07.02.2010 | A
V skupini z Italijo in Srbijo
Slovenija je dobila tudi tekmece za nastop na evropskem prvenstvu 2012 na Poljskem in v Ukrajini. Varovanci Matjaža Keka se bodo pomerili tudi s svetovnimi prvaki 2006 Italijani in udeleženci letošnjega svetovnega prvenstva Srbi. V skupini še Severna Irska, Estonija in Ferski otoki.

Žreb v Varšavi, ki se je s prireditvijo začel ob 12. uri, dejanski žreb pa kakšnih 20 minut kasneje, je vodil generalni sekretat Uefe, Gianni Infantino, pomagale pa so mu ukrajinske in poljske nogometne legende Andriy Shevchenko, Andrzej Szarmach, Oleg Blokhin in Zbigniev Boniek. Kot je v navadi, so pri Uefi obrnili vrstni red in pričeli z žrebom v šestem bobnu, nadaljevali pa vse do prvega, ko so se lepo popolnile vse skupine. Pred pričetkom je bilo nekaj omejitev glede žreba, eno teh je bilo, da se ne moreta srečati Azerbajdžan in Armenija, ki bi se sicer srečala ravno v skupini A.

Pred samo prireditvijo je zbrane pozdravil tudi predsednik poljske vlade, Donald Tusk, ki je v svojem govoru poudaril dobro sodelovanje obeh držav prirediteljic ter opravljeno delo na športni in spremljajoči infrastrukturi v prepričanju, da bo Euro 2012 dogodek, ki se bo z zlatimi črkami vpisal v zgodovino. "Poljska in Ukrajina sta že sedaj prvi zmagovalki turnirja, ki bo leta 2012," je zaključil poljski politik.

Žreb, ki je potekal v letu petdesete obletnice prvega evropskega prvenstva (1960), je Sloveniji (slovensko kroglico je izvlekel Shevchenko) namenil zahtevno, vendar ne nemogočo, skupino. Selektor Kek, katerega so v mix coni dobesedno okupirali predstavniki sedme sile, je napovedal, da je cilj nabiranje točk in uvrstitev na zaključno tekmovanje, obenem pa ni skoparil s pohvalami in izražanjem spoštovanja do naših nasprotnikov v skupini.

Sicer bodo prve tekme odigrane v pričetku septembra, razpored pa bo jasen po samih dogovorih med ekipami v skupini. Sestanek Skupine C bo najverjetneje v Beogradu.

Skupina A:
1. Nemčija
2. Turčija
3. Avstrija
4. Belgija
5. Kazahstan
6. Azerbajdžan

Skupina B:
1. Rusija
2. Slovaška
3. Irska
4. Makedonija
5. Armenija
6. Andora

Skupina C:
1. Italija
2. Srbija
3. Severna Irska
4. Slovenija
5. Estonija
6. Ferski otoki

Skupina D:
1. Francija
2. Romunija
3. Bosna in Hercegovina
4. Belorusija
5. Albanija
6. Luksemburg

Skupina E:
1. Nizozemska
2. Švedska
3. Finska
4. Madžarska
5. Moldavija
6. San Marino

Skupina F:

1. Hrvaška
2. Grčija
3. Izrael
4. Latvija
5. Gruzija
6. Malta

Skupina G:
1. Anglija
2. Švica
3. Bolgarija
4. Wales
5. Črna gora

Skupina H:

1. Portugalska
2. Danska
3. Norveška
4. Ciper
5. Islandija

Skupina I:

1. Španija
2. Češka
3. Škotska
4. Litva
5. Lihtenštajn


Tekst: NZS/MK
Foto: Uefa.com


SORODNE NOVICE

 • 11.04.2022 | A
  Uspešna nedelja, med strelci kar peterica reprezentantov
  Za nami je strelsko uspešna nedelja, saj se je gola razveselila kar peterica slovenskih reprezentantov. Festival zadetkov je pričel Benjamin Šeško, nadaljevali pa so ga Sandi Lovrić, Jon Gorenc Stankovič, Adam Gnezda Čerin in Miha Zajc, ki je zadel na carigrajskem derbiju.
 • 29.03.2022 | A
  Z gostitelji svetovnega prvenstva brez zadetkov
  Slovenska izbrana vrsta je tudi na drugi marčevski prijateljski tekmi iztržila remi. Dvoboj z reprezentanco Katarja, ki bo konec leta gostila svetovno prvenstvo, se je končal z začetnim rezultatom.
 • 28.03.2022 | A
  Kek in Stojanović pričakujeta težjo tekmo kot proti Hrvaški
  Slovenska članska reprezentanca je v Dohi opravila še zadnje aktivnosti pred jutrišnjo pripravljalno tekmo z domačo reprezentanco. Selektor Matjaž Kek in Petar Stojanović sta se v popoldanskih urah pred uradnim treningom udeležila še novinarske konference, kjer sta se strinjala, da bodo Slovenci morali pokazati pravi obraz.
 • 26.03.2022 | A
  Slovenci remizirali s Hrvaško
  Slovenska nogometna reprezentanca je na prijateljski tekmi v Dohi igrala 1:1 (0:1) proti Hrvaški. Za Hrvate je zadel Andrej Kramarić v 39., za Slovence pa Jaka Bijol v 92. minuti. Izbrance Matjaža Keka v Katarju čaka še ena tekma, in sicer v torek, ko se bodo pomerili z domačo izbrano vrsto.
 • 25.03.2022 | A
  Črnigoj: Moramo biti stoodstotni
  Slovensko nogometno reprezentanco čaka v soboto v Dohi prijateljska tekma proti Hrvaški. Izbranci Matjaža Keka bodo imeli priložnost, da pokažejo sadove krajših priprav v Katarju in se svetovnim podprvakom vsaj spodobno upirajo, bolje kot jim je to uspevalo v Splitu na zadnji medsebojni tekmi v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo.
 • 24.03.2022 | A
  Slovenija v popolni zasedbi
  Slovenska nogometna reprezentanca, ki je v Dohi na pripravah in kjer bo odigrala prijateljski tekmi s Hrvaško v soboto ob 15.00 in s Katarjem v torek ob 18.30, bo danes prvič trenirala v polni postavi. Kot zadnji se je reprezentanci pridružil Petar Stojanović, ki je zaradi predhodnih zdravstvenih težav prispel z rahlo zamudo.
 • 23.03.2022 | A
  Gnezda Čerin: Smo motivirani
  Slovenska nogometna reprezentanca je v torek opravila še drugi trening, tokrat z dvaindvajsetimi reprezentanti, ki so do treninga prispeli v Doho. Kekovi izbranci se v Katarju pripravljajo na sobotno pripravljalno tekmo s Hrvaško in torkovo s Katarjem. Pred bojem s Hrvaško je želja zmagati.
 • 21.03.2022 | A
  Z zborom v Dohi pričetek katarskih priprav
  Prvi del slovenske članske izbrane vrste na čelu s selektorjem Matjažem Kekom je sinoči pripotoval v Doho, kjer Slovenijo čakata dve pripravljalni tekmi. V soboto najprej s Hrvaško, v torek pa še s Katarjem.
 • 16.03.2022 | A
  Kek predstavil potnike v Katar
  Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek je predstavil seznam vpoklicanih igralcev za prijateljski tekmi s Hrvaško in Katarjem, ki bosta 26. in 29 marca v Dohi.
 • 14.02.2022 | A
  Kurtić v polno tudi v pokalu, do gola tudi Lovrić, Črnigoj in Zahović
  Jasmin Kurtić je s 14 goli najboljši strelec grškega prvenstva, med tednom pa je v polno meril tudi v pokalnem tekmovanju. Zadetka so se razveselili tudi Sandi Lovrić, Domen Črnigoj in Luka Zahović.

DELI NA