07.09.2023 | Sodniki
Vinčić v Bukarešto na Romunija - Izrael, Čeferin v Wroclaw na Ukrajina - Anglija

Po spomladanski kvalifikacijski tekmi za evropsko prvenstvo prihodnje leto v Nemčiji s tekmo v Varšavi med Poljsko in Albanijo, se slovenski sodnik z najvišjim ratingom na stari celini Slavko Vinčić (43) tokrat odpravlja na jugovzhod Evrope v 12. največjo državo na stari celini. 

Mariborčan bo v kvalifikacijski skupini I za Evropsko prvenstvo v Nemčiji pravico delil v vzhodnem delu prestolnice dežele grofa Drakule in sicer dvoboj Romunija - Izrael v Bukarešti.

Tudi tokrat bosta z Vinčićem njegova pomočnika sodnika Tomaž Klančnik (MDNS Maribor) in Andraž Kovačič (DNS Ljubljana), med rezervnima klopema bo kot četrti sodnik Matej Jug iz Tolmina, kot video sodnika pa bosta tokrat v paru delovala Nejc Kajtazović kot glavni video sodnik (VAR) in njegov pomočnik Rade Obrenović (AVAR).

Sobotno tekmo v prestolnici Romunije (20.45) bo gostila Arena Natională s kapaciteto 55.634 gledalcev, objekt pa je 9. maja 2012 gostil tudi špansko obarvan finale lige Europa med ekipama Atletico Madrid - Athletic Bilbao (3-0). Kontrolor sojenja slovenske sodniške ekipe bo 60-letni Norvežan Rune Pedersen iz Osla.

Jesenski ciklus kvalifikacij za Evropsko prvenstvo 2024 v Nemčiji bo v vlogi kontrolorja sojenja s tekmo na jugozahodu Poljske nadaljeval tudi Darko Čeferin (55) iz Kranja.

V 9. največji evropski državi bo v mestu Wroclaw, ki je bilo eno od prizorišč Evropskega prvenstva leta 2012 in je dom kluba Slask, ki igra v poljski Estraklasi, opravljal vlogo kontrolorja sojenja na tekmi skupine C med Ukrajino in Anglijo.

Na sobotnem večernem dvoboju bo Darko Čeferin opravljal nadzor nad sojenjem sodnikov iz Bolgarije, na čelu katerih bo član I. skupine Uefa sodnikov 37-letni Georgi Kabakov iz Plovdiva (FIFA od 2013).

Med Slovenci je bil nazadnje v Wroclawu Ljubljančan Rade Obrenović (33), ki je 1. maja 2022 sodil tekmo Lige narodov Poljska-Wales. Dvoboj na stadion Slaska v Wroclawu (45.105 sedišč), ki je gostil tudi tri tekme najboljših evropskih reprezentanc na EURU 2012 (Rusija – Češka, Grčija - Češka, Češka - Poljska), se bo začela v soboto ob 18. uri. Tekma na stadion Slaska v Wroclawu (45.105 sedišč), ki je gostil tudi tri tekme najboljših evropskih reprezentanc na EURU 2012 (Rusija – Češka, Grčija - Češka, Češka - Poljska), se bo začela v soboto ob 18. uri.

Tekst: NZS/ ŽD

Foto: m24.si in NZS/ MA

SORODNE NOVICE

 • 07.02.2023 | Sodniki
  Sodnike zaobšel uničujoči potres v Turčiji
  Strokovnjak za fizično pripravo sodnikov Mitja Novak je v včerajšnji izjavi za dnevnoinformativno oddajo 24ur za Pop TV povedal, kako so sodniki doživeli katastrofalni potres na obali sredozemskega morja.
 • 31.12.2022 | Sodniki
  Intervju Slavko Vinčić: Cilj na SP je bil izpolnjen
  Slovenski sodnik Slavko Vinčić (43) iz Maribora je na letošnji svetovni izložbi najboljšega nogometa sodil dve tekmi. Na 22. SP v Katarju,  ki je na južni polobli potekal med 20. novembrom in 18. decembrom je slovenski mojster s piščalko sodil dve tekmi skupinskega dela tekmovanja FIFA World Cup 2022 Qatar in sicer Argentina - Savdska Arabija ter Anglija - Wales, za konec pa je deloval še kot četrti sodnik v francoski sodniški ekipi na tekmi osmine finala na dvoboju Brazilija - Južna Koreja.. Preberi si ekskluziven intervju.
 • 14.12.2022 | Sodniki
  Dve slovenski sodnici, pomočnica in pomočnik na novo uvrščeni na FIFA listo
  Mednarodna nogometna zveza (FIFA) je uradno objavila FIFA liste sodnikov za leto 2023. Slovenija je pridobila še dodatno mesto na listi mednarodnih sodnic, tako da sta namesto 45-letne Tanje Subotić mesti zasedli 27- letni Vanja Janković iz DNSG Kranj in Tjaša Misja iz MDNS Murska Sobota. Na listi mednarodnih pomočnic sodnice je Tanjo Vrabel nasledila 27- letna Sara Mask iz MDNS Nova Gorica.
 • 27.11.2022 | Sodniki
  Vinčiću druga tekma na svetovnem prvenstvu
  Po prvi tekmi tretjega igralnega dne na 22. mundialu, ko je Slavko Vinčić minuli torek sodil svojo sploh prvo tekmo na svetovnem prvenstvu med Argentino in Savdsko Arabijo, čaka Mariborčana druga tekma na južni polobli. Na 36 tekmi SP bo najboljši slovenski sodnik delil pravico v torek na otoškem dvoboju za Združeno kraljestvo in sicer spopad Walesa in Anglije.
 • 20.11.2022 | Sodniki
  Slavko Vinčić začenja SP s tekmo Argentina - Savdska Arabija
  V torek dopoldne ob 11. uri bo Slavko Vinčić sodil svojo sploh prvo tekmo na Svetovnem prvenstvu. Dvoboj v skupini C med Argentino in Savdsko Arabijo mu bodo pomagali nadzorovati še pomočnika sodnika Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič, četrti sodnik bo Senegalec Maguette Ndiaye, v video sobi pa bosta Nizozemec Pol van Boekel in Nemec Bastian Dankert.
 • 22.10.2022 | Sodniki
  Staša v četrtfinalu SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da bo 34-letna Staša Špur iz Murske Sobote danes sodila na četrtfinalni tekmi Kolumbija - Tanzanija na 7. Svetovnem prvenstvu za ženske do 17. let v Indiji (FIFA Women's World Cup U-17 2022), ki poteka v Južni Aziji med 11. in 30. oktobrom 2022.
 • 14.10.2022 | Sodniki
  Špurova začenja v Indiji SP deklet do 17. let
  Štiriintridesetletna Staša Špur iz Murske Sobote kot ena izmed 28 najboljših svetovnih pomočnic na turnirju bo jutri delovala na dvoboju nogometašic najbolj obljudene države na planetu (1,4 mrd prebivalcev) in nogometašic iz tretje največje države v Latinski Ameriki. Na tekmi Kitajska - Kolumbija bo Špurova sodelovala z glavno sodnico iz Hrvaške Ivano Martinčić in pomočnico sodnice Paulino Baranowsko iz Poljske.
 • 10.10.2022 | Sodniki
  Dragoslav Perić bo petič sodil Olimpija - Maribor
  Konec tedna je na sporedu drugi veliki derbi v tej sezoni med Olimpijo in Mariborom. Spopad na severu Ljubljane bo sodil 46-letni Dragoslav Perić iz Kranja. Zanj bo to 153 tekma v slovenskem državnem prvenstvu (1. SNL) in peti večni derbi.
 • 01.09.2022 | Sodniki
  Špurova potuje v Indijo na SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da je 33-letna Staša Špur iz Murske Sobote izbrana med 28 najboljših svetovnih pomočnic sodnic ter bila povabljena v Indijo na 7. Svetovno prvenstvo za ženske do 17. let (FIFA Women's World Cup U-17 2022).
 • 28.07.2022 | Sodniki
  Sodniki, sodnice in kontrolorji aktivirali letovanje 22-ih otrok
  Sodniki, sodnice in kontrolorji so v junijskem družbeno odgovornem projektu omočili nepozabne poletne počitnice za 22 otrok na Debelem rtiču. Otroci prav v teh dneh tam uživajo v brezskrbni igri, učnih aktivnostih in morskih radostih, obiskal pa jih je tudi prvoligaški sodnik.

DELI NA