V lov po polfinalne vstopnice

V sredo in četrtek bomo dobili letošnje polfinaliste Pokala Pivovarna Union. Kidričani bodo uvodoma izzvali aktualne prvake Koprčane, Ajdovci bodo srečo preizkušali v Ljudskem vrtu. V polfinalu bo zaigral vsaj en prvoligaš, Rogaška ali Bistrica, zadnji polfinalist pa bo znan po prvoligaškem obračunu Olimpije in Celja.

Sreda, ob 16.00: NK ALUMINIJ - FC KOPER
Sodnik: Božo Kondić
Prepoved igranja: /
Prenos: NZS.si 

Spored četrtfinalnih obračunov letošnje izvedbe Pokala Pivovarna Union bodo odprli nogometaši Aluminija in Kopra. Pokalni obračuni Štajercev in Primorcev, ki branijo naslov pokalnih prvakov, imajo že dolgo brado, saj sta se kluba od sezone 2016/17 pomerila kar petkrat. V omenjeni sezoni so se veselili Kidričani, ki so bili po zaslugi gola v gosteh uspešnejši tudi po dveh tekmah oktobra 2019. V minulem obdobju se je tehtnica nagnila v koprsko korist, saj so kanarčki dobili zadnja dva spopada, oktobra 2020 na domačem igrišču in v lanski sezoni še v "šumi".

Vloga favorita tudi tokrat pripada Koprčanom, ki pa so imeli tudi na prvoligaških gostovanjih v Kidričevem nemalo preglavic, na kar gostitelji računajo tudi tokrat. Domača zasedba trenerja Roberta Pevnika bo za razliko od 2. SNL, kjer se z Rogaško bori za vrh lestvice, tokrat postavljena v vlogo izzivalca. Rdeči so za preboj v četrtfinale premagali Ravenčane, ki so jih konec tedna s 4:0 premagali tudi na ligaški tekmi, Koprčani pa so morali za preboj med osmerico klubov dobiti prvoligaški dvoboj z Domžalami. Štirikratni pokalni prvaki lovijo šesti finale, Kidričani pa so v finalu zaigrali dvakrat, leta 2002 tudi kot drugoligaš. Še pred sanjarjenjem o novem finalu bo najprej potrebno dobiti četrtfinalno preizkušnjo.

Robert Pevnik, trener NK Aluminij: "Videl sem, da so bili nekateri z mislimi že pri sredinem obračunu. Dober rezultat nam je omogočil, da smo nekatere nosilce igre spočili. Res je, da je Koper favorit, vendar je Aluminij navajen najvišje ravni. Biti moramo agresivni, disciplinirani, čakati na svojo priložnost, vendar to ne pomeni, da se bomo branili. Tudi mi imamo svojo kvaliteto in tako moramo vstopiti v tekmo. Zavedamo se, da je Koper favorit, vendar to je pokalno tekmovanje, naš cilj mora biti, da presenetimo favorizirane goste in se uvrstimo v nadaljnje tekmovanje."

Zoran Zeljković, trener FC Koper: "V težkih trenutkih nismo izgubili glav, verjeli smo, da se lahko dvignemo in trdo delali. To nas zdaj počasi nagrajujejo, vendar vemo, da je do konca sezone še veliko. Na saki tekmi je biti potrebno odločen in nadaljevati v tem nizu. Takoj kot se malo ustaviš, lahko hitro padeš. Pred nami je pokalna preizkušnja, čaka nas zelo težko gostovanje, vendar verjamem, da se bomo dobro pripravili."


Sreda, ob 20.15: NK MARIBOR - ND PRIMORJE EMUNDIA
Sodnik: Denis Halilović
Prepoved igranja: /
Prenos: Sportklub 1

Tudi druga tekma sredinega sporeda bo postregla s štajersko-primorskim dvobojem, a bo v Ljudskem vrtu v vlogo postavljen drugoligaš s Primorske. Ajdovci so si gostovanje v mestu ob Dravi zagotovili po tem, ko so v osrednjem delu pokalnega tekmovanja z 8:0 odpravili Zagorje, marca pa so z najvišjo zmago v osmini finala (6:1) izločili še tretjeligaša iz Zavrča. Na tekmi s Haložani se je s tremi zadetki izkazal Toni Lun Bončina, ki bo imel v Mariboru kot posojeni up ljubljanske Olimpije motiv več.

Maribor je kot prvoligaš postavljen v vlogo favorita, Primorje pa bo za ekipo Damirja Krznarja že tretji drugoligaški nasprotnik v letošnjem pokalnem tekmovanju. Vijoličasti so že jeseni po preobratu premagali novomeško Krko, v osmini finala pa so strli odpor velenjskega Rudarja, ki je imel ob začetnem izidu nekaj zrelih priložnosti. V Šaleški dolini je pot do zmage z dvema goloma tlakoval Žan Vipotnik, s 17 goli najboljši strelec Prve lige Telemach pa bo nevaren tudi za vrata rdeče-črnih. Sinovi burje, ki so sprva nastopali pod imenom Škou Ajdovščina, se bodo Mariboru zoperstavili prvič, sice pa se v Ajdovščini radi spominjajo zlatega obdobja med leti 1996 in 1998, ko je NK Primorje kar trikrat zapored igralo v velikem finalu, a izgubilo z Olimpijo, Rudarjem in vmes še z Mariborom.

Žan Vipotnik, napadalec NK Maribor: "Pred nami je najbolj pomembna preizkušnja v tem koledarskem letu. Moramo biti popolnoma osredotočeni, o napredovanju odloča le ena tekma. Zbranost je treba ohraniti na najvišji ravni, pokalno tekmovanje je že večkrat potrdilo nepredvidljivost in storiti bo treba vse na najboljši način, da se uvrstimo v polfinale ter naredimo naslednji korak k uresničitvi cilja."


Četrtek, ob 16.00: NK ROGAŠKA - NK KETY EMMI & IMPOL BISTRICA 
Sodnik: Alen Borošak
Prepoved igranja: /
Prenos: NZS.si

Mesto v letošnjem četrtfinalu pokalnega tekmovanja si je zagotovila kar četverica drugoligašev, vsaj en pa bo zaigral tudi v polfinalu. To bodo Slatinčani ali Bistričani, ki se bodo v četrtkovem popoldnevu udarili v Rogaški Slatini. Četrtfinalna tekmeca sta se na istem prizorišču srečala že v soboto, ko je vodilna ekipa 2. SNL slavila z izidom 4:0. Niti Oskar Drobne niti Goran Stanković konec tedna nista kalkulirala z enajsterico, saj se Rogaška z Aluminijem bori za prvo mesto, Bistrica pa lovi točke, da si čimprej zagotovi miren zaključek prve drugoligaške sezone po 30 letih čakanja na preboj v drugi rang slovenskega nogometa.

Tako Slatinčani kot Bistričani so pozitivno presenetili že s prebojem v četrtfinale, saj sta četrtkova nasprotnika v osmini finala izločila prvoligaškega tekmeca. Matic Marcius je v Sežani šokiral ekipo Tabora, pod Pohorjem pa so se pred nekaj tedni opekli nogometaši Brava. Za napredovanje Bistrice je v drugem polčasu zadel Jaša Martinčič. Kdo bo v četrtek podaljšal pokalno sezono? Čeprav je potrebno do finala preskočiti še dve oviri, velja spomniti, da sta se doslej do velikega finala prebila zgolj dva drugoligaša. Ob že omenjenem dosežku Kidričanov iz sezone 2001/02 je to pred tremi leti uspelo še lendavski Nafti, ki se je tedaj na Brdu pri Kranju v prekmurskem derbiju pomerila z Muro. Lahko veliki met uspe tudi Slatinčanom ali Bistričanom? 


Sreda, ob 20.15: NK OLIMPIJA LJUBLJANA - NK CELJE
Sodnik: Slavko Vinčić
Prepoved igranja: /
Prenos: Sportklub 1

Zadnji potnik v polfinale letošnje sezone Pokala Pivovarna Union bo znan po edinem prvoligaškem četrtfinalnem obračunu. V Stožicah bosta za zadnjo polfinalno vstopnico obračunali ekipi Olimpije in Celja. Gre za dvoboj vodilnega in tretjeuvrščenega kluba Prve lige Telemach, ki sta v letošnji sezoni uprizorila že tri zanimive spopade. Grofje so bili jeseni tisti, ki so v devetem krogu prvenstva kot prvi odvzeli točke Ljubljančanom, so se pa zmaji za boleč poraz maščevali pred nekaj tedni, ko so v knežjem mestu slavili z golom Admirja Bristrića. Četa Alberta Riera za zdaj ni imela pretirano zahtevnega dela, saj sta v osrednjem delu tekmovanja nasproti stala tretjeligaš iz Ljutomera in drugoligaš iz Lendae, Celje pa je pred četrtfinalnim obračunom s tretjeligaškim Vidmom premagalo soboško Muro.

Ljubljančani in Celjani so v pokalnem tekmovanju sice že stari znanci, saj sta ekipi v štirih sezonah odigrali šest tekem. Grofje so napredovali zgolj enkrat, nazadnje pa so se v sezoni 2020/21 veselili zeleno-beli. Đorđe Ivanović in Nik Kapun sta Olimpiji na koprski Bonifiki priigrala naslov pokalnega prvaka, za celjsko sredino pa je bil to že deveti poraz v pokalnih finalih. V mestu ob Savinji so za zdaj edino pokalno lovoriko slavili leta 2005. Bodo Celjani v Stožicah podaljšali lov za novim nastopom v finalu ali pa bo Olimpija ostala v igri za dvojno krono?

Albert Riera, trener NK Olimpija: "V četrtek imamo še eno pomembno tekmo, borimo se za dva naslova. Pripravili se bomo in uživali v nogometu."

Roman Pilipčuk, trener NK Celje: "Za nas sta pomembna tako prvenstvo kot tudi pokal. Na obe tekmovanji se pripravljamo enako. Naslednja tekma je pokalna in proti Olimpiji moramo biti pravi."

Tekst: PDo
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 25.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Tudi v Fazaneriji odločali streli z bele točke, v finale Rogaška
    Nogometaši Rogaške so drugi finalisti pokala Pivovarne Union. Slatinčani so v polfinalu v Murski Soboti po enajstmetrovkah premagali Muro. V finalu, ki bo 24. maja v Stožicah, se bodo merili z Gorico, ki je v sredo prav tako po enajstmetrovkah izločila Beltince.
  • 24.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Drugoligaški obračun odločen po enajstmetrovkah, Goričani prvi finalisti
    Nogometaši Gorice bodo 24. maja v Stožicah lovili četrto pokalno lovoriko. Primorci so bili v drugoligaškem polfinalu po enajstmetrovkah boljši od Beltinčanov.
  • 23.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    V Novi Gorici in Murski Soboti za pokalni finale
    Kdo se bo 24. maja v Stožicah meril za pokalno lovoriko? Finalista letošnje izvedbe Pokala Pivovarna Union bomo dobili v sredo in četrtek, ko bosta odigrani polfinalni tekmi. Goričani bodo v drugoligaškem obračunu gostili Beltinčane, Sobočani pa se bodo dan kasneje udarili s Slatinčani.
  • 08.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Pokal Pivovarna Union: Mura z Rogaško, Gorica proti Beltincem
    Po žrebu sta znana polfinalna para Pokala Pivovarna Union. Mura bo v Fazaneriji gostila Rogaško, Gorica se bo na svojem igrišču merila z Beltinci.
  • 04.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Beltinčani po podaljšku do mesta v polfinalu
    Beltinci so se kot zadnji uvrstili v polfinale Pokala Pivovarna Union, v podaljšku sta mrežo Ilirije zatresla Alan Kaučič in Jan Bruno Kralj.
  • 03.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Na Bonifiki odločali kazenski udarci, veselili so se Prekmurci
    Črno-beli iz Murske Sobote so se na Bonifiki razveselili preboja v polfinale Pokala Pivovarna Union. Dvoboj Kopra in Mure je bil odločen po strelih z bele točke, Prekmurce pa je z nekaj odličnimi posredovanji v igri držal Klemen Mihelak.
  • 03.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    V polfinalu dva drugoligaša, Goričani po preobratu izločili Radomljane
    V polfinalu letošnje izvedbe Pokala Pivovarna Union bosta zaigrala vsa dva drugoligaša, saj je Gorica izločila prvoligaškega tekmeca. Radomlje so sicer povedle z golom Nina Kukovca , a so Primorci po zaslugi Harisa Kadrića, Luke Baruce in Luke Marjanca prišli do preobrata in visoke zmage.
  • 02.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Slatinčani s tesno zmago v Kranju do mesta v polfinalu
    Nogometaši Rogaške so prvi polfinalisti Pokala Pivovarne Union. Slatinčani so v Kranju z izidom 3:2 premagali ekipo Triglava, ki je po zaostanku dvakrat izničila prednost gostov. Za zmago je v 72. minuti zadel Thalisson.
  • 01.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Še osmerica v igri za pokalno lovoriko
    Aprilsko nogometno dogajanje na sončni strani Alp bodo kot prvi odprli četrtfinalisti Pokala Pivovarna Union. Med torkom in četrtkom bomo dobili štiri polfinaliste.
  • 11.03.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Izžrebali pare četrtfinala Pokala Pivovarna Union, na Bonifiki obračun dveh nekdanjih prvakov
    Po žrebu v prostorih Nogometne zveze Slovenije so znani četrtfinalni pari Pokala Pivovarna Union.

DELI NA