29.05.2024 | Futsal AA
V pričakovanju četrtkovega žreba kvalifikacij za EP 2026

Litva in Latvija bosta družno leta 2026 gostili že 13. futsal evropsko prvenstvo članov.

Slovenija nosilka

Jutri popoldan pa bo v Nyonu na sedežu Uefe, evropske nogometne zveze, potekal žreb glavnega dela kvalifikacij. Tudi s Slovenijo, ki bo na žrebu imela status nosilke.

Dobre igre in točke

„Dober občutek je, ker smo se z igrami in osvajanjem točk prebili do statusa nosilca. Tako se bomo ognili res najboljšim ekipam iz prvega bobna, kjer smo tudi mi. Zaradi našega statusa pričakujem žreb z malce boljšimi občutki. Imam svoje želje, se pa zavedamo, da so tudi v 2., 3. in 4. bobnu zahtevni tekmeci. Želel bi, da se nam želje uresničijo, potem pa bomo videli, kako dalje. Zavedam pa se, da se lahko z vsakim igramo in proti vsakemu računamo na zmago. Bo pa treba odigrati res dobre kvalifikacije, saj futsal v Evropi strmo napreduje, vse ekipe so kvalitetne,“ pred žrebom pove selektor Tomislav Horvat.

Začetek kvalifikacij

Na evropskem prvenstvu, ki se bo začelo 18.1. 2026, sklenilo pa 8.2. 2026, bo igralo 16 reprezentanc. V kvalifikacije se podaja 40 članskih vrst (34 najboljših na Uefini lestvici in šest kvalifikantov, ki so bili uspešni v predkrogu kvalifikacij), ki bodo glavnem delu kvalifikacij deljene v 10 skupin po štiri ekipe.

Delitev reprezentanc pred žrebom:

Boben 4: Albanija, Norveška, Grčija, Turčija, Ciper, Švica, Bolgarija, Andora, Malta, Avstrija
Boben 3: Belorusija, Moldavija, Belgija, Severna Makedonija, Nemčija, Švedska, Črna gora, Kosovo, Anglija, Danska
Boben 2: Nizozemska, Italija, Češka, Romunija, Azerbajdžan, Gruzija, Slovaška, Madžarska, Armenija, Bosna in Hercegovina
Boben 1: Portugalska, Španija, Kazahstan, Ukrajina, Hrvaška, Finska, Francija, Poljska, Slovenija, Srbija.

Glavni del kvalifikacij bo potekal od decembra 2024 do aprila 2025. Prvaki skupin direktno napredujejo na EP, osem najboljše drugouvrščenih pa gre v dodatne kvalifikacije za še štiri prosta mesta.

Predkrog končan

Minuli mesec je potekal predkrog kvalifikacij, kjer so si mesto v glavnem delu priigrali Andora, Avstrija, Bolgarija, Ciper, Malta in Švica.

Slovenija vstopa v kvalifikacije kot eden od desetih nosilcev; poleg nje pa še Portugalska, Španija, Kazahstan, Ukrajina, Hrvaška, Finska, Francija, Poljska in Srbija.

Terminski plan kvalifikacij za EP 2026:
december 2024 – april 2025
15.5. 2025 žreb končnice
15.9. - 24.9. 2025 igranje končnice

Tekst: D.P.
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

 • 13.06.2024 | Futsal AA
  Max Vesel okrepil hrvaškega prvoligaša
  Max Vesel je športno pot začel v THE Nutrition Extrem, od sezone 2018/2019 pa je nosil dres Silika Vrhnika. Z Vrhničani je osvojil tudi tri naslove prvaka superpokala.
 • 10.06.2024 | Futsal AA
  Slovensko slavje v Švici
  Na 2. tekmi finala je njuna ekipa Futsal Minerva s 6:2 porazila Mobulu Futsal Uni Bern. Tilen Gajser je ob 2. drugi zabil vodilni gol za 1:0. Matej Fideršek je zaradi poškodbe, ki jo je staknil na 1. tekmi finala, izpustil drugo srečanje.
 • 09.06.2024 | Futsal AA
  Kvalifikacije začenjamo proti Norveški, z Madžari v Tivoliju
  Tekmovanje bosta gostili Litva in Latvija. V kvalifikacije se podaja 40 članskih vrst (34 najboljših na Uefini lestvici in šest kvalifikantov, ki so bili uspešni v predkrogu kvalifikacij), ki bodo glavnem delu kvalifikacij deljene v 10 skupin po štiri ekipe.
 • 06.06.2024 | Futsal AA
  Gajser zadel v finalu, Turk se seli na Hrvaško
  V Italiji se je sklenila sezona v Serie A2 Elite, v Švici pa se je začel finale državnega prvenstva. V obeh tekmovanjih tudi s slovensko noto.
 • 30.05.2024 | Futsal AA
  Slovenila dobila tekmece v boju za EP 2026
  Danes je v Nyonu na sedežu Uefe, evropske nogometne zveze, potekal žreb glavnega dela kvalifikacij za prihajajoče evropsko prvenstvo. Slovenija bo igrala v skupini 4, ob njej pa še Madžarska, Črna gora in Norveška. Kvalifikacije se začnejo decembra letos.
 • 28.05.2024 | Futsal AA
  Slovenski trojec korak do Serie A
  Po uspehu v rednem delu, tam so zasedli 2. mesto v svoji skupini, pa navdušujejo tudi v končnici. Pordenone se bo boril za naslov prvaka Serie A2 Elite. Po porazu na prvi polfinalni tekmi z 1:4 je v drugo doma s 6:2 premagal Leonardo in se uvrstil v finale, kjer ga čaka Vitulano Drugstore Manfredonia.
 • 23.05.2024 | Futsal AA
  Kapetan z novo pogodbo, Fideršek, Gajser in Štendler med strelci
  Tokratni pregled izkupička naših futsal igralcev na tujem začenjamo v Bosni in Hercegovini, odkoder prihaja vest, da bo kapetan reprezentance Igor Osredkar vsaj še eno sezono nosil dres ekipe MNK Bubamara Cazin. Ekipi je letos pomagal v 1. ligo, zdaj pa se sodelovanje nadaljuje.
 • 19.05.2024 | Futsal AA
  Slovenija kot nosilka v žreb kvalifikacij za EP 2026
  V kvalifikacije pa se podaja 40 članskih vrst (34 najboljših na Uefini lestvici in šest kvalifikantov, ki so bili uspešni v predkrogu kvalifikacij), ki bodo glavnem delu kvalifikacij deljene v 10 skupin po štiri ekipe. Glavni del kvalifikacij bo potekal od decembra 2025 do aprila 2026.
 • 14.05.2024 | Futsal AA
  Fideršek in Gajser uspešna v polfinalu
  V Švici se je začel polfinale državnega prvenstva, gole sta dosegla Matej Fideršek in Tilen Gajser. V Italiji Pordenone Marka Hrvatina nadaljuje lov na Serie A, na Hrvaškem bo o prvaku odločala 5. tekma finala.

DELI NA