07.02.2010 | A
V skupini z Italijo in Srbijo
Slovenija je dobila tudi tekmece za nastop na evropskem prvenstvu 2012 na Poljskem in v Ukrajini. Varovanci Matjaža Keka se bodo pomerili tudi s svetovnimi prvaki 2006 Italijani in udeleženci letošnjega svetovnega prvenstva Srbi. V skupini še Severna Irska, Estonija in Ferski otoki.

Žreb v Varšavi, ki se je s prireditvijo začel ob 12. uri, dejanski žreb pa kakšnih 20 minut kasneje, je vodil generalni sekretat Uefe, Gianni Infantino, pomagale pa so mu ukrajinske in poljske nogometne legende Andriy Shevchenko, Andrzej Szarmach, Oleg Blokhin in Zbigniev Boniek. Kot je v navadi, so pri Uefi obrnili vrstni red in pričeli z žrebom v šestem bobnu, nadaljevali pa vse do prvega, ko so se lepo popolnile vse skupine. Pred pričetkom je bilo nekaj omejitev glede žreba, eno teh je bilo, da se ne moreta srečati Azerbajdžan in Armenija, ki bi se sicer srečala ravno v skupini A.

Pred samo prireditvijo je zbrane pozdravil tudi predsednik poljske vlade, Donald Tusk, ki je v svojem govoru poudaril dobro sodelovanje obeh držav prirediteljic ter opravljeno delo na športni in spremljajoči infrastrukturi v prepričanju, da bo Euro 2012 dogodek, ki se bo z zlatimi črkami vpisal v zgodovino. "Poljska in Ukrajina sta že sedaj prvi zmagovalki turnirja, ki bo leta 2012," je zaključil poljski politik.

Žreb, ki je potekal v letu petdesete obletnice prvega evropskega prvenstva (1960), je Sloveniji (slovensko kroglico je izvlekel Shevchenko) namenil zahtevno, vendar ne nemogočo, skupino. Selektor Kek, katerega so v mix coni dobesedno okupirali predstavniki sedme sile, je napovedal, da je cilj nabiranje točk in uvrstitev na zaključno tekmovanje, obenem pa ni skoparil s pohvalami in izražanjem spoštovanja do naših nasprotnikov v skupini.

Sicer bodo prve tekme odigrane v pričetku septembra, razpored pa bo jasen po samih dogovorih med ekipami v skupini. Sestanek Skupine C bo najverjetneje v Beogradu.

Skupina A:
1. Nemčija
2. Turčija
3. Avstrija
4. Belgija
5. Kazahstan
6. Azerbajdžan

Skupina B:
1. Rusija
2. Slovaška
3. Irska
4. Makedonija
5. Armenija
6. Andora

Skupina C:
1. Italija
2. Srbija
3. Severna Irska
4. Slovenija
5. Estonija
6. Ferski otoki

Skupina D:
1. Francija
2. Romunija
3. Bosna in Hercegovina
4. Belorusija
5. Albanija
6. Luksemburg

Skupina E:
1. Nizozemska
2. Švedska
3. Finska
4. Madžarska
5. Moldavija
6. San Marino

Skupina F:

1. Hrvaška
2. Grčija
3. Izrael
4. Latvija
5. Gruzija
6. Malta

Skupina G:
1. Anglija
2. Švica
3. Bolgarija
4. Wales
5. Črna gora

Skupina H:

1. Portugalska
2. Danska
3. Norveška
4. Ciper
5. Islandija

Skupina I:

1. Španija
2. Češka
3. Škotska
4. Litva
5. Lihtenštajn


Tekst: NZS/MK
Foto: Uefa.com


SORODNE NOVICE

 • 09.04.2024 | A
  Šeško, Šporar in Karničnik znova med strelci
  Minuli konec tedna so bili znova na delu slovenski reprezentanti. Tokrat je bila strelsko uspešna trojica. Benjamin Šeško je Leipzigu z golom pomagal do visoke zmage nad Freiburgom, v Prvi ligi Telemach se je z novim zadetkom izkazal Žan Karničnik, napadalec Andraž Šporar pa je po vstopu v igro z zadetkom odločil atensko-solunski derbi.
 • 26.03.2024 | A
  Portugalci klonili v polnih Stožicah, z goloma Gnezde Čerina in Elšnika do prestižne zmage
  Nogometna reprezentanca Slovenije je pred 16.432 gledalci v Stožicah prekinila 11 tekem dolgo zmagovalno serijo Portugalske. Za prestižno zmago Slovencev sta na prenovljeni zelenici zadela Adam Gnezda Čerin in Timi Max Elšnik.
 • 26.03.2024 | A
  Slovenija danes s Portugalsko
  Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.45 v Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko.
 • 25.03.2024 | A
  Kek: Če ne bomo pravi, lahko sledi porcija
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 20.45 v razprodanih Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko. Kljub slovitemu tekmecu v slovenskem taboru poudarjajo razmišljanje predvsem o sebi in to, da bodo morali biti boljši kot na Malti.
 • 24.03.2024 | A
  Pomembne informacije pred tekmo s Portugalsko
  Slovenska nogometna reprezentanca se bo v torek, 26. marca 2024, ob 20:45 v Stožicah pomerila s Portugalsko. Ker je osrednji slovenski stadion za nogometni spektakel že dalj časa razprodan, je Nogometna zveza Slovenije pripravila posebne napotke, ki vam bodo olajšali prihod na prizorišče tekme in izboljšali navijaško izkušnjo.
 • 24.03.2024 | A
  V polnih Stožicah je vse mogoče
  V idiličnem okolju Nacionalnega nogometnega centra Brdo, je slovenska nogometna reprezentanca opravila nov trening pred torkovim spektaklom v Stožicah.
 • 23.03.2024 | A
  Slovenci z mislimi že pri Portugalski
  Slovenska nogometna reprezentanca je po četrtkovem remiju na Malti opravila regeneracijo in pričela s pripravami na torkov obračun s Portugalsko
 • 22.03.2024 | A
  V prodaji vstopnice za obe junijski tekmi
  Slovenska nogometna reprezentanca bo stopnjevala formo za evropsko prvenstvo 2024 pred domačimi gledalci. Varovanci Matjaža Keka bodo v junijskem terminu odigrali dve pripravljalni tekmi v ljubljanskih Stožicah, ko jim bodo nasproti stali Armenci in Bolgari. Vstopnice za obe tekmi so že v prodaji.
 • 21.03.2024 | A
  Na Malti do neodločenega rezultata
  Nogometna reprezentanca Slovenije je v Ta'Qaliju odigrala prvo pripravljalno tekmo v sklopu priprav na evropsko prvenstvo v Nemčiji. Po presenetljivem vodstvu Maltežanov je za končnih 2:2 zadel Benjamin Šeško.
 • 21.03.2024 | A
  Slovenija danes z Malto
  Slovenska nogometna reprezentanca bo danes ob 19. uri igrala prvo pripravljalno tekmo za letošnje evropsko prvenstvo v Nemčiji. Slovenci bodo gostovali na Malti.

DELI NA