V polfinalu HPS Rudar in Maribor ter Šenčur in Celje

V poslovalnici Hervisa v Ljubljani sta bila izžrebana polfinalna para Hervis pokala Slovenije. Žreb je odločil, da se bosta za finale borila Rudar in Maribor, ter Garmin Šenčur in Celje.

Hervis pokal Slovenije je najštevilčnejše nogometno tekmovanje v državi. V zaključni fazi tekmovanja je letos nastopalo 26 klubov, to število pa je še precej večje, ko se klubi do zaključne faze prebijajo skozi pokalna tekmovanja v MNZjih. Kakorkoli, do predzadnje stopničke so se prebili Celje, Maribor, Rudar in Garmin Šenčur. Današnji žreb, ki sta ga opravila direktor Hervisa, Aleš Černe in vodja tekmovanj Sandi Kranjec, pa je določil, da se bosta v prvih polfinalnih tekmah v Velenju pomerila Rudar in Maribor, v Šenčurju pa Garmin Šenčur in Celje. Prve tekme bodo na sporedu 11. aprila, povratne pa teden dni kasneje, medtem ko bo finalna tekma 23. maja v Stožicah.

Sicer je v letošnjem zaključnem delu tekmovanja Hervis pokal Slovenije padlo natančno 120 zadetkov, najvišjo zmago pa so zabeležili nogometaši Rudarja, ki so v drugem krogu premagali Šentjur kar z 10:0. Med letošnjimi udeleženci polfinala so najuspešnejši Mariborčani, ki so že šestkrat osvojili naslov pokalnih prvakov, še trikrat več pa se prebili vse do velikega finala. Celjani in Velenjčani so pokal osvojili enkrat, letošnja uvrstitev v polfinale pa je največji uspeh Šenčurja.

Z NZS pri pokalnem tekmovanju sodelujemo že od leta 2004, v teh letih pa se je tekmovanje razvilo v lepo nogometo zgodbo. Naša želja je, da iz pokalnega tekmovanja naredimo čim več in ga naredimo primerljivega tovrstnim tekmovanjem drugod po Evropi,” je pred žrebom povedal direktor Hervisa, Aleš Černe, generalni sekretar NZS, Aleš Zavrl pa se je Hervisu zahvalil za partnerstvo v tekmovanju, ki ima bogato tradicijo in ki združuje ekipe iz vseh devetih nogometnih regij: “V letošnji sezoni smo bili priča nekaterim izjemnim tekmam, tudi nekaterim presenečenjem, ki pa so za pokalno obliko tekmovanja nekaj povsem običajnega in dajejo takšnemu tekmovanju še posebno draž. Lanskoletni finale med Mariborom in Domžalami je bil svojevrstni spektakel in hkrati dokaz, da se lahko tudi tekme med slovenskimi klubi vrhunske nogometne predstave na evropskem nivoju.”

Po opravljenem žrebu so besedo dobili tudi predstavniki vseh polfinalistov.  "Vse štiri ekipe, ki so se znašle v polfinalu, so si zaslužile, da so tu. Moram priznati, da smo si najmanj želeli Maribor, ampak kar je, je. Borili se bomo po najboljših močeh in poskusili presenetiti. Tekmi sta dve, prvo igramo doma, upamo na pozitiven rezultat," je po žrebu dejal predstavnik Rudarja, zmagovalca pokala v sezoni 1997/98, Miran Jalušič.

Trener šestkratnega pokalnega prvaka Maribora, Darko Milanič, pa je žreb pospremil z naslednjimi besedami: "Namen je popolnoma jasen. Želimo si igrati v finalu tega tekmovanja. Ne glede na to, da je tekmec kakovosten in da nas čakata dve zelo zanimivi tekmi, imamo jasno začrtan cilj, torej zmago. Tako kot največkrat v pokalu so to zgodbe zase, nevezane na prvenstvo. Naloga bo zahtevna, vendar smo pripravljeni nanjo."

Največje presenečenje te pokalne sezone je drugoligaš Garmin Šenčur, ki je z uvrstitvijo v polfinale dosegel največji uspeh v zgodovini kluba. Njegov strateg Branko Pavlin pravi, da pred žrebom niso imeli posebnih želja. "Tukaj smo edini drugoligaš, vsi so favoriti proti nam, vendar pokalno tekmovanje ima vedno svoj draž. Mislim, da bomo tudi proti Celju igrali dve kakovostni tekmi in se nadejamo uvrstitve v finale," pravi Pavlin.

Njegov kolega na celjski klopi Damjan Romih razmišlja podobno: "Glede na to, da je Šenčur v drugi ligi, smo zadovoljni z žrebom. Po drugi strani pa moramo vedeti, da bo odločala dnevna forma in razpoloženje igralcev. Gre za nepredvidljiv dvoboj, si pa dejansko želimo in upamo na finale." Celjani so se doslej enkrat (2005) veselili pokalne lovorike.

Kot že v preteklih letih, bodo moštva za uspeh v pokalnem tekmovanju tudi letos prejela denarne nagrade. Tako bo med četrtfinaliste razdeljenih 30.000 evrov, od tega bo 12.000 evrov prejel zmagovalec, pol manj finalist, preostali del nagrade pa se bo razdelil med med polfinaliste in četrtfinaliste.

Tudi v letošnji sezoni se bo pred finalno tekmo odvijala akcija “12. igralec”, kjer bosta dva srečneža dan finalne tekme preživela skupaj s finalisti. Novost v letošnji sezoni pa je tekmovanje dečkov “Hervis Junior Cup U-12”, kjer bo NZS pod pokroviteljstvom Hervisa za najmlajše ekipe pripravila dodatne turnirje in jih na primeren način vključila v dogodke ob finalni tekmi Hervis pokala Slovenije, 23. maja v Stožicah.

Tekst: NZS/MaK
Foto: NZS/LS

SORODNE NOVICE

 • 24.05.2024 | Pokal Pivovarna Union
  Rogaška po izvajanju enajstmetrovk do prve pokalne lovorike
  Nogometaši Rogaške so zmagovalci pokala Pivovarne Union v letošnji sezoni. V finalu v ljubljanskih Stožicah so Slatinčani po streljanju enajstmetrovk premagali Gorico s 7:6 (0:0, 0:0, 1:1) in prišli do prve pokalne lovorike.
 • 24.05.2024 | Pokal Pivovarna Union
  Veliki finale pokalnega tekmovanja kot epilog sezone
  V ljubljanskih Stožicah bo danes še zadnje dejanje slovenske nogometne klubske sezone. V finalu pokala Pivovarna Union se bosta ob 20.30 merili Rogaška in Gorica. Še pred tem bo ob 16.30 finale ženskega pokala med Ljubljano in Muro Nono.
 • 22.05.2024 | Pokal Pivovarna Union
  Finalisti v pričakovanju sklepnega dejanja sezone
  V petek bo v ljubljanskih Stožicah še zadnje dejanje slovenske nogometne klubske sezone. V finalu pokala Pivovarna Union se bosta ob 20.30 merila Rogaška in Gorica. Še pred tem bo ob 16.30 finale ženskega pokala med Ljubljano in Muro Nono. Vse ekipe so pred finalom izredno motivirane, a v petek pričakujejo zelo izenačene obračune.
 • 07.05.2024 | Pokal Pivovarna Union
  V prodaji vstopnice za finalni pokalni dan
  V petek, 24. maja, bo na vrsti sklepno dejanje pokalnega tekmovanja. V finalu ženskega pokala Pivovarna Union se bosta pomerili ekipi ŽNK Ljubljane in ŽNK Mura None, v moškem finalu pa ekipi Rogaške in Gorice. Vstopnice so že v prodaji.
 • 25.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
  Tudi v Fazaneriji odločali streli z bele točke, v finale Rogaška
  Nogometaši Rogaške so drugi finalisti pokala Pivovarne Union. Slatinčani so v polfinalu v Murski Soboti po enajstmetrovkah premagali Muro. V finalu, ki bo 24. maja v Stožicah, se bodo merili z Gorico, ki je v sredo prav tako po enajstmetrovkah izločila Beltince.
 • 24.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
  Drugoligaški obračun odločen po enajstmetrovkah, Goričani prvi finalisti
  Nogometaši Gorice bodo 24. maja v Stožicah lovili četrto pokalno lovoriko. Primorci so bili v drugoligaškem polfinalu po enajstmetrovkah boljši od Beltinčanov.
 • 23.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
  V Novi Gorici in Murski Soboti za pokalni finale
  Kdo se bo 24. maja v Stožicah meril za pokalno lovoriko? Finalista letošnje izvedbe Pokala Pivovarna Union bomo dobili v sredo in četrtek, ko bosta odigrani polfinalni tekmi. Goričani bodo v drugoligaškem obračunu gostili Beltinčane, Sobočani pa se bodo dan kasneje udarili s Slatinčani.
 • 08.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
  Pokal Pivovarna Union: Mura z Rogaško, Gorica proti Beltincem
  Po žrebu sta znana polfinalna para Pokala Pivovarna Union. Mura bo v Fazaneriji gostila Rogaško, Gorica se bo na svojem igrišču merila z Beltinci.
 • 04.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
  Beltinčani po podaljšku do mesta v polfinalu
  Beltinci so se kot zadnji uvrstili v polfinale Pokala Pivovarna Union, v podaljšku sta mrežo Ilirije zatresla Alan Kaučič in Jan Bruno Kralj.
 • 03.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
  Na Bonifiki odločali kazenski udarci, veselili so se Prekmurci
  Črno-beli iz Murske Sobote so se na Bonifiki razveselili preboja v polfinale Pokala Pivovarna Union. Dvoboj Kopra in Mure je bil odločen po strelih z bele točke, Prekmurce pa je z nekaj odličnimi posredovanji v igri držal Klemen Mihelak.

DELI NA