27.12.2016 | U21
Video: Intervju Primož Gliha

Mlada reprezentanca Slovenije je oktobra zaključila s kvalifikacijskim ciklusom za evropsko prvenstvo do 21 let, ki bo junija 2017 na Poljskem. Slovenskim nogometašem se ni uspelo prebiti na zaključni turnir, čeprav so se dolgo borili za napredovanje. Pod slovenskimi predstavami v kvalifikacijah je potegnil črto slovenski selektor Primož Gliha.

Slovenska reprezentanca do 21 let je v kvalifikacijah za EP 2017 osvojila tretje mesto v kvalifikacijski skupini 2. Ste zadovoljni s končno pozicijo?

Pristali smo tam, kjer smo tudi začeli. V kvalifikacije smo krenili iz tretjega bobna, kjer je tudi naše realno mesto. Nosilci skupine so bili namreč Italijani in Srbi, ki so bili evropski prvaki z generacijo 1994, z letnikom 1995 pa svetovni prvaki. Srbe smo uspeli premagati edini v skupini. Tudi zadnje srečanje v Srbiji je bilo zelo zanimivo, tako da smo lahko ponosni na fante. Zoperstavili smo se izjemno močni reprezentanci, kar pomeni, da imamo določene karakterne lastnosti, ki odlikujejo dobre ekipe.

V kvalifikacijah smo bili sicer dolgo časa v igri za napredovanje, saj si nismo privoščili spodrsljaja vse do sedme tekme. Ključen je bil zahteven obračun na Irskem, kjer smo bili brez osmih standardnih igralcev, zadetek pa prejeli le tri minute pred koncem tekme. Tu so se žal za nas kvalifikacije zaključile, saj smo imeli kmalu za tem še eno težko preizkušnjo. 

Pred Slovenijo sta končali izbrani vrsti Italije in Srbije. Sta bili omenjeni reprezentanci dejansko premočni ali menite, da bi jima lahko prekrižali načrte?

Prvo srečanje v Italiji se je končalo z nepričakovano enajstmetrovko za Italijo in minimalnim porazom. Tudi proti Italijanom smo bili močno oslabljeni zaradi poškodovanih igralcev, medtem ko so bili nekateri tudi del A-reprezentance. Z Jonom Gorencem Stankovičem, Luko Krajncem in Petrom Stojanovičem bi bila tudi samozavest ekipe na bistveno višjem nivoju, tako da bi se končnica kvalifikacij verjetno odvila nekoliko drugače.

Kvalifikacije lahko iz slovenskega zornega kota razdelimo na dva dela. V prvem delu ste večinoma igrali pred domačimi gledalci in tudi uspešno zbirali točke, medtem ko so bila v sklepnem delu na sporedu zahtevna gostovanja, ki se niso končala po vaših željah. Kje menite, da se skriva razlog za različen točkovni izkupiček med prvim in drugim delom kvalifikacij?

Poraz z Irsko, ki je bil zelo pomemben iz tekmovalnega zornega kota, je vplival na podzavest igralcev. Kmalu za tem smo še nesrečno izgubili v Litvi, kjer pa so igralci prikazali dobro igro, za kar si zaslužijo pohvale. Tistega prejetega zadetka si sicer ne bi smeli privoščiti, vendar je to sestavni del tega športa, ki je še toliko bolj izpostavljen v procesu odraščanja fantov.

Vrhunec kvalifikacij je verjetno predstavljala vaša zmaga nad Srbijo v Kopru, ki je zelo odmevala. Kakšni spomini vas vežejo na tisto tekmo?

Absolutno najbolj odmeva zmaga. Zmaga je najvišja oblika avtoritete. Po zmagi je redkokateri igralec utrujen, saj ta prinaša adrenalin. Povedati pa moram, da smo boljše odigrali tekmo v Srbiji kot tisto v Kopru. Sodnik je dosodil dve enajstmetrovki, ki sta vplivali na razplet. Fantom sem v slačilnici tudi povedal, da smo mi tisti, ki smo sodnika pripeljali v položaj, da je pokazal na najstrožjo kazen, tako da je krivda na naši strani. Ljudje pravijo, da pogosto odloča sreča, kar pa ne drži. Če si zdrav, imaš vse pogoje, da dosežeš srečo. Srečo si je potrebno zaslužiti in osnova vse te zgodbe je zdravje.

V dveletnem kvalifikacijskem ciklusu ste lahko dodobra spoznali generaciji 1994 in 1995. Nekateri njuni predstavniki so že del A-reprezentance, drugi pa se želijo tja še prebiti. Kaj svetujete tem fantom za nadaljevanje igralske kariere?

Dan pred srečanjem v Srbiji sem imel zaključni govor ob koncu kvalifikacijskega ciklusa. Tam sem fantom predstavil statistične podatke, ki govorijo o izjemno velikem osipu v nogometu. Zelo majhen odstotek mladih reprezentantov pride do A-reprezentance. Povedal sem jim, da obstaja tudi zelo majhna verjetnost, da bodo z igranjem nogometa zaslužili dovolj za normalno življenje. Edina možnost za to je, da bodo vsak dan prišli na trening in ga tudi opravili stoodstotno. Nihče še namreč ni gledal 99-odstotno naloženega filma. Le en odstotek odloča o tem, ali boš videl popolno sliko, ali pa slike sploh ne boš videl. Tega se morajo fantje zavedati, morajo biti dosledni in pravi profesionalci. V profesionalizmu ločijo profesionalca od amaterja zgolj detajli. In če ti teh detajlov ne boš jemal resno, boš ostal na nivoju, ki ti v nogometu ne bo prinesel nikakršnega zadoščenja. Mi imamo problem z nekim osebnim zadovoljstvom, ki ga odseva sama družba. Naši fantje lepše živijo kot ostali po svetu in tu prihaja do samozadovoljstva.

Tekst: NZS
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 28.12.2016 | U19
    Video: Intervju z Igorjem Benedejčičem
    Na skorajda zaključeno leto 2016 se je v pogovoru za Naš Nogomet ozrl tudi Igor Benedejčič, selektor reprezentance U19.

DELI NA