06.10.2022 | A
V nedeljo žreb kvalifikacijskih skupin za evropsko prvenstvo

Reprezentanca Slovenije si je s štirimi točkami v septembrskem ciklusu zagotovila obstanek v drugem razredu UEFA Lige narodov, že v nedeljo pa bo pozornost usmerjena v žreb kvalifikacijskih skupin za evropsko prvenstvo 2024.

Prvenstvo stare celine bo čez dve leti gostila Nemčija, ki je tako že uvrščena na zaključni turnir 24 reprezentanc. V kvalifikacijske obračune se bo podalo 53 držav, med njimi bo tudi Slovenija. Naša reprezentanca nedeljski žreb v Frankfurt pričakuje v tretjem kakovostnem bobnu, kar pomeni, da se četa selektorja Matjaža Keka v kvaliikacijah ne more pomeriti z Ukrajino, Islandijo, Irsko, Albanijo, Črno Goro, Romunijo, Armenijo ter letošnjima znankama iz UEFA Lige narodov, Norveško in Švedsko.  

Ob gostiteljici Nemčiji bo 20 udeleženk evropskega prvenstva znanih po kvalifikacijah. Preboj na turnir si bosta zagotovili najboljši ekipi v desetih skupinah, še trije udeleženci pa bodo znani po dodatnih kvalifikacij. Popravni izpit čaka dvanajsterico reprezentanc, ki bodo dodatne priložnosti deležni glede na izkupiček v letošnji izvedbi UEFA ige narodov.

Kvalifikacijski boji za uvrstitev na evropsko prvenstvo 2024 se bodo pričeli 23. marca 2023, trajali pa bodo dobro leto, vse do 26. marca 2024. Prvo dejanje kvalifikacij bo žreb skupin, ki bo, kot že zapisano, izpeljan v nedeljo opoldne, v času kosila.

Kakšno sestavo kvalifikacijske skupine bi si želeli sami? 

JAKOSTNE SKUPINE ZA ŽREB KVALIKACIJE ZA UERO 2024:
Boben 1: Belgija, Danska, Hrvaška, Italija, Madžarska, Nizozemska, Poljska, Portugalska, Španija in Švica.
Boben 2: Anglija, Avstrija, BiH, Češka, Finska, Francija, Izrael, Srbija, Škotska in Wales.
Boben 3: Albanija, Armenija, Črna gora, Irska, Islandija, Norveška, Romunija, Slovenija, Švedska in Ukrajina.
Boben 4: Azerbajdžan, Bolgarija, Ferski otoki, Grčija, Gruzija, Kazahstan, Kosovo, Luksemburg, Severna Makedonija in Turčija .
Boben 5: Belorusija, Ciper, Estonija, Gibraltar, Latvija, Litva, Malta, Moldavija, Severna Irska in Slovaška
Boben 6: Andora, Liechtenstein in San Marino.

Tekst: PDo
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

 • 25.11.2022 | A
  Na črni petek paketne vstopnice po izjemnih cenah
  Slovenska nogometna reprezentanca bo marca pričela s kvalifikacijami za evropsko prvenstvo 2024. Izbranci Matjaža Keka so po šestih zaporednih tekmah brez poraza odločeni tudi v kvalifikacijah pokazati pravo vrednost, za uvrstitev na evropsko prvenstvo pa bodo morali osvojiti najmanj drugo mesto v kvalifikacijski skupini H.
 • 24.11.2022 | A
  Andres Vombergar obiskal Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu
  Andres Vombergar je v Romuniji debitiral v dresu slovenske državne reprezentance, kjer mu je selektor Matjaž Kek namenil cel drugi polčas v Cluju, že v naslednjih dneh pa je argentinski Slovenec obiskal Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu.
 • 20.11.2022 | A
  Slovenci podaljšali pozitivno serijo, v Stožicah ugnali Črnogorce
  Nogometna reprezentanca Slovenije je za konec tekmovalnih obveznosti v letu 2022 pred več kot 11 tisoč gledalci dobila pripravljalno srečanje s Črno goro. Za zmago Slovenije je pred več kot 11 tisoč gledalci zadel Miha Zajc.
 • 20.11.2022 | A
  Slovenija danes s Črno goro
  Slovenska nogometna reprezentanca bo danes opravila še zadnjo tekmovalno obveznost v letu 2022. Izbrance Matjaža Keka, ki so v četrtek z 2:1 zmagali v Romuniji, čaka še obračun s Črno goro. Ta se bo v Stožicah začel ob 15. uri.
 • 19.11.2022 | A
  Slovenski nogometaši leto 2022 končujejo s tekmo s Črno goro
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v nedeljo opravila še zadnjo tekmovalno obveznost v letu 2022. Izbrance Matjaža Keka, ki so v četrtek zmagali z 2:1 v Romuniji, čaka še obračun s Črno goro. Ta se bo v Stožicah pred približno 10.000 gledalci začel ob 15. uri.
 • 18.11.2022 | A
  Pomembne informacije pred tekmo s Črno goro
  Za nedeljsko tekmo med Slovenijo in Črno goro v Stožicah vlada veliko zanimanje, zato vsem navijačem priporočamo, da se seznanijo s pomembnimi informacijami pred tekmo.
 • 17.11.2022 | A
  Z odličnim prvim polčasom do nove zmage
  Reprezentanca Slovenije je z odlično predstavo v prvem polčasu pripravljalnega srečanja premagala Romunijo. Slovenci so pozitivno serijo podaljšali z goloma Benjamina Šeška in Andraža Šporarja.
 • 17.11.2022 | A
  Slovenija danes z Romunijo
  Slovenska nogometna reprezentanca bo danes ob 17.30 odigrala pripravljalno tekmo v Cluju z Romunijo. Naši fantje želijo nadaljevati pozitiven vtis in izkoristiti čas pred marčevskim začetkom kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024.
 • 16.11.2022 | A
  Reprezentanca prispela v Romunijo
  Nogometna reprezentanca Slovenije je po popoldanskem letu v Cluj prispela v Romunijo, kjer bo jutri, ob 17:30, odigrala prvo od dveh novembrskih prijateljskih tekem.
 • 16.11.2022 | A
  Tekmi z Romunijo in Črno goro kot uvod za prihajajoče kvalifikacije
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v četrtek ob 17.30 po slovenskem času v Cluju igrala prijateljsko tekmo z Romunijo. Na pot bo šla danes popoldne, želja pa je nadaljevati pozitiven vtis in izkoristiti čas pred marčevskim začetkom kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024. V nedeljo jo čaka še obračun v Stožicah s Črno goro.

DELI NA