrofalni potres na obali sredozemskega morja.
 • 31.12.2022 | Sodniki
  Intervju Slavko Vinčić: Cilj na SP je bil izpolnjen
  Slovenski sodnik Slavko Vinčić (43) iz Maribora je na letošnji svetovni izložbi najboljšega nogometa sodil dve tekmi. Na 22. SP v Katarju,  ki je na južni polobli potekal med 20. novembrom in 18. decembrom je slovenski mojster s piščalko sodil dve tekmi skupinskega dela tekmovanja FIFA World Cup 2022 Qatar in sicer Argentina - Savdska Arabija ter Anglija - Wales, za konec pa je deloval še kot četrti sodnik v francoski sodniški ekipi na tekmi osmine finala na dvoboju Brazilija - Južna Koreja.. Preberi si ekskluziven intervju.
 • 14.12.2022 | Sodniki
  Dve slovenski sodnici, pomočnica in pomočnik na novo uvrščeni na FIFA listo
  Mednarodna nogometna zveza (FIFA) je uradno objavila FIFA liste sodnikov za leto 2023. Slovenija je pridobila še dodatno mesto na listi mednarodnih sodnic, tako da sta namesto 45-letne Tanje Subotić mesti zasedli 27- letni Vanja Janković iz DNSG Kranj in Tjaša Misja iz MDNS Murska Sobota. Na listi mednarodnih pomočnic sodnice je Tanjo Vrabel nasledila 27- letna Sara Mask iz MDNS Nova Gorica.
 • 27.11.2022 | Sodniki
  Vinčiću druga tekma na svetovnem prvenstvu
  Po prvi tekmi tretjega igralnega dne na 22. mundialu, ko je Slavko Vinčić minuli torek sodil svojo sploh prvo tekmo na svetovnem prvenstvu med Argentino in Savdsko Arabijo, čaka Mariborčana druga tekma na južni polobli. Na 36 tekmi SP bo najboljši slovenski sodnik delil pravico v torek na otoškem dvoboju za Združeno kraljestvo in sicer spopad Walesa in Anglije.
 • 20.11.2022 | Sodniki
  Slavko Vinčić začenja SP s tekmo Argentina - Savdska Arabija
  V torek dopoldne ob 11. uri bo Slavko Vinčić sodil svojo sploh prvo tekmo na Svetovnem prvenstvu. Dvoboj v skupini C med Argentino in Savdsko Arabijo mu bodo pomagali nadzorovati še pomočnika sodnika Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič, četrti sodnik bo Senegalec Maguette Ndiaye, v video sobi pa bosta Nizozemec Pol van Boekel in Nemec Bastian Dankert.
 • 22.10.2022 | Sodniki
  Staša v četrtfinalu SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da bo 34-letna Staša Špur iz Murske Sobote danes sodila na četrtfinalni tekmi Kolumbija - Tanzanija na 7. Svetovnem prvenstvu za ženske do 17. let v Indiji (FIFA Women's World Cup U-17 2022), ki poteka v Južni Aziji med 11. in 30. oktobrom 2022.
 • 14.10.2022 | Sodniki
  Špurova začenja v Indiji SP deklet do 17. let
  Štiriintridesetletna Staša Špur iz Murske Sobote kot ena izmed 28 najboljših svetovnih pomočnic na turnirju bo jutri delovala na dvoboju nogometašic najbolj obljudene države na planetu (1,4 mrd prebivalcev) in nogometašic iz tretje največje države v Latinski Ameriki. Na tekmi Kitajska - Kolumbija bo Špurova sodelovala z glavno sodnico iz Hrvaške Ivano Martinčić in pomočnico sodnice Paulino Baranowsko iz Poljske.
 • 10.10.2022 | Sodniki
  Dragoslav Perić bo petič sodil Olimpija - Maribor
  Konec tedna je na sporedu drugi veliki derbi v tej sezoni med Olimpijo in Mariborom. Spopad na severu Ljubljane bo sodil 46-letni Dragoslav Perić iz Kranja. Zanj bo to 153 tekma v slovenskem državnem prvenstvu (1. SNL) in peti večni derbi.
 • 01.09.2022 | Sodniki
  Špurova potuje v Indijo na SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da je 33-letna Staša Špur iz Murske Sobote izbrana med 28 najboljših svetovnih pomočnic sodnic ter bila povabljena v Indijo na 7. Svetovno prvenstvo za ženske do 17. let (FIFA Women's World Cup U-17 2022).
 • 28.07.2022 | Sodniki
  Sodniki, sodnice in kontrolorji aktivirali letovanje 22-ih otrok
  Sodniki, sodnice in kontrolorji so v junijskem družbeno odgovornem projektu omočili nepozabne poletne počitnice za 22 otrok na Debelem rtiču. Otroci prav v teh dneh tam uživajo v brezskrbni igri, učnih aktivnostih in morskih radostih, obiskal pa jih je tudi prvoligaški sodnik.

DELI NA