03.03.2023 | Sodniki
Vanja Janković o sodniških smernicah pri ŽNK Radomlje

V skladu z najboljšimi praksami Evropske nogometne zveze (Uefa) in mednarodno uveljavljenimi standardi nogometno najrazvitejših držav je sodniški oddelek Zveze nogometnih sodnikov Slovenije implementiral projekt #spoznaj sodnico#. Na Prešernovi cesti 43 je bil v Kulturnem domu Radomlje včeraj tako izpeljan izobraževalni seminar s predavanjem o praktični uporabi Pravil in tolmačenju sodniških smernic, ki ga zahteva Pravilnik o licenciranju klubov in na katerem je igralke ŽNK Radomlje obiskala tudi mednarodna sodnica.

Osemindvajsetletna FIFA sodnica Vanja Janković iz Žabnice na Gorenjskem (članica DNSG Kranj) je sprva igralkam in strokovnemu vodstvu ŽNK Radomlje predstavila pomen dobrega poznavanja Pravil igre, pojasnila je, da se sodnice fizično in psihično pripravijo na vsako tekmo, delujejo kot ekipa, dajejo pozitivni zgled s svojim vedenjem, delujejo kot ekipa, so samokritične in pripravljene sprejemati tako konstruktivne kot tudi nepoštene kritike, ob tem pa demonstrirajo poštenost in integriteto ter spoštujejo vse akterje igre ne glede na različnosti spolov, veroizpovedi in starosti.

V drugem delu skupnega druženja je vodja sodniškega oddelka prešel na tolmačenje uporabe sodniških smernic na podlagi analize posnetkov dogodkov v kazenskem prostoru, brezobzirne igre in resnih prekrškov, presoji igre z roko in intepretacije ofsajda (PNI št: XI).

Predavanja o izvajanju in uporabi sodniških smernic s praktično uporabo Pravil nogometne igre so v licenčnem postopku NZS ter vzporednem projektu #spoznaj sodnico# tako že bile deležne nogometašice ŽNK Olimpija, ŽNK Ljubljana, ŽNK Krim, ŽNK Primorje in ŽNK Radomlje, sledi pa še organizacija tovrstnega dogodka za nogometašice ŽNK Mura Nona in ŽNK Cerklje, medtem ko ŽNK Ptuj slednjega ne bo opravljal.

Tekst: NZS/ ŽD

SORODNE NOVICE

  • 07.02.2023 | Sodniki
    Sodnike zaobšel uničujoči potres v Turčiji
    Strokovnjak za fizično pripravo sodnikov Mitja Novak je v včerajšnji izjavi za dnevnoinformativno oddajo 24ur za Pop TV povedal, kako so sodniki doživeli katastrofalni potres na obali sredozemskega morja.
  • 31.12.2022 | Sodniki
    Intervju Slavko Vinčić: Cilj na SP je bil izpolnjen
    Slovenski sodnik Slavko Vinčić (43) iz Maribora je na letošnji svetovni izložbi najboljšega nogometa sodil dve tekmi. Na 22. SP v Katarju,  ki je na južni polobli potekal med 20. novembrom in 18. decembrom je slovenski mojster s piščalko sodil dve tekmi skupinskega dela tekmovanja FIFA World Cup 2022 Qatar in sicer Argentina - Savdska Arabija ter Anglija - Wales, za konec pa je deloval še kot četrti sodnik v francoski sodniški ekipi na tekmi osmine finala na dvoboju Brazilija - Južna Koreja.. Preberi si ekskluziven intervju.
  • 14.12.2022 | Sodniki
    Dve slovenski sodnici, pomočnica in pomočnik na novo uvrščeni na FIFA listo
    Mednarodna nogometna zveza (FIFA) je uradno objavila FIFA liste sodnikov za leto 2023. Slovenija je pridobila še dodatno mesto na listi mednarodnih sodnic, tako da sta namesto 45-letne Tanje Subotić mesti zasedli 27- letni Vanja Janković iz DNSG Kranj in Tjaša Misja iz MDNS Murska Sobota. Na listi mednarodnih pomočnic sodnice je Tanjo Vrabel nasledila 27- letna Sara Mask iz MDNS Nova Gorica.
  • 27.11.2022 | Sodniki
    Vinčiću druga tekma na svetovnem prvenstvu
    Po prvi tekmi tretjega igralnega dne na 22. mundialu, ko je Slavko Vinčić minuli torek sodil svojo sploh prvo tekmo na svetovnem prvenstvu med Argentino in Savdsko Arabijo, čaka Mariborčana druga tekma na južni polobli. Na 36 tekmi SP bo najboljši slovenski sodnik delil pravico v torek na otoškem dvoboju za Združeno kraljestvo in sicer spopad Walesa in Anglije.
  • 20.11.2022 | Sodniki
    Slavko Vinčić začenja SP s tekmo Argentina - Savdska Arabija
    V torek dopoldne ob 11. uri bo Slavko Vinčić sodil svojo sploh prvo tekmo na Svetovnem prvenstvu. Dvoboj v skupini C med Argentino in Savdsko Arabijo mu bodo pomagali nadzorovati še pomočnika sodnika Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič, četrti sodnik bo Senegalec Maguette Ndiaye, v video sobi pa bosta Nizozemec Pol van Boekel in Nemec Bastian Dankert.
  • 22.10.2022 | Sodniki
    Staša v četrtfinalu SP deklet do 17. let
    Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da bo 34-letna Staša Špur iz Murske Sobote danes sodila na četrtfinalni tekmi Kolumbija - Tanzanija na 7. Svetovnem prvenstvu za ženske do 17. let v Indiji (FIFA Women's World Cup U-17 2022), ki poteka v Južni Aziji med 11. in 30. oktobrom 2022.
  • 14.10.2022 | Sodniki
    Špurova začenja v Indiji SP deklet do 17. let
    Štiriintridesetletna Staša Špur iz Murske Sobote kot ena izmed 28 najboljših svetovnih pomočnic na turnirju bo jutri delovala na dvoboju nogometašic najbolj obljudene države na planetu (1,4 mrd prebivalcev) in nogometašic iz tretje največje države v Latinski Ameriki. Na tekmi Kitajska - Kolumbija bo Špurova sodelovala z glavno sodnico iz Hrvaške Ivano Martinčić in pomočnico sodnice Paulino Baranowsko iz Poljske.
  • 10.10.2022 | Sodniki
    Dragoslav Perić bo petič sodil Olimpija - Maribor
    Konec tedna je na sporedu drugi veliki derbi v tej sezoni med Olimpijo in Mariborom. Spopad na severu Ljubljane bo sodil 46-letni Dragoslav Perić iz Kranja. Zanj bo to 153 tekma v slovenskem državnem prvenstvu (1. SNL) in peti večni derbi.
  • 01.09.2022 | Sodniki
    Špurova potuje v Indijo na SP deklet do 17. let
    Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da je 33-letna Staša Špur iz Murske Sobote izbrana med 28 najboljših svetovnih pomočnic sodnic ter bila povabljena v Indijo na 7. Svetovno prvenstvo za ženske do 17. let (FIFA Women's World Cup U-17 2022).
  • 28.07.2022 | Sodniki
    Sodniki, sodnice in kontrolorji aktivirali letovanje 22-ih otrok
    Sodniki, sodnice in kontrolorji so v junijskem družbeno odgovornem projektu omočili nepozabne poletne počitnice za 22 otrok na Debelem rtiču. Otroci prav v teh dneh tam uživajo v brezskrbni igri, učnih aktivnostih in morskih radostih, obiskal pa jih je tudi prvoligaški sodnik.

DELI NA