29.07.2022 | Sodniki
Vinčić, Obrenović in Jug v Frankfurtu na poletnem UEFA seminarju z Vladom Šajnom

V nemškem Frankfurtu, ki je največje mesto v nemški zvezni deželi Hessen in peto največje mesto v Nemčiji, je med 27. in 29. julijem na sporedu tradicionalni poletni UEFA seminar najbolj kakovostnih sodnikov, članov elitne in 1. kategorije po ratingu mednarodnih sodnikov pri Evropski nogometni zvezi (UEFA). Sodniki so tekom seminarja, ki se je začel v sredo ob 17. uri nastanjeni v Sheraton Frankfurt Airport hotelu.

Med povabljenimi 29-imi elitnimi sodniki iz starega kontinenta, je seveda tudi najbolj prepoznaven slovenski sodniški obraz, Mariborčan Slavko Vinčić, med 36-imi sodniki prve kakovostne skupine pa sta na seminarju prisotna še Tolminčan Matej Jug in Ljubljančan Rade Obrenović. V vlogi predavatelja je eden najvidnejših članov Uefine sodniške komisije in častni predsednik ZNSS Vlado Šajn, ki najboljšim evropskim delivcem pravice na seminarju podaja smernice uporabe in interpretacije pravil igre.

Včeraj zjutraj so sodniki že opravljali preizkus telesne pripravljenosti v obliki SDS testa in dveh ponovitev šprinta na razdaljo 40m. Kasneje so analizirali številne kompleksne situacije in dogodke iz tekem v klubskih in reprezentančnih tekmovanjih Evropske nogometne zveze (Uefa) iz različnih tem in področij, ki jih opredeljujejo pravila nogometne igre.

Zaradi natrpanega koledarja s kvalifikacijami za evropska klubska tekmovanja in udeležbe moških video sodnikov na 13. ženskem evropskem prvenstvu v Angliji (Uefa Women's Euro 2022), se na pripravljalni seminar niso mogli odzvati vsi člani elitne, katerih je dvaintrideset (32) in vsi člani prve kakovostne kategorije sodnikov v evropskem nogometu, v kateri je sedeminpetdeset (57) sodnikov.

Glavni cilji seminarja so:

­- učiti se iz izkušenj UEFA iz prejšnje sezone;

- poudariti ključna sporočila nove sezone;

- preverjanje telesne pripravljenosti udeležencev.

Lansko leto je bil tovrsten seminar izpeljan v avstrijski prestolnici na Dunaju.

Zaključek seminarja je predviden drevi v večernih urah, jutri pa se naši predstavniki vračajo v domovino, kjer jih na slovenskih prvoligaških zelenicah konec tedna že čakajo nove delovne obveznosti. V nedeljo zvečer bo Slavko  Vinčić ob 20.15 uri vodil tekmo na stadionu Z'dežele med Celjem in soboško Muro, v istem terminu pa bosta na slovenski obali delovala tudi Matej Jug kot glavni video sodnik (VAR) ter Rade Obrenović kot četrti sodnik na tekmi Koper - Maribor, ki jo bo na Bonifiki vodil Bojan Mertik iz Odrancev (MDNS Lendava). 

Tekst: NZS/ ŽD

SORODNE NOVICE

 • 01.09.2022 | Sodniki
  Špurova potuje v Indijo na SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da je 33-letna Staša Špur iz Murske Sobote izbrana med 28 najboljših svetovnih pomočnic sodnic ter bila povabljena v Indijo na 7. Svetovno prvenstvo za ženske do 17. let (FIFA Women's World Cup U-17 2022).
 • 28.07.2022 | Sodniki
  Sodniki, sodnice in kontrolorji aktivirali letovanje 22-ih otrok
  Sodniki, sodnice in kontrolorji so v junijskem družbeno odgovornem projektu omočili nepozabne poletne počitnice za 22 otrok na Debelem rtiču. Otroci prav v teh dneh tam uživajo v brezskrbni igri, učnih aktivnostih in morskih radostih, obiskal pa jih je tudi prvoligaški sodnik.
 • 22.07.2022 | Sodniki
  Naša sodnica v četrtfinalu ženskega Eura
  Po dveh tekmah skupinskega dela tekmovanja na 13. Evropskem prvenstvu za ženske, kjer je Staša Špur (33) iz Murske Sobote opravljala naloge pomočnice sodnice hrvaški sodnici Ivani Martinčić na dvobojih med Nizozemsko in Portugalsko ter med Italijo in Belgijo, bo naša sodnica delovala tudi v izločilnih bojih in sicer na sobotni četrtfinalni tekmi v Rotherhamu med Francijo in Nizozemsko.
 • 18.07.2022 | Sodniki
  Staši Špur druga tekma na ženskem Euru 2022
  Našo linijsko sodnico Stašo Špur iz Murske Sobote čaka drevi druga tekma na ženskem EURU 2022 v Angliji. Po tekmi Nizozemska - Portugalska minulo sredo, bo tokrat v aktivni vlogi ob vzdolžni črti na dvoboju med Italijo in Belgijo na stadionu akademije Manchester Cityja, ki se nahaja neposredno ob osrednjem klubskem stadionu angleškega prvaka.
 • 12.07.2022 | Sodniki
  Uvodna tekma za Stašo Špur na ženskem EURU 2022 v Angliji
  Evropsko nogometno prvenstvo za ženske 2022, ki se je začelo v sredo 6. julija v Angliji in bo potekalo vse do finalne tekme 31. julija- na žalost brez udeležbe varovank Borut Jarca- bo v aktivni vlogi na igrišču doživela naša najboljša FIFA pomočnica sodnice 33-letna profesorica razrednega pouka Staša Špur iz Murske Sobote, ki bo svojo uvodno tekmo imela v sredo, ko se bosta pomerili Nizozemska in Portugalska.
 • 17.06.2022 | Sodniki
  Uspešno izvedeno strokovno PNI predavanje za klube in medije
  V Kongresnem centru Brdo je danes potekalo strokovno predavanje iz interpretacije pravil nogometne igre, ki je bilo namenjeno klubskim predstavnikom, glavnim trenerjem, kapetanom klubov v Prvi ligi Telemach in medijem z namenom seznanitve s trendi in najnovejšimi smernicami pred prihajajočo novo sezono.
 • 14.06.2022 | Sodniki
  Sodniki zbrali 7.106 EUR za letovanje 22 otrok na morju
  Velika humanitarna akcije vseh sodnikov, sodnic in kontrolorjev pod okriljem Zveze nogometnih sodnikov Slovenije v sodelovanju z oddajo Svet na Kanalu A je dosegla izjemen uspeh, saj je bilo za letovanje otrok v stiski zbranih 7.106 EUR.
 • 19.05.2022 | Sodniki
  Vinčič izbran za sojenje na SP 2022
  Po letu 2018, ko je Damir Skomina s pomočnikoma Juretom Praprotnikom in Robertu Vukanom sodil na Svetovnem prvenstvu v Rusiji bo Slovenija tudi na 22. Svetovnem prvenstvu imela svojega predstavnika, saj je bil Slavko Vinčić imenovan kot eden izmed 11 glavnih sodnikov iz starega kontinenta v paru z njem pa na SP potujeta še pomočnika sodnika Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič.
 • 13.05.2022 | Sodniki
  Ženska sodniška trojka na tekmi 2. SNL
  Drevi je pomemben dan za žensko sojenje, saj bo na stadionu Portoval v celoti ženska sodniška ekipa prvič doslej vodila tekmo 29. kroga 2. SNL med novomeško Krko in ptujsko Dravo.
 • 12.05.2022 | Sodniki
  Finale lige Europa Slavku Vinčiću
  Iz sedeža Evropske nogometne zveze (UEFA) so sporočili izbrane sodnike za finalno tekmo lige Europa, kar nas je še posebej razveselilo pri Zvezi nogometnih sodnikov Slovenije, saj smo prejeli nov izjemen pečat in ogromno priznanje za slovensko sojenje. Sredino tekmo finala Evropske lige, ko se bosta v vroči Sevilli pomerila nemški Eintracht iz Frankfurta in škotski Glasgow Rangers bo upravljal Slovenec in sicer 42-letni Mariborčan Slavko Vinčić.

DELI NA